Αυτή είναι η φαυλοδημοκρατία ΣΑΣ!

%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE +2009

Άλλο θέμα επρόκειτο να γράψω σήμερα – τι να πρωτογράψει κανείς για να σχολιάσει το χάος; – και άλλο πήρε προτεραιότητα. Που λέτε άγνωστοι φίλοι αναγνώστες, εκεί που ξαλάφρωνα το κουτί των εισερχομένων από παλιά Emails, έπεσα πάνω σε κάτι αποκαλυπτικό του πολιτικού “ήθους” που το είχα ξεχάσει. Η ημερομηνία αποστολής ήταν 26 Μαρτίου, 2008. Περί τίνος επρόκειτο νομίζετε; Ήταν η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή, 6 (έξι) μόλις μήνες μετά τη δεύτερη εκλογή της ΝΔ! Και ποιο νομίζετε ότι ήταν το κεντρικό θέμα της πρότασης δυσπιστίας; Ήταν εκείνο για το οποίο μας φοβερίζει καθημερινά ο Λοβέρδος ότι κατέρρευσε κι ότι δεν υπάρχει σάλιο. Ναι, καλά το μαντεύσατε: το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

Ήταν τότε που είχε αρχίσει η προσπάθεια εξυγίανσης του ασφαλιστικού από την κ. Φάνη Πετραλιά, και που η αντιπολίτευση αντί να συνεργαστεί για το καλό της χώρας υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας σε μια κυβέρνηση ισχνής πλειοψηφίας μόλις έξι μηνών. Σήμερα βέβαια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζητάει τη συνεργασία της αντιπολίτευσης… Θα μου πείτε ίσως, “περασμένα ξεχασμένα, τι τα σκαλίζεις τώρα;” Μακάρι να ήταν ξεχασμένα. Όμως η Νέμεσις δεν ξεχνάει. “Έστιν δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά”, και εν καιρώ ανταποδίδει… Αυτά πληρώνουμε μια ζωή, παλιές αμαρτίες στις οποίες προστίθενται και καινούργιες…

Το ενημερωτικό Email που είχα λάβει άρχιζε ως εξής:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ,
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

1. Στην ομιλία του κατά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Έξι μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας να αποφασίσουμε για την πορεία της χώρας, για το εάν θα αναστραφεί ο κατήφορος της χώρας»

2. Σημειώνεται, ότι με την πρόταση δυσπιστίας:

Αναβάλλεται εκ νέου η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου-εκτρώματος της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με τους αντιλαϊκούς, αντικοινωνικούς και αντιαναπτυξιακούς σχεδιασμούς της και τα προεκλογικά ψεύδη με τα τρία «ΔΕΝ». Υπενθυμίζεται δε, ότι το ΠΑΣΟΚ πέτυχε και την προηγούμενη Παρασκευή να μην ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
(…) (…)

Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα, για να θυμηθούμε τι έλεγε τότε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ:

«Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από τις πρόσφατες εκλογές. Μπήκαμε στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί διαρκώς νέα αρνητικά δεδομένα για τη χώρα. Η αποδυνάμωση της οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει την ελληνική οικογένεια σε απόγνωση. Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 4,4%, ενώ οι αυξήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και σε υπηρεσίες ξεπερνούν το 30%. Με την αντιαναπτυξιακή και ταξική πολιτική της κυβέρνησης, έχουμε διαρκή επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και των αναπτυξιακών της προοπτικών. Βιώνουμε μία σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, μία γενικευμένη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενάντια στην μικρομεσαία επιχείρηση. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην αγορά, δημιουργεί δυσβάσταχτη καθημερινότητα για τα νοικοκυριά, τους εμπόρους, τους καταστηματάρχες, τον αγροτικό κόσμο και τους συνταξιούχους.

Εντείνονται συνεχώς οι κοινωνικές ανισότητες. Η πλειοψηφία των πολιτών οδηγείται στην ανασφάλεια, ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος οδηγείται στον υπερδανεισμό και στα αδιέξοδα, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι υφιστάμενοι την αδιαφορία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τα προβλήματά τους. Αποκαλύφθηκε ότι η πραγματική έννοια των δήθεν μεταρρυθμίσεων, όπως τις προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η απαξίωση και το ξεπούλημα των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους. Με το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Αυξάνει τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση, μειώνει τις συντάξεις και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αδιαφορώντας για την υποχρέωση της πολιτείας να εγγυάται την αλληλεγγύη των γενεών δημιουργεί αβεβαιότητα για την ασφαλιστική κάλυψη των νεότερων γενεών. Με συστηματικό τρόπο, υπονομεύει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος και οδηγεί τους πολίτες προς την ιδιωτική ασφάλιση. Στο αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για απόσυρση του συνόλου του νομοσχεδίου η κυβέρνηση αντέδρασε αρνητικά και πεισματικά επιμένει στην ψήφιση αυτού του αντιλαϊκού και αντικοινωνικού σχεδίου νόμου.

Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη δυσφορία των πολιτών. Ο κοινωνικός διάλογος, η δημόσια διαβούλευση, η διαρκής επιδίωξη της συναίνεσης των ενδιαφερομένων φορέων, αποτελούν έννοιες και πρακτικές παντελώς άγνωστες στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Αντί αυτών κυριαρχούν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αυταρχισμός, αδιαφάνεια και παρασκήνιο.
(…)
Αδυνατεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική αλληλεγγύη, την οικονομική ανάπτυξη, δεν μπορεί να εγγυηθεί το δημόσιο συμφέρον και να διαγράψει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τους νέους ανθρώπους. Η κυβέρνηση με τις ταξικές επιλογές της στο Ασφαλιστικό χάραξε μόνη της και οριστικά την κόκκινη γραμμή απέναντι στην κοινωνία. Η πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που καταθέτουμε βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την διαμορφωμένη πεποίθηση της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών».

Από την πλευρά της ΝΔ, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, παρουσιάζοντας στις 6 Μαρτίου το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, είχε δηλώσει: «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι κοινωνικά επιβεβλημένη.» Η κ. Πετραλιά είχε υπογραμμίσει ότι η μεταρρύθμιση “πρέπει να γίνει τώρα και όχι αύριο”, τονίζοντας «όσο πιο πολύ αργήσουν, τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι αλλαγές.»

Παραθέτω τα κεντρικά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όπως είχε αναρτηθεί εδώ, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να το συγκρίνει με εκείνο που θα φέρει ο κ. Λοβέρδος στη Βουλή, όοοταν το φέρει.

«Α. Διοικητική αναδιάρθρωση Οι υπαρκτοί σήμερα 155 ασφαλιστικοί φορείς μειώνονται, με τη μέθοδο των ενοποιήσεων, σε 13 φορείς, εκ των οποίων οι πέντε είναι κύριας ασφάλισης, οι έξι επικουρικής και οι δύο πρόνοιας. Οι 13 νέοι ασφαλιστικοί φορείς είναι: Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ , ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Β. Ασφαλιστικές Αλλαγές

-Για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνει το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

-Για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνει στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

-Για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. –

-Για τις γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνει στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

-Για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνουν στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013.

-Για τους ασφαλισμένους σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ, που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.»

Πείτε μου παρακαλώ, με δεδομένη την κατάρρευση του ασφαλιστικού, τι εξωφρενικό (βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού!) βλέπετε στο νομοσχέδιο αυτό που να δικαιολογεί την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον κ. Παπανδρέου; Χωρίς αμφιβολία, αυτό που θα φέρει ο κ. Λοβέρδος θα είναι πολύ πιο επώδυνο! Θα άρεσε στον κ. Παπανδρέου, και θα ήταν ωφέλιμο για τους ασφαλισμένους, να το μπλοκάρουν τα άλλα κόμματα με πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τηρώντας το «μάχαιραν έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις»;

Αλλά στην ελληνική φαυλοδημοκρατία το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι το έλλειμμα πολιτικής ευθύνης και ήθους. Γι’ αυτό δεν ελπίζω σε θαύματα. Έτσι θα σέρνεται τούτη η χώρα, από το κακό στο χειρότερο. Το ένα κόμμα θα προσπαθεί να χτίσει κάτι – έστω εν μέσω της παραδοσιακής ρεμούλας – και το άλλο θα γκρεμίζει, με στόχο, όχι το καλό των πολιτών και της χώρας, αλλά την ταχεία άνοδο στην εξουσία.

Σας τη χαρίζω ψευτοδημοκράτες τη φαυλοδημοκρατία σας, και για το μόνο πράγμα που νιώθω ηθική ικανοποίηση είναι που στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν πήγα στην κάλπη. Κι ούτε πρόκειται να ξαναπατήσω, αν δεν μου εμπνεύσετε κάποτε σεβασμό. Δεν περιμένω θαύματα από καμία κυβέρνηση, και έχω επίγνωση της τραγικής κατάστασης – οικονομικής και κοινωνικής – που έχει περιέλθει η χώρα. Σε ανικανότητα, λάθη και παραλείψεις μπορώ να δώσω άφεση αμαρτιών. Εκεί που δεν πρόκειται να δώσω άφεση είναι στην πολιτική αλητεία, τον καιροσκοπισμό και την κακοήθεια, οποιουδήποτε χρώματος κι αν είναι.

Tags: Ανδρέας Λοβέρδος, ασφαλιστικό, Πετραλιά, πρόταση δυσπιστίας 2008