Βαβαί, παπαί! Ο Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται πιο κοντά στην Οδύσσεια!

%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85 +World+Economic+ForumΔιαβάζοντας τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, πάγωσα. Ιδίως ο επίλογος μ’ έκανε ν’ ανησυχώ περισσότερο. Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φιλοδοξεί να γίνει ένας ηγέτης-“Ηρακλής” που θα μας έκανε υπερήφανους καθώς θα μετρούσαμε τους άθλους του. Δε θέλει να του μοιάσει και ν’ ανασκουμπωθεί να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, δηλαδή το τέρας της διαφθοράς που έχει καλύψει την Ελλάδα με δύσοσμη κοπριά εδώ και τριάντα χρόνια.

Τι τραγική σύμπτωση! Τριάντα χρόνια πολιτικής εξαχρείωσης χρειάστηκαν για να βουλιάξουν την Ελλάδα στην κόπρο της διαφθοράς, και τριάντα χρόνια είχαν χρειαστεί τα 3.000 βόδια του Αυγεία για να καλύψουν τους στάβλους του με τόνους κοπριάς… Μόνο ένας μυθικός Ηρακλής θα μπορούσε να την καθαρίσει, στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους! Σήμερα θα χρειαζόταν ένα ποτάμι εθνικής παλιγγενεσίας, μια καθολική επανάσταση συνειδήσεων για να γίνει το θαύμα της εθνικής κάθαρσης από τη διαφθορά.

Το γνωρίζει αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου, μόνο που δεν ξέρει τον τρόπο και δεν έχει το προφητικό ανάστημα να υποκινήσει μια πανεθνική ηθική επανάσταση. Γι’ αυτό δεν οραματίζεται να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία σαν άλλος Ηρακλής. Γι’ αυτό και στην ερώτηση του πανούργου δημοσιογράφου του Der Spiegel, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μας… απογοητεύσει. Έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να πείσει, έστω και με καθυστέρηση, τους δύσπιστους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι αποφασισμένος και ανυποχώρητος! Αν η συνέντευξη αυτή δινόταν για εξετάσεις στον ΑΣΕΠ, ο υποψήφιος θα κοβόταν χωρίς κανένα ενδοιασμό. Και θα κοβόταν πανηγυρικά ως δειλός κι αναποφάσιστος κυρίως από τον επίλογο της συνέντευξης. Δείτε κι εσείς:

Spiegel: «Η αποστολή που έχετε μπροστά σας είναι πολύ βαριά. Αισθάνεστε σαν τον Σίσυφο, που προσπαθεί να ανεβάσει το βράχο στο βουνό, ή σαν τον Ηρακλή, που καθαρίζει έναν στάβλο;»

Παπανδρέου: «Δεν αισθάνομαι σαν τον Σίσυφο. Άλλωστε, αυτό δεν μου ταιριάζει. Πρόκειται ασφαλώς για ηράκλειο έργο. Περισσότερο όμως αισθάνομαι πιο κοντά στην Οδύσσεια: Ξέρουμε ότι θα φτάσουμε, ότι το ταξίδι θα είναι δύσκολο και στο δρόμο θα μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις. Στον Όμηρο, οι ταξιδιώτες μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι, είναι μια μεταμόρφωση. Κι εμείς θα είμαστε διαφορετικοί όταν φτάσουμε στο τέρμα.»

Πιστεύω ότι τα πρότυπα που υιοθετεί ένα άτομο στη ζωή του αποκαλύπτουν τον εσωτερικό ψυχισμό του και επηρεάζουν αποφασιστικά το παρόν και το μέλλον του. Όταν μάλιστα πρόκειται για τον πρωθυπουργό μιας χώρας, τα πρότυπα και τα οράματα του ίδιου έχουν επιπτώσεις σ’ έναν ολόκληρο λαό. Εξάλλου, ένας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί λάθος σχήμα λόγου (“λογοτεχνικώ δικαίω”), αν υποθέσουμε ότι δεν εννοούσε αυτά που είπε. Η κάθε του πρόταση αναλύεται με προσοχή από εχθρούς και φίλους, η κάθε του φράση μπαίνει κάτω από μεγεθυντικό φακό, η κάθε του λέξη – όπως άλλωστε και οι λέξεις όλων μας – περιέχει ενέργεια, είτε θετική είτε αρνητική, που αφήνει τ’ αποτυπώματά της στο περιβάλλον.

Χωρίς να θέλω να μελοδραματοποιήσω τη συνέντευξη, θεωρώ την επίμαχη απάντηση του πρωθυπουργού ένα “Βατερλό” με προεκτάσεις. Επέλεξε λάθος ήρωα, λάθος πρότυπο, λάθος αλληγορία. «Περισσότερο όμως αισθάνομαι πιο κοντά στην Οδύσσεια», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου! Τι σημαίνει μεταφορικά η λέξη «Οδύσσεια»; Σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη σημαίνει: σειρά ταλαιπωριών, περιπετειών και περιπλανήσεων! Είναι, λοιπόν, να μη μελαγχολήσει κανείς όταν ακούει από το στόμα του Πρωθυπουργού ότι το ταξίδι μας θα είναι μια οδύσσεια;

Γνώριζε άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου ότι, κατά κανόνα, το πρότυπό του Οδυσσέας, στα μετά-ομηρικά έπη, παρουσιάζεται ως δολοπλόκος χωρίς αρετές και ηθικούς φραγμούς; (πηγή) Γνώριζε ο ΓΑΠ ότι εκτός από το Δούρειο ίππο, που ήταν όντως δική του έμπνευση κι επιτυχία και οδήγησε στην εύκολη κατάληψη της Τροίας, η επιστροφή του στην Ιθάκη ήταν δέκα χρόνια περιπλανήσεων, ταλαιπωρίας και απωλειών; Τέτοιες ταλαιπωρίες οραματίζεται και ετοιμάζει για τον ελληνικό λαό; Εξάλλου, ουδεμία μεταμόρφωση στο χαρακτήρα του Οδυσσέα δε επιτελέστηκε κατά το ταξίδι της επιστροφής.

Να θυμηθούμε ότι ξεκινώντας από την Τροία ο Οδυσσέας είχε στη διάθεσή του 12 καράβια, μέσα στα οποία επέβαιναν οι συμπολεμιστές του. Πλησιάζοντας όμως στην Ιθάκη, οι σύντροφοι του Οδυσσέα άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας καταιγίδα που κατέστρεψε 11 καράβια και παρέσυρε αυτό του Οδυσσέα μέχρι το νησί των Λαιστρυγόνων. Κατόπιν, με ενδιάμεση στάση για ένα έτος στο νησί της μάγισσας Κίρκης, κι αφού πέρασαν το στενό των Σειρήνων και το στενό της Σκύλλας και Χάρυβδης, έφτασαν αποδεκατισμένοι στο νησί του θεού Ήλιου, όπου οι εναπομείναντες σύντροφοι του Οδυσσέα βρήκαν το θάνατο, ενώ ο Οδυσσέας, παρασυρόμενος από τα κύματα έφτασε μόνος του στο νησί της Καλυψώς όπου την άραξε για 7 χρόνια! Για τέτοια “μεταμόρφωση” του χαρακτήρα του Οδυσσέα μιλάμε! Εν τέλει, θαλασσοδαρμένος έφτασε στην Ιθάκη μόνος, χωρίς τους συντρόφους του, μετά από δέκα χρόνια περιπλανήσεων και ταλαιπωρίας...

ΟΧΙ, κύριε Παπανδρέου, ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να τον οδηγήσετε σε μια τέτοια Οδύσσεια, αν αυτό είναι που ονειρεύεστε. Δεν σας ψήφισε για κάτι τέτοιο. Άλλα είχατε υποσχεθεί προεκλογικά. Εκτός κι αν δεν έχετε διαβάσει ελληνική μυθολογία, και είχατε στο νου σας τη μεταμόρφωση πρώην τοξικομανών στη θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη. Οι ξένοι, όμως, όταν ακούν για οδύσσεια έχουν στο νου τους το μυθικό Οδυσσέα κι όχι τους τοξικομανείς και την Ιθάκη τους. Φοβάμαι ότι μετά την απάντηση που δώσατε στο δημοσιογράφο του Der Spiegel, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει ν’ ανησυχούν ακόμη περισσότερο και οι όροι τους θα είναι ακόμη πιο σκληροί.

Όμως, ο κ. Παπανδρέου έκανε κι άλλα φάουλ στη συνέντευξη:

Spiegel: «Εδώ και δεκαετίες τρεις οικογένειες κυβερνούν τη χώρα: οι Καραμανλήδες, οι Μητσοτάκηδες και οι Παπανδρέου. Εσείς είστε ήδη ο τρίτος πρωθυπουργός από τη μεγάλη οικογένειά σας. Μήπως αυτό είναι και ενδεικτικό για τα προβλήματα της Ελλάδας;»

Παπανδρέου: «Στη δημοκρατία εκλέγει ο λαός. Μεγαλώνοντας στις Η.Π.Α. και στη Σουηδία, ουδέποτε σκέφθηκα να γίνω πολιτικός. Στη διάρκεια όμως της στρατιωτικής δικτατορίας οδηγήθηκαν στη φυλακή έξι φορές ο παππούς μου και άλλες δύο ο πατέρας μου. Ήμουν ένας πρόσφυγας και δεν ήξερα αν θα επέστρεφα ποτέ πάλι στην Ελλάδα. Αυτό με σημάδεψε σαν νέο. Αν η οικογένειά μου και η χώρα μου δεν είχαν αυτή την ιστορία, ίσως να ήμουνα σήμερα κάπου καθηγητής.»

Πω, πω, αυθεντική στόφα γεννημένου ηγέτη! Μεγαλώνοντας στις ΗΠΑ και στη Σουηδία ουδέποτε είχε σκεφτεί ο άνθρωπος να γίνει πολιτικός! Κι αν η οικογένειά του και η χώρα του δεν είχαν αυτή την ιστορία, θα ήταν σήμερα κάπου καθηγητής! Μετά από τέτοια ομολογία μπορεί κανείς να περιμένει ότι ο Γιώργος θα κάνει το θαύμα; Ξεστράτισε στην πολιτική λόγω οικογένειας, όχι επειδή από μικρός είχε το όραμα να σώσει την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να εμπνεύσει ένας πρωθυπουργός που μπήκε στην πολιτική, όχι από πεποίθηση και όραμα δικό του, αλλά λόγω οικογενειακής παράδοσης, ενώ ο ίδιος θα προτιμούσε να είναι κάπου καθηγητής; Βρε Γιώργο μου, τόσα ψέματα μας έχεις πει, δε μπορούσες να πεις κι ένα ακόμα που ήταν απαραίτητο για να ενισχύσεις την αναιμική εμπιστοσύνη των ξένων αλλά και ντόπιων στο πρόσωπό σου; Βρε τι πάθαμε! Σε μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας έχουμε έναν πρωθυπουργό “by default”!

Υπάρχουν κι άλλα χαριτωμένα μαργαριτάρια, όμως, στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού:

Spiegel: «Τα 2/3 των Ελλήνων υποστηρίζουν – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – τα μέτρα λιτότητας. Η δημοτικότητά σας είναι υψηλή και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 48%, ισχυρό όσο ποτέ άλλοτε κατά τις τελευταίες δεκαετίες.»

Παπανδρέου: «Αυτό δείχνει τη βούληση των Ελλήνων να ακολουθήσουν νέους δρόμους. Είναι κι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει πολλές δυνατότητες, για παράδειγμα, όσον αφορά την πράσινη ενέργεια. Όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τη διαφθορά, τότε θα προσελκύσουμε και επενδυτές.»

Πότε θα έλθουν, λέει, οι ξένοι επενδυτές; Όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τη διαφθορά; Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, δηλαδή! Μα η διαφθορά είναι στο DNA του Έλληνα, και μόνο με βούρδουλα μπορείς απλά να τη μειώσεις, σύμφωνα με το αξίωμα «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Εδώ δε μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, θα προσελκύσουμε επενδυτές; Ποιος έχει λεφτά για χάσιμο;

Spiegel: «Αυτό καλά ακούγεται, εκδηλώνονται όμως αντιδράσεις για καθεμιά από τις μεταρρυθμίσεις σας. Κάθε εβδομάδα απεργούν διάφορες ομάδες συμφερόντων, αυτή δε την εβδομάδα αναμένεται μια γενική απεργία να παραλύσει όλη τη χώρα. Πώς θα μπορέσετε να αντέξετε την πίεση των απεργών;»

Παπανδρέου: «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα είναι πολύ οδυνηρή. Πρόκειται όμως για την επιβίωση της χώρας μας. Και προς τούτο έχουμε την ευρεία στήριξη του λαού. Αυτό το ξέρουν ακόμα και τα συνδικάτα. Είμαι αποφασισμένος να μην υποχωρήσω.»

Μήπως πρόκειται για την επιβίωση της πλουτοκρατίας, κύριε Παπανδρέου, κι όχι για την επιβίωση της χώρας; Βαυκαλίζεστε, όμως, με την ελπίδα ότι έχετε την ευρεία στήριξη του λαού. Όταν κάνετε μόνο το λαό να πονέσει, και το φτωχό να πει το ψωμί ψωμάκι, ενώ δεν στριμώξατε την πλουτοκρατία να πονέσει κι αυτή, γιατί νομίζετε ότι ο λαός θα σας στηρίξει; Από ψηλά έπρεπε ν’ αρχίσουν οι θυσίες, κύριε Πρωθυπουργέ, για να μας δώσετε και το καλό παράδειγμα και να εμπνεύσετε στο λαό το αίσθημα της φιλοπατρίας.

Άλλωστε η σάπια πολιτικο-οικονομική νομενκλατούρα είναι αυτή που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, κι όχι ο μεροκαματιάρης. Τώρα, αν υπάρχουν επιδόματα στο Δημόσιο που σας κάθονται στο στομάχι, ποιος τους τα χορήγησε; Μόνοι τους τα πήραν; Δεν τους τα πρόσφεραν προς εξαγορά ψήφων όλες οι διεφθαρμένες μέχρι το κόκκαλο κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης; Έτσι δε λειτουργεί η πελατειακή φαυλοδημοκρατία στην χώρα μας από καταβολής του νεότερου ελληνικού κράτους; Και με ποιο θράσος, εκτός από το πάγωμα που προεκλογικά εξορκίζατε, μας απειλείτε το 14ο μισθό, βάσει του οποίου ο μισθωτός και ο συνταξιούχος έχουν κάνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους κι έχουν προγραμματίσει να πληρώνουν τις δόσεις του δανείου τους, τα χρέη από πιστωτικές κάρτες και τα στοιχειώδη της καθημερινότητάς τους;

Αν είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, ας ματώσουν πρώτοι οι πολιτικοί που έκλεψαν και οι κρατικοί λειτουργοί που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Ας ματώσει η Εκκλησία και τα μοναστήρια, ας ματώσουν οι βολευτές, οι οποίοι πλουσιοπάροχα βολεύονται από το υστέρημα μας. Έχετε πολλά να κάνετε, κύριε Πρωθυπουργέ, προτού μας πείσετε να κάνουμε κι εμείς αγόγγυστα τις αιματηρές θυσίες με τις οποίες μας απειλείτε. Μέχρις ότου κάνετε όλα αυτά, μέχρις ότου αξιοποιήσετε την τεράστια περιουσία του Κράτους και της Εκκλησίας που μένει ανεκμετάλλευτη, δε θα μπορέσετε να ενισχύσετε το αίσθημα δικαίου και να καταπολεμήσετε τη φοροδιαφυγή.

Ενδιαφέρον έχει και αυτό:

Spiegel: «Πείτε μας ένα παράδειγμα.»

Παπανδρέου: «Σε περσινή του έρευνα ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιρετικά διεφθαρμένα. Διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών, κι αυτό είναι τεράστιο ποσό. Τα νοσοκομεία είχαν πέρσι έλλειμμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσο απίστευτα μεγάλο ποσό μπορούμε να γλιτώσουμε και μόνο με το να εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κλινικές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στις προμήθειες φαρμάκων και υλικού. Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά.»

Καλά βρε χριστιανέ μου, ήταν ανάγκη να μας βγάλεις όλα τ’ άπλυτα στη φόρα; Γνωρίζουν οι ξένοι για το πρόβλημα διαφθοράς. Γιατί πρέπει να μαθαίνουν και τόσες λεπτομέρειες; Για να μην τους μείνει σάλιο από το φτύσιμο; Και για νάχουμε καλό ρώτημα, πόσους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εγκαταστήσατε στις κλινικές (νοσοκομεία ήθελες να πεις) στους πέντε μήνες που παριστάνετε ότι κυβερνάτε; Μήπως λέτε και γι’ αυτό, “ες αύριο τα σπουδαία”; «Θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών»! Εξοικονόμησέ τα ντε! Γιατί σου φαίνεται πιο εύκολο να ξεζουμίσεις τον πενόμενο εργαζόμενο για ένα δισεκατομμύριο με τη ληστρική αύξηση του ΦΠΑ παρά να γλιτώσεις από τις σπατάλες των νοσοκομείων 7 δισεκατομμύρια; Τι κάνατε πέντε μήνες για να τα εξοικονομήσετε ώστε να μη μας απειλούν το άρτο τον επιούσιο;

Φοβάμαι παίδες! Φοβάμαι ότι η οδύσσεια των Ελλήνων θα είναι εφιαλτική. Διαβάζοντας κανείς τις απαντήσεις του κ. Παπανδρέου πάνω στις γραμμές και πίσω από τις γραμμές, ανακαλύπτει δειλία, ηττοπάθεια, αμφιβολία ως προς την επίτευξη επιθυμητών στόχων, έλλειψη αυτοπεποίθησης, απουσία στρατηγικής, κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο… Δυστυχώς για την Ελλάδα, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, και δεν υπάρχει ούτε εναλλακτική λύση στον ορίζοντα…

Θυμηθείτε τώρα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…
Tags: Der Spiegel, Greek Economy, Οδύσσεια, συνέντευξη Γιώργου Παπανδρέου