Γιώργο Παπανδρέου, έχει και η υποκρισία τα όριά της!


Ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει μια Προ Ημερησίας Διάταξης Συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, στις 2/3/2010, παραμονή της ανακοίνωσης των μέτρων-φωτιά! Κι επειδή τα άλλα κόμματα τον περιφρόνησαν, και καλά έκαναν, αφού οι αποφάσεις της κυβέρνησής του για τα διαβόητα μέτρα ήταν ήδη ειλημμένες και σήμερα θ’ ανακοινωθούν, του κακοφάνηκε! (Δείτε ολόκληρη την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εδώ. )

Γ. Παπανδρέου: «Η βούλησή μου, ήταν να γίνει αυτή μου η τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, να ακολουθήσει διάλογος, υπεύθυνος, σοβαρός, να εκφραστούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας, αλλά και για τις δικές τους προτάσεις. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν.


Δεν το θέλησαν. Φυγομάχησαν.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ζήτησαν αναβολή.

Το κάθε κόμμα, για τους δικούς του λόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, μια συζήτηση καθοριστική για το μέλλον της χώρας, μια συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας, εδώ στην Βουλή – που ο ίδιος είχε ζητήσει – ως διαδικασία “γλάστρας” στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω τις αποφάσεις του.»

Ώστε στο παρά πέντε θέλατε ν’ ακούσετε και τις δικές τους προτάσεις! Πέντε μήνες εγκυμονούσατε και πηγαινοερχόσασταν στην Ευρώπη για διαβουλεύσεις, και παραμονή των ειλημμένων αποφάσεών σας θέλατε ν’ ακούσετε και τις προτάσεις των κομμάτων! Δηλαδή δεν “δουλεύετε” μόνο τον Ελληνικό λαό, “δουλεύετε” και τα κόμματα της Βουλής! Και λέτε ότι φυγομάχησαν επειδή δεν ανέχτηκαν τον εμπαιγμό σας;

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μας θεωρείτε όλους ηλίθιους, εκτός από τον εαυτό σας και το κόμμα σας. Αλλιώς δε θα αναφέρατε αυτολεξεί την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ περί διαδικασίας “γλάστρας”, διότι περί “γλάστρας” προφανώς επρόκειτο!
Πάμε παρά κάτω, διότι η υποκρισία του ΓΑΠ συνεχίζεται.

«Εμείς, παρότι δεν ευθυνόμαστε για την σημερινή τραγωδία που περνά ο τόπος, είμαστε αποφασισμένοι, έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες.
Δεν λιποτακτούμε.

Με γνώση του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους των αποφάσεών μας. Αλλά και με συνείδηση του χρέους μας απέναντι στον τόπο, στην πατρίδα, στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό.

Είναι, όμως, χρέος μου απόψε να μιλήσω, και εφόσον η ευκαιρία να το κάνω στην Ολομέλεια της Βουλής χάθηκε, επέλεξα να το κάνω εδώ, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που εξελέγη τον Οκτώβριο από τον Ελληνικό λαό, για να φέρει τη χώρα σε μια νέα πορεία.»

Λυπόν, παίδες, για όσους δε διαβάζετε ιστορία, το σημερινό ΠΑΣΟΚ προήλθε από παρθενογένεση! Δεν ευθύνεται για τίποτα! Μέχρι πριν από έξι χρόνια η Ελλάδα ήταν ένας παράδεισος όπου οι λέξεις δημόσιο χρέος, ελλείμματα, διαφθορά, μίζες, ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο, ρουσφετολογικά επιδόματα, μαύρες τρύπες προϋπολογισμών, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αυθαίρετα, κλπ., ήταν άγνωστα! Όλα αυτά επινοήθηκαν το 2004, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Κ. Καραμανλή! Εκείνος διέφθειρε τα χρηστά ήθη των Ελλήνων!

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εδώ και 5 μήνες, η Κυβέρνηση δίνει μία καθημερινή μάχη παντού.
Όσο και αν ακούγεται δραματικό, η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για το μέλλον. Είναι για το παρόν, για το σήμερα, για τη διάσωση της χώρας.

Όποιος νομίζει ότι αυτό είναι μια υπερβολή ή ένα σχήμα λόγου, κάνει λάθος. Δυστυχώς, τα πράγματα στη χώρα έχουν φτάσει εδώ και πολύ καιρό στα όριά τους.
Καθημερινά παλεύουμε με τον χρόνο, προσπαθώντας να κρατήσουμε την οικονομία μας ζωντανή.

Μια λεπτή γραμμή, που χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα έρθει να ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας, από τις διεθνείς αγορές, και θα βρούμε τις πόρτες κλειστές, ή θα βρεθούμε μπροστά σε δυσβάσταχτα επιτόκια.»

Μα καλά, Πρωθυπουργέ μου, αφού ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα, γιατί βαράγατε μύγες πέντε μήνες και δεν παίρνατε μέτρα για να μη φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού; Και γιατί στις 11 Δεκεμβρίου του 2009 παρουσιάζατε τα πράγματα αισιόδοξα, όπως σας θύμισα σε προηγούμενο άρθρο μου; Τώρα ξυπνήσατε πανικόβλητος για να μας κατατρομοκρατήσετε και να μας πάρετε τη μπουκιά από το στόμα;

«Εγώ όμως προτιμώ να σταθώ μπροστά σας, μπροστά στους Έλληνες πολίτες, και να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια, κατ’ αρχάς για το τι θα συμβεί αν δεν λάβουμε αυτές τις αποφάσεις. Αν κρυφτούμε πίσω από το πρόβλημα και βάλουμε το κεφάλι στην άμμο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πολλές φορές το έκανε αυτό η χώρα, τις προηγούμενες δεκαετίες. Και γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται εδώ όπου βρίσκεται.

Αν λοιπόν για μία ακόμα φορά, φερθούμε ανεύθυνα απέναντι στην ιστορία, τη δική μας ιστορία, αν δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να σώσουμε την οικονομία μας, και μαζί την ίδια την υπόστασή μας, αύριο κινδυνεύουμε να μην έχουμε να πληρώσουμε όχι τον 14ο, αλλά τον 6ο, τον 5ο και τον 4ο μισθό, ή και τη σύνταξη.

Μπορεί να ακούγεται εφιαλτικό. Το γνωρίζω. Είναι όμως η αλήθεια.

Αν η χώρα μας δεν καταφέρει να δανειστεί με παρόμοιους όρους, με αυτούς που δανείζεται συνήθως μια χώρα της Ε.Ε., τότε οι συνέπειες θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές.

Η ευθύνη μας είναι να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.

Πολλοί αναρωτιούνται, και τους κατανοώ απολύτως: “δεν θα βαθύνει η ύφεση, με περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες;”

Όμως, αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού. Ασφυξία πληρωμών.»

Αργά ξυπνήσατε, κύριε Παπανδρέου! Είστε υπόλογος για πέντε μήνες απραξίας! Είστε υπόλογος και για τα υψηλά επιτόκια με τα οποία ήδη δανειστήκατε. Το είχατε ρίξει στις δήθεν διαβουλεύσεις, ενώ δεν ακούτε κανέναν άλλο παρά μόνο ό,τι σας υπαγορεύει η Κομισιόν. Θα μπορούσατε σε πέντε μήνες να έχετε μαζέψει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα από τις ταχτοποιήσεις των ημιυπαίθριων, κι άλλα τόσα από τα αυθαίρετα στα καμένα, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να κατεδαφίσετε. Αντί αυτού, όπως σας έχω καταγγείλει επανειλημμένα, η κυρία Μπιρμπίλη ακόμη “μελετάει” το θέμα, για να ρίξει, λέει, τις εισπράξεις από τη νομιμοποίηση, όοοοποτε γίνει, σε χώρους πρασίνου! Καλοί είναι οι χώροι πρασίνου, κύριε Παπανδρέου, αλλά όταν η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών, το να βάζεις στην άκρη χρήμα για χώρους πρασίνου είναι μια απαγορευμένη πολυτέλεια! Ας σταθεί πρώτα η Ελλάδα στα πόδια της και μετά βλέπουμε για το πράσινο. Πρώτα το στομάχι και μετά ο καλλωπισμός!

Θα μπορούσατε να έχετε επιβάλλει ειδικό φόρο έκτακτης ανάγκης στην Εκκλησία. Πολλά θα μπορούσατε να έχετε κάνει, και πολλά έχω εισηγηθεί στα άρθρα μου, ως φωνή βοώσης εν τη ερήμω, αντί να παίρνετε τώρα τη μπουκιά από το στόμα των μισθωτών και συνταξιούχων.

«Καλώ όλους να σκεφτούν, τι θα συμβεί στη χώρα μας και στους πολίτες, αν το κράτος δεν μπορέσει κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί, αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας στραγγίσει. Αν ο δανεισμός του κράτους γίνει απαγορευτικός. Αν αυτό συμπαρασύρει τα επιτόκια όλων των δανείων, τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των επιχειρήσεων, κάθε είδους ιδιωτικό δανεισμό.»

Εσείς δεν σκεφτήκατε τι θα συνέβαινε που πέντε μήνες παλινδρομούσατε αναποφάσιστοι χωρίς να ψηφίζετε τα επείγοντα νομοσχέδια που θα έδιναν το φιλί της ζωής στην οικονομία, ώστε να μη μας τρομοκρατείτε τώρα; Προφανώς δεν το σκεφτήκατε, γι’ αυτό και δε μπορώ να σας πάρω στα σοβαρά. Δεν εμπνέετε εμπιστοσύνη ότι ξέρετε τι κάνετε, τι πρέπει να κάνετε και πότε να το κάνετε. Γι’ αυτό σας αποκαλούσα μέχρι πρότινος κυβέρνηση παιδικής χαράς. Κι αφού παίξατε για πέντε μήνες, τώρα μεταλλαχτήκατε σε κυβέρνηση τρόμου! Να δούμε τι άλλο θα μας ξημερώσει… Θα σοβαρευτείτε επιτέλους, έστω και τώρα;

Tags: Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ