Άνθρακες ο θησαυρός της “αξιόπιστης απειλής” του Γ. Παπανδρέου

Aios Georgios icon Μετά τις θριαμβολογίες και τους πανηγυρισμούς του Πρωθυπουργού για το επίτευγμα της 25ης Μαρτίου, ήρθε η ώρα της κρίσεως και αποδείχτηκε δυστυχώς ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός! Το διαβόητο “πιστόλι στο τραπέζι” που πέτυχε να τοποθετήσει o GAP με τις άοκνες προσπάθειές του και τα ατέλειωτα σουλάτσα σε Ευρώπη και Αμερική, ου μην αλλά και με τις επίμονες δηλώσεις του τους τελευταίους τρεις μήνες, αποδείχτηκε μια μεγάλη φούσκα!

Τοποθετήθηκε, λοιπόν, το “υπερόπλο” στο τραπέζι, που τάχα θα κάλμαρε τις αγορές για να μην παίζουν με την Ελλάδα, αλλά οι αγορές αγρόν ηγόρασαν. Συνέχισαν το χαβά τους, και τη Δευτέρα, 29/3/2010, που βγήκε ο Γιώργης για να τις τεστάρει έφαγε τη χυλόπιτα και το φυσάει και δεν κρυώνει. Δείτε το σχετικό βίντεο από το σημερινό δελτίο ειδήσεων του ALTER.



Για τους ασεβείς πόθους, την αναξιόπιστη απειλή στο τραπέζι και τις απειλές του Γιώργη προς τους κερδοσκόπους – καμία σχέση με τον Άη Γιώργη τον τροπαιοφόρο που κατά την παράδοση σκότωσε το δράκοντα όπως βλέπετε στην εικόνα – έχω γράψει εκτενώς εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. Όμως, οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις με αναγκάζουν να επανέλθω στο θέμα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βγάλω συμπέρασμα για τη συγκρότηση και την αξιοπιστία του άνδρα που στην πιο δύσκολη ώρα της μεταπολιτευτικής περιόδου έχει πάρει στα χέρια του τις τύχες της πατρίδας μας. Βοήθειά μας!

Κομπορρημονούσε λοιπόν ο Γιώργης ο ψηλός ότι η λύση, που μεθοδεύτηκε με τις ευλογίες της άσπονδης φίλη μας Άγκελα Μέρκελ, ήταν τάχα ανώδυνη για την Ελλάδα, διότι ακόμη κι αν σήκωνε το πιστόλι από το τραπέζι και πυροβολούσε, το βλοσυρό ΔΝΤ δεν θα ζητούσε, έλεγε, κανένα πρόσθετο μέτρο διότι τα επιθυμητά μέτρα είχαν ήδη παρθεί και με το παραπάνω! Το ερώτημά μου είναι αν ο Γιώργης απλώς μας παραμύθιαζε ή αν πίστευε αυτά που έλεγε, κόντρα στον κοινό νου, και στις επιφυλάξεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα είναι ανησυχητικά.

Τώρα που βγήκε ο Γάλλος πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, και τον άδειασε, λέγοντας ότι το ΔΝΤ στις χώρες που δανείζει επιβάλλει τους όρους του, ο Γιώργης έβαλε την ουρά στα σκέλια και λέει άλλα. Μακάρι να σοβαρευτεί, αλλά δε βλέπω ενθαρρυντικά σημάδια.

Πάμε τώρα στην πανηγυρική Συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες μετά τη λήξη της Συνόδου Kορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (26/3/2010), μια συνέντευξη στην οποία είχε κυριολεκτικά σφυροκοπηθεί από τους δημοσιογράφους με ερωτήσεις σχετικά με την ανάμειξη του ΔΝΤ στο Σχέδιο Διάσωσης, και τι αυτό θα σήμαινε για την Ελλάδα.

Οι απαντήσεις του ΓΑΠ πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικούς για να τεκμηριώσουν αν ο Πρωθυπουργός κορόιδευε τον εαυτό του ή εμάς. Σε κάθε περίπτωση, αν εκείνα που μας έλεγε αντιπροχθές διαψεύστηκαν χθες, δηλαδή αν μέσα σε τρεις μέρες αποδείχτηκε αναξιόπιστος, δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να βγάλει το μεγάλο ασθενή από την κρίση χωρίς να τον ξεκάνει μέσω της ανάμειξης του ΔΝΤ;

Ας δούμε, λοιπόν, χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη βαρυσήμαντη, ου μην αλλά και αμφίσημη, συνέντευξη, για να προβληματιστείτε κι εσείς μπας και βγάλετε ακριβέστερη διάγνωση από μένα. (Ολόκληρη θα τη βρείτε εδώ).

Κα ΤΣΙΜΕΝΤΗ («CΝBC»): «Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω, η στρατηγική υπάρχει και συμφωνείτε μάλιστα ότι αυτό ήταν που ζήτησε η Ελλάδα. Οι συνάδελφοί σας λένε ότι το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο όταν το ζητήσετε. Πότε σκοπεύετε να το ζητήσετε;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να το ζητήσουμε, επειδή κάνουμε τη δουλειά μας.(…)»

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ («REUTERS»): «Ήθελα να ρωτήσω εάν στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού και αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί από την πλευρά μας απ’ το Συμβούλιο, η Ελλάδα, τότε, θα χρειαστεί να πάρει επιπλέον δημοσιονομικά ή μεταρρυθμιστικά μέτρα για να κάνει χρήση αυτής της βοήθειας;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πιστεύω ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έγινε ό,τι χρειαζόταν. Έχουμε την έγκριση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των 27 μελών για το Πρόγραμμα μας, αλλά και τη θετική στήριξη του ΔΝΤ.

Έτσι, δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η υλοποίηση, και αυτό ακριβώς κάνουμε και το κάνουμε με αποφασιστικό τρόπο.(…)»

Μ. ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ («ASSOCIATEDPRESS»): «Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε ότι ελπίζετε ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός. Και υποτίθεται ότι η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού θα καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού. Αλλά γεγονός είναι ότι οι αγορές ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί. Μέχρι πότε μπορείτε να περιμένετε και σε ποιο σημείο θα πάρετε την απόφαση ότι πλέον δεν μπορούμε να περιμένουμε και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός υποστήριξης.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι πολύ θετική και στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα, τόσο στον Ελληνικό λαό, όσο και στους Ευρωπαίους πολίτες σε όλη την Ευρώπη, ειδικότερα όμως, στην Ευρωζώνη, τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, επειδή και εκείνοι ένοιωσαν το πρόβλημα. (…)

Και δεύτερον, πιστεύω ότι απευθύνει και ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τις αγορές, ότι δηλαδή, η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα. (…)
Και θα βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουμε και στις αγορές.»




ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ
(«ΑΝΤ-1»): «Κύριε Πρόεδρε, μέσα στο σχέδιο της συμφωνίας που έχει υπάρξει, αναφέρεται ως σκαλοπάτι για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, η δανειακή ανεπάρκεια. Πότε μία χώρα επικαλείται δανειακή ανεπάρκεια; Αν δεν μπορέσει ν’ αντλήσει το συγκεκριμένο ποσό για το οποίο θα βγει στις αγορές; Το επιτόκιο, εσείς το προσδιορίζετε σε κάποιο ύψος, έχετε βάλει δηλαδή μια κόκκινη γραμμή ότι από κει και πέρα πάμε στο μηχανισμό; Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής ως προς αυτό;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Με τον μηχανισμό αυτό ήδη, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρακολουθούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και τις δανειακές ανάγκες κάθε χώρας και θ’ αξιολογούν ακριβώς τις τάσεις και θα είναι εκείνοι που τεχνικά θα μπορούν να δώσουν αυτή την απάντηση.

Αυτοί θα είναι εκείνοι οι οποίοι θ’ αξιολογήσουν, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίπτωση. Είναι νομίζω λοιπόν θετικό ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός ο οποίος είναι υποστηρικτικός. Όπως τόνισα, εμείς ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστούμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό (…).»



J. STERN («BLOOMBERG»): «Νομίζω κύριε Πρωθυπουργέ, ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής εσείς και ο Υπουργός των Οικονομικών είπατε ότι έχετε ακουμπήσει ένα οπλισμένο περίστροφο στο τραπέζι, έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει το κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα να περιορίσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα μηχανισμό βοήθειας.

Μετά τη Σύνοδο, πόσο οπλισμένο παραμένει το περίστροφο λαμβάνοντας υπόψη τις επίμονες ερωτήσεις για το μηχανισμό που δεν έχουν ακόμα απαντηθεί; Και πότε θα αποφασίσετε να τον δοκιμάσετε;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Όπως είπα, δεν νομίζω ότι θα χρειασθεί να προσφύγουμε σε αυτόν το μηχανισμό και το γεγονός ότι υπάρχει ένα οπλισμένο περίστροφο στο τραπέζι, αποτελεί μία θετική ένδειξη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ηρεμία και σταθερότητα στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. (…)

Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι
πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»




Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
(«MEGA»): «Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο (…). Ποιο θα θεωρείται επιτόκιο ανεπαρκές για μας, για την Ελλάδα; Και σας το λέω αυτό γιατί αν σε λίγο διάστημα δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, ή συνεχιστεί το ίδιο γαϊτανάκι εις βάρος της χώρας μας, έχετε ένα πλαφόν στο οποίο θα μπορέσετε να πείτε ότι αυτό το επιτόκιο είναι ανεπαρκές για μας;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Το χειρότερο θα ήταν να μπούμε σε μία λογική αριθμών. Γιατί θα ήταν η ευκολότερη λύση, για να αρχίζουν να παίζουν οι αγορές μαζί μας. Αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση, “Μην παίζετε με την Ελλάδα”. (…) Άρα είναι ένας συγκεκριμένος μηχανισμός και ο προσδιορισμός του πότε ακριβώς θα υπάρχει αδυναμία είναι κάτι το οποίο έχει αφεθεί στο να αξιολογηθεί τεχνοκρατικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Επιτροπή. (…)»

Κα ΓΚΟΜΕΖ («ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): «Εάν η χθεσινή απόφαση δεν ηρεμήσει τις κεφαλαιαγορές και έχοντας υπόψη μας ότι αυτή είναι η ύστατη λύση, δηλαδή η ενεργοποίηση του μηχανισμού, θα εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσφύγετε και στο ΔΝΤ;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Καταρχήν, αποτελεί μια θετική κίνηση αφού πρόκειται για Ευρωπαϊκό μηχανισμό, έστω και αν εμπλέκεται το ΔΝΤ. Θα μπορούσαμε να το δούμε από δύο πλευρές. Ορισμένοι άσκησαν κριτική, αλλά εγώ θεωρώ ότι, προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία στον μηχανισμό η εμπλοκή του ΔΝΤ, εφόσον έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Εμείς δεν προβλέπουμε να χρησιμοποιήσουμε τον εν λόγω μηχανισμό, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει και ότι προσφέρει, αν παραστεί ανάγκη, τα απαραίτητα χρήματα, αυτό από μόνο του αποτελεί προληπτικό μέτρο. (…)»



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («WALLSTREETJOURNAL»): «Κύριε Πρωθυπουργέ, αν την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί 10 δις στις κεφαλαιαγορές και διαπιστώσετε ότι υπάρχει η προσφορά, αλλά ταυτόχρονα τα επιτόκια είναι υψηλά τι θα κάνετε; Αυτό αρκεί για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός; (…) Επομένως, ένα μεγάλο σπρεντ αρκεί για να ενεργοποιήσει το μηχανισμό;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με διάφορα σενάρια και με πιθανές εξελίξεις γιατί κάτι τέτοιο σίγουρα θα ήταν ανεδαφικό. Αυτό που θα ήταν χρήσιμο τώρα, είναι να πούμε ότι, υπάρχει ένα πολύ θετικό μήνυμα. Ότι το μήνυμα αυτό είναι σαφές και πολύ ισχυρό. Είναι ένα μήνυμα υποστήριξης της Ευρώπης των 27, αλλά και της Ευρωζώνης των 16, ότι θα είναι δίπλα μας. (…) Και λένε επίσης ότι υπάρχει το οπλισμένο περίστροφο, αν κάποιος θελήσει να υπονομεύσει τη σταθερή πορεία μας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτό είναι το μήνυμα μας, όχι το δικό μου μήνυμα, αλλά το μήνυμα των 27.
»

Κ. ΑΔΑΜ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Εάν καταλαβαίνω καλά, κ. Πρόεδρε, από αυτά που αναλύετε και επιμένετε τόση ώρα, η Ελλάδα θα προτιμήσει για το επόμενο διάστημα να έχει ένα τσιμπημένο spread από τις διεθνείς αγορές παρά να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κι αν η θέση λοιπόν της Ελλάδας είναι να μην χρησιμοποιήσει αυτό το μηχανισμό, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνανε επί δέκα ημέρες μαλλιά κουβάρια μεταξύ τους. Κόντεψε να σπάσει ο γαλλογερμανικός άξονας, για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο για πρώτη φορά στην ιστορία εισάγει το Νομισματικό Ταμείο μέσα στην Ευρωζώνη, με τρελές αντιδράσεις και του κ. Τρισέ και των υπόλοιπων αξιωματούχων. Έκαναν οι εταίροι όλη αυτή τη φασαρία ακριβώς για να δηλώνουμε εμείς ότι αυτό το μηχανισμό δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουμε;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, κυρία Αδάμ, ξέρετε πολύ καλά την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτές οι εντάσεις είναι μέρος της σκληρής διαπραγμάτευσης. (…)

Δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε ένα μηχανισμό, για να τον χρησιμοποιήσουμε. Το αντίθετο. Είπαμε ότι θέλουμε ένα μηχανισμό, για να μην χρειαστεί να προσφύγουμε οπουδήποτε αλλού, και ακριβώς αυτό είναι που πήραμε. Πήραμε ένα μηχανισμό πολύ σημαντικό. (…)»

Λ. ΜΠΕΘΑΝΗ («ΝΕΤ»): «Ήθελα να σας ρωτήσω για τον μηχανισμό στον οποίο καταλήξατε σε συμφωνία με το Eurogroup. Ποιο είναι το ύψος των δανείων που μπορούν να διατεθούν σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός και τι ποσά θα διατεθούν από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ποια ποσά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και κάτι ακόμα: Αν πιστεύετε ότι θα έχετε τελικά τη συναίνεση και από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα που δρομολογείτε, για το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που θέλετε να προωθήσετε.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, το ξανατονίζω, εμείς δεν προσφεύγουμε στο μηχανισμό. Μια χώρα, εάν προσφύγει στο μηχανισμό, θα έχει όσα ποσά χρειάζεται. Αυτή είναι η λογική του οπλισμένου όπλου. (…)»

Γ. ΠΙΤΤΑΡΑΣ («ALPHA»): «Κύριε Πρόεδρε, επειδή πολλοί ρωτούν για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έστω και κατά το 1/3 σ’ αυτό το μηχανισμό, και λένε πως μάλλον αυτή η συμμετοχή υποκρύπτει και κάποιου είδους μελλοντική παρέμβαση, υπόδειξη να παρθούν νέα μέτρα, εσείς μπορείτε να είσαι κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει αυτή η έννοια, δεν υπάρχει η έννοια της έμμεσης παρέμβασης;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, κανένας δεν μας ζήτησε νέα μέτρα. Ουδείς. Έχουμε πάρει και με το παραπάνω, αυτά που έπρεπε να πάρουμε. Έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει. (…) Θέλω όμως να πω κάτι, σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως ξέρετε, κατά καιρούς έχουμε μιλήσει ακόμα και για την προσφυγή της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όμως, είχα πει ότι, η προτίμησή μας θα ήταν μια ευρωπαϊκή λύση.



Βρέθηκε αυτός ο συμβιβασμός. Ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός ήταν απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να τονίσω ότι είχαμε διαβουλεύσεις, και όχι μόνο διαβουλεύσεις, αλλά ήρθε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλοι αυτοί έδωσαν το πράσινο φως στο Πρόγραμμά μας.

Άρα και οι ίδιοι, και το ξέρει και ο Υπουργός Οικονομικών, γιατί είχε και συναντήσεις και επισκέψεις και με το ΔΝΤ, δεν θα ζητούσαν διαφορετικά ή και άλλα μέτρα. Μπορεί να ήταν διαφορετικό μίγμα, αλλά πάντως αν είχαμε αναγκαστεί να πάμε και εκεί, δεν θα ήταν διαφορετικά. Αυτό δείχνει το πού είχε φτάσει η Ελλάδα. Όμως έχουμε διασφαλίσει ότι αυτά που κάνουμε είναι υπεραρκετά.(…)»

Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): «Κύριε Πρόεδρε, από το 2000 μέχρι το 2009 ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει σε τόκο στις αγορές 340 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι κάτι παραπάνω από το δημόσιο χρέος. Σήμερα, μας παρουσιάζεται σαν θετική εξέλιξη ένα σχέδιο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά μας κλείνει πάλι τις αγορές. Γιατί θεωρείτε ότι είναι επιτυχία αυτό; Μήπως σε λίγους μήνες από τώρα ζητήσετε πάλι νέες θυσίες από τον Ελληνικό λαό για ν’ αντιμετωπίσουμε τις αγορές;»



Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος μας, να μπορούμε με ηρεμία, χωρίς νέες θυσίες, με τις απαραίτητες βεβαίως αλλαγές που χρειάζονται (…) ν’ αλλάξουμε τη χώρα μας προς το καλύτερο, προς το δικαιότερο.

Και ακριβώς η χθεσινή απόφαση μας δίνει τη σιγουριά ότι ο Ελληνικός λαός είναι δίπλα μας για να εφαρμόσουμε και να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτές τις αλλαγές, να μπορέσουμε και να μπορέσει και ο λαός με ηρεμία και με σιγουριά, χωρίς άγχος, χωρίς τον καθημερινό φόβο, χωρίς την καθημερινή ανασφάλεια, ναι, να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές.»

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Το πολυδιαφημισμένο Σχέδιο Στήριξης – παραμύθι για απροσάρμοστους με την είσοδο του λύκου (ΔΝΤ) στο μαντρί της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι απλά μια μπλόφα για να φοβίσει τις αγορές! Δεν πρόκειται εις τον αιώνα τον άπαντα να χρησιμοποιηθεί. Από την άλλη, το πότε και αν χρησιμοποιηθεί το “περίστροφο” δεν θα το αποφασίσουμε εμείς ως κυρίαρχο κράτος, διότι προφανώς έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Επιτροπή. Και όταν οι κηδεμόνες μας το αποφασίσουν χωρίς να μας ρωτήσουν, δεν θα μας υποχρεώσει το ΔΝΤ σε νέα πιο σκληρά μέτρα διότι του αρέσουν αυτά που έχουμε ήδη πάρει και δε χρειάζονται άλλα! Αυτά μας είπε σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός μας από τις Βρυξέλλες.



Χειροκροτήστε τώρα τον Πρωθυπουργό μας που πέτυχε ένα απατηλό άυλο Σχέδιο Στήριξης για να συνετίσει τους κερδοσκόπους. Τη συνέχεια δείτε την στα βίντεο που ακολουθούν, για να διαπιστώσετε πόσο “τρομοκρατήθηκαν” οι αγορές. Όσο για το ΔΝΤ, ο πρόεδρός του, Dominique Strauss-Kahn, διαψεύδει τον κ. Παπανδρέου…







Tags: Dominique Strauss Kahn, George Papandreou, spreads, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ