Είναι αυτή η αρχή του τέλους του πολέμου στην Ουκρανία;

στην Ουκρανία

Τα δυτικά ΜΜΕ βρίθουν ξαφνικά από σημάδια κούρασης ακόμη και… διπλωματίας;

Global Research, November 12, 2023
Responsible Statecraft 8 November 2023

«Δεν νομίζω ότι [ο πόλεμος] έχει φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο NBC News Meet the Press την Κυριακή.

«Πίστευαν ότι θα μας νικούσαν, αλλά», επέμεινε, «αυτό δεν συνέβη». Σύμφωνα με πρόσφατες συνεντεύξεις, η στρατιωτική του ηγεσία διαφωνεί. Ο πολιτικός στενός κύκλος του πιστεύει ότι η επιμονή του είναι ψευδαισθητική.

Ο Zelensky αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από την Ουκρανία όσο και από το εξωτερικό. Η αυξανόμενη πίεση από το εσωτερικό προέρχεται τόσο από την πολιτική όσο και από τη στρατιωτική ηγεσία. Η αυξανόμενη πίεση από το εξωτερικό προέρχεται από τους βασικούς εταίρους της Ουκρανίας.

Η μάχη παίζεται σε μεγάλο βαθμό στα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης. Πιο προσωπικά, ο Zelensky έχει αντιμετωπίσει κριτική από τον πολιτικό στενό κύκλο του. Το περιοδικό TIME αναφέρει ότι ορισμένοι από τους συμβούλους του προέδρου έχουν ανησυχήσει ότι η πίστη του στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας . . . «είναι στα όρια του μεσσιανικού». Ένας από τους «πιο στενούς βοηθούς» του Zelensky είπε ότι ο Zelensky «παραπλανά τον εαυτό του». Ο βοηθός παραπονέθηκε: «Είμαστε εκτός επιλογών. Δεν κερδίζουμε. Αλλά προσπάθησε να του το πεις αυτό».

Ορισμένοι βοηθοί του Zelensky λένε ότι η αδιαλλαξία του εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να προσαρμοστεί στην αλλαγμένη πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και ανησυχούν που η διαπραγμάτευση διευθέτησης με τη Ρωσία παραμένει «ταμπού».

Εσωτερική κριτική έρχεται επίσης και από τα ανώτατα κλιμάκια του στρατού. Ο Zelensky φέρεται να βρίσκεται σε σύγκρουση με τους στρατηγούς του για τη διεξαγωγή της αντεπίθεσης και για τις απαιτήσεις του να υπερασπιστεί το Bakhmut και την Avdiivka με οποιοδήποτε κόστος, κάτι που η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί ως στρατηγικό λάθος που ήδη πλήττει πολύ την Ουκρανία σε στρατιώτες και εξοπλισμό.

Ανώτερος αξιωματικός του Ουκρανικού στρατού είπε ότι οι εντολές από το γραφείο του προέδρου, κατά καιρούς, αποσυνδέονται από την πραγματικότητα του πεδίου μάχης και υπερασπίστηκε ορισμένους διοικητές πρώτης γραμμής που έχουν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να αρνούνται «εντολές από την κορυφή».

Η πάλη του Zelensky με τους στρατηγούς του εντάθηκε στις 3 Νοεμβρίου όταν ο Zelensky απέλυσε τον στρατηγό Viktor Khorenko, διοικητή των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας. Ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Valery Zaluzhny, δεν ζήτησε την απόλυσή του. Οι New York Times αναφέρουν ότι «Δεν ήταν σαφές εάν ο στρατηγός Zaluzhny, γενικός διοικητής των δυνάμεων της Ουκρανίας, γνώριζε εκ των προτέρων την προγραμματισμένη απόλυση» και ότι «[η] απόλυση φαινόταν να υπονομεύει την εξουσία του στρατηγού Zaluzhny».

Η απόλυση αιφνιδίασε τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, οι οποίοι «περιέγραψαν μια στενή και αποτελεσματική σχέση εργασίας με τον» Khorenko. Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων του Khorenko είχαν κάποια επιτυχία με πλήγματα μεγάλης εμβέλειας και επιχειρήσεις σαμποτάζ πίσω από τις Ρωσικές γραμμές. Αλλά οι NYT αναφέρουν ότι υπήρξε ένταση σχετικά με αυτό που ο στρατός είχε «αντιληφθεί ως πολιτικά καθοδηγούμενες αποφάσεις για τη στρατηγική» που ήταν αναποτελεσματικές και δαπανηρές.

Οι εντάσεις του Zelensky με τους στρατηγούς του κορυφώθηκαν με τη συνέντευξη του Zaluzhny την 1η Νοεμβρίου στο The Economist. Υποστήριξε ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο». Παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει καμία βαθιά και σημαντική πρόοδος».

Το χειρότερο είναι ότι ο Zaluzhny άφησε να εννοηθεί ότι το αδιέξοδο θα εξελισσόταν σε ήττα για την Ουκρανία. Ένα αδιέξοδο συνεπάγεται έναν μακρύ πόλεμο φθοράς. Σε ένα συνοδευτικό δοκίμιο που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα από τον Economist, εξήγησε ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος «κατά κανόνα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι επωφελής για ένα από τα μέρη της σύγκρουσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωσή μας, είναι η ρωσική [sic] ομοσπονδία, καθώς της δίνει την ευκαιρία να ανασυγκροτήσει και να οικοδομήσει τη στρατιωτική της ισχύ».

Ο Zaluzhny είπε ότι σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, η Ουκρανία θα ξεμείνει από τον «απαιτούμενο όγκο» πυραύλων και πυρομαχικών, ενώ η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις, αυξάνει τις παραγωγικές της ικανότητες. Και ακόμη κι αν δεν της τελείωναν τα όπλα, πρόσθεσε, θα ξεμείνει από άνδρες: ένας πόλεμος φθοράς «οδηγεί στην έλλειψη ικανότητας της Ουκρανίας να επιτύχει υπεροχή έναντι του εχθρού σε εφεδρείες αυξάνοντας τον αριθμό τους». Ένας στενός συνεργάτης του Zelensky είπε στο TIME ότι, ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ουκρανία όλα τα όπλα που χρειαζόταν, το Κίεβο «δεν έχει τους άντρες για να τα χρησιμοποιήσουν».

Το γραφείο του Zelensky επέκρινε τον Zaluzhny, λέγοντας ότι «διευκολύνει το έργο» της Ρωσίας και προκαλεί «πανικό» στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας. Οι New York Times αποκαλούν τη μομφή «μια εντυπωσιακή δημόσια επίπληξη που σηματοδότησε μια αναδυόμενη ρήξη μεταξύ της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας».

Εκτός από την πίεση που προέρχεται από τον εσωτερικό πολιτικό και στρατιωτικό κύκλο του Zelensky, η διπλωματική πίεση έρχεται επίσης από τους διεθνείς εταίρους του Zelensky.

Ένα άρθρο του NBC News στις 3 Νοεμβρίου ανέφερε ότι «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν μυστικά με την ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου». Το άρθρο συνέχισε λέγοντας, επικαλούμενο έναν νυν και έναν πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζουν τις συζητήσεις, ότι «οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολύ γενικές γραμμές για το τι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει η Ουκρανία για να καταλήξει σε συμφωνία».

Οι μυστικές συνομιλίες υποδηλώνουν συμφωνία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους με το Zaluzhny ότι η Ουκρανία μπορεί να μην επιτύχει τους στόχους της στο πεδίο της μάχης, ότι η υλοποίηση των φιλοδοξιών τους μπορεί να συνεχίσει να αποδυναμώνεται με παρατεταμένη μάχη και ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σύγκλιση στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι βοηθοί του Zaluzhny και του Zelensky. Το NBC αναφέρει ότι οι συνομιλίες «ξεκίνησαν εν μέσω ανησυχιών μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο». Το NBC αναφέρει ότι, όπως ο Zaluzhny, «ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ άρχισαν ιδιωτικά να χρησιμοποιούν τον όρο “αδιέξοδο” για να περιγράψουν την τρέχουσα μάχη στην Ουκρανία».

Όπως και οι βοηθοί του Zaluzhny και του Zelensky, «οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις». Σύμφωνα με «άτομα που γνωρίζουν το θέμα», ανέφερε το NBC, «ο πρόεδρος Joe Biden έχει επικεντρωθεί έντονα στις εξαντλούμενες στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας». «Το ανθρώπινο δυναμικό», φέρεται να είπε μια από αυτές τις πηγές, «είναι στην κορυφή των ανησυχιών της διοίκησης αυτή τη στιγμή».

Απηχώντας τον «στενό βοηθό του Zelensky» που αναφέρεται στο TIME, η ίδια πηγή είπε: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορούν να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα, αλλά αν δεν έχουν τις αρμόδιες δυνάμεις για να τα χρησιμοποιήσουν, δεν κάνει πολύ καλό». 

Αυτές οι ανησυχίες, ανέφερε το NBC, οδήγησαν Αμερικανούς αξιωματούχους να παραδεχτούν κατ’ ιδίαν ότι «η Ουκρανία πιθανότατα έχει προθεσμία μόνο μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα πριν ξεκινήσουν πιο επείγουσες συζητήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Αυτό αφήνει μόνο μερικούς μήνες. Με το πεδίο μάχης να στρέφεται κατά της Ουκρανίας παρά την αδιάλλακτη «πίστη του Zelensky στην τελική νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας», η πίεση που στοχεύει στον Zelensky, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, φαίνεται να αποβλέπει στο να τον στρέψουν στο διπλωματικό μέτωπο και να αποδεχτεί την αρχή του τέλους του πολέμου.


Σημείωση για τους αναγνώστες: Κάντε κλικ στα κουμπιά κοινής χρήσης. Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Twitter και εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram. Μη διστάσετε να αναδημοσιεύσετε και να μοιραστείτε ευρέως άρθρα της Global Research.

Ο Ted Snider είναι τακτικός αρθρογράφος για την εξωτερική πολιτική και ιστορία των ΗΠΑ στο Antiwar.com και το Libertarian Institute. Είναι επίσης συχνός συνεργάτης του Responsible Statecraft και άλλων εκδόσεων.

Χαρακτηριστική εικόνα: Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές παρακολουθούν εκπαίδευση σκοποβολής κοντά στην πρώτη γραμμή εν μέσω πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας, στις 18 Φεβρουαρίου 2023. [Πηγή: businessinsider.com]


Σχολιάστε τα άρθρα της Global Research στη σελίδα μας στο Facebook

Γίνετε μέλος της Global Research

globalresearch.ca

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Ted Snider, Valery Zaluzhny, Viktor Khorenko, Zelensky, Ζελένσκι, Ουκρανία, πόλεμος, Ρωσία