Ελλάς, η χώρα της συμφοράς και της αράς…

Eκατοντάδες χωριά πνίγηκαν από το νερό, πολλοί οι αγνοούμενοι, άγνωστος ο αριθμός των νεκρών – Ήξεραν για τις καταστροφές και δεν έκαναν τίποτα.

Η κατατροφή είναι ολοκληρωτική σε πολλά χωριά, ανάμεσά τους στη Μεταμόρφωση όπου όλα τα σπίτια είναι καλυμμένα με νερό μέχρι και τις στέγες. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και σε Βλοχό, Ριζοβούνι, Μαραθέα, Κοσκινά αλλά και κυρίως στην πόλη του Παλαμά, όπου διασωθέντες κάτοικοι εκφράζουν φόβους για θύματα.

Αυτή την ώρα ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς υπάρχει αδυναμία επικοινωνίας με αρκετές περιοχές. Όπως και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η κατάσταση όλων των εγκλωβισμένων που αναμένουν βοήθεια.

 Για τρίτο 24ωρο χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα, σκαρφαλωμένοι στις στέγες για να σωθούν.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή επιδεινώνεται από τη διάσπαση των δυνάμεων, καθώς επιχειρούν σε μία τεράστια περιοχή, ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα).

Όπως δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, το μεγαλύτερο βάρος των διασώσεων θα πέσει σήμερα σε 8 χωριά στην Καρδίτσα (Αγία Τριάδα, Καλογριαννά, Ριζοβούνι, Αγναντερό, Μεταμόρφωση, Κοσκινά, Μαραθέα, Βλόχο) όπου βρίσκονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι που μετακινήθηκαν σε υψηλότερα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τα νερά.

Δείτε βίντεο που κόβει την ανάσα από τη βυθισμένη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Μήνυμα 112 για άμεση απομάκρυνση έλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι κάτοικοι σε Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορο, καθώς ο Πηνειός έχει «φουσκώσει». Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας). Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ανίκανη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα πηγαίνει από την μια καταστροφή στην άλλη!

Οι φωτιές που έκαψαν όλον τον Αύγουστο την Ελλάδα, με τον Έβρο να καταστρέφεται εντελώς, καθώς εκεί σημειώθηκε η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα ρεκόρ που μόνο αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να “σπάσει”, αλλά κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Αφού κάηκε η χώρα και ο Βασίλης Κικίλιας παρέμεινε στην θέση του, παρόλο που ήταν θεωρητικά ο κύριος υπεύθυνος, ήρθαν οι πλημμύρες για να δείξουν την «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού και την ανικανότητά να αντιμετωπίσει κάθε φυσική καταστροφή.

Ήξεραν και για τις καταστροφές και δεν έκαναν τίποτα, αρκέστηκαν στο… «112».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα, ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου του 2022 (προειδοποιητική επιστολή – 258 ΣΛΕΕ- INFR(2021)2254), ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωσή της να παρέχει επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας, ως όφειλε σύμφωνα με την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ)».

Πριν 2 χρόνια που είχε πάλι βουλιάξει η Καρδίτσα αλλα η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα έργο. Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει “ως κυβέρνηση έχουμε δείξει αποτελεσματικότητα”.

Απίστευτες καταγγελίες για την αδιαφορία της κυβέρνησης.

anazitiseis.gr

Tags: Βόλος, Θεσσαλία, Καρδίτσα, Κώστας Αγοραστός, Λάρισα, Μητσοτάκης, πλημμύρες, Τρίκαλα