“Άνθρακες ο θησαυρός” του Ινδουιστή Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

O Rishi Sunak είναι ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός του ΗΒ”…αλλά έχει σημασία αυτό;

mmm

Είναι γεγονός, ο Rishi Sunak είναι ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτός είναι ο τέταρτος σε λιγότερο από τρία χρόνια, για όσους κρατούν σκορ στην χώρα τους.

Και σε ένα μνημείο της μοναδικού στυλ «δημοκρατίας» του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Sunak  είναι ο δεύτερος στη σειρά που έρχεται στην εξουσία χωρίς να κερδίσει το όνομά του στις γενικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη λιγότερο δημοκρατικό από ό,τι θα περίμενες συνήθως, αφού έχασε κυριολεκτικά μια ψήφο γι’ αυτή τη θέση πριν από λιγότερο από δύο μήνες, και την «κέρδισε» μόνο τώρα επειδή ουσιαστικά στεκόταν χωρίς αντίπαλο.

Δεδομένης της παράλογα σύντομης παραμονής της Truss στο αξίωμα, δεν είναι δύσκολο να συλλογιστεί κανείς ότι δεν έπρεπε ποτέ αυτή να κερδίσει, και ο Sunak  ήταν ο επιδιωκόμενος νικητής όλη την ώρα… μόνο που εκτίμησαν λάθος ακριβώς πόσο γλοιώδη και πόσο ενοχλητικό βρίσκουν ακόμη και τα μέλη των Tory τον άνδρα.

Τα μηνύματα μετά τη νίκη ήταν κάπως προβλέψιμα.

«Ο Rishi Sunak γίνεται ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου»

Αυτός είναι ο τίτλος των New York Times και της Washington Post και των Los Angeles Times και του The Guardian και της USA today και του CNN.

Ο Joe Biden  χαιρέτισε μάλιστα το «ρηξικέλευθο ορόσημο» στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Sunak .

Ναι, γίνεται πολύς λόγος για τον έναν επιφανειακό τρόπο με τον οποίο ο Sunak διαφέρει από όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και σχεδόν καμία συζήτηση για όλους τους τρόπους με τους οποίους είναι πάρα πολύ ίδιος.

Οι ίντσες στήλης μιλούν χαρούμενα ότι ο Πρωθυπουργός είναι «μειοψηφία» όσον αφορά τη φυλή, αλλά αγνοήστε ότι είναι μέλος μιας πολύ, πολύ μικρότερης μειοψηφίας – του 0,1% (σ.σ.: της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ)

Είναι ιδιωτικά μορφωμένος και εξαιρετικά πλούσιος. Ένας πολυεκατομμυριούχος πρώην υπάλληλος της Goldman-Sachs παντρεμένος με μια δισεκατομμυριούχο κληρονόμο. Ένας άνθρωπος που σαφώς δεν έχει ιδέα πώς να αγοράσει πραγματικά συνηθισμένα πράγματα.

Όλα αυτά παραμερίζονται στο πλάι για να συζητηθούν οι λιγότερο σημαντικές πτυχές οποιουδήποτε ατόμου – το πώς μοιάζει.

Ακόμη και τα λίγα μέσα που αναφέρουν τον πλούτο του Sunak  δεν απορρίπτουν τις πολιτικές ταυτότητας· αντ’ αυτού μιλούν για τον Sunak  σαν να είναι κάποιο είδος Θείου Τομ, το λάθος είδος εθνικής μειονότητας που κάνει ζημιά στην προοδευτική υπόθεση συμμετέχοντας σε ένα σύστημα που «προωθεί λευκή υπεροχή».

Είτε τυχαία είτε (πιθανότατα) εσκεμμένα, αυτά τα άρθρα χάνουν την ουσία, προσεγγίζοντας πολιτικά την υπόθεση ως θέμα ταυτότητας παρά το γεγονός ότι έλαμψαν στα πρόσωπά τους στοιχεία για το άσχετο του πράγματος.

Η αλήθεια είναι αρκετά ξεκάθαρη – το σύστημα όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρεται για το χρώμα που είσαι, δεν το νοιάζει τι φύλο είσαι, δεν ενδιαφέρεται τι κάνεις σε ποιον στην ιδιωτικότητα της κρεβατοκάμαράς σου.

Το μόνο που έχει σημασία είναι να εκφράσετε τις εγκεκριμένες απόψεις και να προωθήσετε τους μύθους του αφηγήματος που κρατούν τους τροχούς του συστήματος να γυρίζουν.

Τα ζητήματα ταυτότητας μέσα σε αυτό το σύστημα μπορεί να φαίνεται ότι αμφισβητούνται έντονα, αλλά αυτό είναι απλώς μια συλλογή από ψεύτικα διπλά που έχουν σχεδιαστεί για να αποσπούν την προσοχή από μεγάλα ζητήματα, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα την παλινδρόμηση του ίδιου του τρόπου ζωής μας πίσω από την «πρόοδο» λίγων συμβολικών ατόμων.

Αν ο Barack Obama δεν σε δίδαξε αυτό το μάθημα, δεν έδινες προσοχή.

Το έχουμε ξαναπεί και αναμφίβολα θα το ξαναπούμε εδώ στο Off-Guardian  – αλλά αυτό είναι ολόκληρο το νόημα των πολιτικών ταυτότητας.

Ενώ γιορτάζεται το «ρηξικέλευθο ορόσημο», ο Sunak  έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να λάβει «δύσκολες οικονομικές αποφάσεις».

Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν για τους απλούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους.

Έχουμε τον Rishi, είτε είμαστε έτοιμοι είτε όχι.

off-guardian.org

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Rishi Sunak, Βρετανός πρωθυπουργός, Δημοκρατία, Ηνωμένο Βασίλειο