Αντώνης Σαμαράς: Επανεκκίνηση με οπισθοδρόμηση!

Σας εξομολογούμαι, το περίμενα πώς το περίμενα το Ζάππειο 2 του Αντώνη Σαμαρά. Είχα ανάγκη να ελπίζω ότι υπάρχει ρεαλιστική και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο οικονομικό μας αδιέξοδο, αφού μια χούντα που μας χρειάζεται φαντάζει άπιαστο όνειρο… Βλέπετε, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται… Όμως ο Αντωνάκης με απογοήτευσε με τα πισωγυρίσματά του.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί ένα παραλυτικό σοκ», είπε ο κ. Σαμαράς. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ», συμπλήρωσε. Και πώς θα προκύψει το δημιουργικό σοκ; Κυρίως από τη δραστική μείωση της φορολογίας και την κατάργηση του πόθεν έσχες, πιστεύει ο Αντώνης! Όπως διάβασα εδώ, προτείνει:

– “Τολμηρή και αποφασιστική” μείωση των φορολογικών συντελεστών. Θα εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής 15% επί των κερδών, κοινός για όλες τις επιχειρήσεις. Στο 15%, από 25% που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει ο φόρος επί των μερισμάτων, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπεται σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή από 45% σε 30%.

– Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ ανά κατηγορία σε 19% (από 23%) και 9% (από 13%), ενώ χαμηλός συντελεστής 4,5% θα ισχύει για τον τουρισμό.

– Για τα καύσιμα ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε πως σε βάθος διετίας θα καταργηθούν οι αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επέβαλε η παρούσα κυβέρνηση.

– Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Παράλληλα θα προβλέπονται “δρακόντειες ποινές για την αδήλωτη εργασία”.

– Κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων.

– Κατάργηση για 3 χρόνια του “πόθεν έσχες” για όλες τις κατοικίες, ώστε να ενισχυθεί η οικοδομή που “αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”.

– Καμία αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

– Κατάργηση για ένα χρόνο όλων των φορολογικών ποινών, με εξαίρεση εκείνων που επιβάλλονται για το “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος.

Καλή είναι η μείωση της φορολογίας, Αντώνη μου, αλλά οι συντελεστές που προτείνεις είναι εξωπραγματικοί, και πάντως για να φέρουν αυξημένα έσοδα στο κράτος προϋποθέτουν λαό με φορολογική και εθνική συνείδηση, πράγμα που λείπει από μας. Ή μήπως δεν γνωρίζεις την πικρή αλήθεια;

Ώστε σε τρία χρόνια ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης θα πέσει στο 30%; Μα αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα κράτος της Ευρωζώνης!

Και θα επαναφέρεις τον ΦΠΑ στα επίπεδα του 2009; Μα τότε γιατί αυξανόταν το χρέος επί των ημερών της Ν.Δ. με αυτούς τους χαμηλούς συντελεστές;

Και θα καταργήσεις το “πόθεν έσχες” για όλες τις κατοικίες για τρία χρόνια, ε; Και όταν μετά από τρία χρόνια επαναφέρεις το “πόθεν έσχες”, οπότε η «ατμομηχανή της ανάπτυξης» θα σβήσει και πάλι, δεν θα επανέλθει η οικονομία στο σημερινό τέλμα; Διότι δεν φαντάζομαι να πιστεύεις ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας θα λυθεί σε τρία χρόνια!
Ωστόσο, με την ελεύθερη διακίνηση και ευλογία του μαύρου χρήματος δε φτάσαμε έως τη χρεοκοπία; Ή μήπως η χρεοκοπία μας άρχισε με το Μνημόνιο και με το δήθεν διωγμό του μαύρου χρήματος από το Γιωργάκη;

Είπες ακόμη ότι δεν θ’ αυξήσεις τις αντικειμενικές αξίες, ώστε οι εργολάβοι-κατασκευαστές να συνεχίζουν να τσεπώνουν μαύρο αφορολόγητο χρήμα που συχνά ξεπερνά το 100% της αντικειμενικής αξίας! Αυτό δεν είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; Αυτή δεν είναι σκαστή θεσμοθετημένη φοροδιαφυγή; Αυτό δεν είναι κρίμα κι άδικο για τον έντιμο φορολογούμενο; Αυτό δεν είναι αίσχος και ντροπή;

Αντώνη, αν προτείνεις η Ελλάδα να συνεχίσει να βρίσκεται στο έλεος του μαύρου χρήματος, δεν έχεις πάρει χαμπάρι ποια είναι η ρίζα της κακοδαιμονίας μας και επομένως δεν γνωρίζεις ποια θεραπευτική αγωγή είναι κατάλληλη, δηλαδή δεν είσαι κατάλληλος για να μας ξελασπώσεις.

Και ποιος σας είπε ότι Δημοκρατία σημαίνει ο ένας να ράβει και ο άλλος να ξηλώνει; Ποιος σας είπε ότι αυτό το βρώμικο παιχνίδι του “μπρος πίσω και φτου κι από την αρχή” μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον; Ποιος σας είπε ότι έχετε το δικαίωμα να κάνετε επ’ άπειρον ερασιτεχνικά πειράματα στις πλάτες του ελληνικού λαού;

Και άντε να πιστέψουμε ότι οι προτάσεις σου, Αντώνη, έχουν κάποιο οικονομικό αντίκρισμα. Ποιοι θα σπεύσουν ν’ αγοράσουν ακίνητα εκτός από κάποιους με μαύρο χρήμα; Τη μεσαία τάξη μισθωτών και συνταξιούχων την εξόντωσαν οι περικοπές του Μνημονίου, και δεν τους μελέτησες καθόλου στην επανεκκίνησή σου. Ποιοι, λοιπόν, θα καταναλώσουν αγαθά ώστε να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν; Οι συνταξιούχοι των 450—700 ευρώ στους οποίους είπες ότι θα επαναφέρεις 13ο και 14ο μισθό;
Αντώνη, φοβάμαι ότι κινείσαι εκτός τόπου και χρόνου.

Για τα κλειστά επαγγέλματα, όμως, γιατί τήρησες σιγήν ιχθύος; Για το θεσμοθετημένο κέρδος-μαμούθ των φαρμακοποιών (35%) γιατί δεν άστραψες και βρόντηξες;
Έχω πολλά να σου καταμαρτυρήσω, Αντώνη, διότι περίμενα περισσότερα από σένα, αφού είσαι οικονομολόγος… Θα επανέλθω, όμως, εν ευθέτω χρόνω!

Α, ναι, έχεις χαιρετίσματα και από το Στέφανο Μάνο, το συνάδελφο νεοφιλελεύθερο ντε, που προτείνει να απολυθεί το μισό δημόσιο!

Tags: ��4επανεκκίνηση της οικονομίας����δημιουργικό σοκ����Αντώνης Σαμαράς����Ζάππειο 2���.ατμομηχανή της ανάπτυξης�