Δοκιμασμένες “Συνταγές” Ευτυχίας

HPIM6511

**Η πολυπραγμοσύνη και η ασυδοσία του μοντέρνου τρόπου ζωής, που υπαγορεύουν οι απαιτήσεις του κατώτερου εγώ, οδηγεί στη μιζέρια λόγω της αποσύνδεσης του ανθρώπου από την πνευματική του υπόσταση και τη θεία δύναμη που βρίσκεται στον πυρήνα της.

**Η πραγματική ευτυχία και η εσωτερική γαλήνη είναι διαθέσιμα στον κάθε άνθρωπο, αρκεί να συνδεθεί με το θεϊκό πυρήνα της ύπαρξής του, δηλαδή με την πνευματική του υπόσταση, και ν’ αναβαθμίσει τη ζωή του σ’ αυτό που ήταν προορισμένος να ζήσει.

** Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη θετική σκέψη και τη θετική ομολογία. “Καλομελέτα κι έρχεται”, λέει η λαϊκή σοφία. Ας σκεπτόμαστε το καλύτερο, ας πιστεύουμε στο καλύτερο, ας χτίζουμε στη φαντασία μας ό,τι καλύτερο, ας εκφράζουμε με το λόγο μας ό,τι καλύτερο, κι ενωρίτερα ή αργότερα θα θερίσουμε τον καλό καρπό από τον υγιή (θετικό) σπόρο που σπέρνουμε.

**Ακόμη και η παραμικρή χειρονομία, ένα χαμόγελο, ένα φιλικό χτύπημα στον ώμο, ένας καλός λόγος, μπορούν ν’ αλλάξουν τη ζωή ενός ανθρώπου. Κάποιος χρειάζεται και περιμένει αυτό το χαμόγελο, αυτή την τρυφερή ματιά, αυτή τη χειρονομία αγάπης, σήμερα. Η ζωή μας δίνει καθημερινά τέτοιες ευκαιρίες, και καθώς είμαστε έτοιμοι να γίνουμε πηγή ευτυχίας για άλλους, οικοδομούμε έτσι και τη δική μας ευτυχία.

**Τα θαύματα είναι φυσιολογικά διότι δεν παραβιάζουν τους νόμους της φύσης. Απλά συντελούνται σύμφωνα με κάποιους άγνωστους σ’ εμάς (απόκρυφους), μα πάντα φυσικούς, νόμους. Ας πιστεύουμε λοιπόν κι εμείς για ένα θαύμα στη ζωή μας. Με το να το πιστεύουμε το προσελκύουμε και αυξάνουμε τις πιθανότητες να μας συμβεί.

** Καλές ιδέες έρχονται σε όλους μας. Το θέμα είναι να μην τις αρνούμαστε και να μην αναβάλλουμε να δράσουμε πάνω σ’ αυτές επ’ αόριστον. Οι καλές ιδέες είναι δώρα του Σύμπαντος και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε. Ας τις αρπάξουμε κι ας εργαστούμε για να τις υλοποιήσουμε.

**Η απογοήτευση είναι προσωρινή αλλά η σκέψη γι’ αυτό που μας απογοήτευσε μπορεί να γίνει μόνιμη. Αλλάζοντας τη σκέψη μας για κάτι που μας απογοήτευσε μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας. Εξάλλου, κάθε απογοήτευση έχει και την κρυμμένη θετική της πλευρά. “Ουδέν κακόν αμιγές καλού” λέει η λαϊκή σοφία. Με την κάθε εμπειρία, ακόμη κι αν είναι κακή, υπάρχει και μια μυστική ευλογία, όσο κι αν δεν την αντιλαμβανόμαστε.

** Αν αποδεχτούμε ότι το κάθε τι που μας συμβαίνει είναι το δίκαιο και φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας αιτίας που προϋπήρξε, κι αν αναζητούμε αυτή την αιτία ώστε να την ακυρώσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, θα καταφέρνουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία και εσωτερική γαλήνη οτιδήποτε κι αν αντιμετωπίζουμε.

**Ας ζούμε την κάθε ημέρα σα να ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής μας. Ας προσπαθούμε να λύσουμε όλες τις εκκρεμότητες, υλικές και πνευματικές, σχέσεων προς τον εαυτό μας και τον περίγυρό μας, σα να επρόκειτο να φύγουμε από τη ζωή σήμερα. Η συσσώρευση εκκρεμοτήτων και η αναβολή των σπουδαίων για αύριο, προκαλεί άγχος που υπονομεύει την υγεία και δυσκολεύει την καθαρή σκέψη.

**Δεν είναι δυνατόν πάντα να ταχτοποιήσουμε τη ζωή μας όπως επιθυμούμε και όπως την είχαμε φανταστεί. Μπορούμε όμως ν’ αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και τη διάθεση με την οποία αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Διαμορφώνοντας μια καινούργια στάση απέναντι στις περιστάσεις μας, συμβάλλουμε στην διαμόρφωση μιας ισορροπημένης και ήρεμης ζωής. Εξάλλου, η αποδοχή και η αυτάρκεια είναι το μυστικό μιας αρμονικής ζωής.

**Ας μην εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρελθόν, στα λάθη μας και τις αποτυχίες μας. Αφού αντλήσαμε τα μαθήματα που χρειαζόμαστε, ας προχωρήσουμε μπροστά. Κάθε στιγμή μπορεί να γίνει η αρχή μιας καινούργιας ζωής. Ας κάνουμε μια καλή αρχή τώρα, όχι αύριο! Ας πούμε στον εαυτό μας: «Η ζωή μου αρχίζει τώρα, τι μπορώ να κάνω για να την καλυτερεύσω;»

** Ας κατανοήσουμε ότι ο φόβος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρώπινης ευτυχίας. Ας εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας στο να μη φοβόμαστε ΤΙΠΟΤΑ εκτός από τον ίδιο το φόβο και την αρνητική σκέψη. Ο φόβος ελκύει προς υλοποίηση εκείνο που φοβόμαστε, ακριβώς όπως η πίστη ελκύει αυτό στο οποίο πιστεύουμε. “Εκείνο που φοβότανε τόπαθε”, λέει η λαϊκή σοφία και το βλέπουμε να επαληθεύεται καθημερινά γύρω μας.

**Τα εμπόδια στη ζωή μας δεν είναι απαραίτητα “εχθροί”. Μπορεί να είναι και “φίλοι”, και να έρχονται για να μας βοηθήσουν ν’ αλλάξουμε πορεία, παίρνοντας μια καλύτερη κατεύθυνση για το ύψιστο καλό μας, που είναι η πνευματική μας εξέλιξη. “Κάθε εμπόδιο για καλό”, λέει η λαϊκή σοφία, η οποία βγαίνει μέσα από την εμπειρία. Είναι προς όφελός μας, λοιπόν, αντί να πανικοβαλλόμαστε όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια, να ψάχνουμε για το μυστικό μήνυμα που κρύβουν και να προσαρμόζουμε τη ζωή μας ανάλογα.

** Η πραγματική πρόοδος του ανθρώπου δεν μετράται με την απόκτηση υλικών αγαθών, πτυχίων, φήμης και δόξας. Μετράται με την εκδήλωση πνευματικών αρετών στη ζωή του ατόμου. Και οι αρετές είναι πηγή αληθινής ευτυχίας.

**Το μυστικό της επιτυχίας για κάθε ανθρώπινο εγχείρημα είναι ο ενθουσιασμός. Χωρίς ενθουσιασμό το ταξίδι της ζωής γίνεται κουραστικό και η επιτυχία τείνει να γίνει άπιαστο όνειρο. Αν πρόκειται να κάνουμε κάτι, όσο ταπεινό κι αν είναι αυτό, ας το κάνουμε με ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός είναι επίσης πηγή δημιουργικών ιδεών. Ας μην κάνουμε τίποτα με μισή καρδιά. Ακόμα και το καθάρισμα του σπιτιού μας γίνεται ευκολότερο όταν το κάνουμε με ενθουσιασμό.

**Μπορούμε να νιώθουμε χαρά με το να προκαλούμε στους άλλους χαρά. Ας γίνουμε η πηγή ευτυχισμένων στιγμών και εμπειριών για άλλους. Ας κάνουμε όλους με όσους θα έλθουμε σ’ επαφή σήμερα να νιώσουν “τυχεροί” που μας συνάντησαν. Αν αυτό είναι η καθημερινή μας πρακτική, σιγά-σιγά τα πράγματα θ’ αλλάζουν και για μας τους ίδιους καθώς θα γινόμαστε ένα πιο χαρούμενο άτομο. Ό,τι “σπέρνουμε” θα “θερίζουμε”. Σπέρνοντας χαρά και ανακούφιση θα θερίζουμε προσωπική ευτυχία.

** Βαθιά στον πυρήνα του Είναι μας βρίσκεται κρυμμένος ο άυλος “Ανώτερος Εαυτός” μας, το “Θείο Πνεύμα”, ο “Λύχνος του Θεού”, η Πηγή δύναμης, καλοσύνης, σοφίας και αρμονίας. Ας του δώσουμε προτεραιότητα στη ζωή μας. Ας αφουγκραζόμαστε με προσοχή τη σιγανή φωνή του, κι ας συντονίζουμε τη ζωή μας με τις διακριτικές υποδείξεις του άγραφου νόμου μέσα μας, αν θέλουμε να βιώνουμε την ευτυχία.

Tags: Χωρίς κατηγορία