Γ. Παπανδρέου: ο εκ παρθενογένεσης αδιάφθορος



Πολύς ντόρος έγινε τελευταία για τη φερόμενη ως δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «Κυβερνώ μια χώρα διαφθοράς»! Σιγά την είδηση! Δηλαδή επί ένα χρόνο που ο ΓΑΠ μας διέσυρε συστηματικά στο εξωτερικό σε κάθε συνέντευξη, δήλωση και ομιλία, δεν ενοχλούμασταν; Ο άνθρωπος είχε αποδυθεί σε μια συστηματική δυσφήμηση των Ελλήνων, αγωνιζόμενος να εμπεδώσει στη συνείδηση των ξένων ότι οι Έλληνες είναι ένας διεφθαρμένος λαός.

Όχι βέβαια πως δεν υπάρχει η διεφθαρμένη ελληνική πολιτικο-οικονομική νομενκλατούρα και οι διαπλεκόμενοί της, αλλά αυτό δεν είναι ίδιον μόνο της Ελλάδας. Παντού υπάρχουν ανθρώπινα πιράνχας. Κι όχι πως δεν υπάρχει διαφθορά στα νοσοκομεία, στις ΔΕΚΟ, στις πολεοδομίες, στις εφορίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, και σχεδόν κάτω από κάθε πέτρα. Όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, οι μικροί μιμούνται τους μεγάλους, και σε κάθε περίπτωση όσο διεφθαρμένη κι αν είναι η οικογένεια κάποιου η δουλειά του είναι εργαστεί ώστε να βρει τρόπους να τη συνετίσει κι όχι να βγαίνει στη γειτονιά και να τη διασύρει, κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν βοηθάει στη λύση του προβλήματος, αλλά αντίθετα το επιδεινώνει.

Αλλά ο Giorgos, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, παρακαλώ, δε νογάει από κανόνες σωστής πολιτικής συμπεριφοράς. Είναι μικρός ακόμη, μην τον παρεξηγείτε. Άλλωστε φαίνεται πως στο εξωτερικό νιώθει περισσότερο “at home” παρά στην Ελλάδα, και θέλει να εξομολογείται σε κάθε ευκαιρία τον εφιάλτη που ζει. Ξέρεις τι δράμα είναι, ρε, να κυβερνάς μια διεφθαρμένη χώρα; Για ελάτε στη θέση του! Για συμμεριστείτε τη συμφορά που τον βρήκε…

Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός νομίζει πως ο ίδιος είναι άμοιρος ευθυνών, παρόλο που υπήρξε επί 30 χρόνια βουλευτής και κατά καιρούς Υπουργός σε τρία διαφορετικά υπουργεία – Πολιτισμού, Παιδείας, Εξωτερικών – με συνολική υπουργική θητεία περίπου 15 χρόνια, κάνοντας τα στραβά μάτια στην εγγενή διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Κι ενώ υπήρξαν πολιτικοί με ηθικό ανάστημα που ύψωσαν στεντόρεια φωνή κατά της διαφθοράς (δείτε εδώ κι εδώ), ο Γιωργάκης όλα αυτά τα χρόνια ποιούσε τη νύσσα διότι έτσι τον συνέφερε. Είχε ένα όνειρο: Από μικρός που ήταν η μητέρα του του έλεγεκάποια μέρα εσύ θα γίνεις πρωθυπουργός γιόκα μου, όπως ο μπαμπάς και ο παππούς σου. Έτσι γίνεται εντό στο Ελλάντα.” Στ’ αμερικάνικα του το έλεγε, βέβαια. Κορόϊδο, λοιπόν, ήταν να καταγγείλει τη διαφθορά και να πεταχτεί έξω από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο σαν την τρίχα από το προζύμι;

Κι έτσι, με την ανοχή που επέδειξε, ανταμείφθηκε και το όνειρό του πραγματοποιήθηκε, και σήμερα, κάτω από την πίεση των περιστάσεων, παριστάνει τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, χωρίς να διακρίνει ότι το προσφιλές σπορ συνεχίζεται ακόμη γύρω του. Μας παραμυθιάζει ότι θα καταργήσει τη διαφθορά, ενώ η κυβέρνησή του επιδίδεται σε ρουσφετολογικούς διορισμούς και σε χαριστικές περαιώσεις φορολογικών οφειλών, ακριβώς επειδή δε μπορεί ή δεν θέλει να την καταπολεμήσει!

Έχει θεοποιήσει το Διαδίκτυο και ισχυρίζεται ότι με την ανάρτηση της υπογραφής δημόσιων συμβάσεων θα καταπολεμηθεί η διαφθορά, λες και πίσω από την υπογραφή δεν μπορεί να κρύβεται μίζα που δεν δημοσιοποιείται. Αφελής ων, μας θεωρεί όλους εμάς αφελείς, ενώ όταν στριμώχνεται με δύσκολη ερώτηση από κάποιο δημοσιογράφο ξεγλιστράει και απαντάει άλλα αντ’ άλλων. Αυτό θα το διαπιστώσετε συχνά, αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε το χρονικό του διασυρμού μας, στα παρακάτω αποσπάσματα από συνεντεύξεις του διαφθορομάχου Πρωθυπουργού της λιτότητας με την καινούρια θωρακισμένη μερσεντές αξίας 200.000 ευρώ! (Δείτε εδώ) Εγώ μπήκα στον κόπο της έρευνας αυτής διότι ήθελα να ψυχογραφήσω εκ του ασφαλούς το άνδρα που τούτη τη στιγμή κατευθύνει τις τύχες ενός λαού. Δυστυχώς, τα συμπεράσματά μου είναι απογοητευτικά… Για δείτε κι εσείς.

Συνέντευξη στο CNN – Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2009



ΓΑΠ: «Έχουμε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, έχουμε και μεγάλη σπατάλη, καθώς και πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.»

Συνέντευξη Τύπου στη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου – Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009



ΓΑΠ: «Παραδείγματος χάρη, ένα ζήτημα το οποίο ανέφερα, είναι ότι τα νοσοκομεία μας έχουν τεράστια διαφθορά και ήδη ο ΟΟΣΑ αναδεικνύει ότι “περίπου 5 δις χάνονται από τη διαφθορά”. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή κρίση, είναι δικό μας πρόβλημα κι εμείς πρέπει να το λύσουμε. (…)

Έχουμε συστημική διαφθορά. Πολλές φορές, το ζούμε στη χώρα μας τόσο πολύ, που θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικό. (…)

Πελατειακή πολιτική και παρασιτική οικονομία. Τέλος αυτή η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, για πολιτικά δώρα ή δώρα σε διαφόρους φίλους και ισχυρούς. Τεράστια σπατάλη. Μια τεράστια σπατάλη, την οποία βλέπουμε καθημερινά. (…)



Είναι ένας δημόσιος τομέας υπέρογκος, πράγματι υπέρογκος, αλλά έχει συγκεκριμένες αιτίες. Και οι βασικές αιτίες είναι η πελατειακή αντίληψη, η διαφθορά και βεβαίως ένας φορολογούμενος, ο οποίος λέει -πολλές φορές δικαίως, αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, και σε αυτό θα βάλουμε τάξη – “εγώ γιατί να πληρώνω όταν άλλοι φοροδιαφεύγουν”; Ή “εγώ γιατί να πληρώνω, όταν δεν βλέπω τις απαραίτητες υπηρεσίες στην παιδεία, στην υγεία και στη σύνταξη; Όταν δεν έχω σωστή μεταχείριση από το κράτος”; (…)

Θα σας πω μια πολύ απλή οικονομική επίπτωση. Δεν έρχονται ξένοι -πολλές φορές ούτε Έλληνες- να επενδύσουν στη χώρα μας. Δεν έρχονται. Γιατί; Γραφειοκρατία και διαφθορά.

Λέει, “εγώ δεν μπλέκομαι με την Ελλάδα, θα πάω αλλού. Μπορεί να είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες από πλευράς κανόνων, μπορεί να είναι λιγότερα τα κέρδη, μπορεί να είναι περισσότεροι ακόμα και οι φόροι, αλλά ξέρω ότι αν επενδύσω σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, αυτοί οι κανόνες θα τηρηθούν. Ξέρω έτσι να προγραμματίσω”.

Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, όχι ο πολίτης, αλλά κανένας να προγραμματίσει, μπροστά σε αυτή την αυθαιρεσία του καθενός, που λέγεται διαφθορά και γραφειοκρατία. (…)



Όταν έχεις διάχυτη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις κι επομένως έλλειψη κράτους δικαίου, αυτό αποτελεί τη βάση που πλέον νομιμοποιεί, θεσμοποιεί και δίνει ένα ηθικό περίβλημα στο να φοροδιαφεύγεις.»

Συνέντευξη στο CNBC – Κτίριο Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2009



ΓΑΠ:
«Για παράδειγμα, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος, είναι ότι δυστυχώς υπάρχει διαφθορά που επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα. Έχουμε έναν πελατειακό τρόπο κατανομής των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει σε πολιτικές χάρες, αντί να διοχετεύει χρήματα σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, παιδείας και κοινωνικών αναγκών.

Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα φοροδιαφυγής, που αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της Ελλάδος.»




Συνέντευξη στο “BLOOMBERG TV”- Κοπεγχάγη,17 Δεκεμβρίου 2009



ΓΑΠ: «Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που προκλήθηκε μετά από αρκετά χρόνια μιας αδιάφορης διακυβέρνησης και το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή. (…) Για παράδειγμα, έχω αναφερθεί εκτενώς στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς του συστήματος, της πελατοκεντρικής πολιτικής και της εξαγοράς πολιτικής εύνοιας με χρήμα. Όλα τα παραπάνω έχουν ευνοήσει την φοροδιαφυγή και άλλα παρόμοια φαινόμενα.»



Συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο, 13 Ιανουαρίου 2010

«Διαπιστώνουμε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας. Δηλαδή το χρέος, τα ελλείμματα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων, από τα αγροτικά μέχρι τον τουρισμό, οφείλονται τελικά στο πώς διαχειριζόμαστε αυτή τη χώρα και αυτό τον πλούτο.

Οφείλονται στη σπατάλη, στη διαφθορά, στην ανομία, κάτι που εμποδίζει και τον σωστό προγραμματισμό και την εφαρμογή της πολιτικής, ενώ προκαλεί ακόμα και την παραίτηση του πολίτη απέναντι σε απλές του υποχρεώσεις. (…)



Θα ήταν πολύ εύκολο αν λέγαμε ότι είναι η διεθνής κρίση που φταίει για όλα. Και νομίζω πια έχει κατανοήσει ο Ελληνικός λαός ότι αυτά που βρήκαμε δεν είχαν σχέση με τη διεθνή κρίση. Δεν έχει σχέση με τη διεθνή κρίση η ρουσφετολογία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά. Αυτά είναι θέματα δικά μας. Εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη, ευνομία στον τόπο μας. (…)

Αυτή είναι η πεποίθησή μας, γι’ αυτό έχουμε πάρει σειρά άλλων μέτρων. Να κόψουμε τη χλιδή, να κόψουμε αυτό το λίπος, της ρουσφετολογίας και της διαφθοράς, να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά, για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πρόνοια, στην παιδεία, στην ευημερία του πολίτη. (…)

Στο θέμα της διαφθοράς. (…) Ένα μεγάλο θέμα, που δεν είναι απλώς ηθικό. Κρύβει την ανισότητα, κρύβει την ανομία, κρύβει τη σπατάλη χρημάτων, κρύβει την έλλειψη δυνατότητας σοβαρού προγραμματισμού, κρύβει την έλλειψη δυνατότητας επένδυσης στη χώρα μας, διότι ο άλλος δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αξιόπιστα η επένδυσή του θα πιάσει τόπο, όταν είναι εκτεταμένη η διαφθορά και για να μπορέσει να επενδύσει, θα πρέπει κάτω απ’ το τραπέζι να δώσει χρήματα σε τόσες υπηρεσίες και σε τόσους μεσάζοντες. (…)

Όταν θα φτάσουμε στα επίπεδα της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής του 2003, τότε και η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρότερο έλλειμμα. (…)

Γι’ αυτό θεωρούμε ότι η διαφθορά και η σπατάλη είναι πολιτικό μέγεθος και όχι απλώς ηθικό μέγεθος, αλλά και πολιτικό και οικονομικό μέγεθος, το οποίο είναι εις βάρος τελικά των υπηρεσιών για τον πολίτη. (…)

Σας διάβασα μόνο ένα μικρό κατάλογο της σπατάλης και της υπερχρέωσης σε ένα Υπουργείο και το πώς λειτουργούσε. Σκεφτείτε αν σας διάβαζα σε όλα τα Υπουργεία και βεβαίως, και τις μεγάλες σπατάλες που γίνονται πολλές φορές και από την τεράστια κερδοσκοπία και διαφθορά, όπως π.χ. στα νοσοκομεία. Έξι δις είναι το έλλειμμα το οποίο βρήκαμε. (…)»



Συνέντευξη στο “Euronews” (Στρασβούργο) – Στρασβούργο, 27 Ιανουαρίου 2010



ΓΑΠ: «Είμαστε μία Κυβέρνηση διαφάνειας. Έχουμε έρθει για να καταπολεμήσουμε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε πόρους, αλλά και τους σπαταλήσαμε.»

Συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Συνεδρίαση του Ε. Σ. – Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα πάμε καλά. Άρα, λοιπόν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι, και το κάνουμε και σήμερα, γραμμή – γραμμή να δούμε και τους προϋπολογισμούς μας και τις σπατάλες και να χτυπήσουμε τη διαφθορά.

Είναι ακριβώς αυτό που έχουμε πει ότι πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι η ευνομία (αυτό του ξέφυγε!), η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, εάν συνεχιστούν ως πρακτικές, θα επανέλθουν ως μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας.

Όλοι μας πρέπει να ανταποκριθούμε στην υποχρέωσή μας. Και εμείς, ακριβώς γι’ αυτό, διαμορφώνουμε ένα σύστημα δίκαιο, διότι πράγματι υπήρχαν πολλοί που έλεγαν, και δικαίως “γιατί να πληρώνουμε εμείς, όταν κάποιοι άλλοι φοροδιαφεύγουν ή κάποιοι άλλοι έχουν μεγάλα δώρα, μεγάλα προνόμια, απαλλαγές φόρων κλπ.;”»



Συνέντευξη στο CNN – Μόσχα, 15 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όσα μέτρα απαιτούνται, για να βγούμε από την κρίση (…) ώστε να γυρίσουμε σελίδα στην ελληνική οικονομία. Και όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και για να αλλάξουμε κάποιες από τις κακές πρακτικές, που ατυχώς είχαμε κατά το παρελθόν, όπως παραδείγματος χάριν, διαφθορά και έλλειμμα διαφάνειας, ή και πελατειακές πολιτικές.»



Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο RIA-Novosti – Μόσχα, 15 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Η Κυβέρνησή μου ασχολήθηκε τόσο με τα “παραθυράκια” της φορολογικής νομοθεσίας, όσο και με την εκτεταμένη διαφθορά στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αυτό το γεγονός θα φέρει περισσότερες εισροές και έσοδα στο κράτος, και αυτό θα γίνει χωρίς καθυστέρηση.»



Συνέντευξη στον Andrew Marr του “BBC One”- Λονδίνο, 21 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Καταρχήν, η προηγούμενη κυβέρνηση κακοδιαχειρίστηκε την οικονομία και αυτό οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Η κακοδιαχείριση, δυστυχώς, συνδεόταν και με έντονη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία στον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διάθεση του χρήματος. Οπότε οι φορολογούμενοι άρχισαν να λένε “μα, ποιος ο λόγος να πληρώσω τους φόρους μου;”. Κι έτσι αυξήθηκε η φοροδιαφυγή, γεγονός που ασφαλώς επηρέασε τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα.»



Συνέντευξη στο «DER SPIEGEL» – Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Σε περσινή του έρευνα ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιρετικά διεφθαρμένα. Διαπίστωσε ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε το 30% των δαπανών, κι αυτό είναι τεράστιο ποσό. Τα νοσοκομεία είχαν πέρσι έλλειμμα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Φανταστείτε πόσο απίστευτα μεγάλο ποσό μπορούμε να γλιτώσουμε και μόνο με το να εγκαταστήσουμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κλινικές, δεδομένου ότι μέχρι τώρα υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος στις προμήθειες φαρμάκων και υλικού. Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά.»



Δημοσιογράφος: «Γιατί το ελληνικό κράτος λειτουργεί τόσο άσχημα;»



ΓΑΠ: «Δυστυχώς, η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη. Αυτό έχει υποσκάψει το κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της πολιτείας. Μία από τις συνέπειες είναι και το να μην πληρώνουν πολλοί πολίτες τους φόρους τους.»



Δημοσιογράφος: «Θα πρέπει δηλαδή να ανασυγκροτήσετε όλη τη χώρα. Πώς θα γίνει αυτό;»



ΓΑΠ: «Θα πρέπει να αντιληφθούμε την κρίση σαν ευκαιρία, για να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε λάβει ήδη σημαντικές αποφάσεις: Για παράδειγμα, θα περικόψουμε τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, θα αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, θα αυξήσουμε το φόρο καυσίμων. (…)



Σε μας το δημόσιο έχει αναλάβει στην ουσία το ρόλο που έχει σε σας η Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας (Arbeitsamt). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ευνοιοκρατία. Κάποιος που γίνεται διευθυντής ή υπουργός διορίζει τους γνωστούς ή αυτούς που τον ψήφισαν. (…)



Όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τη διαφθορά, τότε θα προσελκύσουμε και επενδυτές.»



Συνέντευξη στο περιοδικό “The Economist”- Λονδίνο, 23 Φεβρουαρίου 2010

ΓΑΠ: «Η Ελλάδα όντως αντιμετωπίζει κάποια διαρθρωτικά προβλήματα. Έχουμε πολύ μεγάλη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος. Όταν υπάρχουν πελατειακές σχέσεις, καταλήγετε να προσλαμβάνετε περισσότερους δημόσιους υπάλληλους, για να εξασφαλίσετε περισσότερες ψήφους. (…)



Κάθε υπογραφή που έχει σχέση με χρήματα θα εμφανίζεται στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να υπάρχει δημόσιος έλεγχος. Χρειάστηκε δυστυχώς να συγκροτήσουμε ορισμένες κοινοβουλευτικές Εξεταστικές Επιτροπές, για τη διερεύνηση των προηγούμενων σκανδάλων και της σημαντικής διαφθοράς στα ανώτερα κλιμάκια.»

Συνέντευξη στην εκπομπή “PM” του ABC – Λονδίνο, 24 Φεβρουαρίου 2010



«Ο ανταποκριτής μας στην Ευρώπη Phillip Williams ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό σε τι έσφαλλε η χώρα του.»

ΓΑΠ: «Διαφθορά, ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική. Πολλά χρήματα κατασπαταλήθηκαν εξαιτίας αυτών των πρακτικών.»



Συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung – Μέγαρο Μαξίμου, 5 Μαρτίου 2010

ΓΑΠ: «Μια αιτία για το ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί είναι η τεράστια γραφειοκρατία και το ότι υπάρχει διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Εμείς ξεκινήσαμε αμέσως τις μεταρρυθμίσεις. Όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, όλες οι δημόσιες αναθέσεις θα δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. (…) Αυτό θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό διαφθορά και γραφειοκρατία. (…)

Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι έχουμε ένα διογκωμένο κοινωνικό κράτος. Έχουμε μπροστά μας άλλες δυσκολίες. Πρόκειται για έλλειψη διαφάνειας, διαφθορά, πελατειακή πολιτική. Αυτά πρέπει να αλλάξουν. (…)



Δημοσιογράφος: «Γιατί είναι τόσο εκτεταμένη η διαφθορά στην Ελλάδα;»

ΓΑΠ: «Είναι ζήτημα της δύναμης ή αντιστοίχως της αδυναμίας των θεσμών μιας δημοκρατίας. Η διαφθορά αποτελεί σύμπτωμα της ανισότητας σ΄ ένα σύστημα στο οποίο κάποιοι μπορούν να καταχρώνται την εξουσία του για να παρακάμψουν κανόνες ενώ οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν κάτω από το τραπέζι για κρατικές υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να μπορούν να λαμβάνουν ως αντιστάθμισμα των φόρων που πληρώνουν. Σε κάποιους αρέσει να λένε τώρα ότι οι Έλληνες έχουν τη διαφθορά στα γονίδιά τους. Αυτό είναι ανοησία. Πρόκειται για αποτυχία των θεσμών η οποία εξαρτάται από κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Μπορούμε όμως να τους αλλάξουμε.»

Δημοσιογράφος: «Σε χρόνια ή γενιές;»

ΓΑΠ: «Σε λίγους μήνες θα δημοσιεύσουμε διαγωνισμούς στο Διαδίκτυο. Όλες οι υπογραφές κάτω από αποφάσεις, που έχουν να κάνουν με χρήματα, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον κοινοτάρχη, θα μπορεί να τις βρει κανείς στο διαδίκτυο. Το σχετικό νόμο τον ψηφίσαμε μόλις στο Κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, θα υπάρχει και μετά απ’ αυτή την κυβέρνηση. Εάν δημοσιεύεται στο διαδίκτυο η υπογραφή κάτω από μία κρατική ανάθεση, εάν μπορεί να δει κανείς, για παράδειγμα τι ξοδεύουν τα νοσοκομεία, τότε είναι δύσκολο να είναι κανείς διεφθαρμένος, γιατί θα μπορεί να πιαστεί. Έχουμε τεράστια διαφθορά στο σύστημα υγείας. Αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ απλά μέσω της εισαγωγής ενός υπολογιστικού συστήματος. Το κάνουμε τώρα αυτό και είναι ακόμη σημαντικότερο από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων. (…)

Άλλες χώρες έχουν συλλέξει εμπειρίες και τεχνογνωσία στη μάχη κατά της διαφθοράς, που μπορούν να μας είναι πολύ χρήσιμες. Θέλουμε, παραδείγματος χάριν, ένας εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat να σταλεί στη δική μας στατιστική υπηρεσίας και να μας βοηθήσει να διαμορφώνουμε καλύτερες στατιστικές.(…)»




Συνέντευξη στο “Public Broadcasting Service – News Hour” – Ουάσιγκτον, 8 Μαρτίου 2010



ΓΑΠ: «Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια ενδημικά προβλήματα. Την τελευταία πενταετία-εξαετία, όμως, η προηγούμενη Κυβέρνηση δυστυχώς προκάλεσε την όξυνσή τους, αντί να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, αυξήθηκε η διαφθορά, μειώθηκε η διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των κονδυλίων, γιατί κάποιες φορές μπορεί να έχεις χρέη, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από το πού επενδύεις. (…)

Τώρα, για παράδειγμα, επίκειται ψήφιση νομοσχεδίου, ώστε κάθε υπογραφή που τίθεται σε δημόσιο έγγραφο, από τη δική μου, έως του πιο χαμηλόβαθμου δημοσίου λειτουργού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο, με στόχο να καταπολεμηθεί το ο χρηματισμός, η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, εύκολα και άμεσα. Έχουμε λάβει, επομένως, κάποιες πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις.»

Συνέντευξη στο “BBC World America”- Ουάσιγκτον, 9 Μαρτίου 2010

ΓΑΠ: «Δεύτερον ασχολούμαστε με εκείνα τα κεντρικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές, με τη δομή της Διοίκησης, το γεγονός του υδροκεφαλισμού του δημόσιου τομέα μας και τις ποικίλες πελατειακές πρακτικές, που φτάνουν μέχρι και τη διαφθορά.»

Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου -Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2010

ΓΑΠ: «Από εδώ και πέρα, όμως, στις μεγάλες αλλαγές, (…) το να ξεπεράσουμε παθογένειες της χώρας μας, όπως είναι η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η πελατειακή αντίληψη, η ανισότητα, η περιθωριοποίηση πολλών κομματιών της ελληνικής κοινωνίας, τότε καλώ όλους, και περιμένω όλους, να συμβάλουν σ’ αυτή την πορεία για την κοινωνική δικαιοσύνη,(…).

Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο θα είχε νόημα, μόνο εάν είχε εμπεδωθεί στη χώρα μας – και μετά από δύο αιώνες ανεξαρτησίας θα ήλπιζε κανείς ότι θα είχε εμπεδωθεί – η έννοια της αξιοκρατίας και όχι η έννοια της πελατειακής διαχείρισης.



Διότι θα είχαμε φαινόμενα “Πλατείας Κλαυθμώνος” κάθε φορά που θα άλλαζε η κυβέρνηση. Και θα είχαμε και όσους διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Διότι ο τρόπος διαχείρισης του θέματος της αξιοκρατίας με την πελατειακή σχέση στο Δημόσιο, ήταν τέτοιος που θα μπορούσαμε να είχαμε δει τους μισούς υπαλλήλους στο δρόμο. Μόνο όταν φτάσουμε στο σημείο, ώστε να εμπεδωθεί βαθιά μέσα μας η έννοια της αξιοκρατίας, μπορεί κάτι τέτοιο να συζητηθεί. (…)



Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος μας, να μπορούμε με ηρεμία, χωρίς νέες θυσίες, με τις απαραίτητες βεβαίως αλλαγές που χρειάζονται – και εκεί βεβαίως θ’ αντιμετωπίσουμε αντιλήψεις, πρακτικές παλιές, νοοτροπίες που πρέπει ν’ αλλάξουν, όπως είπα και πριν για τις πελατειακές πρακτικές, την ευκολία της συναλλαγής, που πολλές φορές γίνεται και διαφθορά (…).



Το χτύπημα της διαφθοράς, η εξάλειψη του κομματισμού και της συναλλαγής μεταξύ του πολιτικού συστήματος και κάθε συντεχνίας, η δραστική περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, είναι απαράβατοι όροι για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε.»



Συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ – Μέγαρο Μαξίμου, 11 Απριλίου 2010



ΓΑΠ: «Λεφτά βεβαίως και υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα- και αυτό το είχα επίσης πει προεκλογικά, αλλά κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν- είναι πού πήγαν τα λεφτά. Κατασπαταλήθηκαν και δεν βρίσκονται στα δημόσια ταμεία. Αυτό οφείλεται στις πολιτικές που επέτρεψαν τη διαφθορά, τη δημιουργία μιας οικονομίας που σε μεγάλο ποσοστό της ήταν μαύρη και στις απίστευτες χαριστικές ρυθμίσεις σε όσους έβγαζαν αυτά τα χρήματα, χωρίς να εισφέρουν τίποτα ή σχεδόν τίποτα στα κρατικά ταμεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δημόσιο. (…)



Διότι το ζήτημα της εισροής κεφαλαίων στη χώρα δεν είναι μόνο ζήτημα φορολογικών συντελεστών, που ούτως ή άλλως εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλοί για τα κέρδη που επενδύονται. Αφορά την ασφάλεια δικαίου στη χώρα, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, (…).»

Παντελής Καψής: «Φταίει όμως ο δημόσιος υπάλληλος;»



ΓΑΠ: «Σαφώς δεν φταίει, δεν έχει ευθύνες ή έχει ελάχιστες ευθύνες. Έχουμε όλοι μας ευθύνη ότι ανεχθήκαμε, αν θέλετε, ένα σύστημα ρουσφετολογικό, πελατειακό, εύκολης σπατάλης στη λογική ότι το Δημόσιο μπορούμε να το αρμέγουμε και κάποιος άλλος να το πληρώνει.(…)»

Συνέντευξη στη Γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» – Αθήνα, 17 Μαΐου 2010

ΓΑΠ: «Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το πολιτικό σύστημα, να αναδιαρθρώσουμε το δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσουμε το νεποτισμό και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. (…)

Υπήρξαν παράνομες πρακτικές, υπήρξαν υποθέσεις διαφθοράς – μάλιστα, τρία από αυτά τα σκάνδαλα διερευνώνται από Εξεταστικές Επιτροπές του Κοινοβουλίου. (…)

Δεν επιτρέπεται να ματώνει, για τα εγκλήματα άλλων, η πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία εργάζεται σκληρά και καταβάλλει τους φόρους της. Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη δικαιοσύνη.»



Δημοσιογράφος: «Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, δεδομένης της κουλτούρας της διαφθοράς, η οποία έχει εδραιωθεί στη χώρα σας, αλλά και όχι μόνο σ’ αυτήν.»

ΓΑΠ: «Χρειάζεται χρόνος. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δύο βασικά κακά, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Εάν δεν είχαμε αυτή την τεράστια φοροδιαφυγή, το χρέος μας θα ήταν πολύ πιο περιορισμένο. Σύμφωνα με μελέτη του Brookings Institution της Ουάσιγκτον, θα μπορούσαμε να μειώσουμε το χρέος μας κατά 8%, εάν ξεριζώναμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ότι, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 30% των εξόδων του συστήματος υγείας, εάν ακολουθήσουμε διάφανη οικονομική διαχείριση.»



Συνέντευξη στην “EL PAIS” – Μαδρίτη – Ισπανία, 23 Μαΐου 2010

ΓΑΠ: «Υπήρχαν πολιτικές χάρες, μεγάλες φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, φοροδιαφυγή, διαφθορά. Ο συνδυασμός των παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα ότι το σύστημα, το οικονομικό σύστημα, κατέστη μη βιώσιμο. Το Brookings Institute βεβαιώνει ότι αν μειώναμε την αδιαφάνεια και μέρος της διαφθοράς, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει κατά 8% το ΑΕΠ μας, το οποίο σημαίνει 20 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα. Το 8% είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Συνεπώς, μιλάμε για μια κακοδιαχείριση εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά τελικά, αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι οι πολίτες.»

Συνέντευξη στο «Al Jazeera English» – Μέγαρο Μαξίμου, 24 Μαΐου 2010

ΓΑΠ: «Το πραγματικό πρόβλημα, ωστόσο, ήταν ότι είχαμε μια συντηρητική κυβέρνηση. Δυστυχώς, οι νέο-συντηρητικές κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιούργησαν ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, με πολλή σπατάλη και μεγάλη βοήθεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το μεγάλο Δημόσιο, λοιπόν, που βοηθάει τις μεγάλες επιχειρήσεις, ή κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα, δημιουργεί τελικά όχι μόνο τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά και πολύ μεγάλο έλλειμμα.

Είχαμε περικοπές φόρων, είχαμε πελατειακές σχέσεις, είχαμε διαφθορά. Αυτά είναι τα πράγματα που αλλάζουμε. Και είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι γι’ αυτό. (…)»



Barnaby Phillips: «Αυτό που έχω ακούσει στους δρόμους, από ανθρώπους που είναι υπέρ τού να αλλάξει η Ελλάδα, είναι ότι ο τρόπος που ακολουθείτε δεν είναι δίκαιος, ότι πλήττονται σκληρά οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί, οι άνθρωποι με μηνιαίο εισόδημα 1000 ευρώ, καλοί άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά, όπως και κάποιοι στο δημόσιο τομέα επίσης, νοσοκόμες, άνθρωποι που είδαν τα 1000 ευρώ τους να γίνονται 800. Και το ρεφρέν που ακούγεται διαρκώς, είναι το εξής: δεν δημιούργησα εγώ αυτό το χάλι. Γιατί πρέπει να πληρώσω γι’ αυτό; Δεν συμμερίζεστε αυτά τα αισθήματα;»



ΓΑΠ: «Βεβαίως. Τα συμμερίζομαι απόλυτα.

Αυτό που συνέβη είναι ότι είχαμε φοροδιαφυγή. Το γεγονός ότι ίσχυαν φορολογικές περικοπές για τους πλούσιους, το γεγονός – δυστυχώς –ότι δεν είχαμε διαφάνεια, ότι είχαμε πελατειακές σχέσεις, ακόμη και δωροδοκία, σημαίνει ότι χάθηκαν χρήματα, χρήματα που δεν διοχετεύτηκαν στους κατάλληλους τομείς, που δεν επενδύθηκαν σωστά, χρήματα που δεν ήταν παραγωγικά. Υπήρχε πολλή παρασιτική δραστηριότητα, αντί να υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα. (…)

Χρειάστηκε λοιπόν να λάβουμε αυτά τα έκτακτα μέτρα. Και τα μέτρα αυτά, ασφαλώς έπληξαν ανθρώπους που δεν ευθύνονταν για την κρίση. Το αναγνωρίζω αυτό.

(…) Γι’ αυτό μιλάμε για διαφάνεια, για την ανάρτηση όλων των υπογραφών, όλων των Υπουργικών Αποφάσεων και των αποφάσεων των δημοσίων υπαλλήλων, στο Διαδίκτυο, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού πάνε τα χρήματά τους.»



Συνέντευξη σε Βελγικά Μέσα Ενημέρωσης – Μέγαρο Μαξίμου, 5 Ιουνίου 2010

ΓΑΠ: «Σίγουρα, επίσης, θα γίνουν αλλαγές στο δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίσουμε διαφάνεια και να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και τις δωροδοκίες. Αυτές είναι οι κύριες προτεραιότητές μας.»



Συνέντευξη στην “Der Standard” – Βιέννη, 12 Ιουνίου 2010

ΓΑΠ: «Μπορούμε να εξοικονομήσουμε, σύμφωνα με έρευνες του Brookings Institution στην Ουάσιγκτον, 8% του ΑΕΠ μας, δηλαδή 20 δις ευρώ αν καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Nα μια σημαντική ευκαιρία.»



Συνέντευξη Τύπου μετά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2010



ΓΑΠ: «Αν είχαμε το χρόνο, λοιπόν, θα μπορούσαμε, με τις θεσμικές μας αλλαγές, να χτυπήσουμε τα βασικά αίτια του προβλήματος της χώρας μας, που είναι ο μεγάλος μας ασθενής, δηλαδή το κράτος.



Ένα κράτος όπου υπήρχε σπατάλη, ένα κράτος όπου υπήρχε ανισότητα ακόμα και μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, ένα κράτος όπου η ανομία συνέβαλε πολλές φορές και στη διαφθορά, αλλά βεβαίως και στη διαμόρφωση μιας αντίληψης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Και βεβαίως, με την πελατειακή αντίληψη, να μεγαλώνουμε το κράτος, χωρίς κανένα όριο και χωρίς κανένα κριτήριο.»




Συνέντευξη στο Bloomberg Radio – Γραφείο Τύπου Μόνιμης Αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη, 20 Ιουνίου 2010



ΓΑΠ: «Έχουμε πράγματι μέτρα λιτότητας, μερικά από τα οποία είναι άδικα, με την έννοια ότι οι άνθρωποι, που δεν είχαν καμία σχέση με την κρίση, καλούνται να πληρώσουν από το μισθό και από τη σύνταξή τους.

Ταυτόχρονα, όμως, το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε οδηγεί στην αλλαγή όλου του δημόσιου τομέα, που είναι υπερβολικά μεγάλος, υπερβολικά δαπανηρός και, δυστυχώς, με εκτεταμένες πελατειακές σχέσεις και διαφθορά. (…)



Παρατηρούνταν αυξημένα φαινόμενα φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, δυστυχώς, ακόμη και διαφθοράς σε κάποιους τομείς. (…)

Επίσης, παρατηρείται ένα ιδιάζον, αλλά πολύ θετικό κίνημα, “το κίνημα των αποδείξεων”. Οι πολίτες στο παρελθόν δεν ζητούσαν, ούτε συγκέντρωναν αποδείξεις από αγορές σε σουπερμάρκετ, ή άλλα καταστήματα. Και αυτό, γιατί μπορούσαν να διαπραγματευτούν την τιμή και να μην καταβάλουν τον ΦΠΑ, εφόσον δεν απαιτούσαν έκδοση απόδειξης. Έτσι, δεν εισπράττονταν ο ΦΠΑ και χανόταν μέρος των κρατικών εσόδων.»

Συνέντευξη στα Ομογενειακά Μέσα – Γραφείο Τύπου Μόνιμης Αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη, 20 Ιουνίου 2010



ΓΑΠ: «Λέγαμε ότι η διαχείριση των χρημάτων ήταν κακή έως κάκιστη, ότι υπήρχε αίσθηση ανομίας, που την επέτειναν και όλες αυτές οι υποθέσεις διαφθοράς, στο υψηλότατο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Όμως, δεν ήταν μόνο η ανομία, ήταν και η ατιμωρησία.

Αυτά πότισαν τον Ελληνικό λαό με ένα αίσθημα, θα μπορούσε να πει κανείς, ανευθυνότητας, γιατί σου έλεγε ο άλλος “εγώ γιατί να πληρώσω, όταν αυτοί που με κυβερνούν δεν τιμωρούνται, όταν δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει ευθύνη;” (…)



Βεβαίως, πέρα από τις υποθέσεις της διαφθοράς, υπήρχε και μία πελατειακή λογική στη διαχείριση των χρημάτων. Η πελατειακή λογική σήμαινε απλά ότι χρήματα σπαταλούνταν, ή πήγαιναν σε ιδιοτελείς, κομματικούς και μικροκομματικούς σκοπούς. Το γεγονός ότι μεγάλωσε, διπλασιάστηκε ουσιαστικά, το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο τα τελευταία 10 χρόνια, είχε σχέση ακριβώς με αυτό. Ότι υπήρχε η ευκολία να προσλαμβάνονται, είτε μέσω STAGE, είτε μέσω άλλων τρόπων, ένας κόσμος που ούτε με αξιοκρατικό τρόπο έμπαινε στο Δημόσιο, αλλά ούτε πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες που υπήρχαν στη χώρα και, φυσικά, με τεράστιο κόστος για τον φορολογούμενο. (…)




Όπως και μία έκθεση του Brookings Institute – δεν έχουμε ολοκληρωμένη την πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε – που λέει ότι, αν υπήρχε διαφάνεια στη χώρα μας, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε ένα 8% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 20 δις, όταν το πρόγραμμα, στο οποίο εμείς στοχεύουμε φέτος, προβλέπει μείωση 5,5% του ΑΕΠ, με τα σκληρά μέτρα τα οποία έχουμε πάρει.»




Συνέντευξη στο Καναδικό CBC – Νέα Υόρκη, 22 Ιουνίου 2010



ΓΑΠ: «Υποβάλαμε στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο κάθε υπογραφή που αφορά δαπάνες του δημόσιου τομέα, από τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς ή οποιονδήποτε διευθυντή δημόσιας υπηρεσίας, θα εμφανίζεται στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ένα από τα πολλά μέτρα που υιοθετούμε, για να δημιουργήσουμε μια πιο διαφανή δημοσιονομική διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα και να πατάξουμε την διαφθορά, γιατί αυτό αποτελούσε μέρος του προβλήματος. (…)

Δυστυχώς, όμως, υπήρχε έντονη διαφθορά σε κάποιους τομείς, όπως λ.χ. στα νοσοκομεία. Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες, επεσήμανε ότι θα μπορούσαμε να περικόψουμε κατά 30% τις δαπάνες, χωρίς να αλλοιώσουμε την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, απλώς και μόνο καταπολεμώντας το πρόβλημα της διαφθοράς στα νοσοκομεία.»




Συνέντευξη στο BBC στην εκπομπή «Newsnight» – Αθήνα, 24 Ιουνίου 2010



ΓΑΠ: «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι είχαμε ένα μεγάλο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, για το οποίο πληρώναμε αφειδώς, αλλά η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα. Και ειδικότερα, ένα πελατειακό κράτος, με πολύ μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερους απ’ όσους χρειαζόμαστε, αλλά και έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ συχνά σπατάλη στα χρήματα των φορολογούμενων, ακόμα και δωροδοκία.

Μόλις καταθέσαμε ένα νόμο, βάσει του οποίου, κάθε υπογραφή του δημόσιου τομέα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο, εφόσον έχει σχέση με χρήμα, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο, για να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματα των φόρων τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στη διαφθορά κάθε είδους. (…)



Αλλά επίσης, αν ασχοληθούμε με αυτή την άτυπη οικονομία, την παραοικονομία, είτε πρόκειται για φοροδιαφυγή, είτε για άτομα που δουλεύουν και δεν είναι εγγεγραμμένα, καθώς και με το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, κυρίως στον τομέα της υγείας, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική και να διαχειριστούμε το έλλειμμα και το χρέος μας πολύ πιο αποτελεσματικά.»



Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο “PBS” στην εκπομπή “NewsHour” με τον δημοσιογράφο Paul Solman – Γραφείο Πρωθυπουργού, Κοινοβούλιο, 1 Ιουλίου 2010



Paul Solman: «Ποια είναι τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας;»



ΓΑΠ: «Θα έλεγα, πρώτα απ’ όλα, ότι το χρέος είναι, κατά κάποιο τρόπο, η κορυφή του παγόβουνου. (…) Επιπλέον, είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε εκτεταμένη “σκιώδη οικονομία”, την οποία ελπίζουμε ότι θα εντάξουμε στην επίσημη οικονομία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τα στατιστικά μας στοιχεία, αλλά και να φέρουμε έσοδα στον δημόσιο τομέα.»

Paul Solman: «Όταν λέτε “σκιώδη οικονομία”, εννοείτε παραοικονομία;»

ΓΑΠ: «Παραοικονομία, ακριβώς.»

Paul Solman: «Οι άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους.»

ΓΑΠ: «Αυτό είναι ένα θέμα, δεν πληρώνουν φόρους και η εργασία δεν δηλώνεται. Σε ορισμένους τομείς, επίσης, μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφθορά.

Όταν τα αντιμετωπίσουμε αυτά – και κάποιοι νόμοι, που ήδη ψηφίσαμε, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά – η κατάσταση θα αλλάξει. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: η φοροδιαφυγή μειώνεται. Έχουμε μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, ήδη τους δύο πρώτους μήνες μετά τη θέσπιση της νέας νομοθεσίας. Αυτό μας επιτρέπει να εισπράξουμε χαμένα έσοδα, καθώς η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα, αλλά και μια χώρα με κακοδιαχείριση, ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων.»



Paul Solman: Όπως;

ΓΑΠ: «Όπως η περικοπή των μισθών. Μειώσαμε τους μισθούς κατά 20%, ακόμη και κατά 30%, σε κάποιους τομείς του Δημοσίου, ενώ μειώσαμε και τις συντάξεις. Αυτά ήταν πολύ δύσκολα μέτρα.

Προφανώς, γι’ αυτό το λόγο είναι δυσαρεστημένοι οι άνθρωποι και πονάνε. Παρόλο που υπάρχουν διαδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντική υποστήριξη.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι είναι πατριωτικό καθήκον αυτό, ότι πρέπει να προχωρήσουμε, να αλλάξουμε την οικονομία μας, να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών και να ασχοληθούμε με το χρέος μας.»



Συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» – Μέγαρο Μαξίμου, 4 Ιουλίου 2010



Δημοσιογράφος: «Είχατε χρησιμοποιήσει το δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”. Οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, αλλά και γενικά η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε, δεν είναι πιο κοντά στη βαρβαρότητα παρά στον σοσιαλισμό;»

ΓΑΠ: «Βαρβαρότητα είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας στα τέλη του 2009. Ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα θα ζούσαμε αν δεν είχαμε κινηθεί αποφασιστικά για να βάλουμε τάξη σε ένα σύστημα που αιμορραγούσε από καιρό. Μια χώρα απαξιωμένη και ανυπόληπτη, αναξιόπιστη στη διεθνή σκηνή, με διαλυμένη κρατική μηχανή, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες που διευρύνονταν με πρωτοφανή ταχύτητα, με ένα πολιτικό σύστημα που αντιμετώπιζε τον πολίτη ως αντικείμενο προς εξαγορά, ως πελάτη, με εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας που έχαιραν φορολογικής ασυλίας με την ανοχή του κράτους, με απουσία ευνομίας και κράτους δικαίου, με απαξιωμένους θεσμούς, με ρεκόρ σπατάλης και διαφθοράς. (…)»

Δημοσιογράφος: «Από το “λεφτά υπάρχουν” που λέγατε προεκλογικά μέχρι τη σκληρή λιτότητα, η απόσταση είναι τεράστια. Εάν δεν γνωρίζατε τι θα παραλάβετε, εγκαλείστε για έλλειψη σχεδίου. Εάν όμως γνωρίζατε, εγκαλείστε για λαϊκισμό και ευχάριστες υποσχέσεις.»

ΓΑΠ: «Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Και αυτό ακριβώς ήταν το παράδοξο. Ότι, με τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνεψε να χρεοκοπήσει μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Λεφτά υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, στις πελατειακές σπατάλες, στα κάθε λογής συμφέροντα. Λεφτά υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια ή τα χάριζε εδώ και εκεί, κάνοντας τα γλυκά μάτια σε κάθε λογής μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Κι αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας. (…)»

Συνέντευξη στο διμηνιαίο αμερικανικό περιοδικό “Foreign Policy” – 19 Ιουλίου 2010



ΓΑΠ: «Η κρίση οφείλεται στην κακή διαχείριση και διακυβέρνηση των τελευταίων έξι ετών, στην έλλειψη διαφάνειας, στην κηδεμονία και τις πελατειακές σχέσεις, ακόμη και στη διαφθορά. Και όλα αυτά εντάθηκαν από την διεθνή οικονομική κρίση.

(…) Δεύτερον, έχουμε το πρόβλημα της εκτεταμένης σκιώδους οικονομίας, της παράνομης οικονομίας αν θέλετε, της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς κ.λπ., που θεωρώ ότι μπορούν επίσης να αλλοιώσουν τις προοπτικές της Ελλάδας.»



Συνέντευξη στην εφημερίδα της Βουλγαρίας «Trud» – 27 Ιουλίου 2010



ΓΑΠ: «Στην Ελλάδα, καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Επειδή η διαφθορά πλήττει πάντα τους αδύναμους και δίνει περισσότερα στους ισχυρούς. Μόλις ψηφίσαμε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι δημόσιες δαπάνες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ούτως ώστε η κοινωνία να ξέρει πώς ξοδεύονται τα χρήματά της.»



Συνέντευξη στο Christian Science Monitor – Αθήνα, 10 Αυγούστου 2010

ΓΑΠ: «Περιορίζουμε τον τεράστιο δημόσιο τομέα, κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και χτυπάμε την διαφθορά. Αυτές είναι σημαντικές αλλαγές. Γι’ αυτό μιλάω για “μικρή επανάσταση”. Φυσικά πονάνε, αλλά ο κόσμος νομίζω ότι λέει “Τις θέλουμε τις αλλαγές γιατί αλλιώς ο πόνος θα συνεχιστεί και θα περάσουμε και άλλη κρίση αργότερα.” (…)

Η διαφθορά είναι σήμερα ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην πολιτική επειδή η δύναμη του χρήματος έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να ενισχύσουμε αυτούς τους θεσμούς.»



Συνέντευξη Τύπου – Διάσκεψη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας – Όσλο, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοσιογράφος: «Τι σκοπεύετε όμως να κάνετε, ώστε να διασφαλίσετε ότι ο κόσμος, επαγγελματίες όπως γιατροί, οδοντογιατροί και εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα, πληρώνουν τους φόρους;»

ΓΑΠ: «Θεωρώ ότι δύο πράγματα μπορούν να γίνουν. Πρώτον, να υπάρξει ενισχυμένη διαφάνεια, μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να καταπολεμήσουμε την διαφθορά, που ενίοτε ενυπάρχει και στο φοροεισπρακτικό σύστημα – και συνεργαζόμαστε στενά με ξένους εμπειρογνώμονες, τόσο από το ΔΝΤ, όσο και από κράτη του εξωτερικού, για το σκοπό αυτό – όμως εκείνο που θεωρώ εξίσου σημαντικό, είναι να υπάρχει μια κουλτούρα υπευθυνότητας, οπότε ο κόσμος να αποκτήσει συνείδηση του γεγονότος ότι, δεν είμαστε φτωχή χώρα, αλλά χώρα η οποία, ούτε αξιοποιεί ορθά, ούτε διαχειρίζεται καταλλήλως τους πόρους της. Με τον τρόπο αυτό, γρήγορα θα βγούμε από την κρίση.»

Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες -16 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΑΠ: «Στα βασικά και ριζικά μας προβλήματα, θεωρώ ότι το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων, όπως και το χρέος είναι αποτέλεσμα άλλων προβλημάτων, δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η διακυβέρνηση της χώρας, η ευνομία στη χώρα, η διαφάνεια στη χώρα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά, μια ανομία που είχε επέλθει τα τελευταία χρόνια και η οποία δεν επέτρεψε τη σωστή διαχείριση όλων αυτών των πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχουμε, ακόμα βεβαίως και των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά και του φόρου, των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας.»



Συνέντευξη στην εφημερίδα “Die Zeit” – Μέγαρο Μαξίμου, 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοσιογράφος: «Είπατε κάποτε ότι θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, για να πετύχει η Ελλάδα. Αυτό είναι έργο γενεών. Πώς μπορεί να επιτευχθεί σε μία με δύο κυβερνητικές θητείες;»



ΓΑΠ: «Οι νοοτροπίες δημιουργούνται. Είναι συνέπεια τρόπων συμπεριφοράς, που εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλάζουμε τη νοοτροπία, αλλάζοντας τις πρακτικές. Θέλουμε διαφάνεια και παραγωγικότητα στο δημόσιο τομέα. Πολεμάμε τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες, μέσω του διαδικτύου, πού πηγαίνουν οι φόροι τους. Επλήγη το αίσθημα δικαίου, επειδή οι πολίτες είχαν την εντύπωση ότι επικρατούσε διαφθορά μέχρι τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Όταν δημιουργεί κανείς μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, με διαφανή διακυβέρνηση, τότε οι άνθρωποι δείχνουν και οι ίδιοι μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

(…). Οι άνθρωποι δεν είναι δούλοι των συνηθειών τους. Θέλουν την αλλαγή και γι’ αυτό μας εξέλεξαν.»



Αυτά τα ολίγα ή πολλά από την πρωθυπουργική διαδρομή του George Papandreou τον τελευταίο χρόνο. Μακάρι να πραγματοποιηθεί και τούτο το όνειρο του Γιώργου και να εξαλειφθεί η διαφθορά ως δια μαγείας από τη χώρα μας, αλλά τα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο εκ θεμελίων και αντικατοπτρίζεται σε τρεις λέξεις του Θόδωρου Πάγκαλου, «μαζί τα φάγαμε». Και εννοούσε βέβαια τους πολιτικούς μαζί με τους διαπλεκόμενους και βολεμένους ελέω πελατειακών σχέσεων, εκ των ων ουκ άνευ της δημοκρατίας των υποανάπτυκτων, σαν και του λόγου μας.

Κατά τ’ άλλα, μαθαίνω ότι Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις παρέες διότι γίνονται αντικείμενα χλευασμού, ειρωνείας και περιφρόνησης, αντιμετωπιζόμενοι καχύποπτα ως εν δυνάμει διεφθαρμένοι. Είναι αυτό που λέει η παροιμία, «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Κι αυτό είναι δώρο του Γιωργάκη!

Tags: George Papandreou, Γιώργος Παπανδρέου, Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μαζί τα φάγαμε