Η χθεσινή ομιλία στη Βουλή του ειδικού αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμη κάποιοι βουλευτές με λογική και αίσθημα ευθύνης απέναντι των πολιτών, κάτι βέβαια που τους κατατάσσει στις φωνές βοώντων εν τη ερήμω. Διαβάστε τα περί νομοθετικής γονατογραφίας, και κρίνετε:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: « (…) Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι μία ευκαιρία και μία αφορμή για να κάνετε ταμείο και να κάνουμε γενικά ταμείο – όλος ο ελληνικός λαός το κάνει αυτό – στην πορεία εφαρμογής της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτές τις ώρες και αυτές τις ημέρες, κανείς δεν συγκλονίζεται για την υποπαράγραφο 3 του άρθρου 15 του συζητούμενου νομοσχεδίου. Όλοι συζητούν για το αν μπορούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο αναγγείλατε πριν από λίγες ημέρες και τρεις ημέρες μετά το εξαπλασιάσατε για τους αδύνατους και το διπλασιάσατε για τα ακριβότερα ακίνητα.
Τις τελευταίες ώρες όλοι συζητούν για τα νέα μέτρα. Τις τελευταίες ώρες η Κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον κ. Βενιζέλο στο ρόλο του πρωθυπουργεύοντα πια και όχι του Αντιπροέδρου μέσα από μία δραματοποίηση της κατάστασης – να γυρίσει πίσω ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο που είχε ήδη φθάσει πηγαίνοντας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – φτιάχνει κλίμα για τα νέα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2011 και για τον Προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενάμισι χρόνο τώρα τα πάντα δείχνουν ότι η πολιτική του μνημονίου, όπως τη συμφώνησε με την Τρόικα η Κυβέρνηση και την εφαρμόζει, είναι μία λάθος πολιτική, ότι η κατανομή των βαρών στον ελληνικό λαό είναι κραυγαλέα άδικη γιατί την πληρώνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ οι πλούσιοι δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη.
Επιπλέον η Κυβέρνηση βαρύνεται και με μία κραυγαλέα διαχειριστική ανικανότητα και αποτυχία με αποτέλεσμα την ίδια ώρα που εξοργίζει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού με τα συνεχή χαράτσια, να έχει καταστεί και αναξιόπιστη απέναντι στους δανειστές μας διότι αποτυγχάνει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που συνομολογεί και των στόχων που θέτει.
Η διπλάσια ύφεση όμως, κύριε Οικονόμου, δεν είναι μετεωρολογικό φαινόμενο που έπεσε από τον ουρανό, είναι καρπός της δικής σας πολιτικής. Όταν υπερφορολογείτε τους ίδιους και τους ίδιους χωρίς να περιορίζετε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία, θα προκύψει ύφεση. Όταν κόβετε το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 30%, θα προκύψει ύφεση. Όταν έχετε τα κοινοτικά κονδύλια να κοιμούνται, θα προκύψει ύφεση. Όταν δεν έχετε κάνει τίποτε για να περιορίσετε γραφειοκρατία και διαφθορά, που σκοτώνουν την ανάπτυξη, θα προκύψει ύφεση.
Την ίδια ώρα που η ανεργία έχει επιστρέψει σε ποσοστά της δεκαετίας του ’60, εσείς πετάτε κυριολεκτικά στον αέρα 280.000.000 ευρώ για να φτιάξετε –εσείς που καταργήσατε τα “γαλάζια” stage – τα “πράσινα” stage μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων που στήνονται ως παραμάγαζα σε γραφεία κυβερνητικών Βουλευτών.
Τα κοινοτικά κονδύλια για τη στήριξη της απασχόλησης και για τη μείωση της ανεργίας από το ΕΣΠΑ έχουν απορρόφηση 6,2%.
Θα πει κανείς: Γιατί τα λέτε αυτά; Τα λέω, διότι η καινούργια θεωρία της Κυβέρνησης, δια στόματος Βενιζέλου, είναι ότι και αν δεν φθάσει το χαράτσι στα ακίνητα και πάρουμε και άλλα μέτρα, 1 δισεκατομμύριο, 2 δισεκατομμύρια, 2,5 δισεκατομμύρια -δεν ξέρω πού θα κάτσει η μπίλια από αυτή την τηλεδιάσκεψη- δεν θα φταίει η Κυβέρνηση που έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, δεν θα φταίει η Κυβέρνηση για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, την υστέρηση εσόδων, την υπέρβαση δαπανών, αλλά θα φταίνε όσοι διαμαρτύρονται για το χαράτσι στα ακίνητα, όσοι βγάζουν κραυγές, λέγοντας «δεν έχω, δεν αντέχω, δεν μπορώ». Αυτοί θα φταίνε.
Με συγχωρείτε, αλλά αυτά αυτό δεν πείθει πια κανέναν.
Και κάτι ακόμη: Πριν από δύο εβδομάδες ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν, εθνικά υπερήφανοι, διότι ξεκίνησε η πολιτική αναδιαπραγμάτευση. Η Τρόικα μάζεψε τα βρεγμένα της και πήγε πίσω και θα λυνόταν το θέμα σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup. Η πολιτική διαπραγμάτευση που ζητήσατε, σκηνοθετώντας αυτή την εικόνα, γίνεται τώρα και γίνεται με όρους μειωτικούς και ταπεινωτικούς για την ελληνική διοίκηση, την ελληνική Κυβέρνηση και με όρους επώδυνους για το ελληνικό λαό.
Το Μνημόνιο Νο 1 πέρυσι το Μάιο ήταν ένα γενικό πλαίσιο που άφηνε περιθώρια σχετικά μικρά, αλλά υπαρκτά στην Κυβέρνηση για το πώς θα το πετύχει. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ήταν ένας οδικός χάρτης πιο δεσμευτικός, πιο περιοριστικός, πιο σαφής από το πλαίσιο του αρχικού Μνημονίου, με στόχους, με χρονοδιαγράμματα, με το ποιος κάνει τι.
Το προϊόν της δικής σας αποτυχίας και της δικής σας επαναδιαπραγμάτευσης τώρα είναι να διαπραγματεύεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, με τους τεχνικούς υπαλλήλους της Τρόικας, προκειμένου να προκύψει τελικά και να προσυπογραφεί από την Κυβέρνηση και να ανακοινωθεί στον ελληνικό λαό ένας τυφλοσούρτης. Θα είναι ένας τυφλοσούρτης ο οποίος θα έχει το χαρακτήρα ενός γύψου πάρα πολύ προσδιορισμένου, πάρα πολύ αντιλαϊκού.
Έρχομαι στις τροπολογίες, γιατί δεν καταλαβαίνω, κύριε Σταϊκούρα, όταν όλος ο κόσμος βογκάει από το τέλος στα ακίνητα, όταν όλος ο κόσμος υποψιάζεται και διαμαρτύρεται για την καρατόμηση της ΕΛΣΤΑΤ -και αυτά είναι τα βασικά κομμάτια του συζητούμενου νομοσχεδίου- εσείς το υπερψηφίζετε και αυτό επί της αρχής, επειδή συμφωνείτε με την κύρωση του EFSF.
Εγώ ξέρετε τι βλέπω; Όσο νιώθετε σιγουριά ότι περάσατε μπροστά στις δημοσκοπήσεις, αλλάζετε βιολί. Γίνεστε μνημονιακότεροι και προβάλλετε τους εαυτούς σας ως τους καλύτερους διαχειριστές για την εφαρμογή της πολιτικής που έχει συναποφασιστεί από την Τρόικα με το Μνημόνιο, με μικροπαραλλαγές που θα λειτουργήσουν ως φερετζές. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Πείτε μου: Ποια αρχή υπερψηφίζετε σε ένα νομοσχέδιο-κουρελού, που το βασικό του θέμα είναι 4,5 δισεκατομμύρια χαράτσι στο ακίνητο; Ποια αρχή υπερψηφίζετε, όταν αυτό το νομοσχέδιο έχει την καρατόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το οποίο τι έκανε; Έκανε ό,τι έκανε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δηλαδή, προσπάθησε να στείλει το μαντάτο στην Κυβέρνηση ότι οι αριθμοί πάνε λάθος. Και η Κυβέρνηση, αντί να δει την καμπούρα της, ότι κάποιοι αριθμοί πάνε λάθος και δείχνουν την αποτυχία αυτής της πολιτικής, σκοτώνει τον αγγελιοφόρο. Εξώθησε σε παραίτηση την κυρία Μπαλφούσια και τώρα καρατομεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, που η ίδια διόρισε και που, μάλιστα, οι ίδιοι λένε ότι και πολιτικά ανήκουν στο χώρο της.
Σας ερωτώ και εσάς της Κυβέρνησης που το φέρατε και εσάς της Νέας Δημοκρατίας που το υπερψηφίζετε επί της αρχής: Τι σόι Ανεξάρτητη Αρχή είναι αυτή που την αποφασίζει με τέσσερα πέμπτα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και που καρατομείται με μία υπουργική τροπολογία;
(…)
Εν πάση περιπτώσει, έχει ανοίξει ένα θέμα με τις καταγγελίες για “μαγείρεμα” στοιχείων, για ενός ανδρός αρχή στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για πρακτικές “Yes, man” απέναντι στις απαιτήσεις της Eurostat και των δανειστών μας.
Εμείς θέσαμε και στην Επιτροπή της Βουλής – και χαίρομαι γιατί σ’ αυτό συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μαζί και οι ανεξάρτητοι, οι προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ – το αίτημα να ενεργοποιηθεί το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να έλθουν όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά να έλθει και να μας πει τη γνώμη του και να μας δώσει εξηγήσεις και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου. Το θέμα προφανώς είναι σοβαρό και θίγει και την αξιοπιστία και τη νομιμότητα και αναζωπυρώνει τη διαμάχη για τα «Greek statistics».
Έρχομαι στο κεφάλαιο για τις τράπεζες, που είναι όντως το σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου στην αρχική του μορφή, πριν του «αλλάξει τα φώτα» πάλι με τις γνωστές τροπολογίες η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τι συμβαίνει με τις τράπεζες; Χρόνια τώρα έχουμε ιδιωτικοποίηση των κερδών, κρατικοποίηση των ζημιών. Το κράτος έχει δώσει σε ρευστά ομόλογα και εγγυήσεις δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ, πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες έχουν προβλήματα και τώρα ενισχύεται η αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου, με ενδιάμεσο την Τράπεζα της Ελλάδος, απαξιωμένες αυτές οι τράπεζες να αλλάξουν χέρια ή ένα μεγάλο τους μέρος έναντι πινακίου φακής.
Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου και γι’ αυτό βλέπετε σε μία πρακτική, που επιφανειακά θα μπορούσε κανείς να τη διαβάσει – πολύ επιφανειακά – ως δυνατότητα κρατικοποίησης, να συναινεί η Κυβέρνηση με την Τρόικα στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι κρατικοποίηση των ζημιών και γιατί είναι το όχημα για την αλλαγή χεριών στις τράπεζες και για τον περαιτέρω αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος έναντι παρά πολύ ευτελούς τμήματος.
Έρχομαι στο τέλος των ακινήτων, που είναι για το 99% του ελληνικού λαού το “ψητό” αυτού του νομοσχεδίου. Δεν μας τα είχατε πει αυτά. Είναι έξω από το Μεσοπρόθεσμο. Είναι απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της πολιτικής σας και είναι και ένα κραυγαλέα άδικο μέτρο.
Ο κ. Βενιζέλος, που είναι ρητορικά δεινότατος, το αποκάλεσε “χαμηλό ευτελές ασφάλιστρο κινδύνου“, που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες – λέει – για τη διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας τους. Αλήθεια;
(…)
Όλος ο κόσμος ξέρετε τι λέει; Λέει ότι είναι η υποχρέωση όλων – και των ανάπηρων και των ανέργων και των φτωχών – να πληρώνουν ένα είδος ενοικίου στο σπίτι που απέκτησαν με πολλούς κόπους, επειδή είσαστε ανίκανοι να περιορίσετε την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή, να βάλετε τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους, και επειδή είσαστε ανίκανοι, παρά τις περικοπές των μισθών, των συντάξεων, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να περιορίσετε τις σπατάλες του πελατειακού σας κράτους, τα ακριβά έργα, τις ακριβές προμήθειες, τις “μίζες”, τους εξοπλισμούς, τα δώρα στη διαπλοκή και στέλνετε το λογαριασμό.
Επειδή αυτή η τροπολογία είναι “γραμμένη και στο γόνατο”…
(…)
Επειδή αυτές οι ρυθμίσεις είναι «γραμμένες στο γόνατο», δείχνοντας εκτός από την αποτυχία και την ανικανότητα και την προχειρότητα, έρχεται η Κυβέρνηση τέσσερις μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση δια στόματος του κυρίου Βενιζέλου την προπερασμένη Κυριακή και λέει: “Ξεχάστε αυτά που σας είπα ότι οι φτωχοί και τα φτωχά ακίνητα, τα φτηνά ακίνητα θα πληρώνουν μισό ευρώ το τετραγωνικό” και το πάει στα 3 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή έξι φορές επάνω. Λέει, επίσης: “Ξεχάστε ότι η οροφή θα είναι δέκα ευρώ” και το πάει στο 20 ευρώ, δηλαδή δύο φορές επάνω. Εδώ, πέρα από την αναλγησία, την κοινωνική σκληρότητα, την προχειρότητα, τη γονατογραφία, υπάρχει η περαιτέρω κοινωνική αδικία γιατί είναι έξι φορές επάνω στα λαϊκά νοικοκυριά, δύο φορές επάνω στα ακριβά.
Κλείνω λέγοντας ότι είναι φανερό για ποιους λόγους καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αν μπορεί να βρει κανείς μία αρχή σε αυτή τη νομοθετική “κουρελού”.
Να πω και κάτι ακόμη. Η πλειοψηφία των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο τριών οδηγιών για το ηλεκτρονικό χρήμα, για, για, κ.λπ.. Αυτές οι οδηγίες δεν θα συζητηθούν ουσιαστικά καθόλου, θα εγκριθούν με την τακτική ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσαμε και αμφιβάλλω εάν οι συνάδελφοι που θα τις ψηφίσουν τις έχουν διαβάσει καν.
Σας λέω ότι γι’ αυτές τις οδηγίες που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, χρειάστηκαν μήνες και χρόνια συζήτησης και διαπραγματεύσεων. Αυτός ο τρόπος του νομοθετείν, σας οδηγεί, κύριε Οικονόμου, να τροποποιείτε στο άρθρο 47 διατάξεις που έχετε ψηφίσει το 2011. Και μετά, μας λέτε ότι θα απλουστεύσετε τη νομοθεσία, θα φτιάξετε απλό φορολογικό σύστημα και θα περιορίσετε τη γραφειοκρατία. Μα, εσείς έχετε τόση εμπιστοσύνη στα νομοθετικά σας μέτρα, που πριν στεγνώσει το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου, φέρνετε τροπολογίες.
Ευχαριστώ πολύ.»