Για την “κλιματική αλλαγή” φταίνε οι… αγελάδες!

Bill Gates

«Έξυπνες» μάσκες για αγελάδες; Ο Gates επενδύει 4,7 εκατομμύρια δολάρια σε Faceware συλλογής δεδομένων για τα ζώα.

By Suzanne Burdick, Ph.D.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates παραχώρησε αυτόν τον μήνα επιχορήγηση 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων στο ZELP, το οποίο ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία μάσκας τεχνητής νοημοσύνης για τα ζώα θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου και θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Το ZELP, το οποίο σημαίνει Zero Emissions Livestock Project, ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία μάσκας τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τα ζώα θα μειώσει τις εκπομπές μεθανίου – που θεωρείται το κύριο αέριο του θερμοκηπίου – και θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή.

Οι αγελάδες και άλλα μηρυκαστικά εκπέμπουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία της πέψης της τροφής τους.

Η μάσκα περιστρέφεται γύρω από το κεφάλι της αγελάδας και συλλαμβάνει το αέριο μεθανίου που εκπνέει το ζώο, οξειδώνοντάς το και στη συνέχεια απελευθερώνοντάς το στον αέρα ως διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς, σύμφωνα με το ZELP.

Διαθέτει επίσης αισθητήρες που συλλέγουν συνεχώς εκατομμύρια σημεία δεδομένων για τα ζώα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από αλγόριθμους μηχανικής μάθησης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας είναι εκπαιδευμένη να ανιχνεύει τη θερμότητα, να επισημαίνει τις συνθήκες ευημερίας και να εντοπίζει τα πιο αποτελεσματικά ζώα με υψηλό επίπεδο ακρίβειας», δήλωσε η ZELP .

Ωστόσο, οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του αγρότη τρίτης γενιάς, Howard Vlieger , είπαν ότι το εγχείρημα που χρηματοδοτείται από τον Gates είναι παράλογο και καθοδηγείται από την απληστία.

Ο Vlieger, ο οποίος συμβουλεύει τους αγρότες καλλιεργειών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε όλες τις ΗΠΑ, είπε: «Αυτό θα έπαιρνες όταν συνδυάσεις την απληστία και τη βλακεία».

Σχολιάζοντας την είδηση, ο Will Harris — ένας τέταρτης γενιάς αναγεννητικός αγρότης που διευθύνει το αγρόκτημα της οικογένειάς του White Oak Pastures , δήλωσε στο The Defender ότι το μόνο που μπορούσε να πει ήταν: «Σίγουρα αυτό είναι φάρσα».

Ο Critical Sway, ένας ερευνητής και ντέντεκτιβ, έγραψε στο Twitter , «Δεν θα μπορούσες να επινοήσεις αυτά τα πράγματα. … Ζούμε σε γελοίες εποχές φίλοι μου.”

Η ZELP – η οποία συνεργάζεται με τον γεωργικό γίγαντα Cargill – κερδίζει τα χρήματά της μισθώνοντας τις έξυπνες μάσκες σε αγρότες και πουλώντας πιστώσεις αντιστάθμισης άνθρακα, δήλωσε η Critical Sway.

«Η ιστορία θα δείξει ότι η συντριπτική πλειονότητα των λεγόμενων περιβαλλοντικά επωφελών έργων όπως αυτό θα κάνουν τον Bernie Madoff να μοιάζει με παπαδοπαίδι», είπε ο Vlieger .

Ο Madoff, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της οικονομικής απάτης, βρισκόταν πίσω από το σχέδιο Ponzi των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που το CNN αποκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία.

Ο έρωτας του Γκέιτς με τις τεχνοδιορθώσεις

Οι έξυπνες μάσκες για αγελάδες δεν είναι η πρώτη  κερδοφόρος τεχνολογική λύση που επιχείρησε να εφαρμόσει ο Gates σε ένα φυσικό πρόβλημα.

Πέρυσι, ο δισεκατομμυριούχος συνεργάστηκε με τη Samsung σε μια προσπάθεια να φτιάξουν μια τουαλέτα που θα μετέτρεπε τα ανθρώπινα περιττώματα σε στάχτη.

Και ο Gates ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι του ήταν απαραίτητοι για την επίλυση της παγκόσμιας πείνας, επειδή η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τις συνθήκες ανάπτυξης.

Προωθεί επίσης την ψηφιακή γεωργία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε μονοκαλλιέργειες μεγάλης κλίμακας και είναι «βασικά μια γεωργία επιτήρησης», σύμφωνα με την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Vandana Shiva, Ph.D.

Η τεχνολογία αναγκάζει τους αγρότες «να εθιστούν σε χημικές ουσίες και χημικά λιπάσματα» που βλάπτουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους ενώ μειώνουν τη φυσική βιοποικιλότητα, είπε ο Shiva.

Ο Shiva είπε ότι οι λύσεις του Gates αγνοούν προφανείς φυσικές θεραπείες για περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως οι πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας της διαχειριζόμενης βόσκησης και ο φυσικός εμπλουτισμός του εδάφους.

Οι βιομηχανικές γεωργικές πρακτικές – όχι οι αγελάδες – είναι το πρόβλημα

Το σχέδιο του ZELP ήταν ένας από τους τέσσερις νικητές πέρυσι στο Terra Carta Design Lab, έναν διαγωνισμό περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

Ο Πρίγκιπας Κάρολος – ο οποίος ξεκίνησε τον διαγωνισμό ως μέρος της Πρωτοβουλίας του για τις Βιώσιμες Αγορές – επαίνεσε τον σχεδιασμό της μάσκας ως “συναρπαστικό”, ανέφερε το Business Insider τον Απρίλιο του 2022.

Αλλά σύμφωνα με τον Vlieger, τα μηρυκαστικά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον δεν είναι οι βασικοί μοχλοί των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

«Όταν οι άποικοι διέσχισαν τις πεδιάδες, υπήρχαν εκατομμύρια βουβάλια», είπε ο Vlieger. «Αν το πρόβλημα ήταν τα μηρυκαστικά, γιατί τότε δεν είχαμε προβλήματα κλιματικής αλλαγής;»

Τεχνικές επιδιορθώσεις όπως οι έξυπνες μάσκες του ZELP αγνοούν το θέμα του πού και πώς βόσκουν τα ζώα, είπαν ο Vlieger και άλλοι.

Η συμβατική κτηνοτροφική παραγωγή — η οποία περιλαμβάνει τον περιορισμό μεγάλου αριθμού ζώων σε επιχειρήσεις συμπυκνωμένης σίτισης ζώων, πιο γνωστές ως φάρμες εργοστασίων«χειραγωγεί κομμάτια του οικοσυστήματος σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει την παραγωγή και τα κέρδη, οδηγώντας έτσι στην περιπλοκή και το κόστος αντιμετώπισης ανεπιθύμητων συνεπειών», σύμφωνα με μια έκθεση του 2015 από το Savory Institute , έναν οργανισμό αναγεννητικής γεωργίας που προωθεί την ολιστική διαχείριση των ζώων.

Ένα άθικτο οικοσύστημα εξισορροπεί αποτελεσματικά την παραγωγή μεθανίου και τη διάσπαση των μηρυκαστικών, είπαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Πράγματι, ερευνητές — συμπεριλαμβανομένου του W. Richard Teague, Ph.D., ομότιμου καθηγητή και οικολόγου βοσκής στο Texas A&M AgriLife Research & Extension Center — διαπίστωσε ότι με την κατάλληλη αναγεννητική διαχείριση καλλιεργειών και βόσκησης, τα μηρυκαστικά όχι μόνο μειώνουν τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλά παρέχουν επίσης βασικές υπηρεσίες οικοσυστήματος που αυξάνουν τη δέσμευση άνθρακα στο έδαφος και μειώνουν τις περιβαλλοντικές ζημιές.

Ο Teague και οι συνεργάτες του δήλωσαν σε άρθρο του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Soil and Water Conservation ότι «για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η οικολογική ανθεκτικότητα των αγροοικοσυστημάτων, η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να καθοδηγείται από πολιτικές και πρωτόκολλα αναγεννητικής διαχείρισης που περιλαμβάνουν τη βόσκηση μηρυκαστικών».

Το να επιτρέπουμε στις αγελάδες να βόσκουν ελεύθερα «υπό την κατάλληλη διαχείριση έχει ως αποτέλεσμα περισσότερη δέσμευση άνθρακα παρά εκπομπές», είπε ο Teague στο Successful Farming .

Τα συστήματα βόσκησης που είναι αναγεννητικά προκαλούν την αύξηση των μικροοργανισμών του εδάφους, κάτι που βοηθά στη δέσμευση του άνθρακα και την οξείδωση του μεθανίου, πρόσθεσε ο Teague.

«Αυτό είναι λάθος από πολλές απόψεις»

Ο Vlieger είπε ότι η έξυπνη μάσκα του ZELP θα παράγει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα μπορούσε να βλάψει τα ζώα.

«Πριν από πολλά χρόνια, όταν το USDA [Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ] μιλούσε για τα ηλεκτρονικά ακουστικά ταυτότητας για τα βοοειδή, έγραψα ένα άρθρο σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων — και αυτό ήταν πολύ πριν να έχουμε ένα κλάσμα των πληροφοριών που έχουμε σήμερα», είπε.

«Η πιθανότητα για όγκους και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία είναι σημαντική», πρόσθεσε ο Vlieger.

Η blogger Tessa Lena επέκρινε επίσης την έξυπνη μάσκα αγελάδας επειδή είναι ένα βήμα προς την κανονικοποίηση των «έξυπνων» ενδυμάτων προσώπου τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους – κάτι που είναι «ωφέλιμο για όλους τους φασίστες», είπε σε μια ανάρτηση στο Substack στις 14 Μαρτίου .

Η Lena είπε:

«Είναι μια πολύ προσοδοφόρα «καμπύλη υιοθέτησης προϊόντος για την Big Tech — και εξαιρετικά συνεπής με τον τρόπο που ακολουθούν τις “καμπύλες υιοθέτησης προϊόντων” από την πρώτη μέρα της ύπαρξης της βιομηχανίας».

Το έξυπνο λογισμικό προσώπου είναι επίσης «χρήσιμο για τους ολοκληρωτικούς τύπους στην κυβέρνηση» και ένας «θησαυρός από νόστιμα βιομετρικά δεδομένα “νέου λαδιού” για την απόλαυση όλων των φασιστών», πρόσθεσε η Lena.

Η λύση της;

Οι άνθρωποι πρέπει να ξυπνήσουν και να αρνηθούν να το κάνουν αυτό, είπε.

childrenshealthdefense.org

—————————

Η Suzanne Burdick, Ph.D., είναι δημοσιογράφος και ερευνήτρια για το The Defender με έδρα το Fairfield της Αϊόβα. Είναι κάτοχος Ph.D. στις Σπουδές Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν (2021), και έχει μεταπτυχιακό στην επικοινωνία και την ηγεσία από το Πανεπιστήμιο Gonzaga (2015). Η υποτροφία της έχει δημοσιευθεί στο Health Communication. Έχει διδάξει σε διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μιλάει άπταιστα ισπανικά.

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Big Tech, Bill Gates, CO2, Howard Vlieger, Suzanne Burdick, Tessa Lena, Vandana Shiva, W. Richard Teague, Will Harris, ZELP, αγελάδες, αέρια του θερμοκηπίου, γεωργία, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, κλιματική αλλαγή, κτηνοτροφία, μάσκες, μεθάνιο