Εξέλιξη της φορολογικής κλίμακας μισθωτών/συνταξιούχων (1974-2009)

img076 Μέσα στον ορυμαγδό των σεναρίων επί σεναρίων για τους επαπειλούμενους νέους φορολογικούς συντελεστές, που θα είναι, λένε, “δίκαιοι”, επιβαρύνοντας έκαστον ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, έψαξα στο Διαδίκτυο να βρω στοιχεία για τη φορολογία της μεταπολιτευτικής περιόδου, και τα παρουσιάζω στον ανωτέρω πίνακα. Πληροφορίες για τη σύνθεση του πίνακα που παραθέτω βρήκα εδώ και εδώ. Στις χρονολογίες των εκλογών αντιστοιχούν προφανώς δύο Πρωθυπουργοί, αλλά για συντομία αναφέρω μόνο εκείνον που ήταν στην εξουσία το περισσότερο διάστημα μέσα στην ίδια χρονιά. Άλλωστε σε χρονιές εκλογών δεν άλλαζαν οι φορολογικοί συντελεστές.
Για τα αφορολόγητα όρια πριν από το 2000 δε βρήκα στοιχεία, αλλά και δε θα μας φώτιζαν πολύ, αφού λόγω του πληθωρισμού είναι δύσκολο να αξιολογήσουμε συγκριτικά το ύψος του αφορολόγητου. Τα ονόματα και τις θητείες των Πρωθυπουργών μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Αξίζει να παρατηρήσουμε πόσο υψηλοί ήταν οι συντελεστές φορολόγησης για τα ανώτατα εισοδήματα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και επί της πρώτης και δεύτερης πρωθυπουργικής θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου, και πόσο δραστικά μειώθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη και μετά. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την τεράστια φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, την αφαίμαξη του Δημόσιου κορβανά από τον υπερπληθυσμό δημοσίων υπαλλήλων, τα προκλητικά επιδόματα και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις τους, καθώς και τη ρεμούλα κυβερνητικών παραγόντων μέσω σκανδάλων, μίζας, κλπ., δεν είναι απορίας άξιον το ότι η χώρα μας έφτασε σήμερα στα όρια της χρεοκοπίας. Ήταν θέμα νομοτέλειας, και η νομοτέλεια δε μπορεί να ξεγελαστεί με στατιστικές αλχημείες και πολιτικό λαϊκισμό.

Αναμένω να δω από Δευτέρα (από βδομάδα σε βδομάδα μας στέλνουν!) τους συντελεστές φορολόγησης των ανώτερων και ανώτατων εισοδημάτων, για να καταλάβω αν συνεχίζει η πλουτοκρατία να έχει το πάνω χέρι και με την παρούσα “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του ΓΑΠ. Θα έχει ενδιαφέρον να πέσουν οι “σοσιαλιστικές” μάσκες. Πάντως, απ’ αυτά που διαβάζω και σήμερα στον Τύπο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε θ’ αυξήσει τον ανώτερο φορολογικό συντελεστή του 40% για τα υψηλά εισοδήματα. Κι αυτό με τη φτηνή δικαιολογία ότι τάχα, «Η διατήρηση του ισχύοντος ανώτατου συντελεστή επιλέγεται υπό τον φόβο της έξαρσης της φοροδιαφυγής, ακόμα και από αυτούς που σήμερα δηλώνουν τέτοιου ύψους εισοδήματα.» (Δείτε εδώ.)

Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι ψευτοσοσιαλιστές και κρυφοκαπιταλιστές υποκριτές, όργανα της πλουτοκρατίας! Μα οι προκλητικά αμειβόμενοι μισθωτοί δε μπορούν να φοροδιαφύγουν! Γιατί λοιπόν τους προστατεύετε; Προφανώς διότι ανήκετε κι εσείς στην ίδια κατηγορία! Απλά νομοθετείτε ευλογώντας τα γένια σας, αλλάζοντας τα φώτα στα μεσαία εισοδήματα τα οποία αποκαλείτε “υψηλά”, ενώ τα υψηλότατα συνεχίζετε να τα θεωρείτε απλώς υψηλά! Να βράσω την κουτοπόνηρη “προοδευτική” σας κλίμακα, που μαγειρεύατε επί 4 μήνες για να μη δυσαρεστήσετε τους ισχυρούς…

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στην εποχή που δεν χρησιμοποιούνταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις Εφορίες, οπότε όλες οι διεκπεραιώσεις γίνονταν χειρωνακτικά, οι φορολογικοί υπάλληλοι κατάφερναν να δαμάσουν έως και 18 διαφορετικά κλιμάκια! Σήμερα που η δουλειά γίνεται ηλεκτρονικά, τα κλιμάκια έχουν μειωθεί σε τρία για την ευκολία τους! Για να δούμε τώρα ο κύριος Παπακωνσταντίνου θ’ αυξήσει έστω τον αριθμό των κλιμακίων; Εργάζονται, λέει, πυρετωδώς και τούτο το Σαββατοκύριακο, μπας και επιτέλους αποφασίσουν ποιο φέσι και ποιο κοντογούνι θα μας φορέσουν, αν και απ’ αυτά που έχουν διαρρεύσει ξέρουμε πάνω κάτω τι μας περιμένει!

Μεγάλη δυστοκία, βρε “σύντροφοι”! Δηλαδή, αν δεν πίεζαν λυσσωδώς οι διεθνείς κερδοσκόποι και οι εταίροι μας στην ΕΕ, θα περνούσε ολόκληρη η τετραετία σας με συσκέψεις και διαβουλεύσεις χωρίς να παίρνετε καμία απόφαση; Θα μου πεις δεν είναι εύκολο να νομοθετείς προσπαθώντας να έχεις και το σκύλο (λαό) χορτάτο, και την πίτα (πλουτοκρατία) γερή…

Tags: κλιμάκια φορολόγησης, Φορολογικοί συντελεστές