Η Ευρώπη όμηρος των τραπεζών

Καταπέλτης ήταν χτες στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχετικά με την προνομιακή μεταχείριση των Τραπεζών από την κυβέρνηση. Τα είπε όλα μέσα σε λίγες παραγράφους. Αξίζει να τον ακούσουμε και να προβληματιστούμε. Ξέρω ότι πολλοί, λόγω κομματικής εμπάθειας ή προκατάληψης, περιφρονούν όσα λέγονται από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ή βουλευτή άλλου κομματικού μαντριού εκτός εκείνου στο οποίο ως πρόβατα ή res “ανήκουν”. Κι όμως η αλήθεια βρίσκεται παντού και η μισαλλοδοξία βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την δημοκρατία, αν υποτεθεί ότι το πολίτευμά μας είναι ακόμη δημοκρατικό έτσι όπως το έχουν καταντήσει…

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Όμως, αυτό που ξεπερνά κάθε όριο είναι αυτό που κάνετε με τις τράπεζες. Δεν μου λέτε τι κάνετε; Λεηλατείτε την κοινωνία, την ξεζουμίζετε κυριολεκτικά και την ίδια ώρα ενεργοποιείτε κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες 25 δισεκατομμύρια ευρώ! Έλεος, κύριοι. Έλεος επιτέλους! Ένα δισεκατομμύριο είναι τα κέρδη φέτος μέσα στην κρίση και στις αναδουλειές των τραπεζών. Ένα δισεκατομμύριο! Είναι τα μισά από αυτά που παίρνετε λεηλατώντας φέτος τους μισθούς και τις συντάξεις.

Και έρχεστε και μιλάτε για 25 δισεκατομμύρια εγγυήσεις του δημοσίου στο τραπεζικό κεφάλαιο; Ξέρετε πού έχουν φθάσει αισίως αυτά τα ποσά, κυρίες και κύριοι; Έχουν φθάσει 78 δισεκατομμύρια οι παροχές προς τις “αναξιοπαθούσες” τράπεζες, γιατί έχουν πνίξει την ελληνική κοινωνία στα χρέη και την τοκογλυφία. Επαναλαμβάνω, 78 δισεκατομμύρια! Ξέρετε τι είναι αυτό το ποσό; Το έχετε αναλογιστεί; Είναι έξι φορές τα μέτρα που παίρνει σήμερα η Κυβέρνηση. Είναι πάνω από τις κρατικές δαπάνες. Είναι πάνω από το 1/3 του δημοσίου χρέους. Όλα αυτά “δώρο” στο τραπεζικό κεφάλαιο! “Δώρο” στο τραπεζικό κεφάλαιο!

Δίνετε, λοιπόν, αυτές τις εγγυήσεις. Δεν συμφωνούμε. Δεν μου λέτε όμως, βάζετε και κανένα φόρο για τη ρευστότητα; Γιατί η ρευστότητα των τραπεζών στην οικονομία είναι μηδενική και φέτος καταλήγει αρνητική. Πού πάνε, λοιπόν, αυτά τα λεφτά; Μπορείτε να μας πείτε;Ξέρετε πού πάνε και ξέρετε γιατί τα δίνετε. Διότι αυτές οι εγγυήσεις δεν μένουν εγγυήσεις στις τράπεζες. Φέρνετε εδώ έναν προϋπολογισμό λεηλασίας για τις τράπεζες. Δεν μένουν ως αυθαίρετες γενικές εγγυήσεις, αλλά αυτές μεταφράζονται μετά σε δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κύριοι, με 1% επιτόκιο, προνομιακό χαριστικό επιτόκιο. Γι’ αυτό οι τράπεζες παίρνουν τις εγγυήσεις.

Και ερωτώ: Δεν είναι ντροπή αυτό το οποίο κάνετε; Να δανείζετε τοκογλυφικά το δημόσιο και τα spread τώρα να είναι 10% και οι τράπεζες με τις εγγυήσεις του αναξιόπιστου δημοσίου –που βγαίνει στις αγορές για να δανειστεί με 12% και 13% και 14%- να δανείζονται με 1% και με αυτές τις εγγυήσεις; Δεν είναι τρέλα αυτό; Δεν είναι για ζουρλομανδύα;

Ποιους υπηρετείτε, κύριοι; Δεν υπηρετείτε τις τράπεζες; Δεν έχετε μια Ευρώπη των τραπεζιτών; Αυτό δεν είναι το σύστημα; Ξέρετε, κύριοι, πόσα είναι τα δάνεια των τραπεζών με 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Το υπόλοιπο αυτών των δανείων είναι 95 δισεκατομμύρια ευρώ! Αμύθητο ποσό! Έπρεπε να έχει πλημμυρίσει η αγορά με φθηνά δάνεια, κύριοι, με το 1%. Φθηνά δάνεια με 95 δισεκατομμύρια! Σκεφτείτε δανειοδότηση. Δεν έπρεπε να έχει πλημμυρίσει η αγορά με φθηνά δάνεια; Όμως, αντ’ αυτού, υπάρχει τοκογλυφία και τεράστια κέρδη.Όταν εμείς κάναμε μια πρόταση –που την κάναμε από καιρό- μας βγάλατε τρελούς τότε, όταν για πρώτη φορά το είπαμε. Προσωπικά αισθανόμουν μια απίστευτη πίεση λες και έλεγα τη μεγάλη επαναστατική πρόταση, όταν είπαμε ότι πρέπει απευθείας να διεκδικήσετε να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο –και όχι μόνο φυσικά- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε αυτή ιδιαίτερα τη συγκυρία και μέχρι ένα ορισμένο ποσό ανάσας και ανακούφισης με το 1% και που δεν θα είχαμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή!
Ούτε καν διανοείστε να θέσετε μια τέτοια πρόταση. Δεν διανοείστε να τη θέσετε. Και ερωτώ το γιατί. Τις τράπεζες εξυπηρετείτε; Για τους τραπεζίτες είναι η Ευρώπη; Βεβαίως για τους τραπεζίτες είναι. Βεβαίως τις τράπεζες – κατά κύριο λόγο – και το χρηματιστικό κεφάλαιο εξυπηρετείτε!»

Ρίξτε τώρα και μια ματιά σε παλιότερο άρθρο μου που αναφέρω τις ελληνικές τράπεζες Εθνική και Πειραιώς, που χέρι-χέρι με τους ξένους τοκογλύφους είχαν δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο με το τοκογλυφικό επιτόκιο του 6,3%.Στον τελευταίο δανεισμό πριν από το μνημόνιο έλαβαν μέρος στην τοκογλυφία κατά της Ελλάδας, μαζί με τα ξένα κοράκια, και οι τράπεζες ALPHA BANK και Εμπορική. Δείτε εδώ. Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Οι τράπεζές μας, με το Ελληνικό Δημόσιο ως εγγυητή, δανείζονται με 1% , για να το δανείσουν στη συνέχεια με 6 και 6,3%, καρπούμενες τη διαφορά!

Ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για ζουρλομανδύα που χρειάζονται τραπεζίτες και κυβέρνηση. Κατά τη γνώμη μου, όμως, οι λειτουργοί του ντόπιου και ξένου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν τρελάθηκαν. Είναι γνήσια πιράνχας, αρχιερείς του Μαμμωνά που ρουφάνε το αίμα των λαών!

Tags: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρώπη των τραπεζιτών, Παναγιώτης Λαφαζάνης, τοκογλυφία