Γιατί ο Παπακωνσταντίνου έτριβε τη μύτη του;

%CE%9F+%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85+%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B5%CE%B9+%CF%84%CE%B7+%CE%BC%CF%8D%CF%84%CE%B7+%CF%84%CE%BF%CF%85

Η γλώσσα του σώματος προδίδει την αλήθεια! Τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου έλεγε αυτά που του είχε γράψει ο “τσάρος της Οικονομίας” που καθόταν παραδίπλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου προδόθηκε από τη γλώσσα του σώματός του. Τράβαγε επίμονα τη μύτη του, και είναι κρίμα που η κάμερα εστίασε σ’ αυτόν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Δείτε παρακαλώ το βίντεο, και προσέξτε τι διάβαζε ο Γ. Παπανδρέου εκείνη ακριβώς τη στιγμή: «Βρισκόμαστε στο δρόμο της επιστροφής στην οικονομική και δημοσιονομική ομαλότητα, έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους.»

Έχουμε όντως αφήσει πίσω μας τους μεγάλους κινδύνους; Μακάρι! Το εύχομαι! Ποιος δεν θα το ‘θελε! Όμως υπάρχουν χίλιοι δυο παράγοντες που μας κάνουν ν’ αμφιβάλλουμε, και κυρίως το γεγονός ότι τα επώδυνα μέτρα του ΔΝΤ οδηγούν νομοτελειακά σε φαύλο κύκλο ύφεσης, και επομένως σε υστέρηση των αναμενόμενων εσόδων. Αν προσθέσουμε σ’ αυτό και την ανικανότητα της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, και να εισπράξει τα ήδη οφειλόμενα, η απαισιοδοξία μας ενισχύεται. Όταν μάλιστα έχουμε και πικρή πείρα από την Πασοκική ψευδολογία του παρελθόντος, βλέπε το παροιμιώδες “Λεφτά υπάρχουν”, και “Όχι πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις διότι οδηγεί σε ύφεση”, δεν μπορούμε παρά να είμαστε δύσπιστοι.

Επειδή μου έκανε εντύπωση το επίμονο τράβηγμα της μύτης του Γ. Παπακωνσταντίνου, άρχισα να σερφάρω στο Διαδίκτυο για να μάθω τι σημαίνει το τρίψιμο της μύτης. Βλέπετε, κι εγώ γηράσκω αεί διδασκόμενη και, ελπίζω, συνετιζόμενη.
Λοιπόν; Τι βρήκα;
Παραθέτω τα αποκαλυπτικά ευρήματα με την πηγή τους:

1. Το τρίψιμο ή το άγγιγμα της μύτης είναι ένα σήμα αμφιβολίας ή ανεντιμότητας. (getthejob.com.au)

2. Όταν ένα πρόσωπο ψεύδεται, πρόσεξε ειδικά το τρίψιμο της μύτης. (learnbodylanguage)

3. Όταν ένα άτομο ψεύδεται, συνηθισμένη κίνηση είναι και το τρίψιμο της μύτης. (psychology.suite101)

4. Το άγγιγμα ή ελαφρό τρίψιμο της μύτης σημαίνει απόρριψη, αμφιβολία, ψέματα. (deltabravo.net)

5. Το τρίψιμο της μύτης σημαίνει αποστροφή και δυσαρέσκεια. (quizstop.com)

6. Κάποιος μπορεί να πιάνει ή να τρίβει ελαφρά τη μύτη του εάν αμφιβάλλει γι’ αυτό που λέγεται ή απορρίπτει μια ιδέα. (1to101.com)

7. Τρίψιμο της μύτης σημαίνει ότι κάποιος ψεύδεται. (arielspeaks.com/Psychology)

8. Άγγιγμα της μύτης σημαίνει ότι δεν νιώθεις άνετα με το θέμα που συζητιέται. (fortifyservices)

9. Οι ειδικοί της γλώσσας του σώματος έχουν βρει ότι οι ψεύτες συχνά πιάνουν τη μύτη με νευρικότητα. (ehow.com)

10. ‘Εχουμε διεγερτικούς ιστούς στις μύτες μας, οι οποίοι παρουσιάζουν υπεραιμία όταν ψευδόμαστε. Αυτό προκαλεί ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή φαγούρας. (selfgrowth.com)

11. Το άγγιγμα της μύτης είναι κοινό σημάδι για άτομα που δεν λένε την αλήθεια. Όταν ένα άτομο ψεύδεται, τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης μπορεί να διασταλούν, κάνοντας τη μύτη να διογκώνεται ή να κοκκινίζει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο να πιάνει ή να ξύνει τη μύτη του. Τρίβοντας το χέρι στη μύτη μπορεί επίσης να σημαίνει διαφωνία. Τσιμπώντας τη γέφυρα της μύτης μπορεί να δείχνει ότι το άτομο αξιολογεί κάτι, συνήθως αρνητικά, με κάποια δυσαρέσκεια. (changingminds.org)

12. Όταν ψευδόμαστε, ρέει αίμα στη μύτη μας που μας κάνει να την τρίβουμε ή να την αγγίζουμε. (bodylanguagecentre)

Αυτός, λοιπόν, είναι ο δωδεκάλογος της μύτης, αστείος ή σοφός, ανάλογα με το πώς τον αξιολογεί κανείς. Είναι χρήσιμο, κατά τη γνώμη μου, να μελετήσουμε τη γλώσσα του σώματος, και ιδιαίτερα του προσώπου και των χεριών, ώστε να μπορούμε ν’ ανιχνεύουμε τα ψέματα που μας λένε οι επαγγελματίες της πολιτικής και να μην πέφτουμε εσαεί θύματα εξαπάτησης. Τώρα αν με ρωτάτε γιατί ο Γ. Παπανδρέου δεν έξυνε και ο ίδιος τη μύτη του, ίσως είναι επειδή πίστευε πως αυτά που του είχαν γράψει ήταν αλήθεια! Άλλωστε, πού να προλάβει να σκεφτεί και να διαμορφώσει ιδίαν άποψη με τόσα απανωτά ταξίδια;

Και το ερώτημα παραμένει: Έχουμε αφήσει πίσω μας τους μεγάλους κινδύνους;

Tags: Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Παπανδρέου