Η Ελλάδα στη δίνη των κερδοσκοπικών παιχνιδιών

Όσοι αμφιβάλλετε ακόμηimg074 ότι
το Χρηματιστήριο είναι
το “πορνείο του καπιταλισμού”, όπως το χαρακτήριζε ο Καρλ Μάρξ, ίσως πειστείτε ακούγοντας το επόμενο video. Και να φανταστείτε ότι τότε που τα έλεγε αυτά ο Μαρξ δεν είχαν επινοηθεί και ενσωματωθεί στα χρηματιστήρια τα στοιχήματα που ονομάζονται “Παράγωγα” (Derivatives) όπου οι παίχτες κερδίζουν ακόμη κι όταν ένα χρηματιστήριο πιάνει πάτο, έχοντας ποντάρει (προκαλέσει) την πτώση του. Μιλάμε για την τέχνη της θεσμοθετημένης απόλυτης υπεξαίρεσης.
(Βλέπε δωρεάν βιβλίο μου “Σοφοκλέους Καζίνο” εδώ.)

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους, και αναμεταδίδεται από τους ειδικούς στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με πάσα σοβαρότητα, με δέος θα έλεγα, για τη ζημιά που κάνει τάχα η υπό πτώχευση χώρα μας και η αναξιοπιστία της στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Λες και είμαστε ο ομφαλός της γης, κάποιοι κατεργάρηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πρόσφατη πτώση του ευρώ οφείλεται στην ανησυχητική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Έψαξα λοιπόν κι εγώ να δω τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας ευρώ-δολλαρίου τα προηγούμενα χρόνια, που η Ελλάδα δεν ήταν στο μάτι του κυκλώνα, και βρήκα τον πίνακα που σας παρέθεσα ανωτέρω. (πηγή)

Είναι προφανές ότι οι κερδοσκόποι ανεβοκατεβάζουν τις ισοτιμίες νομισμάτων κατά τα καλά και συμφέροντα, και απλά όταν τους βολεύει, για στάχτη στα μάτια των αφελών, αποδίδουν την πτώση ενός νομίσματος ή την άνοδο ενός άλλου σε πραγματικά γεγονότα (τα οποία συχνά προκαλούν οι ίδιοι). Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα χρηματιστήρια. “Προφανώς και είμαστε ενήμεροι των κερδοσκοπικών παιχνιδιών”, είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. “Τέτοια παιχνίδια γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται.”
Και βέβαια θα γίνονται, όσο ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός παρέχει γη και ύδωρ στους κερδοσκόπους θεσμοθετώντας και εξαγιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα υφαρπάζουν μέσω μερικών “κλικ” τον πλούτο των χωρών.

Για να δείτε ότι οι ισοτιμίες των νομισμάτων έχουν δικό τους “θεό”, εκείνον της κερδοσκοπίας, προσέξτε ποια ήταν η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τον Οκτώβριο του 2008, όταν η Αμερικάνικη οικονομία βρισκόταν σε τρομακτική ύφεση. Αν δεν το θυμάστε, διαβάστε εδώ. Στις 27/10/2008, το δολάριο είχε χτυπήσει οροφή, με την ισοτιμία: 1 ευρώ=1,2460 δολάρια! Για τον καταποντισμό του Ευρώ τότε δε μπορούσαν ν’ αποδώσουν τις ευθύνες στην Ελλάδα, και για την εκτίναξη του δολαρίου στα ύψη δε μπορούσαν να θριαμβολογήσουν για την αμερικάνικη οικονομία, αφού αυτή βρισκόταν σε μεγάλη κρίση.

Η ληστρική πατέντα είναι πια γνωστή και επαναλαμβανόμενη, όπως επαναλάμβάνονται διαδοχικά οι τέσσαρες εποχές του χρόνου. Οι κερδοσκόποι, επικαλούμενοι την όποια δικαιολογία, στέλνουν ένα νόμισμα στα τάρταρα, για να το αγοράσουν στη συνέχεια στα φτηνά (ακριβώς όπως κάνουν με τις μετοχές), στη συνέχεια να το ξανανεβάσουν στα ψηλά, να το μοσχοπουλήσουν και να καρπωθούν υπέρογκα ληστρικά κέρδη! Αυτοί, δυστυχώς, είναι οι νόμοι της ζούγκλας της διεθνούς κερδοσκοπίας… Σε αυτό το τρισάθλιο και ανήθικο οικονομικό περιβάλλον είμαστε αναγκασμένοι να επιβιώσουμε, προσφέροντας διαρκώς τον εαυτό μας για “κούρεμα” και “στύψιμο”, μέχρι να βγει η ψυχή μας…

Tags: Derivatives, John Paulson, ισοτιμία ευρώ-δολαρίου