Ανασχηματισμός: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!

%CE%A3%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82 %CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%AE%CF%82

Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, ο μεταμεσονύκτιος ανασχηματισμός του Γιώργου είχε προαναγγελθεί εδώ και μερικές ημέρες. Παρόλα αυτά, οι ωδίνες του τοκετού που άρχισαν χθες το απόγευμα συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, και τελικά στη 1:35 π.μ. βγήκε “καπνός”!

Όσοι ξενύχτησαν περιμένοντας τις εκπλήξεις, που θα τους αναπτέρωναν το ηθικό και τις ελπίδες, διαπίστωσαν με απογοήτευση ότι επρόκειτο για ανακύκλωση παλιών και φθαρμένων υλικών με συγχωνεύσεις, διασπάσεις, ανασυστάσεις και αναβαπτίσεις υπουργείων, που αναμφίβολα θα επιφέρουν σύγχυση και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Γιατί άραγε έπρεπε να δημιουργηθεί ένα καινούργιο αλαλούμ, όταν το κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού, ήταν τόσο επιτυχημένο;

Μόλις πριν τέσσαρες μέρες (3/9/2010) , στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο Πρωθυπουργός είχε πει: «Συντρόφισσες και σύντροφοι, είμαι περήφανος για το έργο μας, τους 11 αυτούς μήνες. Παρά τις απίστευτες δυσκολίες, παρά τα όποια στραβοπατήματα, ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση, μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν παρήγαγε τόσο έργο, τόσο γρήγορα και μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες.»

Ωστόσο, όταν ένας Πρωθυπουργός είναι περήφανος για το έργο της κυβέρνησής του δεν την πειράζει, λέει η κοινή λογική. Εδώ όμως ήρθαν τα πάνω κάτω. Οι αναλυτές χαρακτήρισαν τον ανασχηματισμό δομικό και σαρωτικό, κι εγώ τον χαρακτηρίζω μια τρύπα στο νερό, αποπροσανατολιστικό, μια προσπάθεια διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών, αποτέλεσμα ανασφάλειας και φόβου προς την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, μια κίνηση εντυπωσιασμού. Είναι ένας ανασχηματισμός χωρίς ουσία, που μάλιστα αυξάνει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά 12, σε μια εποχή που απαιτείται περιστολή των κρατικών δαπανών προς κάθε κατεύθυνση. Πρωτοφανής είναι ο συνωστισμός αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, και όπως λέει ο λαός, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει.

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι ο καινούργιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, πρώην Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκευή και 13» (18/6/2010) και σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Χρειάζεται ανασχηματισμός;», είχε απαντήσει: «Εκείνο που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η επιτάχυνση στην εφαρμογή των πολιτικών μας.»

Τα ίδια είχε πει και πιο πρόσφατα (2/8/2010) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»: «Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες καθυστερήσεις ούτε για περίοδο χάριτος σε νέους υπουργούς. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση, συνοχή και ταχύτητα στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου.»

Στην τελευταία συνέντευξή του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (28/8/2010), ο Χρήστος Παπουτσής είχε πει μεταξύ άλλων:
«Χωρίς νέο σχέδιο για την ανάπτυξη όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες. (…) Θα ήταν αφέλεια να περιμένουμε έξοδο από την κρίση μόνο με τις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές. Είναι απολύτως απαραίτητες αλλά δεν είναι αρκετές ούτε ικανές για να εγγυηθούμε ότι δεν θα ξαναέλθει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. (…) Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για νέες καθυστερήσεις ούτε για αδράνεια. Η πορεία είναι δύσκολη, η προσπάθεια σκληρή και η επιτήρηση της οικονομίας μας διαρκής. Οι δανειακές ανάγκες είναι συγκεκριμένες και χρονοθετημένες. Για παράδειγμα θα είναι οδυνηρό εάν συνεχιστεί η αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Όπως θα είναι εγκληματική η συνέχιση της κρατικής σπατάλης. Και, όπως βλέπουμε, πάντα καιροφυλακτούν οι κερδοσκόποι… »
Ερώτηση Δημοσιογράφου: «Πότε πρέπει να γίνουν και πόσο βαθιές πρέπει να είναι οι αλλαγές;»
Απάντηση Χ. Παπουτσή: « Εγώ δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Αυτή η φημολογία για ανασχηματισμό εγκλωβίζει τους υπουργούς και ακινητοποιεί την κυβέρνηση. Και μάλιστα τώρα που είναι η ώρα της υλοποίησης του νέου νομοθετικού πλαισίου, των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών.»

Δυστυχώς φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν αφουγκράστηκε τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, κι έκανε το μοιραίο λάθος που θα στοιχίσει επικίνδυνες καθυστερήσεις στην πορεία του κυβερνητικού έργου σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο. Νωπές είναι οι μνήμες για την πολύμηνη καθυστέρηση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης που μοιραία μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Βέβαια εγώ έχω και άλλες απορίες σχετικά με τον μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό. Η κοινή λογική μου λέει πως όταν ένας υπουργός είναι επιτυχημένος στο πόστο του και παράγει έργο, όπως λέγεται πως ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεν τον μεταθέτεις αλλού, αλλά τον ενισχύεις ώστε να παράγει περισσότερο έργο. Έχει αποκτήσει εμπειρία και πολύτιμες γνώσεις, έχει διδαχτεί από τα σφάλματά του, και η προοπτική είναι να γίνει καλύτερος. Δεν τον κουνάς λοιπόν από τη θέση του. Κι όταν πάλι ένας υπουργός είναι αποτυχημένος στο πόστο του δεν τον μεταθέτεις σε άλλο υπουργείο για να αποτύχει κι εκεί, αλλά τον στέλνεις στο σπίτι του.

Θα μου πεις στην πολιτική κυριαρχούν άλλες σκοπιμότητες κι όχι η κοινή λογική. Τι να σας πω, φοβάμαι, και δεν είμαι η μόνη… Όπως έγραψε σήμερα ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ,
«Τα σχετικά “παραγεμίσματα” έδωσαν στο Υπουργικό Συμβούλιο διαστάσεις δεινοσαύρου! Το δυστύχημα είναι ότι και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή, αφήνοντας να κάνουν κουμάντο οι διάφοροι παρατρεχάμενοι. Κι αυτά είναι κακά μαντάτα, όταν επέρχονται θύελλες…»

Κακά μαντάτα και θύελλες; Και άλλες; Ώστε κάνουν κουμάντο οι παρατρεχάμενοι; Ένα θαύμα μόνο μπορεί να μας σώσει από τις παιδικές επιπολαιότητες του Γιωργάκη…


Υστερόγραφο:
Για την πλήρη σύγχυση με τις αρμοδιότητες στα υπουργεία διαβάστε άρθρο της Καθημερινής (8/9/10) εδώ.
Tags: ανασχηματισμός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής