Η “εξομολόγηση” και το “κατηγορώ” του Αντώνη Σαμαρά

%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%BF+%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF Λένε ότι στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Εγώ θα προσθέσω ότι στις φαυλοδημοκρατίες σαν τη δική μας το μεγαλύτερο θύμα είναι η αλήθεια. Ο λαός δεν τη μαθαίνει ποτέ. Εκείνο που του σερβίρουν ως αλήθεια είναι το σκιάχτρο της μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του ατομικού και κομματικού συμφέροντος. Κι επειδή μιλάμε για οπαδούς-πρόβατα που έχουν εθιστεί στο να «σκέπτονται» με το συναίσθημα κι όχι με το νου, ο καθένας εκλαμβάνει ως αλήθεια εκείνο που του σερβίρει το κόμμα του.

Προσωπικά προσπαθώ να είμαι αντικειμενική, και ομολογώ ότι έχω βρει μερικές αλήθειες και περισσότερα ψέματα μέσα σε όλα τα κόμματα. Όπως επίσης αναγνωρίζω και στα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία τα λίγα σωστά που έκαναν, και τα μέμφομαι για τις αμαρτίες και τα περισσότερα λάθη τους. Κανένα κόμμα δε δικαιούται να διεκδικεί το αλάθητο του Πάπα για τον εαυτό του και να στέλνει το αντίπαλο κόμμα στο πυρ το εξώτερο φορτώνοντάς του ακόμα και το προπατορικό αμάρτημα, όπως βλέπουμε να γίνεται τελευταία. Αυτά σαν εισαγωγή.

Προσπαθώντας να ψηλαφήσω την αλήθεια που μας κρύβουν επιμελώς οι κυβερνώντες, ανέτρεξα στην Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στην Προσυνεδριακή Διάσκεψη Χαλκίδας για την Απασχόληση, την Κοινωνική Συνοχή και το Ασφαλιστικό, στις 13-3-2010. Παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Τα έκανε μούσκεμα η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αντί να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα, που κυρίως η ίδια δημιούργησε, ρίχνει όλο το φταίξιμο στη Νέα Δημοκρατία.

Ασφαλώς διέπραξε σφάλματα και η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν έφτασε η Νέα Δημοκρατία το έλλειμμα στο 12,7%. Τα στοιχεία από το Λογιστήριο του κράτους δείχνουν ότι τα δύο τρίτα της υστέρησης εσόδων για ολόκληρο του 2009 έγιναν μόνο μέσα στο τελευταίο τρίμηνο! Όταν είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ… Το οποίο ματαίωσε εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενέγραψε δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί, μετέθεσε έσοδα για την επόμενη χρονιά κι ανέβασε το έλλειμμα όσο ήθελε.

Ασφαλώς είχε ξεφύγει το έλλειμμα από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Όσο περίπου είχε ξεφύγει απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: Κάτι λιγότερο από έξη ποσοστιαίες μονάδες… Αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διέλυσε τον κρατικό μηχανισμό με την ολιγωρία της να μη διορίσει Γενικούς Γραμματείς επί μήνες, παρέλυσε τον εισπρακτικό μηχανισμό, χάλασε το “κλίμα” στην αγορά μιλώντας για επικείμενη χρεοκοπία και παρομοιάζοντας μόνη της την ελληνική οικονομία με… “Τιτανικό”! Τελικά, πέρα απ’ όλα τα άλλα, εκτόξευσε το έλλειμμα και με μεθόδους “δημιουργικής λογιστικής”. Κι ύστερα αρνήθηκε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Και υπέστη την επίθεση των κερδοσκόπων.

Τα υψηλά spreads δεν εμφανίστηκαν επί ημερών Νέας Δημοκρατίας. Προέκυψαν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ.

— Ο πανάκριβος δανεισμός, πάνω από 6%, δεν έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Και ήδη εξουδετερώνει μέρος από τα έκτακτα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει η νέα κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση. Ήδη γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ γράφτηκαν ως πρόσθετες δαπάνες για τα επόμενα χρόνια, λόγω αυτού του αυξημένου κόστους δανεισμού.

* Η Νέα Δημοκρατία ασφαλώς έχει ευθύνη γιατί δεν άλλαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε.

* Ασφαλώς έχει ευθύνη για την “ήπια προσαρμογή” των πρώτων τριών χρόνων διακυβέρνησής της, που ήταν πολύ “ήπια” και δεν ήταν “προσαρμογή”. Κι αυτό φάνηκε όταν ξέσπασε η διεθνής κρίση… Αλλά τουλάχιστον συγκράτησε τα πράγματα και, προς το τέλος, φρόντισε να λάβει μέτρα έγκαιρα. Μέτρα που το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τότε ως “ανάλγητα”. Στη συνέχεια τα ματαίωσε. Και έξη μήνες αργότερα ήρθε το ΠΑΣΟΚ για να πάρει το ίδιο πολύ χειρότερα μέτρα…»

Πάμε τώρα μερικούς μήνες πριν, στην προεκλογική τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου, στις 22/09/2009. Παραθέτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα, που σε συνδυασμό με το τμήμα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά που παρέθεσα μπορεί να φωτίσουν κάπως την αλήθεια που επιμελώς μας κρύβουν:

Γιώργος Παπανδρέου:

«Και τα λεφτά δε λείπουν, διότι εγώ θα ρωτήσω ευθέως τον κ. Καραμανλή, χρέωσε τη χώρα 100 δις ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια. Από 160 δις ευρώ χρέος, πήγαμε στα 260 δις ευρώ κ. Καραμανλή. Πού τα πήγατε αυτά τα λεφτά;»

Κώστας Καραμανλής:

«Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος. Ήταν το 1981 ούτε 30% του ΑΕΠ, ξεπέρασε το 100% το 2004. Λέει ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας τους απόλυτους αριθμούς, ότι υπάρχει αύξηση στον αριθμό. Βεβαίως υπάρχει αύξηση στον αριθμό, αλλά ξέρετε γιατί υπάρχει αυτή η αύξηση; 65% από αυτά τα πρόσθετα χρήματα, περίπου δηλαδή 50 δις, προέρχονται από τους τόκους της εξυπηρέτησης των δανείων, που είχαν συναφθεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Άλλα 10 δισεκατομμύρια είναι από τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Άλλα 7 δισεκατομμύρια ήταν από διευθετήσεις σε ασφαλιστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η περίφημη νομοθετική υπαγωγή σε βάρος του προϋπολογισμού, του ασφαλιστικού της ΔΕΗ.

Με δυο λόγια: το δημόσιο χρέος είναι αυτό που δημιούργησε, διόγκωσε και κληρονόμησε στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του.»

Γιώργος Παπανδρέου:
«Σε ό,τι αφορά το χρέος για το οποίο μιλήσατε, θέλω να σας θυμίσω, ότι 50 δις μας φόρτωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη και άλλα 100 δις φορτώσατε εσείς. Αυτά είναι τα έργα τα δικά σας, αντί να έχουμε ανάπτυξη και σημαντική, ουσιαστική ευμάρεια στη χώρα με ένα 5% το οποίο αφήσαμε εμείς αύξηση του ΑΕΠ, σήμερα έχουμε μια ουσιαστική συρρίκνωση της οικονομίας για την οποία εσείς δεν απαντάτε.»

Κώστας Καραμανλής: «Λοιπόν, είναι αποδεδειγμένο ότι επί των κυβερνήσεών σας έγινε πρωτάθλημα η δημιουργική λογιστική και η παραποίηση στοιχείων. Αυτή είναι η αλήθεια. Το δημόσιο χρέος; Το δημόσιο χρέος το αύξησαν, το μεγάλωσαν, το συντήρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ακόμα πληρώνουμε και θα πληρώνουν για πολλά χρόνια οι πολίτες και τα παιδιά μας τα σπασμένα αυτά. Αλλά τουλάχιστον πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.»

Αυτά τα ολίγα, και για να βγάλει κανείς άκρη για το ποιος λέει περισσότερα ψέματα όσον αφορά τον επιμερισμό των ευθυνών για το υπέρογκο δημόσιο χρέος που απειλεί την ίδια την υπόσταση της χώρας μας μάλλον θα πρέπει ν’ ανατρέξει στη… μεταφυσική. Εγώ πάντως δε σκοτίζομαι διότι έχω βγάλει προ πολλού τα συμπεράσματά μου και τα επαναλαμβάνω: ΦΤΑΙΕΙ Η ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΦΑΥΛΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ! Γι’ αυτό δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα βγούμε κάποτε από το σκοτεινό τούνελ με αυτό το μοντέλο της Κοινοβολευτικής Δημοκρατίας.

Μπορεί να υπάρξει θεραπεία της ασθενούς (Ελλάδας) μ’ ένα φάρμακο (δημοκρατία) που προκάλεσε την ίδια την ασθένεια; Αστεία πράγματα!

Tags: Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής