Γιώργο πού μας πας με τα ψευτο-“μπαϊπάς”;

%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1+%28%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%29+%CE%BF+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82 Σε πυρετώδεις προετοιμασίες έχει αποδυθεί το κυβερνητικό επιτελείο της συμφοράς για να γεμίσει το καλάθι με τους δράκους και τα παραμύθια που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει μια καλή παράσταση για άφθονο πικρόχολο γέλιο σε όσους δεν έχουν απολέσει τη μνήμη τους κι έχουν ακόμη πρόσβαση στον κοινό νου.

Εγώ ήδη από χτες έχω κα*****θεί, με το συμπάθιο, από τα γέλια διαβάζοντας για τα δαιμονικής σύλληψης απατηλά “μπαϊπάς” που σχεδιάζονται από το καπελωμένο όσο και ανοικονόμητο επιτελείο της κατευθυνόμενης ύφεσης, ώστε οι αμαρτωλές τράπεζες να μην κατασυκοφαντούνται πλέον από την παροιμία «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».
Άκου τι σκαρφίστηκαν, αν είστε βαφτισμένοι:

Θα αντικαταστήσουν, λέει, το ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) με νέο πρόγραμμα δανειοδότησης των επιχειρήσεων, διότι διαπίστωσαν ότι το παλιό σύστημα δεν λειτουργεί και δεν βοηθάει τις επιχειρήσεις! Διαβάστε κι εδώ αν δε με πιστεύετε. Καταλάβατε φίλτατοι; Το σύστημα έφταιγε, κι όχι οι καρεκλοκένταυροι! Θα κάνουν, όπως λένε, το ένα τρία, δηλαδή θα πολλαπλασιάσουν τα ταμεία ώστε να… μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος και να πριμοδοτηθεί η γραφειοκρατία! Βρε τους μπαγάσηδες!

Και ποια θα είναι τα τρία που θα αντικαταστήσουν το ένα; Νάτα:
1. Ταμείο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας. (Επιχειρηματίες, παλιοί και επίδοξοι, ανασκουμπωθείτε! Ο μπατίρης καταναλωτής δε βλέπει την ώρα και τη στιγμή να περάσει το κατώφλι σας με άδειες τσέπες.)

2. Ταμείο Καινοτομίας και Εξωστρέφειας. (Εν όψει κι άλλων καινοτομιών-κενοτομιών και εξωστρέφειας-εξοστρακισμού, ετοιμαστείτε για πολύ γέλιο, και καλού-κακού, προμηθευτείτε με ενισχυμένα πάμπερς)

3. Ταμείο Δικτύωσης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας. (Πρόκειται για δικτύωση προμηθευτών και μιζαδόρων και αλυσίδα εφοδιασμού με υπερτιμολογημένα αζήτητα).

Μη μου πείτε ότι δε φούντωσε μέσα σας μια καινούργια ελπίδα για ανάταξη της χειμαζόμενης οικονομίας μας! Όπως διάβασα στο ΒΗΜΑ, για τη χρηματοδότηση των ταμείων αυτών η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει στην αγορά το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του έτους, για να ενισχύσει τάχα τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Έχει, λέει, ήδη δεσμεύσει το αστρονομικό ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς), το οποίο θα διαθέσει σε ελληνικές και ξένες τράπεζες, ώστε εκείνες με τη σειρά τους ν’ αρχίσουν να χορηγούν μικρά δάνεια (από 15.000 ως 200.000 ευρώ)! Το άλλο 1,5 δις θα προέλθει από κεφάλαια ελληνικών (αλλά για πρώτη φορά και ξένων!) τραπεζών, οι οποίες από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια, έχοντας ήδη εξασφαλίσει το μισό από το κεφάλαιο που θα χορηγούν. (πηγή)

Με το νέο σχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί, λέει, ένα «μπαϊπάς» στις τράπεζες που δεν θα μπορούν πια να σαμποτάρουν ένα πρόγραμμα που δεν χρηματοδοτούν οι ίδιες, χορηγώντας ταυτόχρονα «φθηνά δάνεια» με επιτόκιο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το 3,5%.
Δηλαδή μέχρι σήμερα οι τράπεζες που έπιασαν συνολικά 55 δις. ευρώ
σε συνολικές εγγυήσεις του Δημοσίου – με το τελευταίο πακέτο των 25 δις ευρώ μόλις πρόσφατα – για να διοχετεύσουν υποτίθεται ρευστότητα στην αγορά, σαμποτάριζαν την προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας;

Κι ας πούμε ότι τούτη τη φορά οι αδηφάγες τράπεζες δεν θα σαμποτάρουν το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα και θα διοχετεύσουν φθηνά δάνεια στις πνέουσες τα λοίσθια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πού θα πάνε αυτά τα χρήματα; Μα στην εξόφληση χρεών προς τις τράπεζες! Δεν είπαμε ότι Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει; Ή μήπως νομίζατε ότι θα πάνε σε αγορά αγαθών για να προστεθούν σ’ εκείνα που βρίσκονται παρκαρισμένα και αδιάθετα στα ράφια, αφού δεν υπάρχει ζήτηση λόγω αφραγγίας του καταναλωτή; Ή μήπως πιστεύετε ότι θα βρεθούν τρελοί για να πάρουν δάνειο ώστε ν’ ανοίξουν καινούργια επιχείρηση όταν γύρω τους κλείνουν καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις επειδή δεν υπάρχει σάλιο στον καταναλωτή; (Για το ζοφερό παρόν και μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαβάστε εδώ.)

Για την ιστορία ας ρίξουμε μια ματιά στην πορεία του υπό κατάργηση ΤΕΜΠΕ:
Το πρόγραμμα Στήριξης Μικρομεσαίων του ΤΕΜΠΜΕ πρωτοξεκινούσε (παράλληλα με την έναρξη της κρίσης) τον Δεκέμβριο του 2008, και μέχρι τον Αύγουστο του 2009 ( δηλαδή σε 8 ουσιαστικούς μήνες λειτουργίας του) είχε εγγυηθεί 50.034 δάνεια προς ισάριθμες επιχειρήσεις, αξίας 4.824.078.315,74 ευρώ, διασφαλίζοντας μέσω των όρων του χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεκπεραίωση όλου αυτού του τεράστιου όγκου φακέλων σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, υλοποιήθηκε από έναν «δημοσίου χαρακτήρα» οργανισμό όπως το ΤΕΜΠΜΕ, στελεχωμένο από μόλις 40 άτομα. Όπως διάβασα εδώ, από τη στιγμή που οι τράπεζες έστελναν τα αιτήματά τους, το ΤΕΜΠΜΕ ανταποκρινόταν άμεσα, εγκρίνοντας ή απορρίπτοντας τις εγγυήσεις σε μία μόλις εργάσιμη μέρα!

Με τη νέα κυβέρνηση η απαξίωση του ΤΕΜΠΜΕ ήταν ραγδαία:
«Σήμερα, έναν μόλις χρόνο μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει ουσιαστικά να αδρανοποιήσει το πρόγραμμα. Από τις 8 Μαρτίου του 2010, που η υπουργός Ανταγωνιστικότητας κ. Κατσέλη εξήγγειλε τις νέες φιλόδοξες δράσεις του προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ, μέχρι σήμερα, τον Αύγουστο του 2010, το ταμείο έχει εγγυηθεί μόλις 193 δάνεια αξίας 12 εκατ. Ευρώ.» (πηγή)
Παρακαλώ κάντε τη σύγκριση των αριθμών και βγάλτε αβίαστα και απροκατάληπτα, χωρίς κομματικές παρωπίδες, τα συμπεράσματά σας. Μήπως, εκτός από ανικανότητα, το ΤΕΜΠΜΕ το σαμποτάρισαν οι πράσινοι επειδή ήταν παιδί της ΝΔ; Διόλου απίθανο, αφού οι “δημοκρατικές” δομές της χώρας μας λειτουργούν με την κομματική μισαλλοδοξία, την εμπάθεια και το ράβε ξήλωνε.
Με αυτή την επισήμανση δε σημαίνει ότι παραβλέπω τις ευθύνες και τα οικονομικά εγκλήματα της ΝΔ, και επαναλαμβάνω ότι ο Καραμανλής, αντί να σουλατσάρει στα μουγκά στη γαλαρία της Βουλής και να μας προκαλεί, θα έπρεπε να έχει αυτοεξοριστεί.
Πάρτε τώρα κι ένα διασκεδαστικό βιντεάκι που ανακάλυψα πριν λίγο για να πάνε κάτω τα φαρμάκια:

Tags: Γιώργος Παπανδρέου, ΕΣΠΑ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ΤΕΜΠΜΕ, τράπεζες, φθηνά δάνεια