Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι αινιγματική

Παλαιστινίων Ισραήλ

By Paul Craig Roberts

Με ρωτούν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, η οποία φαίνεται να απομακρύνει την προσοχή από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Οι άνθρωποι, και  εννοώ άνθρωποι που δίνουν προσοχή, αναρωτιούνται γιατί οι Παλαιστίνιοι θα επιτίθεντο στο Ισραήλ  με τέτοιο τρόπο, καθώς αυτό παρέχει στον Netanyahu μια δικαιολογία για να αρπάξει τα υπόλοιπα κομμάτια της Παλαιστίνης και να καταστρέψει τη λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας έτσι τη λύση των δύο κρατών με κατάκτηση. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει το Ισραήλ αφού οι Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινούς και πήραν ομήρους; 

Έχω ακούσει την επίσημη εξήγηση της παλαιστινιακής μπαμπεσιάς, αλλά δεν έχω εξήγηση για την επίθεση. Φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από μπαμπεσιά. Συμφωνώ με αναγνώστες ότι αυτό που έκανε η Hamas φαίνεται περίεργο, διότι έτσι πέφτει στα χέρια του Ισραήλ. Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχει κάτι άλλο περίεργο με την επίθεση. Πώς μπήκαν τα drones και τόσοι πολλοί πύραυλοι, υποτίθεται από το Ιράν, και κάποιοι λένε από την Ουκρανία, στη λωρίδα της Γάζας και πώς οι επιτιθέμενοι της Hamas μπήκαν στο Ισραήλ;

Η επίθεση της Hamas  έχει κάτι από τη “γεύση” της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακριβώς όπως κάθε πτυχή του Κράτους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ απέτυχε ταυτόχρονα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, έτσι και το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ για το Ισραήλ, απέτυχε ταυτόχρονα.   

Μυστηριωδώς, οι μαχητές της Hamas  μπήκαν  στο έδαφος του Ισραήλ από τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς να εντοπιστούν.  

Μυστηριωδώς, μεγάλες ποσότητες όπλων εισήλθαν στην Παλαιστίνη μέσω του Ισραήλ χωρίς να εντοπιστούν. 

Αυτή είναι πολύ βολική αποτυχία για να είναι πιστευτή. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν κάποιος στο Ισραήλ θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την πλήρη αποτυχία ασφάλειας. Στις ΗΠΑ κανείς δεν λογοδότησε για τις αστοχίες ασφαλείας της 11ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα έπρεπε να μας είχε εξηγήσει πολλά.

Χωρίς να γνωρίζουμε, μπορούμε παρά να κάνουμε εικασίες. Εδώ έχουμε ένα κίνητρο: Το Ισραήλ μπορεί τώρα να κλέψει την υπόλοιπη Παλαιστίνη.  Ένα άλλο κίνητρο μπορεί να είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να επεκτείνει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο πόλεμο και να πετύχει αυτή τη φορά να αρπάξει τους υδάτινους πόρους του νότιου Λιβάνου. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δυσάρεστο με ισραηλινές κινήσεις κατά της Συρίας και του Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν στα ύψη προκαλώντας παγκόσμια αναταραχή. Ένας νικηφόρος πόλεμος και το τέλος του παλαιστινιακού προβλήματος θα απελευθέρωνε τον Netanyahu από τα νομικά και πολιτικά του προβλήματα. Υπάρχουν πολλά να σκεφτούμε… 

Ας προχωρήσουμε όμως στην αποτυχία ασφαλείας που κατέστησε δυνατή την επίθεση. Γιατί ο Netanyahu θα διευκόλυνε τη Hamas να επιτεθεί στο Ισραήλ καταργώντας την ασφάλεια του Ισραήλ;  Φαίνεται μια ανόητη πρόταση, αλλά δεν είναι καθώς δημιουργεί τις συνθήκες υπό τις οποίες το Ισραήλ μπορεί να απορροφήσει ό,τι έχει απομείνει από την Παλαιστίνη, όπως η 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους νεοσυντηρητικούς να ξεκινήσουν τους πολέμους που είχαν σχεδιάσει στη Μέση Ανατολή.

Το δύσκολο ερώτημα είναι γιατί οι Παλαιστίνιοι να προκαλέσουν την καταστροφή τους επιτιθέμενοι στο Ισραήλ όταν η Hamas δεν έχει καμία προοπτική να νικήσει το Ισραήλ;   

Και πάλι, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες. Θα μπορούσε να είναι μια ισραηλινή επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Το Ισραήλ διεισδύει στη Hamas, όπως το FBI διεισδύει σε υποστηρικτές του Trump και πατριωτικές ομάδες που τώρα αποκαλούνται εγχώριοι τρομοκράτες. Οι Ισραηλινοί πράκτορες μεγιστοποιούν την κακοποίηση των Παλαιστινίων  από το  Ισραήλ. Ο Netanyahu τους βοηθάει να ανατινάξουν το Ιερό Τζαμί. Οι πράκτορες καταλήγουν σε ένα σχέδιο επίθεσης που κατέστη δυνατό με όπλα από το Ιράν και συσκευές από το Ιράν για να μπλοκάρουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Το κάνουν αυτό προσεκτικά, βασιζόμενοι στις δεκαετίες του θυμού και του πόνου και στην προοπτική απελευθέρωσης από την ανικανότητα να παραγκωνίσουν τη λογική της Hamas.

Δεν λέω ότι αυτές οι εικασίες αρκούν ως εξήγηση. Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν αυτές οι εικασίες, αν διερευνηθούν, αποδεικνύονταν πιο κοντά στην αλήθεια από όποια επίσημη αφήγηση προκύψει.

paulcraigroberts.org

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Hamas, Paul Craig Roberts, ΗΠΑ, Ιράν, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι, πόλεμος, Χαμάς