Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι λιτότητα, είναι “εξυγίανση”!

Περιμένατε εσείς από το “σοσιαλιστή” νέο τσάρο της οικονομίας να κάνει τέτοια δήλωση; Εγώ, τη λέω την αμαρτία μου, δεν το περίμενα! Ο Βαγγέλης μας εμπαίζει, με τη συμφορά μας παίζει. Βέβαια, στον πακτωλό χρημάτων που κολυμπάει, πού να καταλάβει τι σημαίνει λιτότητα; Άντε τώρα να περιμένει οίκτο και συμπάθεια ο κατακρεουργηθείς συνταξιούχος από δαύτον…

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Βαγγέλης ο βερμπαλιστής στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, του τέθηκε η εξής ερώτηση: «Ακόμη και με το καλύτερο σενάριο, η Ελλάδα θα ακολουθήσει πολιτική λιτότητας για δεκαετίες. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο; Πότε βλέπετε να μπαίνει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;»

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι μία πολιτική “λιτότητας”. Είναι μία πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου κρίσιμες πολιτικές υποστήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. (…) »

Ώστε έτσι, ε; Δεν πρόκειται για λιτότητα! Όμως, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Βαγγέλης μας έλεγε για θυσίες που απαιτούνταν και για αδικίες που ήταν αναπόφευκτες. Δηλαδή η θυσία δε συνιστά λιτότητα; Τότε τι είναι; Απλά ένα άλλο σπορ; Για ακούστε τον:

Αναπόφευκτες οι άδικες θυσίες ε; Δηλαδή αναπόφευκτη η άδικη λιτότητα!

Επανέρχομαι στη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στην Ελευθεροτυπία:

Ερώτηση: «Πώς μπορούν να προωθηθούν αλλαγές και να υλοποιηθούν οι πολιτικές που έχετε ψηφίσει, όταν η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι απέναντι;»

Ευ. Βενιζέλος: «Μα, το ζήτημα είναι να πείσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για την ανάγκη να εφαρμοστεί υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει αρχή, μέση και τέλος.»

Έλα όμως που δεν μας πείθετε, κυρ Βαγγέλη μου! Δεν μας πείθετε ότι οι άδικες θυσίες είναι μονόδρομος κι ότι θα πιάσουν τόπο, αφού μέχρι τούτη τη στιγμή όχι μόνο τόπο δεν έπιασαν αλλά οδήγησαν σε μεγαλύτερες και πιο άδικες θυσίες… Διότι, δυστυχώς για μας, την αρχή του προγράμματος των άδικων θυσιών την είδαμε, είδαμε και τη μέση που κι αυτή την ονομάζετε αρχή. Εκείνο, όμως, που δε βλέπουμε είναι το τέλος…

Ερώτηση: «Έχετε αναγνωρίσει ότι πολλά φορολογικά μέτρα είναι άδικα. Πότε θα αρθούν αυτές οι αδικίες;»

Ευ. Βενιζέλος: «Πράγματι, λόγω της ταχύτητας και της πίεσης μπορεί να υπάρχουν μέτρα τα οποία είναι στις λεπτομέρειές τους και στο συσχετισμό τους με άλλα μέτρα άδικα, και αυτές οι αδικίες θα αρθούν μέσα από το εθνικό φορολογικό σύστημα, ο διάλογος για το οποίο ξεκινάει αύριο, Δευτέρα. (…) »

Έλα! Σώπα γιατί συγκινήθηκα! Ώστε χτες άρχισε διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα άρει τις αδικίες; Μα προηγουμένως μας είπες ότι είναι αναπόφευκτες. Μήπως κινήσατε κανένα μαγικό ραβδί που αύριο θα τις καταστήσει αποφευκτές; Δηλαδή θα πάρετε το ΛΑΦΚΑ πίσω, π.χ.;

Για να δούμε όμως χαρακτηριστικά σημεία της χθεσινής ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα:

Κρατήστε την αναπνοή σας για την πρώτη μαραθώνια πρόταση του βερμπαλιστή υπουργού:

Ευ. Βενιζέλος: «Ο διάλογος που αρχίζει σήμερα, όπως είπε και ο κ. Οικονόμου, θα είναι ένας διάλογος ανοιχτός, απροκατάληπτος, πρακτικός, καλά στοχευμένος με στόχο μέχρι τις 22 Αυγούστου να συγκεντρώσουμε το πρώτο κύμα των προτάσεών σας, να μπορέσουμε να τις επεξεργαστούμε από κοινού και στο επίπεδο της Επιτροπής και στο επίπεδο της ομάδας εργασίας, η οποία θα μας υποβοηθά με την αναγκαία τεκμηρίωση με την αναγκαία επιστημονική υποστήριξη και με την αναγκαία τεχνική βοήθεια, από τους θεσμικούς μας εταίρους διεθνώς, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από κράτη-μέλη που έχουν εμπειρία και που θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή μέσω της τεχνικής βοήθειας.»

(Μεταξύ μας, αν έφτιαχνε τόσο μακροσκελείς προτάσεις μαθητής της Α’ Γυμνασίου θα έπιανε πάτο στην έκθεση.)



Προσέξτε την επεξεργασία μπας και κατά λάθος άρετε καμιά αδικία!

Πάμε πάρα κάτω, και πάλι κρατήστε την αναπνοή σας:

Ευ. Βενιζέλος: «Στόχος είναι, αφού συγκεντρώσουμε το πρώτο κύμα παρατηρήσεων και προτάσεων έως τις 22 Αυγούστου, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου να επεξεργαστούμε ένα αρχικό προσχέδιο ως βάση διαλόγου, για να μπορούμε να έχουμε ένα κείμενο αναφοράς και στόχος είναι με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, πάντα στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, να έχουμε πια ένα ώριμο σχέδιο, που θα καταστεί το ταχύτερο δυνατό νόμος του κράτους.»



Με τρώνε τα φίδια, παίδες, γι’ αυτό το ώριμο σχέδιο...
Μακριά τα χέρια από τα συνήθη υποζύγια! Πιάστε τους φοροφυγάδες και σταματήστε τις εύκολες χαριστικές περαιώσεις! (Δείτε σχετικό άρθρο εδώ)

Προσέξτε τώρα και το “δόγμα”:

Ευ. Βενιζέλος: «Η συζήτηση αυτή διέπεται από ένα θεμελιώδες διαδικαστικό δόγμα: όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία προκατάληψη, τίθενται υπό συζήτηση. Ταυτοχρόνως, όμως, όλες οι ισχύουσες ρυθμίσεις εφαρμόζονται πλήρως, δεν αναστέλλεται ούτε τίθεται εν αμφιβόλω η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.»

Κουβέντα να γίνεται, δηλαδή. Όλα συζητούνται αλλά οι ισχύουσες ρυθμίσεις με τις αδικίες τους εφαρμόζονται πλήρως! Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Πολύ μας δουλεύει ο Βαγγέλης, παίδες!

Ανησυχεί, όμως, για την ψυχολογία μας:

Ευ. Βενιζέλος: «Το λέω αυτό, γιατί όσο κι αν φαίνεται περίεργο, το κλίμα αλλάζει με μεγαλύτερη ευκολία διεθνώς όταν είμαστε συνεπείς και αποτελεσματικοί στην εφαρμογή των ανειλημμένων υποχρεώσεών μας, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο το κλίμα να αλλάξει εσωτερικά, αλλά αυτό το κλίμα έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί η οικονομική ψυχολογία ως ψυχολογία καταναλωτική, επενδυτική, καταθετική, δεν είναι ένα αόριστο και απρόσωπο φαινόμενο, αλλά είναι ένα γεγονός υλικό, παράγει οικονομικά αποτελέσματα.»

Συ είπας, Ευάγγελε! Φτιάχνεται, όμως, η ψυχολογία με τη συστηματική τρομοκρατία περί πτώχευσης που μας ασκείτε; Πάντως, από καταναλωτική ψυχολογία, άστα να πάνε… Ούτε σαγιονάρα δεν αγοράζουμε. Από καταθετική ψυχολογία; Εδώ μιλάμε για βενιζέλειο ανέκδοτο. Τι να καταθέσει ο μικρομεσαίος που δε σταυρώνει πελάτη, ο άνεργος, ο συνταξιούχος που τον ξεζουμίσατε με το ΛΑΦΚΑ, ο χαμηλοσυνταξιούχος που δε μπορεί να βγάλει το μήνα και αγοράζει βερεσέ, ο δημόσιος υπάλληλος που του αλλάξατε τα φώτα στις περικοπές; Τι να καταθέσουν όλοι αυτοί; Αέρα κοπανιστό;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται πως ζει σε άλλη χώρα! Σε λίγο θα μας πει να τρώμε παντεσπάνι αν δεν μπορούμε ν’ αγοράσουμε ψωμί.

Βαγγέλη, κάτσε φρόνιμα!

Όταν αποκαλούσες το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο αναγκαίες σωστικές κινήσεις, για ποιο πράγμα μας καλείς τώρα να συζητήσουμε; Για το αν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των βιομηχάνων θα κατέβει από το 45% στο 40%, τη στιγμή που με το ΛΑΦΚΑ, αν υπολογιστεί ως ανώτερος φορολογικός συντελεστής, ισοδυναμεί με 60, 70, και 90 %, ανάλογα με την κλίμακα σύνταξης;

Για πάρτε μολύβι και χαρτί να δειτε αυτός ο ΛΑΦΚΑ σε τι φορολογικό συντελεστή-μαμούθ μεταφράζεται…

Πάρτε για παράδειγμα ένα συνταξιούχο με ετήσια σύνταξη 40.000 ευρώ, δηλαδή μηνιαία σύνταξη 3.333,333 ευρώ. Σύμφωνα με τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές , το σύνολο του φόρου που θα πληρώσει είναι 8.000 ευρώ.

Αν είναι άνω των 60 ετών, η επιβάρυνση του ΛΑΦΚΑ είναι 11% επί του συνόλου του ακαθάριστου εισοδήματος. Δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 11% x40.000= 4.400 ευρώ. Με άλλα λόγια, θα πληρώσει σύνολο 8.000+4.400=12.400 ευρώ φόρο. (Και το ΛΑΦΚΑ μια μορφή φόρου είναι!)

Πάμε τώρα πίσω στους συντελεστές φορολογίας. Για το κομμάτι του εισοδήματος μέχρι 32.000 ευρώ, ο συνολικός φόρος (δείτε τον πίνακα) είναι 5.120 ευρώ. Αν θεωρήσουμε ότι ο πρόσθετος φόρος, δηλαδή τα 12400-5120=7.280 ευρώ επιβαρύνουν το τελευταίο κλιμάκιο του εισοδήματος, δηλαδή τα 40.000-32.000= 8.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι ο ατυχής συνταξιούχος για το ποσό αυτό φορολογείται με συντελεστή 7.280/ 8.000=91% !!!

Τώρα, αν πάμε στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με σύνταξη πάνω από τα 1700 ευρώ, εκεί η σφαγή είναι ηρώδεια.

Είπατε τίποτα για φορολογική δικαιοσύνη; Πρόκειται για έγκλημα κατά των συνταξιούχων που δεν έχουν μοχλό πίεσης, δε μπορούν να εκβιάσουν και να ταλαιπωρήσουν το κοινωνικό σύνολο όπως κάνουν άλλες κοινωνικές ομάδες…

Αλλά μη στενοχωριέστε, δεν πρόκειται για λιτότητα. “Εξυγίανση” τη βάφτισε ο Ευ. Βενιζέλος…

Tags: εθνικό φορολογικό σύστημα, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλίμακα ΛΑΦΚΑ, Φορολογικοί συντελεστές