Αφιέρωμα στο Σάτυα Σάι Μπάμπα

%25CE%25A3%25CE%25AC%25CE%25B9%2B%25CE%259C%25CF%2580%25CE%25AC%25CE%25BC%25CF%2580%25CE%25B1
Πριν λίγες ώρες περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι συνόδεψαν τον Ινδό Πνευματικό ηγέτη Σάι Μπάμπα στην τελευταία κατοικία του σώματός του, στην ινδική πόλη Πουταπάρτι στη βόρεια Iνδία. Σε αντίθεση με τους περισσότερους Ινδουιστές που αποτεφρώνονται μετά το θάνατό τους, ο Σάι Μπάμπα τάφηκε. (enet) Παρουσία του Ινδού Πρωθυπουργού, ο Σάι Μπάμπα τάφηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Πολλοί οπαδοί του τον θεωρούσαν ενσάρκωση θεού και του απέδιδαν υπερφυσικές δυνάμεις.

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια είχα διαβάσει μερικά από τα βιβλία του στα αγγλικά και είχα βρει πολλά πνευματικά μαργαριτάρια στη διδασκαλία του. Αυτό που με είχε αγγίξει περισσότερο ήταν:

«Υπάρχει μόνο μια Φυλή, η Φυλή της Ανθρωπότητας

Υπάρχει μόνο μια Θρησκεία, η Θρησκεία της Αγάπης

Υπάρχει μόνο μια Γλώσσα, η Γλώσσα της Καρδιάς

Υπάρχει μόνο Ένας Θεός και είναι Πανταχού Παρών»
– Μπάμπα

Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτές τις αλήθειες;

Η φιλοσοφία του Σάι Μπάμπα περί Θεού και θρησκείας:

«Οι άνθρωποι εξυμνούν το Θεό ως Πανταχού Παρόντα, Παντογνώστη και Παντοδύναμο, αλλά αγνοούν την παρουσία Του μέσα στον ίδιο τον εαυτό τους! Βεβαίως υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να περιγράψουν τις ιδιότητες του Θεού και τον χαρακτηρίζουν με διάφορους τρόπους. Αλλά αυτές δεν είναι παρά εικασίες που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους προτιμήσεις.
Αλλά ποιος μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι ο Θεός είναι αυτό ή το άλλο; Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ο Θεός δεν έχει αυτήν την μορφή ή αυτήν την ιδιότητα; Κάθε άνθρωπος μπορεί να πάρει από τον απέραντο αυτό ωκεανό μόνο τόσο νερό, όσο χωράει μέσα στο δοχείο το οποίο φέρνει στην ακτή. Απ’ αυτήν την ποσότητα που είναι σε θέση να πάρει, δεν μπορεί παρά να καταλάβει ελάχιστα από την απεραντοσύνη του ωκεανού.
Κάθε θρησκεία δίνει ένα συγκεκριμένο ορισμό του Θεού. Έναν ορισμό που Τον περιορίζει μέσα στα όρια ή στους περιορισμούς αυτής της θρησκείας και μετά διατείνεται ότι Τον έχει κατανοήσει. Όπως οι επτά τυφλοί που νόμισαν τον ελέφαντα κολώνα, βεντάλια, σχοινί ή τοίχο, επειδή ο καθένας είχε αγγίξει ένα μόνο μέρος του κι επομένως δεν μπορούσε να φανταστεί τι ήταν. Έτσι και οι θρησκείες, ενώ αναφέρονται σε μια μόνο όψη του Θεού, ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν την ολική εικόνα Του.
Οι θρησκείες γενικά ξεχνούν ότι ο Θεός είναι όλες οι μορφές και όλα τα ονόματα, όλες οι ιδιότητες κι όλοι οι ισχυρισμοί. Η θρησκεία της ανθρωπότητας είναι το άθροισμα και η ουσία όλων αυτών των επί μέρους θρησκειών. Γιατί δεν υπάρχει παρά μόνο μια θρησκεία, η θρησκεία της αγάπης.» (Απόσπασμα από ομιλία του Σάι Μπάμπα στις 6 Ιουνίου 1974)

«Συχνά λέτε: “Εγώ θέλω Ειρήνη”. Βγάλτε το “εγώ” και το “θέλω” και μένει η Ειρήνη. Είστε η Ειρήνη. Το “εγώ”, ο εγωισμός, σας αποσπά από την ενότητα που είναι η αληθινή σας φύση. Όλα είναι Ένα και είστε μέρος του όλου. Αντιληφθείτε, καλλιεργήστε, εφαρμόστε τις πνευματικές αξίες που είναι μέσα σας και θα ανυψωθείτε στο θεϊκό σας επίπεδο, στη θεϊκή ενότητα που είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής σας». (Δείτε εδώ)

Η πεμπτουσία της διδασκαλίας του Σάι Μπάμπα συνοψίζεται στα επόμενα:

**«Άρχισε την ημέρα σου με αγάπη.
Ζήσε την ημέρα σου με αγάπη.
Τέλειωσε την ημέρα σου με αγάπη.
Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στο Θεό!
**Ο Θεός είναι η πηγή της Αγάπης. Αγάπησε το Θεό, αγάπησε τον κόσμο ως εκδήλωση του Θεού, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
**Να κάνεις πάντα το καλό, να συμπεριφέρεσαι στη φύση με καλοσύνη, να μιλάς σιγά και γλυκά, να γίνεσαι σαν το μικρό παιδί που είναι απαλλαγμένο από φθόνο, μίσος και απληστία.

**Το μήνυμά μου είναι: Μην εκδηλώνεις θυμό, λύπη ή πόνο. Η γλυκύτητα είναι η μόνη προσφορά που δέχεται ο Θεός.

**Να αναζητάς το Δάσκαλο που φροντίζει για όλους με την ίδια Αγάπη.
**Πίστεψε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια και ο Θεός είναι ο Πατέρας. Να φέρεσαι σε όλους σαν να ήταν αδέλφια σου. Να τους αγαπάς όλους.
**Να βλέπεις στον κάθε άνθρωπο τον ίδιο τον Κύριο.
**Ο Θεός είναι πανταχού παρών. Βρίσκεται στις καρδιές όλων των ζωντανών υπάρξεων. Είναι δυνατόν μια καρδιά που δεν μπορεί να αγαπήσει τους συνανθρώπους της, να αγαπάει τον Θεό;
**Μόνο η αγάπη οδηγεί στον Θεό.
**Η Χάρη του Θεού δεν κερδίζεται με νοητικές ασκήσεις, με ευλυγισία του σώματος ή με στερήσεις ασκητισμού. Η Χάρη του Θεού κερδίζεται μόνο με την Αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη, την αγάπη χωρίς ανταλλάγματα, την ακλόνητη αγάπη, την αγάπη που δίνεται ως ευγνωμοσύνη, προς Εκείνον, που μόνον αγαπά.
**Καλλιέργησε την Αγάπη και υπόταξε την υπερηφάνεια και τον εγωισμό για να κερδίσεις τη Χάρη του Θεού.
**Κάθε άτομο φέρνει μέσα του τη Θεία Παρουσία και παρακινείται από Θείες ιδιότητες. Δίνε απεριόριστα: αγάπη, σεβασμό, καλοσύνη. Αυτά τα δικαιούται ο κάθε άνθρωπος από σένα.**Οι απατηλές εντυπώσεις από τις εμπειρίες των αισθήσεων ξεπερνιούνται με την Αγάπη. Η Αγάπη είναι ο δρόμος που θα σε γεμίσει ευδαιμονία, ο δρόμος της Αγάπης, της Αφιέρωσης και της προσφοράς Υπηρεσίας.
**Ο Κύριος πλησιάζει τον αφοσιωμένο πιστό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ο πιστός τον Κύριο. Ο Κύριος θα κάνει εκατό βήματα προς εσένα όταν εσύ κάνεις ένα βήμα προς Εκείνον. Είναι παραπάνω από μητέρα και πατέρας. Θα σε στηρίζει εσωτερικά όπως στήριξε και έσωσε τόσους πολλούς αγίους, που είχαν πίστη σ’ Εκείνον.
**Μόνο η αγάπη μπορεί να υπερνικήσει τα εμπόδια, όσο πολλά και όσο μεγάλα κι αν είναι.
**Να αγαπάς, να σέβεσαι και να βοηθάς τους ανθρώπους με όλες σου τις δυνάμεις. Προσπάθησε να είσαι όσο γίνεται πιο εξυπηρετικός, εγκάρδιος και αβρός. Τότε ο τόπος όπου ζεις καθαγιάζεται και τα λόγια που λες γίνονται τόσο ιερά όσο και οι Γραφές.
**Ο καθένας εκπληρώνει το καθήκον του, μόνο όταν προσφέρει τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του και διευρύνει τη δράση του μέσα στο σύνολο.
**Μπορείς να ανάψεις άπειρες φλόγες από μια και μόνη φλόγα, χωρίς η λάμψη της να μειωθεί ούτε κατά το ελάχιστο. Το ίδιο γίνεται και με την Αγάπη.
**Όταν ακτινοβολεί το φως της Αγάπης, φανερώνεται ο Θεός.
**Ο άνθρωπος οφείλει να βλέπει τους πάντες και τα πάντα με την ίδια θετική προδιάθεση που έχει για τους δικούς του. Πρέπει να βλέπει όλα τα πλάσματα ως ισάξια και να τρέφει γι’ αυτά την ίδια αγάπη κι εμπιστοσύνη που έχει για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει τίποτα μα τίποτα από τη φύση του κακό στη δημιουργία. Μόνο η ελαττωματική όραση αποδίδει αλλού καλή και αλλού κακή φύση.

**Όπως ο χρυσός και το ασήμι βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης, το μαργαριτάρι και το κοράλλι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η ηρεμία και η χαρά βρίσκονται κρυμμένες κάτω από τις επιφανειακές δραστηριότητες του νου. Ο άνθρωπος που επιθυμεί ν’ αποκτήσει αυτόν τον κρυμμένο θησαυρό, πρέπει να στρέψει το νου του προς τον εσωτερικό εαυτό και θα του εκδηλωθεί η γεμάτη αγάπη φύση του.
**Σπείρε τους σπόρους της Αγάπης, αφού προετοιμάσεις το έδαφος της καρδιάς σου αφαιρώντας τ’ αγριόχορτα (θυμό, εγωισμό, ζήλια, φθόνο, λαγνεία, μίσος). Άφησε τους σπόρους να φυτρώσουν, ποτίζοντάς τους με την πίστη σου, ώστε να δρέψεις τα άνθη της καρτερίας και αργότερα τον καρπό που αναμφίβολα θ’ ακολουθήσει: τη Γαλήνη. Αυτό είναι το έργο σου, αυτό είναι το καθήκον σου, αυτό πρέπει να’ ναι και το τάμα σου στο Θεό: ότι θα το επιτύχεις!
**Ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στην απομόνωση! Αυτή ακριβώς είναι η βάση της Βεδικής προσευχής “είθε όλα τα όντα του κόσμου να είναι ευτυχισμένα”. Ο άνθρωπος πρέπει να συνεισφέρει ό,τι καλύτερο έχει για την ευτυχία των άλλων, έτσι θα γίνει και ο ίδιος ευτυχισμένος.
**Με μέσον την αγάπη θα μπορέσεις να συγχωνευτείς με τον Ωκεανό της Αγάπης, το Απόλυτο.
**Να προσεύχεσαι και να παρακαλάς να επικρατήσουν η ανεκτικότητα και η κατανόηση, που θα περιβάλλουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, άσχετα αν λέγονται Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί, Αμερικανοί, Πακιστανοί. Η κάθε χώρα δεν είναι παρά ένα δωμάτιο της κατοικίας του Θεού.
**Αγάπη σημαίνει διεύρυνση, ενότητα. Ο άνθρωπος πρέπει να διευρυνθεί και να γίνει Οικουμενικός Άνθρωπος.
**Να αγαπάς τους πάντες και να υπηρετείς τους πάντες! »
Το κοινωνικό έργο του Σάι Μπάμπα στην Ινδία είναι κολοσσιαίο. Έφτιαξε υπερσύγχρονα νοσοκομεία, πανεπιστημιουπόλεις, ύδρευση, αγροτική ανάπτυξη, κλπ. (Δείτε εδώ)

Σ’ ευχαριστούμε, Σάι Μπάμπα, για την τεράστια πνευματική σου προσφορά στην ανθρωπότητα. Μη μας ξεχάσεις από εκεί που τώρα βρίσκεσαι. Κάνε κάτι για να έλθει επιτέλους ειρήνη στη γη μεταξύ ατόμων και λαών. Μπορείς;

Tags: Βεδική προσευχή, ο καρπός της αγάπης είναι γαλήνη, οικουμενικός άνθρωπος, Σάτυα Σάι Μπάμπα, σπόροι αγάπης