Αφιέρωμα στις γυναίκες και στην…Άγκελα Μέρκελ

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας!
Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου, με ειρήνη, υγεία, δημιουργία και ευτυχία.

Επ’ ευκαιρία της γιορτής της γυναίκας, θυμήθηκα την παρεξηγημένη πρωτόπλαστη Εύα. Η Εύα που λέτε, τρώγοντας τον απαγορευμένο καρπό της γνώσεως του καλού και του κακού, όπως μας λέει η Βίβλος, μακράν του να είναι ένοχη του προπατορικού αμαρτήματος, δηλαδή της πτώσης εκ του παραδείσου που διδάσκει ο Χριστιανισμός, συνετέλεσε στο ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος συνειδητότητα.

Για να κατανοήσετε το μέγεθος της ευεργεσίας της Εύας προς το ανθρώπινο γένος, φανταστείτε κάποιον που δε μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι καλό και τι κακό, που είναι δηλαδή πλήρως αποχαυνωμένος ή πωρωμένος. Πώς σας φαίνεται μια τέτοια ύπαρξη; Θα σας άρεσε να ήσασταν στη θέση του;

Κι όμως, ο συγγραφέας της Γένεσης (Μωυσής) έβαλε σκληρά λόγια στο στόμα του Θεού, γράφοντας: «Και στη γυναίκα είπε: Θα υπερπληθύνω τις λύπες σου και τους πόνους της κυοφορίας σου• με λύπες θα γεννάς παιδιά• και στον άνδρα σου θα είναι η επιθυμία σου, κι αυτός θα σε εξουσιάζει.» (Γένεσις 3:1)

Εδώ έχουμε καθαρή περίπτωση σεξιστικού ρατσισμού, ή ανδρικού σοβινισμού.
Αυτός ο σοβινισμός είναι διάχυτος στην Ορθοδοξία που αποκλείει τις γυναίκες από την ιεροσύνη. Μάλιστα, απαγορεύει στις γυναίκες ακόμη και να μπουν στο ιερό, προφανώς διότι τις θεωρεί μολυσμένα όντα. Ο ορθόδοξος μισογυνισμός εκδηλώνεται και στο άβατο του “Αγίου Όρους”. Κατά τ’ άλλα έχουμε ισότητα των δύο φίλων!

Πολλά, λοιπόν, έχει να κάνει η Χριστιανική Δύση για την ισότητα των δύο φύλων, προτού νομιμοποιηθεί για να υποδείξει στο Ισλάμ ποια πρέπει να είναι η θέση της γυναίκας. Παρεμπιπτόντως, οι Μουσουλμάνοι αναφέρονται στην Εύα ως Αγία Μητέρα! (πηγή)

Στη συνέχεια θα παραθέσω μερικά αποφθέγματα διάσημων αρχαίων Ελλήνων, που δυστυχώς δείχνουν ότι ήταν μισογύνηδες. Φοβάμαι ότι πολλοί σύγχρονοι απόγονοί τους συμμερίζονται τα σοβινιστικά τους πιστεύω.

«Από γυναίκα αν φυλαχτείς, φυλάγεσαι από κλέφτη» (Ησίοδος)

«Η γυναίκα είναι το αιώνιο αναγκαίο κακό.» ( Φιλήμων)

«Οι γυναίκες είναι τα πιο ανίκανα πλάσματα για το καλό, ενώ για όλα τα κακά είναι τα πιο ικανά και σοφά.» (Ευριπίδης)

«Τους όρκους της γυναίκας τους γράφω στο νερό, δηλαδή τους θεωρώ ανύπαρκτους.» (Σοφοκλής)

«Δεν υπάρχει θηρίο πιο ακαταμάχητο από την γυναίκα.» (Αριστοφάνης)

«Πολλά είναι τα θηρία ξηράς και θαλάσσης, το πιο τρομερό όμως από όλα είναι η γυναίκα.» (Μένανδρος)

«Κανένα κακό δεν είναι τόσο τρομερό όσο η γυναίκα.» (Ευριπίδης)

Αυτά τα λίγα για δείγμα. Υπάρχουν κι άλλα χειρότερα…

Φανταστείτε τώρα τι θα είχε γραφτεί ενάντια στις γυναίκες αν οι κοινωνίες ήταν γυναικοκρατούμενες, αν στις κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη οι άνδρες ήταν μειοψηφία, αν οι πόλεμοι που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα είχαν σχεδιαστεί από γυναίκες, αν στην εξαθλίωση των λαών είχαν πρωταγωνιστήσει γυναίκες…

Μήπως σ’ αυτά που έγραφαν οι σοβινιστές πρόγονοί μας έβλεπαν τον εαυτό τους; Μήπως για να ξημερώσει άσπρη μέρα για την ανθρωπότητα πρέπει να αναλάβουν τα ινία γυναίκες; Τέλος, μήπως η Άγκελα Μέρκελ έχει περισσότερο μυαλό στο κεφάλι της απ’ όσο κουβαλάνε οι άνδρες ηγέτες της Ευρωζώνης; Άλλο τώρα αν δεν μας αρέσουν αυτά που λέει διότι είμαστε κακομαθημένοι, κουτοπόνηροι και ανεπίδεκτοι μάθησης και διόρθωσης.

Χρόνια πολλά, Άγκελα! Μάζεψε λίγο το μαστίγιο σε παρακαλώ! Πονάνε αυτοί που δε φταίνε…

Πάρτε κι ένα ακόμη αφιέρωμα στη γυναίκα:

Tags: Άγκελα Μέρκελ, Αδάμ και Εύα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας