Εσείς θα κρίνετε, και ο χρόνος θα δείξει. Εγώ ούτε υιοθετώ ούτε απορρίπτω όσα θα διαβάσετε στη συνέχεια. Και, φυσικά, καταδικάζω απερίφραστα τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Μια εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ είναι κεντρικής σημασίας για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ
Μισώ τις θεωρίες συνωμοσίας και τις ψεύτικες ειδήσεις. Υποβιβάζουν το επάγγελμά μου ως δημοσιογράφου και υποκινούν φόβο, μίσος και θλίψη με σκόπιμη πρόθεση να προκαλέσουν δημόσια αντίδραση. Φυσικά, υπήρξαν κάθε είδους εικασίες και φήμες γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα και την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο κράτος κατοχής.
Λέγεται ότι η επίθεση ήταν δύο χρόνια στο σχεδιασμό στη Γάζα, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης γεμάτο με σιωνιστές εισβολείς και κατασκόπους που καλοπιάνουν, δωροδοκούν και απειλούν τους απλούς Παλαιστίνιους να προδώσουν τους συντρόφους τους.
Έτσι, το ερώτημα που θέτουν πολλοί, με κάποια δικαιολογία, είναι γιατί υπήρξε μια τόσο καταστροφική αποτυχία πληροφοριών, που σήμαινε ότι η επίθεση έπιασε τον ισραηλινό στρατό στον ύπνο πάνω στη δουλειά. Όσον αφορά την πρόσβαση στην τεχνολογία υποκλοπών και την άμυνα, πιθανώς δεν υπάρχει καλύτερα εξοπλισμένος στρατός στον κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ, και οι Αμερικανοί διατηρούν μυστικές βάσεις εφοδιασμού στο Σιωνιστικό κράτος. Η Mossad του Ισραήλ έχει κερδίσει τη φήμη ότι είναι μεταξύ των καλύτερων συλλεκτών πληροφοριών και διεισδυτών στον κόσμο. Και όμως, στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς παραβιάζουν τους φράχτες ασφαλείας, εισβάλλουν σε ένα μουσικό φεστιβάλ και τοπικά κιμπούτζ και πετάνε με αλεξίπτωτα πλαγιάς χωρίς καμία αντίδραση. Πώς έγινε αυτό;
Μερικές από τις πιο βάναυσες επιθέσεις του Ισραήλ σε αθώους Παλαιστίνιους γίνονται επικαλούμενες την «εθνική ασφάλεια» και το υποτιθέμενο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αν δεχόταν επίθεση από άλλο έθνος- κράτος, θα ήταν αρκετά δίκαιο. Αλλά μια επίθεση από ανθρώπους που ζουν κάτω από τη βάναυση στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ δεν παρέχει τέτοια νομική άμυνα. Δεν υπάρχει.
Μια καλή επαφή και φίλος μου που παρακολουθεί στενά τα γεγονότα της περιοχής μου είπε απλά: «Ακολούθησε τα χρήματα». Και έτσι, αφού με ώθησαν και μου έδειξαν σε διάφορες κατευθύνσεις με ενοχλητικά ασαφείς ενδείξεις, βρέθηκα να ξεχύνομαι σε ένα δίκτυο χάρτινων μονοπατιών που οδηγούσαν στα Εθνικά Αρχεία, όπου βρετανικά μυστικά βρίσκονται αόρατα για τουλάχιστον 30 χρόνια και σε μερικές περιπτώσεις πολύ, πολύ περισσότερο.
Μέχρι να βγουν στην επιφάνεια, είναι συνήθως πολύ αργά για να κάνετε οτιδήποτε, καθώς οι ένοχοι έχουν πάρει τα μυστικά τους στον τάφο, αλλά ορισμένες αποκαλύψεις εξηγούν την τρομερή συμπεριφορά των κυβερνήσεων και των απατεώνων πολιτικών. Πολλοί από τους συναδέλφους μου περιμένουν με κομμένη την ανάσα να περάσει η προθεσμία του Μαρτίου 2030 για να μάθουν πώς προέκυψε ο πόλεμος στο Ιράκ και αν οι υποψίες μας για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Tony Blair είναι τόσο κακές όσο πιστεύουμε.
Αυτό το συγκεκριμένο κυνηγητό χαρτιών, όμως, με οδήγησε στην έναρξη λειτουργίας της διώρυγας του Σουέζ, η οποία άνοιξε με μια μεγαλειώδη τελετή στις 17 Νοεμβρίου 1869, πριν από 154 χρόνια αυτόν τον μήνα. Σήμερα, το 10 τοις εκατό των παγκόσμιων φορτηγών πλοίων πλέουν μέσω αυτής της στρατηγικής διαδρομής μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας, με κατεύθυνση προς και από τον Ινδικό Ωκεανό και συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία.
Η Αίγυπτος κατέχει, ελέγχει και εκμεταλλεύεται τη διώρυγα τώρα, αλλά κάποτε ανήκε σε Γάλλους επενδυτές που κατείχαν το ήμισυ των μετοχών της εταιρείας του καναλιού με τον ηγεμόνα της Αιγύπτου Sa’id Pasha να κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου. Το 1875, μια ταμειακή κρίση ανάγκασε τον διάδοχο του Sa’id, Isma’il Pasha, να πουλήσει τις μετοχές της χώρας στη Βρετανία. Η εταιρεία του Σουέζ λειτούργησε το κανάλι μέχρι που ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Gamal Abdel Nasser διέλυσε την παραχώρηση το 1956 και μεταβίβασε τη λειτουργία του καναλιού στην κρατική Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ. Ακολούθησε η κρίση του Σουέζ , γνωστή και ως δεύτερος αραβο-ισραηλινός πόλεμος.
Την ίδια μέρα που κρατικοποιήθηκε το κανάλι, ο Νάσερ έκλεισε και τα στενά του Τιράν σε όλα τα ισραηλινά πλοία. Η κρίση είδε το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και το Ισραήλ να εισβάλλουν στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με προσυμφωνημένα σχέδια που εκπονήθηκαν από τη Βρετανία και τη Γαλλία, το Ισραήλ εισέβαλε στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου στις 29 Οκτωβρίου 1956, αναγκάζοντας τους Αιγύπτιους να εμπλακούν με τα στρατεύματά του. Αυτό έδωσε τη δικαιολογία στην αγγλο-γαλλική συμμαχία να κηρύξει τις μάχες ως απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και να εισέλθει στον πόλεμο, επίσημα για να χωρίσει τις δύο δυνάμεις αλλά, στην πραγματικότητα, να ανακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ και να ανατρέψει την κυβέρνηση Νάσερ.
Τι σχέση έχουν αυτά με την 7η Οκτωβρίου 2023; Λοιπόν, τυχαίνει η Γάζα να βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη θέση της προτεινόμενης διαδρομής ενός μεγάλου δεύτερου καναλιού στην περιοχή.
Η Γάζα αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται μέχρι αφανισμού από τον ανισόρροπο Ισραηλινό ηγέτη Benjamin Netanyahu που θέλει να παραδώσει το έργο της διώρυγας Ben Gurion. Ναι, το Τελ Αβίβ έχει ήδη ένα όνομα για το κανάλι που προτάθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’60. Θα συνέδεε τον Κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα και μάλιστα θα έπαιρνε και το όνομα του πρώτου πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Το κανάλι θα ανταγωνιζόταν τη διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, προκαλώντας μεγάλη οικονομική απειλή για τη χώρα και αυτή τη σημαντική εμπορική αρτηρία. Θυμάστε την παγκόσμια εμπορική καταστροφή που προκάλεσε το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given που κόλλησε στο διάσημο κανάλι το 2021;
Τα Στενά του Τιράν και η Διώρυγα του Σουέζ παρέμειναν επίσημα κλειστά για τα ισραηλινά πλοία από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 και το Nakba μέχρι την κρίση του Σουέζ το 1956. Όταν όλοι οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι αποκλείστηκαν από τα αραβικά κράτη, η ικανότητα του Ισραήλ να εμπορεύεται με την Ανατολική Αφρική και την Ασία, κυρίως για την εισαγωγή πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, παρεμποδίστηκε σοβαρά. Υπήρξαν και άλλα εμπόδια που εμπλέκουν το Ισραήλ να πιέζει για το κλείσιμο της διώρυγας το 1956-7 και το 1967-75.
Εάν προχωρήσει, αυτό το νέο κανάλι θα είναι σχεδόν κατά το ένα τρίτο μακρύτερο από το κανάλι του Σουέζ που έχει μήκος 193,3 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 292,9 χιλιόμετρα και εκτιμώμενο κόστος μεταξύ 16 και 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όποιος ελέγχει το κανάλι θα έχει τεράστια επιρροή στις παγκόσμιες οδούς ανεφοδιασμού πετρελαίου, σιτηρών και ναυτιλίας. Με τη Γάζα ισοπεδωμένη, θα επέτρεπε στους σχεδιαστές του καναλιού να περιορίσουν κυριολεκτικά τις γωνίες και να μειώσουν το κόστος εκτρέποντας το κανάλι κατευθείαν στη μέση της επικράτειας.
The Ben Gurion Canal Project
Περίπου το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από το Σουέζ με 18.000 πλοία ετησίως, επομένως μπορείτε να φανταστείτε ότι πολλές χώρες θα παραταχθούν για ένα μερίδιο της συμφωνίας. Η διώρυγα του Σουέζ αξίζει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αίγυπτο, η οποία είχε έσοδα ρεκόρ φέτος.
Το μόνο πράγμα που εμποδίζει το πρόσφατα αναθεωρημένο έργο να αναβιώσει και να σφραγιστεί με καουτσούκ είναι η παρουσία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Όσον αφορά τον Netanyahu, στέκονται εμπόδιο στο έργο – ένα έργο που μπορεί να του χαρίσει άφεση αμαρτιών στο Τελ Αβίβ για τις ελλείψεις των μυστικών υπηρεσιών και τις στρατιωτικές ελλείψεις στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, το ύπουλο τέχνασμά του δεν θα συγχωρεθεί ούτε θα ξεχαστεί ποτέ από τον λαό της Παλαιστίνης, δεδομένης της φρίκης που έχει επικρατήσει στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες.
Εάν όλα αυτά γίνονται στο όνομα πιθανών επιχειρηματικών συμφωνιών, τότε επιδεινώνει την πολιτική και διπλωματική ξεφτίλα των ξεδιάντροπων δυτικών κυβερνήσεων που είναι συνένοχες στην παλαιστινιακή γενοκτονία.
Η μεγαλύτερη ντροπή, όμως, ανήκει στην Αίγυπτο. Ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λόγω της σπατάλης του Προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi, η εμφάνιση ενός νέου καναλιού θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην αιγυπτιακή οικονομία και τον λαό της. Ο άκαρδος δικτάτορας Αλ-Σίσι μπορεί να μετανιώσει που έθεσε την εμπιστοσύνη του στο Τελ Αβίβ και στις δυτικές κυβερνήσεις πάνω από τα συμφέροντα και την ευημερία δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα.
Κανένας από τους ηγέτες της Μέσης Ανατολής, ο Netanyahu, ο Biden, ο Sunak κ.ά. στη Δύση, δεν προβάλλει μέσα από τη σφαγή στη Γάζα με οποιοδήποτε βαθμό εντιμότητας άθικτο. Μαζί, είναι ένοχοι εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ή τουλάχιστον είναι συνένοχοι σε τέτοια απαίσια εγκλήματα που οδηγούν σε γενοκτονία.
Δεν ξεκίνησαν όλα στις 7 Οκτωβρίου. Ο βομβαρδισμός της Γάζας είναι απλώς το τελευταίο στάδιο της αργής γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, η οποία έχει πλέον επιταχυνθεί ξανά με την πλήρη υποστήριξη των δυτικών χορηγών του κράτους του απαρτχάιντ. Αν νομίζουν ότι η δολοφονία αθώων παιδιών και γυναικών θα φέρει ειρήνη, πλανώνται.
Ο αχαλίνωτος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός έχει καταστρέψει πολλές χώρες και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, και η ειρήνη και η ασφάλεια σπάνια ήταν το αποτέλεσμα. Ελπίζω ότι οι διαβολικοί υπεύθυνοι θα καούν στην κόλαση για ό,τι έχουν κάνει στα παιδιά της Παλαιστίνης, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Συρίας και πολλών άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο. Οι επιζώντες χρειάζονται τώρα ελευθερία και δικαιοσύνη.
Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου
_______________________________________