Αρχιεπίσκοπος: “Πάσχα σημαίνει πέρασμα, διάβαση, υπέρβαση”

%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF%2B%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82%2B(1)

Προσέξατε το λόγο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη χθες το βράδυ; Σύντομος, ανώδυνος, ανεπαίσχυντος και ειρηνικός. Δεν μας κούρασε, ούτε μας στενοχώρησε ο Μακαριότατος. Άλλωστε δεν είχε πολλά να πει, αφού τούτη την εποχή όλα πάνε καλά στη χώρα μας. Απλά μας θύμισε τι σημαίνει Πάσχα. Ότι σημαίνει πέρασμα, διάβαση, υπέρβαση

Πέρασμα από τη σκλαβιά στην Ελευθερία. «Ποια σκλαβιά;», διερωτήθηκαν μερικοί πιστοί. «Εμείς δεν είμαστε σκλαβωμένοι, ελεύθεροι είμαστε. Άρα δεν μας αφορά. Για άλλους θα το έλεγε.»
Πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. «Ποιο σκοτάδι;», αναρωτήθηκαν οι πιστοί. «Εμείς οι Ορθόδοξοι είμαστε ήδη στο Φως, άρα για άλλους θα το είπε.»
Πέρασμα από το ψέμα στην Αλήθεια. «Ποιο ψέμα; Ποιοι ζουν στο ψέμα;», απόρησαν μερικοί. «Η Ορθοδοξία είναι η μόνη εξ αποκαλύψεως αλήθεια, άρα για άλλους θα το είπε.»

Έτσι, οι πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αποκαμωμένοι από τα μακρόσυρτα εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου, συνειδησιακά ανενόχλητοι από το σύντομο και γενικόλογο “κήρυγμα” του Αρχιεπισκόπου, πήραν τις ευχές του και πήγαν για ύπνο ώστε να είναι φρέσκοι για το γλέντι της Ανάστασης.

Τα πάθη του Χριστού τέλειωσαν προς το παρόν για τον ίδιο, δηλαδή τα όσα υπέφερε το πνεύμα του και κατά τη φετινή εβδομάδα των παθών με τις υποκριτικές και θεατρινίστικες αναπαραστάσεις των Ορθοδόξων και των Καθολικών, όπως έλεγα εδώ.

Όμως τα πάθη των “ευσεβών” Ορθοδόξων Χριστιανών συνεχίζονται χωρίς τέλος. Για το φτωχό λαό, το Πάσχα-πέρασμα δεν έρχεται ποτέ. Όλες οι εβδομάδες του χρόνου είναι εβδομάδες παθών, και η διάβαση προς την «άφθονη ζωή» που υποσχέθηκε ο Χριστός δεν φτάνει ποτέ… Το γιατί δεν έρχεται είναι άλλου παπά βαγγέλιο.
Όσοι με διαβάζετε ίσως έχετε βγάλει κάποιο συμπέρασμα γιατί δεν έρχεται ποτέ το Πάσχα-διάβαση των Ελλήνων. Ας όψονται εκείνοι που μας έχουν φράξει το δρόμο προς το πέρασμα. Κι αυτοί είναι εντός των τειχών. Είναι οι πρωθιερείς της “Δημοκρατίας” και της “Ορθοδοξίας”. Ναι αυτοί οι βλοσυροί αφέντες που μας κάνουν τα κηρύγματα για να γίνουμε πιο υπάκουοι υπήκοοι.

Στο ανωτέρω video πρόσεξα τους ψάλτες να λένε: “Αινείτε αυτόν επί ταις δυναστείαις αυτού”, και αναρωτήθηκα σε ποιες δυναστείες αναφέρεται ο ψαλμός. Είναι άραγε δυνάστης ο Θεός; Μάλλον ως δυνάστη θα τον έχει εκλάβει η Ορθοδοξία. Αλλιώς δεν εξηγούνται τα ατέλειωτα “Κύριε ελέησον”. Φαίνεται ότι ο Θεός της Ορθοδοξίας είναι δυνάστης και θέλει πολλά παρακάλια και πολλούς μεσίτες για να ελεήσει, αν ελεήσει, τους κακομοίρηδες τους πιστούς. Χειρότερος κι από τη Μέρκελ, δηλαδή…

Tags: Επιτάφιος, Ιερώνυμος, Κύριε ελέησον, Μεγάλη Παρασκευή, Πάσχα, Χριστός