Ευρώπη – Νομισματικό, ένα το αφεντικό!

papandreou 3 thumb medium Τo αφεντικό των κερδοσκοπικών αγορών είναι άραγε άλλο;
Για όσους είχαν την ψευδαίσθηση ότι η Ευρώπη είναι ανεξάρτητη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι ότι μπορούσε η ίδια να προστατέψει τα μέλη της και να φροντίσει τα του οίκου της, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του περιβόητου Σχεδίου Στήριξης της Ελλάδας πρέπει να έχουν πειστεί ότι δεν είναι. Η Ευρώπη χρειάζεται τα δεκανίκια, ή το μπαμπούλα, του ΔΝΤ για τη διάσωση των άτακτων μελών-κρατών από χρεοκοπία. Το ΔΝΤ είναι ο μεγάλος αδελφός, το άγρυπνο μάτι, ο φύλακας άγγελος της οικουμένης, επομένως και της Ευρώπης
.

Η πλάκα είναι ότι η σφήνα του ΔΝΤ την οποία προωθούσε μετά μανίας η σιδηρά κυρία, Άγκελα Μέρκελ, και που εξόρκιζαν οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι προχθές, στις 25-3-2010 μετετράπη σε γεγονός θριαμβολογίας! Για τόση διεθνή και ντόπια πολιτική υποκρισία μιλάμε. Κι ενώ μας έλεγαν ότι το ΔΝΤ δε μπορεί να μας δανείσει σε ώρα ανάγκης πάνω από 10 δις ευρώ, τώρα μας λένε ότι θα δώσει 20 δις, παραβιάζοντας τους κανόνες για χάρη μας! Βλέπετε τα ταξίδια του Πρωθυπουργού μας και τα ήξεις-αφήξεις περί του ΔNΤ που περιέγραψα εδώ απέδωσαν καρπούς.

Την αμφιλεγόμενη αυτή εξέλιξη τη γνώριζε βέβαια ο Πρωθυπουργός και την ψέλλισε διπλωματικά στην ομιλία του στη Βουλή στις 23-3-2010:
«Και χωρίς να γνωρίζουμε την τελική έκβαση των επόμενων ημερών, ένα είναι σίγουρο. Με αφορμή την Ελλάδα, με αφορμή τις δικές μας πρωτοβουλίες, με τη συστηματική και πολλές φορές εξοντωτική μας πορεία των τελευταίων μηνών, αλλά και σήμερα και με τη βοήθεια και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωκοινοβουλίου, έχει ήδη κάνει η Ένωση σημαντικά βήματα. Και μάλιστα, για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετά σύντομα βήματα.

Αναγνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως την προοπτική και τη χρησιμότητα νέων θεσμικών εργαλείων για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, είτε ονομάζονται Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, είτε ονομάζονται ευρωομόλογα, είτε εγγυήσεις για δανεισμό κ.ο.κ.»

Να, λοιπόν, που ο κ. Παπανδρέου έγινε το εργαλείο για να μπουν νέα θεσμικά εργαλεία, όπως το ΔΝΤ, για τη στήριξη της δήθεν Ενωμένης Ευρώπης. Φαντάζομαι τη χαρά που θα ένιωσαν οι πέραν του Ατλαντικού προστάτες μας! Και τώρα το ΔΝΤ είναι έτοιμο να μας σώσει με τις ευλογίες της Ευρώπης. Είχε δεν είχε ο κ. Παπανδρέου το κατάφερε! Προσέξτε τώρα τη γλώσσα της υποκρισίας:

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα λάβει μορφή δανείου ύψους 20 δις Ευρώ – διπλάσιο σε σχέση με τα κεφάλαια που μπορεί να δανείσει το Ταμείο, μετά την απόφαση του επικεφαλής Ντομινίκ Στρος – με επιτόκιο έως 2,5%.
Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ συμφώνησε για τη συμμετοχή στον μηχανισμό στήριξης
χωρίς να ζητήσει την επιβολή πρόσθετων μέτρων από πλευράς της Ελλάδας.»
(πηγή)
Εδώ αναρωτιέται ο διαθέτων κοινό νου, γιατί η Ελλάδα δεν ζητάει τη στήριξη των 20 δις από το ΔΝΤ εδώ και τώρα, αφού δεν θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα; Μήπως της ξινίζει το 2,5% επιτόκιο και θέλει σώνει και καλά να πληρώσει 6%;

Πάμε παρακάτω:
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση των ηγετών του Eurogroup, χαρακτήρισε τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ως «εφαρμόσιμη λύση», εκτιμώντας ότι μάλλον δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, και τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα ευτυχής. (πηγή) %CE%96%CE%B1%CE%BD+%CE%9A%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84+%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%AD

Ο κ. Τρισέ επισήμανε επίσης: «η εμπλοκή του ΔΝΤ στον μηχανισμό βοήθειας δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφήνει αμετάβλητες τις ευθύνες των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.» Ο ίδιος, σύμφωνα με την ανωτέρω πηγή (in.gr), τόνισε: «Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας είναι ιερή και απαραβίαστη και κανένας δεν την αμφισβητεί. (…) Έχουμε πολύ καλή εκτίμηση για τη γνώμη του ΔΝΤ, συνεργαστήκαμε με το ΔΝΤ στην Αθήνα. Ουδέποτε είπα ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι αυτό ή εκείνο. Πάντα λέω ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα από την πλευρά των κυβερνήσεων στη ζώνη του Ευρώ.»

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα κριτήρια της ΕΚΤ όταν κληθεί ν’ αντιμετωπίσει μία δυνητική έκκληση για βοήθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τρισέ απάντησε: «Βλέπεις την κατάσταση, κάνεις μία κρίση για την χρηματοπιστωτική αστάθεια που μπορεί να προκύψει από αυτή για τη χώρα και για την Ευρωζώνη. Αυτά είναι τα κριτήρια, αλλά επαναλαμβάνω δεν υποθέτουμε ότι αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να ενεργοποιηθεί.»

Η απορία μου είναι γιατί άραγε, ένας μηχανισμός που δεν παραβιάζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θέτει πρόσθετους όρους στην Ελλάδα, και έχει τόσο ελκυστικό επιτόκιο να μην πρέπει να ενεργοποιηθεί; Φοβάμαι ότι δε μας λέει όλη την αλήθεια ο κ. Τρισέ…
Προσέξτε τώρα και απόσπασμα από το Σχέδιο Στήριξης, το πλήρες κείμενο του οποίου θα βρείτε εδώ:

«Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής.

(…) Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι’ αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.»

Ποια άραγε θα είναι τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου που δεν θα περιέχουν κανένα στοιχείο στήριξης; Τρέχα γύρευε… Κατά τ’ άλλα, όπως ήταν αναμενόμενο ο πρωθυπουργός μας θριαμβολόγησε για το αποτέλεσμα (δείτε εδώ), λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση.(….)

Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες – και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε. (…)»

Επιτέλους! Η ανήμπορη Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε και επισήμως το δεκανίκι της, το ΔΝΤ! Κι αυτό χάρη στις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες του Πρωθυπουργού μας! Άλλο τώρα αν ο Γαλλικός Τύπος γράφει σήμερα ότι η συμφωνία δεν είναι ούτε προς όφελος της Ελλάδας ούτε προς όφελος της Ευρώπης, κι ότι η Γερμανία απειλεί την Ευρώπη προσκαλώντας την είσοδο του λύκου (ΔΝΤ) στο ευρωπαϊκό μαντρί.

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς διαχώρισε τη θέση του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Ως πολιτικός τους είπα ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα. Ως οικονομολόγος τους είπα ότι φοβάμαι το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Πάντα θα χρειάζονται νέα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους.
Ως ευρωπαίος τους είπα ξεκάθαρα ότι είμαι κατά της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (…).»
(πηγή) Δείτε και τις σημερινές τoυ δηλώσεις στο video.

Φυσικά την αντίδραση των αγορών στο Σχέδιο Στήριξης θα τη δούμε όταν βγούμε να δανειστούμε, και η μικρή σημερινή υποχώρηση των spreads στις 307 μονάδες βάσης, όπως και η άνοδος του Xρηματιστηρίου Αθηνών δεν εγγυώνται σταθερή και σοβαρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ας ελπίσουμε κι ας ευχηθούμε το μη χειρότερο!

Δείτε τώρα ένα ενδιαφέρον video από την kirkh:

Tags: Angela Merkel, George Papandreou, IMF, Jean-Claude Trichet, Αντώνης Σαμαράς, ΔΝΤ, Σχέδιο Στήριξης