Επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ – Η Ρωσία αναπροσανατολίζεται υπέρ των Αράβων

Η σιωπή των αρκούδων…

Ρωσία-Τουρκία: Λύκοι σε ένδυμα προβάτου!

της Γάζας[17]

Από τον John Helmer, Moscow
@ bears_with [2]

Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο σιωπηλή στη μέση ενός πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι Ρώσοι δημοσκόποι είναι απρόθυμοι να αποκαλύψουν πόσο απομακρύνεται η κοινή γνώμη της χώρας από το Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους και την αντιαμερικανική αραβική και ιρανική πλευρά.

Η σιωπή από το Κρεμλίνο αποκαλύπτει πόσο καλά έχουν κάψει οι Ισραηλινοί τις γέφυρές τους προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πόσο μακριά, αν και σιωπηλά, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει μετακινηθεί στο πλευρό του Γενικού Επιτελείου στην εκτίμηση του Ισραήλ ως εχθρικού – στο εχθρικό μέτωπο με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο φιλοσημιτισμός του Πούτιν, που εμφανίζεται στη σχέση του με τον Πρωθυπουργό  Benjamin Netanyahu για αρκετά χρόνια [3] , είναι πλέον αδύνατος δημόσια, αλλά και ιδιωτικά.

Τα ρωσικά χρήματα που μετακινήθηκαν εύκολα μεταξύ Μόσχας και Τελ Αβίβ και άσκησαν την επιρροή τους στις συναλλαγές του Πούτιν με τους Ισραηλινούς, τώρα καταφεύγουν πίσω στη Μόσχα μαζί με τον ολιγάρχη Mikhail Fridman [4] . Σχετικά με την πτήση του Fridman σε ασφαλές καταφύγιο στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, είπε 5] : «Ο Fridman είναι πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μπορεί να επιστρέψει, να ζήσει εδώ, να φύγει από εδώ, όπως κάθε άλλος πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν υπάρχει τίποτα το ασυνήθιστο».

Σχετικά με αυτό, ο Πρόεδρος της Duma, Vyacheslav Volodin, είπε κάτι πιο ασυνήθιστο [6]«Όποιος εγκατέλειψε τη χώρα και προέβη σε κατακριτέες πράξεις, πανηγυρίζοντας πυροβολισμούς στο ρωσικό έδαφος και εύχεται νίκη στο ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι όχι μόνο δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ, αλλά αν επιστρέψει, το Magadan [τα γκουλάγκ] τον περιμένουν.»

Από μια πολιτική [7] ισότητας και αμφισβήτησης μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων, η Ρωσία έφτασε στην πολιτική εμπλοκής από την αραβική πλευρά. Οδηγός ήταν ο πόλεμος των ΗΠΑ για να νικήσουν και να καταστρέψουν τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας. Όσο περισσότερο διαρκεί ο νέος Παλαιστινιακός πόλεμος, τόσο πιο ξεκάθαρα η ρωσική στρατιωτική και πολιτική στρατηγική στη Μέση Ανατολή θα ακολουθήσει μια νέα αντιαμερικανική γραμμή. Οι συνέπειες είναι τόσο μεγάλες όσο η ήττα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που επιφέρει τώρα η Ρωσία στην Ευρώπη, και του πολέμου των κυρώσεων της Δύσης στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων και στους εμπορικούς δρόμους στη θάλασσα [8] .

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας απότομης επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», είπε ο Putin [9] στη δημόσια υποδοχή του για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Muhammed Shia al-Sudani, στο Κρεμλίνο το πρωί της Τρίτης. «Νομίζω ότι πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτυχημένης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή, οι οποίες προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τη διαδικασία διευθέτησης, αλλά, δυστυχώς, δεν ασχολούνταν με την εξεύρεση συμβιβασμών αποδεκτών και από τις δύο πλευρές. αλλά, αντίθετα, πρότειναν τις δικές τους ιδέες για το πώς πρέπει να γίνει αυτό και ασκούσε πίεση και στις δύο πλευρές, πραγματικά και στις δύο — πρώτα στη μία και μετά στην άλλη. Αλλά κάθε φορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα θεμελιώδη συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, έχοντας κατά νου, πρώτα απ’ όλα, την ανάγκη εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους».

Το Υπουργείο Εξωτερικών ακολούθησε τον Putin αργότερα το απόγευμα, όταν η τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση από τη Maria Zakharova προχώρησε αρκετές ημέρες νωρίτερα για να αναφέρει ότι έχουν γίνει άμεσες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Αραβικού Συνδέσμου, του Ιράν και της Τουρκίας– όχι με το Ισραήλ.*

«Το στοίχημα των ΗΠΑ στο “πάγωμα” του status quo και στην προώθηση της “οικονομικής ειρήνης”, καθώς και στη χρήση συλλογικών σχεδιασμών προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση κρίσεων, δεν έχει δικαιολογηθεί», είπε η Ζαχάροβα. «Όλοι βλέπουν το αποτέλεσμα… Οι δηλώσεις Αμερικανών πολιτικών και δημοσίων προσώπων που ζητούν εθνοκάθαρση στην περιοχή φαίνονται τερατώδεις. Ζητούν ανοιχτά μια ομάδα ανθρώπων [να είναι] σχεδόν καταδικασμένη σε πλήρη καταστροφή. Για άλλη μια φορά, η επιθετικότητα, η παραβίαση του κράτους δικαίου και το μίσος του ανθρώπου των σπηλαίων έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια των αμερικανικών διακηρύξεων περί καλής εμφάνισης και δογμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην πρώτη άμεση ρωσική προειδοποίηση [10] προς τη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Zakharova πρόσθεσε: «Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται κατά μήκος της πορείας της κλιμάκωσης. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμπλοκής τρίτων δυνάμεων σε αυτή τη σύγκρουση. Και αυτό είναι γεμάτο με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή και τον κόσμο».

Ακολούθησε ο Putin το βράδυ τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. «Τονίστηκε η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές και επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου [11] . «Εκφράστηκε αμοιβαία ετοιμότητα να συμβάλουν ενεργά σε αυτό… Αναφέρθηκαν επίσης ξεχωριστά θέματα ρωσοτουρκικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

Το δελτίο τύπου του Ερντογάν [12] ήταν πιο αποκαλυπτικό. Ο ίδιος και ο Putin είχαν «αναφερθεί στο ποιες πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι η στόχευση οικισμών αμάχων είναι ανησυχητική και η Τουρκία δεν καλωσορίζει μια τέτοια κίνηση». Η ανακοίνωση του Erdogan στο twitter [13] προσθέτει: «Ο Πρόεδρος Erdogan και ο Πρόεδρος Putin  της Ρωσίας αντάλλαξαν επίσης απόψεις για πιθανές πρωτοβουλίες για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην περιοχή».

Αυτό είναι ένας υπαινιγμός ότι ο Erdogan και ο Putin σκέφτονται ένα τουρκικό κονβόι βοήθειας στη Γάζα, προστατευμένο από την ισραηλινή επίθεση του ρωσικού ναυτικού από τη βάση του Tartous στη συριακή ακτή και από τη ρωσική αεροπορία από το Hmeimim. Αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση δια θαλάσσης θα στόχευε στο σπάσιμο του αποκλεισμού της ακτής από τους Ισραηλινούς και στην αντιμετώπιση του USS Gerald Ford  και της μοίρας του πιο μακριά από την ακτή. Εάν αυτή η επιχείρηση, μια υπενθύμιση του Στόλου της Γάζας του 2010 [14] , σχεδιάζεται τώρα – τα ανοιχτά σήματα προειδοποιούν την Ουάσιγκτον και το Ναυτικό των ΗΠΑ να την περιμένουν – τότε η αντιπαράθεση και ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στρατηγικής ήττας στη θάλασσα, είναι άνευ προηγουμένου.

Ο σχεδιασμός της ρωσικής στρατιωτικής προστασίας των θαλάσσιων νηοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα επεκτείνεται και στην Αίγυπτο.

Αυτό θίχτηκε στη συνομιλία [15] που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry με τον υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov. Ακολούθησε η αποκάλυψη του αιγυπτιακού Τύπου [16] των ισραηλινών προειδοποιήσεων, μετά από βομβαρδισμούς, να σταματήσουν τα αιγυπτιακά φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια στη Γάζα μέσω της χερσαίας γέφυρας της Rafah στο νότιο άκρο της Γάζας.

Μια εναλλακτική αιγυπτιακή επιλογή είναι ένα ναυτικό κονβόι. Εάν αυτό συντονιστεί μέσω του Κρεμλίνου και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με ένα σχέδιο Erdogan-Putin για τουρκικό κονβόι που θα πλέει από τον Βορρά, η κλιμάκωση σε περιφερειακό και επίπεδο υπερδυνάμεων θα έχει υλοποιηθεί πριν την προλάβει η ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έμεινε σιωπηλό έναντι του Ισραήλ στο παρελθόν. Μετά την ενέδρα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία του ρωσικού αεροσκάφους παρακολούθησης Il-20 και τη δολοφονία του 15μελούς πληρώματός του τον Σεπτέμβριο του 2018, το Γενικό Επιτελείο είπε [18] ότι επιφυλάσσεται των κινήσεών του εναντίον των Ισραηλινών ενώ τους ταυτοποιεί ως εχθρούς.

Το Vzglyad , η πλατφόρμα της Μόσχας για τη σκέψη του ρωσικού στρατού και της ασφάλειας, δημοσίευσε στις 17 Απριλίου 2023 [19] , ότι στο πλευρό της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε γίνει ο αντίπαλος της Ρωσίας: «Ήρθε η ώρα να λάβουμε νέα θέση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Να μεταφέρουμε τον εορτασμό της Ημέρας Al-Quds σε ένα νέο επίπεδο, καθώς και να λάβουμε μια πιο φιλοπαλαιστινιακή θέση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Να σταθούμε στο πλευρό όσων βοηθούν τη Ρωσία στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων (Ιράν, Σαουδική Αραβία) ενάντια σε αυτούς που βοηθούν τους εχθρούς μας. Και ως εκ τούτου να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα στον κόσμο – ένα μήνυμα ότι η Ρωσία θα συμπεριφερθεί στους εταίρους της ακριβώς όπως της συμπεριφέρονται. Να βοηθάμε τους υποστηρικτές  και όχι να ενεργούμε προς το συμφέρον των αντιπάλων».

Η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου αναφέρθηκε ρητά στην ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη [20] .   «Η ένταση αυξάνεται στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη ποταμού. Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι να επεκταθεί η σύγκρουση στην περιοχή των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ και να προσελκύσει νέα μέρη σε αυτήν. Μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Το κυριότερο τώρα είναι να σταματήσει το πυρ και να σταματήσει η αιματοχυσία. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των ενδιαφερομένων μερών που στοχεύουν στην επίλυση αυτού του καθήκοντος προτεραιότητας. Αυτό θα επέτρεπε να αποφευχθούν νέα θύματα, να τερματιστεί η ταλαιπωρία του άμαχου πληθυσμού, να διασφαλιστεί η εκκένωση του μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων και να αποτραπεί η διολίσθηση της κατάστασης σε μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό δεν είναι απλώς μια κρίση ή μια έκτακτη ανάγκη. Μιλάμε για τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η εκπρόσωπος Zakharova χτύπησε επίσης τη CIA και το Πεντάγωνο για την αιφνιδιαστική ήττα τους από τη Hamas. «Πώς έγινε αυτό σε ένα χρόνο;  Για τόσο καιρό προετοιμαζόταν η επιχείρηση, που τώρα έγινε σε λίγες μέρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ δεν προειδοποίησαν για αυτό; Έχουν δορυφόρους παντού, κατάλληλες συσκευές παρακολούθησης, στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για τη διενέργεια, όχι μόνο παρακολούθησης, αλλά και επιτήρησης – τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους – όλων των πληροφοριών που κυκλοφορούν στον εξοπλισμό αμερικανικής κατασκευής (υλικό και λογισμικό). Για ολόκληρο το έτος προετοιμασίας μιας τόσο μεγάλης κλίμακας επιχείρησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες με όλη τη δύναμη των ειδικών τους υπηρεσιών δεν μετέδωσαν τίποτα στο Ισραήλ ως μυστική υπηρεσία… Πώς συνέβη το ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους προετοιμασίας της αντίστοιχης επιχείρησης στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαβίβασαν καμία πληροφορία στο εταίρους στο Ισραήλ;»

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε, «για δύο μήνες στο τέλος του 2021 και δύο μήνες στις αρχές του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα έλεγαν πώς η Ρωσία θα «επιτεθεί» στην Ουκρανία. Αυτό έγινε ειδικά για να δημιουργηθεί ένα υπόβαθρο πληροφοριών για να αποσπάσει τα βλέμματα όλου του κόσμου από το πώς, όλα αυτά τα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συνάδελφοί τους στο ΝΑΤΟ (κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο) διοχέτευαν όπλα την Ουκρανία και δημιουργούσαν το αντιρωσικό πρότζεκτ,  ένα αντιρωσικό εφαλτήριο… Μετά την αντίστοιχη οδηγία από την Ουάσιγκτον, ακολούθησε πολλαπλή αύξηση του βομβαρδισμού του Donbass από το καθεστώς του V.A. Zelensky. Στη συνέχεια, στα τέλη του 2021-αρχές του 2022, οι ΗΠΑ «ήξεραν τα πάντα» και τα είπαν σε όλους.

Η πρώτη δημόσια ένδειξη για το πώς οι ρωσικές στρατιωτικές πληροφορίες και το Γενικό Επιτελείο αξιολόγησαν τι είχε συμβεί εμφανίστηκε στο Vzglyad [21] την Κυριακή.

[22]

Source: https://m.vz.ru/ [21]

«Εκείνοι που προηγουμένως θεωρούνταν χωρικοί με υφαντές παντόφλες, ικανοί στην καλύτερη περίπτωση να ανατινάξουν μια στάση λεωφορείου, κατέστρεψαν έναν από τους μύθους για το κράτος του Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες», κατέληξε ο Yevgeny Krutikov [21] αφού σημείωσε αναλυτικά τις αδυναμίες των αμυντικών γραμμών του Ισραήλ, την υπερβολική εμπιστοσύνη στην τεχνολογία του και την υποεκτίμηση των αραβικών δυνατοτήτων. «Οι IDF [Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις] ήταν σε κώμα…Έτσι, το Ισραήλ υπέστη απώλειες πιο σημαντικές από απλά τραγικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η παλαιστινιακή επίθεση κατέστρεψε την ιδέα για το πώς είναι οργανωμένες οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και πόσο ικανές είναι. Αποδείχθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στηρίζονται στις δάφνες των νικών των προηγούμενων γενεών. Οι πληροφορίες και η αντικατασκοπεία είναι αναποτελεσματικές και ο ισραηλινός στρατός κοιμάται μέσα στις αλλαγές στις τακτικές μάχης που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των σύγχρονων συγκρούσεων αυτή τη στιγμή».   

Σε μια προσωπική ανάρτηση στο Telegram, ο Krutikov εξήγησε τη συναίνεση του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού που σκέφτεται επί του παρόντος:

«1. Οι IDF και η Μοσάντ ήταν εντελώς απροετοίμαστοι. Δεν υπάρχει σύστημα πρωτοβάθμιας προστασίας, οι φρουρές των συνοριακών φυλάκων κοιμόντουσαν βαθιά το Σάββατο στη [θρησκευτική] αργία του Simchat Torah. Οι Άραβες με τα πόδια, αργά, έφτασαν στις αφύλακτες θέσεις των Εβραίων. Η ίδια η ιδέα αυτών των δημοσιεύσεων ήταν ανοησία.

2. Δεν ξέρουν καθόλου τι είναι τα drones, τα συστήματα αεράμυνας και όλα αυτά. Το Iron Dome είναι μια μυθοπλασία. Ζουν σε κάποιο είδος φανταστικού κόσμου τα τελευταία χρόνια.

3. Τα πάντα για το Ισραήλ είναι ένας μύθος. Δεν υπάρχει τέτοιο αμυντικό σύστημα, δεν υπάρχει τέτοια νοημοσύνη. Οι δημόσιες σχέσεις τους είναι τελματωμένες.

4. Είτε οι Άραβες εκπαιδεύτηκαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, είτε με κάποιο τρόπο απροσδόκητα εξελίχθηκαν σε μια νέα μορφή ζωής. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε για τουλάχιστον ένα χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες τάσεις…

5. Μια τεράστια ποσότητα όπλων από τους Άραβες δεν μπορούσε να πέσει από τον ουρανό. Πώς έφτασε εκεί; Και πάλι, μεταφέρουμε τους θερμότερους χαιρετισμούς μας στην Ισραηλινή μητέρα της νοημοσύνης.

6. Απουσιάζει παντελώς η τακτική εκπαίδευση. Καθώς και ο περίφημος πατριωτισμός.

7. Η εξαιρετική σκληρότητα είναι σημάδι όχι μόνο αυτής της περιοχής. Ο Θεός είναι νεκρός, συμπεριλαμβανομένου του Εβραϊκού Θεού.

8. Πού αλλού θα πάρει φωτιά;». 

Σε μια τελευταία γραμμή που προοριζόταν να είναι μια ειρωνική απήχηση της ορθόδοξης εβραϊκής πίστης στην αποκάλυψη, ο Krutikov έγραψε [23] : «Πραγματικά, οι τελευταίες μέρες έρχονται».  

Ο ρεπόρτερ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο πεδίο ως αξιωματικός της GRU, ανέφερε [21] στο Vzglyadτην την Κυριακή: «Είναι σαφές ότι το Ισραήλ είναι τεχνολογικά ισχυρότερο. Αν συνεπάγεται ότι, αργά ή γρήγορα, θα επιτευχθεί τέτοιος βαθμός καταστροφής της Γάζας, που το Τελ Αβίβ θα μπορεί να ονομάσει νίκη, ωστόσο οι Άραβες έχουν ήδη πετύχει το κύριο πράγμα: έχουν καταστρέψει τους μύθους γύρω από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, και αυτή η ηθική νίκη είναι πολύ πιο σημαντική από την καθαρά στρατιωτική αντεπίθεση που οργανώνει τώρα εναντίον τους το εβραϊκό κράτος. Επιπλέον, τα γεγονότα αυτών των ημερών μπορεί να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη στρατιωτικοπολιτική δομή της Μέσης Ανατολής και να οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων συμμαχιών και νέων γραμμών μετώπου. Στο πλαίσιο όλων των άλλων παγκόσμιων γεγονότων, αυτό είναι σχεδόν το πιο τρομερό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».

Αργά την Τρίτη, ώρα ΗΠΑ, ένας βετεράνος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο του Αφγανιστάν έθεσε αμφιβολίες για το τι θα μπορέσει να επιτύχει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί δεν έχουν τη δύναμη να παραμείνουν για να σκάψουν, πόσο μάλλον να καταλάβουν το οχυρό της Γάζας. Τώρα, χάρη στους βομβαρδισμούς, το έχουν μετατρέψει σε ένα γιγάντιο βελτιωμένο αμυντικό σύμπλεγμα. Είναι βέβαιο ότι θα είναι δεμένο με σήραγγες και άλλες υπόγειες εργασίες εφοδιασμένες με τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες, όπλα, πυρομαχικά κ.λπ. Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι αυτές οι εργασίες διασχίζουν τα σύνορα με την Αίγυπτο. Μπορούμε επίσης να στοιχηματίσουμε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο νευρικός είναι ο στρατηγός Σίσι [ο Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi], υπάρχει σίγουρα η αιγυπτιακή υποστήριξη εκεί που μετράει τώρα».

«Οι Ισραηλινοί λέγεται ότι κινητοποιούν 300.000 εφέδρους. Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια τέτοια κινητοποίηση προτού επηρεάσει την οικονομία της χώρας; Οι ΗΠΑ, αφού εξάντλησαν σχεδόν τα αποθέματά τους όπλων και έναν μεγάλο θησαυρό, στον πόλεμο κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, δεν έχουν πολλά να επιδείξουν γι’ αυτό. Πώς θα “δώσει στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται” για να περάσει τα ερείπια της παγίδας του θανάτου στη Γάζα;»

«Όλα αυτά γίνονται χωρίς να υπολογίζουμε τι μπορεί να κάνουν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ιρανοί, οι Λιβανέζοι με τη μορφή της Χεζμπολάχ και άλλοι. Εάν οι Ρώσοι ξεκινήσουν έναν αγώνα κατάρρευσης αποκλεισμού με τους Τούρκους, θα διακινδυνεύσουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί μια πυρηνική ανταλλαγή προσπαθώντας να τους σταματήσουν;»

Διαβάστε περισσότερα εδώ:  https://johnhelmer.net/the-silence-of-the-bears-russia-is-reorienting-towards-the-arabs/

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Benjamin Netanyahu, Erdogan, Hamas, John Helmer, OHE, Putin, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ερντογάν, ΗΠΑ, Ισραηλινοί, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι, Ρωσία, Χαμάς