Επιχείρηση “Σκούπα” της ΕΛ.ΑΣ. στο Μετσόβιο άσυλο ασυδοσίας

%CE%95%CF%85%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF


Άστραψε και βρόντηξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη Βουλή, διαμαρτυρόμενος για την αιφνιδιαστική επιχείρηση-“σκούπα” στο στοιχειωμένο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που πραγματοποίησαν χθες αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., βάζοντας τέλος στο καθεστώς πολυετούς κατάληψης του ιδρύματος και εκφυλισμού κάθε έννοιας πανεπιστημιακού ασύλου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, Βουλή 21/8/2013: «Δεν ήξερα ότι η Αστυνομία μπορεί να λειτουργεί και ως κλέφτης σε αυτή τη χώρα, να μπαίνει χαράματα σήμερα το πρωί, να εισβάλλει μέσα στο Πολυτεχνείο, να κλείνει τους γύρω δρόμους και να δημιουργεί την εικόνα μας πολιορκημένης πόλης, η οποία βρίσκεται υπό εχθρικό κίνδυνο! 

Τα ερωτήματα που προκύπτουν με αυτήν την πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση είναι πελώρια. Πελώρια ερωτήματα! Θα έπρεπε να είναι εδώ ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης, ο οποίος καταθέτει και τροπολογίες, για να μας απαντήσει και να μας πει τι συνέβη. 

Γιατί ξέραμε ότι και παλαιότερα με απαράδεκτο τρόπο είχε μπει η Αστυνομία στο Πολυτεχνείο, αλλά είχαν προηγηθεί κάποια – υποτίθεται – “επεισόδια”. 

Τώρα, χωρίς να έχει συμβεί απολύτως τίποτα, από τα χαράματα πολιορκήθηκε το κέντρο και εισβάλλει η Αστυνομία στο Πολυτεχνείο. Το ερώτημα είναι αν είχε έγκριση των Πρυτανικών Αρχών του Πολυτεχνείου για να μπει η Αστυνομία μέσα στο Πολυτεχνείο. Ενημέρωσε τουλάχιστον τις Πρυτανικές Αρχές; Είχε διάλογο μαζί τους; 

Με βάση ποιες πληροφορίες κινήθηκε; Ποια είναι τα ευρήματα; Είχαμε προσαγωγές πολιτών από το Πολυτεχνείο. Τι είδους προσαγωγές ήταν αυτές; Γιατί; Έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις. Ποιες είναι οι κατηγορίες;

Απαράδεκτα και πρωτοφανή πράγματα! 

Αν νομίζετε ότι με τέτοιες επιχειρήσεις αυταρχισμού και “σκούπας” μπορείτε να διαμορφώνετε αποπροσανατολιστικά την κοινή γνώμη, κάνετε λάθος. (…)» 

Συλλυπητήρια στον κύριο Λαφαζάνη και στο ΣΥΡΙΖΑ. 
Μπράβο στο Νίκο Δένδια και στην ΕΛ.ΑΣ.!
Επιτέλους! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Σίμος Κεδίκογλου:  «Η επιχείρηση βρίσκεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου σε όλους τους χώρους της ελληνικής επικράτειας. Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους…»  

«Κατά τη διάρκεια της έρευνας πραγματοποιήθηκαν έξι προσαγωγές, τριών Ελλήνων και τριών αλλοδαπών υπηκόων. Ήταν η πρώτη φορά που αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια.» (ethnos)  

Δήλωση Νίκου Δένδια: «Η σημερινή επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας στο ΕΜΠ, όπως και η απόδοση των καταληφθέντων χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα ύστερα από τριάντα χρόνια, αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα. 

160 κοντάρια, μία βαριοπούλα, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό, σημαίες, μάσκες και κράνη, τα κατασχεθέντα αντικείμενα.

Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας – ακόμη και παραεμπορίου – δεν είναι αποδεκτή σε μία δημοκρατική κοινωνία. 

Ας το συνειδητοποιήσουν όλοι και κυρίως όσοι παριστάνουν ότι αγνοούν την παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.»

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, σε εφαρμογή του Ν. 4009/2011, ο οποίος προβλέπει πως, όταν αξιόποινες πράξεις τελούνται εντός ΑΕΙ, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. (ethnos)  

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στους χώρους που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι (στέκι αρχιτεκτόνων, στέκι πολυτεχνείου και υπόγειο Γκίνη όπως αναφέρουν οι πηγές) βρέθηκαν:
-160 κοντάρια,
-βαριοπούλα με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών, 
-κάλυκας όλμου, 
-δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού,
-πλήθος από σημαίες, 
-7 σπρέι πιπεριού, 
-αντιασφυξιογόνες μάσκες και μάσκα του σκι,
-8 κράνη, 
-μία ταυτότητα ελληνικών αρχών, για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια,
-μία ταυτότητα Ισραήλ
– και μία άδεια οδήγησης εκδοθείσα από γαλλικές αρχές. 

Επίσης, κατασχέθηκαν τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας σκληρός δίσκος και μια φορητή συσκευή αποθήκευσης (USB stick).

Τελικά, αποδεικνύεται πως όταν η ΕΛ.ΑΣ. θέλει,  δηλαδή όταν της επιτρέπουν να θέλει, μπορεί!

Πάντως ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Σίμος Σιμόπουλος, δήλωσε στο ethnos πως δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη των “επαναστατικών” ευρημάτων που κρύβονταν κάτω από τη μύτη του!
Θλιβερό ανθρωπάκι κι αυτός…

Tags: Δένδιας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, πανεπιστημιακό άσυλο, Πολυτεχνείο, Σίμος Σιμόπουλος, ΣΥΡΙΖΑ