Ευάγγελος Παπαχρήστος και η διαφάνεια του παραλόγου

Επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν πιο καθαρή κρίση και διάκριση, γι’ αυτό θεώρησα χρήσιμο να αναρτήσω εδώ την ομιλία του βουλευτή Πρέβεζας Ευάγγελου Παπαχρήστου (Βουλή, 16-11-2011). Διαλέγετε και παίρνετε:

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, ένας ψύχραιμος και ορθολογικός παρατηρητής θα παρατηρούσε ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει εισέλθει αυτήν την εποχή στον αστερισμό του παραλόγου. Η κυβερνητική πλειοψηφία πριν από λίγες ημέρες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που δεν της είχε εμπιστοσύνη και έπρεπε να αντικατασταθεί.

Χθες και σήμερα ακούσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς, ο καθένας να δίνει τη δική του εκδοχή για τη φύση αυτής της Κυβέρνησης, κατασκευάζοντας ο καθένας τη δική του φαντασιακή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που παρέδωσε την πρωθυπουργία παριστάνει τον σκιώδη πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας παριστάνει τον επερχόμενο πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παριστάνει τον κατασκευαστή πρωθυπουργών, σε μια κατάσταση όπου βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να είναι ταυτόχρονα και αξιωματική συμπολίτευση και ολίγον κυβέρνηση και ολίγον αντιπολίτευση, κατά το ολίγον έγκυος που λέμε.

Βλέπουμε την ακροδεξιά να παριστάνει την κεντρώα συγκολλητική εξουσία ανάμεσα στους δύο μονομάχους και η συμμετοχή της στην Κυβέρνηση να αποτελεί την πράξη του τέλους της μεταπολίτευσης αυτές τις ημέρες που γιορτάζουμε το Πολυτεχνείο. Και βλέπουμε ότι μια μεγάλη μερίδα Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν τα αντανακλαστικά να μαζεύουν υπογραφές για να μην προταθεί ως πρωθυπουργός ο Πρόεδρος της Βουλής και δεν έχουν τα ίδια αντανακλαστικά να μαζεύουν υπογραφές για τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην Κυβέρνηση.

Αυτή η διαφάνεια του παραλόγου – για να παραφράσω έναν τίτλο του Μποντιγιάρ – δείχνει ότι η εκλεγμένη μας πολιτική ηγεσία την πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας παραδίδει την εντολή του λαού σε έναν μη εκλεγμένο Πρωθυπουργό, λες και ήταν υπεργολαβία η διακυβέρνηση αυτού του τόπου για να μπορούμε να την παραδώσουμε. Όποιος δεν μπορεί, επιστρέφει την εντολή που του δίνει ο λαός. Δεν τη δίνει, δεν τη δίνει, δεν την υπενοικιάζει, δεν τη δίνει υπεργολαβία.

Όμως, αυτή η Κυβέρνηση αποκαλύπτει μία αγοραία αντίληψη της δημοκρατίας και δεν χρειάζεται να είναι κανείς αριστερός για να έχει αυτήν την αντίληψη της δημοκρατίας. Θέλω να σας επισημάνω ότι αρχιστράτηγος του αμερικάνικου στρατού είναι ένα πολιτικά εκλεγμένο πρόσωπο, ο πρόεδρος. Φαντασθείτε τι θα λέγαμε όλοι μας αν την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ και των προβλημάτων παρέδιδε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την ηγεσία, την προεδρία των ΗΠΑ σε έναν στρατιωτικό, έναν τεχνοκράτη του πολέμου. Αυτό έγινε αυτές τις ημέρες στη χώρα μας.

Και γίνεται αυτό, γιατί θέλουν να αποκρύψουν ότι η αποτυχία αυτή δεν είναι η αποτυχία της διαχείρισης και της ανικανότητας των διαχειριστών, αλλά η αποτυχία της πολιτικής του μονόδρομου των διαδοχικών μνημονίων. Είναι η αποτυχία της πολιτικής μέσα στην κρίση του δημοσιονομικού περιορισμού και της εσωτερικής υποτίμησης που έχει βυθίσει τη χώρα σε αυτήν την κρίση. Αυτή η πολιτική είναι μέρος του προβλήματος. Δεν είναι μέρος της λύσης των προβλημάτων της χώρας.

Και θέλουν σήμερα να παρουσιάσουν ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει μία νέα αρχή, ότι θα εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια κάθε τρεις, τέσσερις μήνες οι ηγέτες των Ευρωπαίων δίνουν μία καινούργια λύση στο πρόβλημα της Ευρωζώνης, μια πολύπλοκη λύση που σε μερικές ημέρες και μερικές εβδομάδες αποδεικνύεται ότι δεν αποτελεί λύση.

Και όλοι μας ξέρουμε σήμερα ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δεν αποτελεί λύση για το πρόβλημα του χρέους της χώρας, όταν ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι χρειάζεται απομείωση του χρέους, πάνω από 60% του συνολικού χρέους. Έχουμε μείωση ενός κομματιού του χρέους και ιδιαίτερα όταν στη χώρα μας το κύριο πρόβλημα είναι ότι το χρέος είναι εξωτερικό.

Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου προβλέπει 106 δισεκατομμύρια από ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η κα Λαγκάρντ λέει 200 δισεκατομμύρια και οι αγορές λένε ότι χρειάζονται πάνω από 400 δισεκατομμύρια, όταν το EFSF έχει στη διάθεσή του 250 εκατομμύρια για να λύσει ένα πρόβλημα 3 τρισεκατομμυρίων.

Αγαπητοί φίλοι, παλιά θεωρούσαν ότι η γη είναι στο κέντρο και ο ήλιος γυρίζει γύρω από τη γη. Μόλις έρχονταν τα καινούργια δεδομένα που ανέτρεπαν αυτή την παράσταση, έφτιαχναν πολύπλοκες κατασκευές για περιήλια. Το ίδιο κάνουν οι Ευρωπαίοι για να μην αναγνωρίσουν ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Έρχονται σήμερα να μας πουν ότι θα δώσει λύση ότι ο καινούργιος Πρωθυπουργός, οπαδός της θεωρίας του Ιερατείου των Βρυξελλών. Ξέραμε ότι ήταν Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον καιρό της φούσκας του Χρηματιστηρίου, Υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περίοδο που προετοιμαζόταν αυτή η κρίση.

Άκουσα τον Πρωθυπουργό στην πρώτη του δήλωση να λέει “δεν είμαι πολιτικός”. Πολιτικός είστε, κύριε Παπαδήμο. Έχετε ασκήσει κορυφαία πολιτική, τη νομισματική πολιτική. Εκλεγμένος δεν ήσασταν ποτέ.

Αυτή τη στιγμή ο τόπος χρειάζεται εναλλακτική λύση και όποιος άκουσε τις δηλώσεις αυτής της Κυβέρνησης, καταλαβαίνει ότι ήταν copy paste των προγραμματικών δηλώσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Όταν η ανεργία φτάνει στο 18% και βγαίνει κεντρικός τραπεζίτης της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από σαράντα χρόνια και λέει “κεντρικό πρόβλημα της χώρας μου είναι η ανεργία”, την ίδια ώρα εδώ κλείνουν τα μάτια και μας λένε ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής του μονοδρόμου, μιας πολιτικής που οξύνει την ύφεση, θα αποτελέσει τη λύση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, χρειάζεται μια καινούργια πολιτική. Από αυτό το Βήμα πέρυσι τέτοιο καιρό είχα πει ότι, μετά την κρίση του 1929, οι κυβερνήσεις θεώρησαν ότι μπορεί να γυρίσουν στο παλιό. Ήρθε η κρίση του 1933 και του 1937 να τους υπενθυμίσει ότι η επιστροφή στο παλιό δεν χρειάζεται.

Έτσι σήμερα και η Ευρώπη και η χώρα μας είναι ανάμεσα στην κρίση του 1929 και του 1933 και είναι κακό να περιμένουμε αυτή την κρίση. Γι’ αυτό θα καταψηφίσω αυτή την πολιτική και αυτή την Κυβέρνηση που θέλει να την εφαρμόσει.»

Tags: Ευάγγελος Παπαχρήστος