Ανοιχτή επιστολή προς τον παλιό μου “φίλο” Γιώργο Παπακωνσταντίνου

%25CE%2593.%2B%25CE%25A0%25CE%25B1%25CF%2580%25CE%25B1%25CE%25BA%25CF%2589%25CE%25BD%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2585
Αγαπητέ κύριε Παπακωνσταντίνου,

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να σας υποβάλω ένα ερώτημα που με καίει. Σημειωτέον ότι για το ίδιο θέμα είχα ρωτήσει την προκάτοχό σας, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά δυστυχώς δεν είχα λάβει καμία απάντηση.

Το θέμα δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά αλλά εκατοντάδες χιλιάδες νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στην πολυκατοικία μας υπάρχουν 12 διαμερίσματα, εκ των οποίων μόνο τα 3 μικρότερα (50 τετρ. μέτρων) δεν βαρύνονται με ημιυπαίθριες αμαρτίες. Ένα εξ’ αυτών είναι και το δικό μου.

Τα υπόλοιπα, που ανήκουν όλα στον κατασκευαστή και τα ενοικιάζει, έχουν ημιυπαίθριους και υποστέγιους από 20 έως 50 τετραγωνικά μέτρα το καθένα. Μαθαίνω ότι είναι “τακτοποιημένοι”. Όμως τα διαμερίσματα αυτά συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες της πολυκατοικίας μόνο με τα μειωμένα τετραγωνικά τους που δεν συμπεριλαμβάνουν τους ημιυπαίθριους.

Το αποτέλεσμα είναι εμείς με τα 50 τετρ. διαμερισματάκια να βάζουμε πλάτη για να πληρώνουν λιγότερα κοινόχρηστα τα διαμερίσματα των 85 και 110 τετραγωνικών που εμφανίζονται στον πίνακα κατανομής χιλιοστών ως 63 τετραγωνικά! Αυτό είναι άδικο! Είμαι συνταξιούχος, η σύνταξή μου έχει αδίκως περικοπεί δραστικά, και δεν αντέχω να πληρώνω κοινόχρηστα με καπέλο.

Μίλησα με δικηγόρο και μου απάντησε ότι οι ημιυπαίθριοι είναι τακτοποιημένοι μόνο για 40 χρόνια. (Άλλη μεγάλη υποκρισία αυτή! Δηλαδή σε 40 χρόνια θα τους γκρεμίσουν;) Του απάντησα, ας γίνει σωστός πίνακας κατανομής κοινοχρήστων δαπανών με τα πραγματικά χρήσιμα τετραγωνικά του κάθε διαμερίσματος επίσης για 40 χρόνια! (Μέχρι τότε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει…). Μου απάντησε ότι πρέπει να μιλήσω με τον κατασκευαστή, πράγμα που έκανα.

Ο κατασκευαστής μου είπε ότι θ’ αλλάξει τον πίνακα, μόνο αν λάβει εντολή “άνωθεν” με σχετικό νόμο. Τελεία και παύλα. Του απάντησα: μήπως υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι οι ημιυπαίθριοι – κανονικά δωμάτια πλέον – δεν συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες; Σημειωτέον ότι με αλλαγή της Σύστασης Οριζοντίου Ιδιοκτησίας στο συμβολαιογράφο, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει αρκετά χρήματα από τη φορολογία της αμοιβής των μηχανικών και συμβολαιογράφων. Για σκεφτείτε το κι έτσι, αν δεν σας συγκινεί ο πόνος των αδικούμενων ιδιοκτητών και η αποκατάσταση της νομιμότητας.

Κατόπιν αυτών βρίσκομαι σε απόγνωση και ζητάω την παρέμβασή σας για άμεση νομοθετική ρύθμιση του θέματος, όπως όφειλε να έχει κάνει ήδη η προκάτοχός σας. Αλλιώς παρανομείτε νομιμοποιώντας τις παρανομίες χωρίς να ρυθμίσετε όλες τις παραμέτρους.

Παρακαλώ ενεργήστε σύντομα για ένα θέμα που βασανίζει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν συμμετείχαν σε παράνομη μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε κανονικά δωμάτια.
Αναρωτιέμαι γιατί οι παρανομούντες πολίτες αυτής της χώρας να βρίσκονται πάντα κερδισμένοι, ενώ οι νομοταγείς πάντα ζημιώνονται και στενάζουν κάτω από την αδικία;

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Tags: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας, τακτοποίηση ημιυπαίθριων, Τίνα Μπιρμπίλη