Ευάγγελε Βενιζέλε, ιδού η Ρόδος!

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τα ωραία που λέγατε στις 22-3-2010, προ ΔΝΤ και προ μνημονίου… Άραγε, αν ήσασταν τότε υπουργός οικονομικών, θα είχαμε αποφύγει την κατοχή της Τρόικας, ή μήπως ήταν όλα προσυμφωνημένα άνωθεν με τον Τζέφρυ Παπανδρέου ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2009, όπως λένε οι κακές γλώσσες;

22/3/2010

Κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ καλορίζικος στο μπαχαλώδες Υπουργείο των Οικονομικών. Ελπίζω το πολιτικό και σωματικό εκτόπισμά σας να βοηθήσει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, ώστε να εκτοπίσει μερικά έστω από τα επώδυνα μέτρα του βλοσυρού μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Είδατε πώς τρομοκρατήθηκαν οι Ευρωπαίοι και υπερατλαντικοί “σωτήρες” μας με την πολιτική και κοινωνική ανακατωσούρα των τελευταίων ημερών και αναδιπλώθηκαν, δηλώνοντας πανικόβλητοι ότι θα μας δώσουν οπωσδήποτε την 5η δόση;

Αν μάθατε τίποτα από πολιτικούς ελιγμούς στα πολλά χρόνια της πολιτικής σας καριέρας, πρέπει να δείξετε ότι δεν τους φοβόμαστε και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιαστικούς όρους που μας θέτουν. Καιρός είναι, αντί να φοβόμαστε, να κάνουμε την Τρόικα να μας φοβηθεί. Θα είστε αδικαιολόγητος αν δεν εκμεταλλευτείτε αυτό που τώρα όλοι γνωρίζουμε: Ότι τρέμουν στην ιδέα μιας κοινωνικής έκρηξης και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Θα τους πείτε ότι ναι μεν έχουν δίκιο, αλλά ο λαός έχει φτάσει στα όριά του και δεν αντέχει άλλη ασιτία. Πετυχαίνει περισσότερα εκείνος που διαπραγματεύεται χωρίς να φοβάται το χειρότερο, κάνοντας τον αντίπαλο να τον φοβάται με την αφοβία του.

Απλά πράγματα λέω. Ακόμη και οι σκύλοι γαυγίζουν εκείνους που τους φοβούνται, ενώ δεν πειράζουν όσους δεν τους φοβούνται.

Να σας θυμίσω τώρα και κάποιες δηλώσεις σας για να πορευτείτε με σοβαρότητα και περίσκεψη, ώστε να μη βρεθεί άλλος να σας πετάξει στα μούτρα αυτά που ο ίδιος δηλώνατε.

Ε. Βενιζέλος: «Το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. (…)

Στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση.

Η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν περιλαμβάνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τη Δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση. (…)
Αν παραμείνει μόνη της η κυβέρνηση να σέρνει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά.» ( Δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, 10-5-2011. Πηγή)

Ε. Βενιζέλος: «Βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή.» (Υπουργικό Συμβούλιο, 23-5-2011. Πηγή)
Τότε ο κύριος Παπακωνσταντίνου είχε αντιδράσει λέγοντας, «Δεν το δέχομαι αυτό». Απομένει τώρα να διαπιστώσει την κατοχή ιδίοις όμμασι ο κ. Βενιζέλος, διαψεύδοντας τον προκάτοχό του!

Ε. Βενιζέλος: «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η χώρα βρίσκεται υπό συνθήκες πραγματικού οικονομικού πολέμου. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Δεν αντιμετωπίζουμε μια συμβατική κρίση, μια οξεία οικονομική κρίση. Το δυσθεώρητο ύψος του δημοσίου χρέους μας έχει φέρει σε μια κατάσταση δραστικής μείωσης της δημοσιονομικής κυριαρχίας. (…)

Δεν έχει γίνει, φοβούμαι, αντιληπτό αυτό από όλους μας, από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, από όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Γι’ αυτό χρειάζεται συστράτευση, πανστρατιά. Και επιλέγω σκοπίμως στρατιωτικούς όρους, γιατί αν πιστεύουμε ότι μέσα από το συνήθη συμβατικό πολιτικό λόγο και αντίλογο και μέσα από τις συνήθεις και συμβατικές κομματικές σχέσεις θα λύσουμε το πρόβλημα αυτό, είμαστε γελασμένοι.

Βρισκόμαστε υπό συνθήκες πολέμου και χρειάζεται εθνική επιστράτευση, εθνική συστράτευση και ενότητα.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από τη συναίνεση και είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την απλή διακομματική συνεννόηση. Και μακάρι να αρκούσε η κομματική συνεννόηση και η πολιτική συναίνεση. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι υπάρχει κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος συνολικά. Άρα, χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση, εθνική ενότητα, πολιτειακή συμφωνία. Χρειαζόμαστε μία δέσμη προγραμματικών συμφωνιών με τις παραγωγικές δυνάμεις, με τη δικαιοσύνη, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με το τραπεζικό σύστημα, με όλους. Και ο καθένας πραγματικά έχει ένα μερίδιο της ευθύνης.

Είναι η ώρα της συνευθύνης. Αυτό δεν σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας ή αλλοίωση των θεσμικών ρόλων. Σημαίνει καθαρή και έντιμη συνεννόηση, διαρκής συνεννόηση για όλα τα θέματα μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού συστήματος και των υπαρχουσών θεσμικών αρμοδιοτήτων.» (Συνεδρίαση της Βουλής, 24-5-2011. Πηγή)

Ε. Βενιζέλος: «Η δημοκρατία είναι συνυφασμένη με την ευθύνη και το κόστος. Δεν υπάρχει δημοκρατική ασυλία. Είναι άλλη η ευθύνη του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών που έχουν άμεση επαφή με χειρισμούς και άλλη η ευθύνη ενός υπουργού σε μη σχετικό υπουργείο».

Για το χειρισμό της κρίσης από τον κύριο Παπακωνσταντίνου , ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε:
«Ας μιλήσουμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αναφερθώ δημόσια σε θέματα που ανήκουν στη σφαίρα της αποκλειστικής αρμοδιότητας και ευθύνης του πρωθυπουργού. Αλλά υπάρχουν ορισμένα τόσο προφανή και αυτονόητα πράγματα που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τα συζητάμε”.»
(Από τη συνέντευξη στο “Πρώτο Θέμα”, 11-6-2011. Πηγή )

Τελειώνοντας, κύριε Βενιζέλε, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, και να σας ενημερώσω ότι ο ελιγμός του Γιώργου Παπανδρέου να σας αναθέσει το χαώδες Υπουργείο Οικονομικών με το διαλυμένο φοροεισπρακτικό μηχανισμό ήταν ο πιο έξυπνος τρόπος για να σας “κάψει” από ενδεχόμενη μελλοντική διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος. Αν, ο μη γένοιτο, χτύπα ξύλο, κούφια η ώρα που τ’ ακούει, βουλιάξει το πλοίο “Ελλάδα”, θα είστε συνυπεύθυνος, και δεν θα δείτε ποτέ Ζάππειο ΙΙ! Αν διασωθεί, ( μακάρι, αλλά πού τέτοια τύχη;), θα είστε πάντα δεύτερος και καταϊδρωμένος.
“Γάτα” ο Τζέφρυ της δυναστείας!

Πάντως εμείς θα τα λέμε, Ευάγγελε! Μην ξεχάσεις να μαζέψεις και κάνα φόρο από τα λαμόγια, μ’ ακούς; Ιδού η “Ρόδος” ιδού και το πήδημα!

27-4-2010

Tags: Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος