Η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων ήταν έγκλημα

Ενός κακού προκειμένου, μύρια έπονται…

ΟΣΕ

Ενώ παγκοσμίως το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του κρατικού σιδηροδρόμου απέτυχε σε χώρες με παράδοση όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, εμείς σπεύσαμε να πουλήσουμε τον εθνικό «θησαυρό» με τίμημα, περίπου τον διπλό προϋπολογισμό μιας χρονιάς… της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού!

Ολέθριες αποφάσεις, ολέθρια αποτελέσματα…
(…)
Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκείνη που ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 τη μεταβίβαση των μετοχών του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italliane για το ποσό των 45 εκ. ευρώ.

Μία πώληση που πραγματοποιήθηκε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους της πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellenic Train, ας σημειώσουμε το εξής.

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός είχε μπάτζετ 15 εκ. ευρώ για τη σεζόν 2021-2022.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε για ένα πόσο που τουλάχιστον στην πρώτη ανάγνωση μοιάζει από ελάχιστο ως σκανδαλώδες.

Σήμερα και σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται στο site της, η ιταλικών συμφερόντων Hellenic Train λαμβάνει 50 εκ. ευρώ ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για παροχές υπηρεσιών προς αυτό.

Παράλληλα, και όπως απέδειξε η τραγωδία στα Τέμπη, οι ελλείψεις είναι όχι μόνο τεράστιες αλλά και επικίνδυνες.

Οι συνδικαλιστές είχαν επισημάνει τους κινδύνους αλλά κανείς δεν τους άκουγε.

(πηγή)

===============================

 

Βουλή, 08/10/2019- ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Ξέρετε, το πρωί βρισκόμουν με συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο και πετούσαμε με το αεροπλάνο. Προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

Έχουν κάνει τη μεταρρυθμιστική τους πολιτική, ιδιωτικοποιήσεις. Κάνατε ένα μεγάλο λάθος, γιατί ως επιχειρηματίας ξέρω πολύ καλά ότι η ιδιωτικοποίηση δεν θεραπεύει το πρόβλημα. Το πρόβλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων δεν είναι στενά ελληνικό πρόβλημα και αυτό που με προβληματίζει, κύριοι Υπουργοί, είναι που δεν το βλέπετε ως ένα ευρύτερο πρόβλημα.

Ο εμπορικός πόλεμος και ο οικονομικός πόλεμος γίνεται για τον έλεγχο των μεταφορών. Και γι’ αυτόν. Ξεχνάτε ότι μιλάτε για τον σιδηρόδρομο στη χώρα μας, όταν ξεχνάτε τον «δρόμο του μεταξιού», παραδείγματος χάριν, ο οποίος είναι μεταφορικώς σιδηροδρομικός δρόμος εμπορευμάτων προς την Ελλάδα. Είμαστε μία πύλη. Όταν παραδίδεις, λοιπόν, τα κλειδιά των σιδηροδρόμων στους Ιταλούς, σημαίνει ότι χάνεις ένα συντριπτικό γεωστρατηγικό, γεωοικονομικό πλεονέκτημα.

Και, βέβαια, επειδή εγώ πάντοτε προσπαθώ με επιχειρήματα να μιλήσω, κάποια στιγμή στο ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να μάθουμε να λέμε τι πραγματικά συνέβη τα τελευταία εκατό χρόνια. Από την εποχή του Τρικούπη, δυστυχώς, ο ελληνικός σιδηρόδρομος παρέμενε ίδιος. Γιατί παρέμενε ίδιος; Μακάρι να είχα έναν προτζέκτορα να αποδείξω στη Νέα Δημοκρατία για ποιον λόγο παρέμενε ίδιος. Διότι η απόσταση από το Σουέζ για να φέρουμε τα εμπορεύματα με το καράβι στο Αμβούργο ή στο Ρότερνταμ ήταν περίπου είκοσι μία μέρες κατά το παρελθόν. Η απόσταση από τον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη είναι μία μέρα. Αυτό έπρεπε να κάνει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν τριάντα χρόνια, να καταλάβουν ότι ο σιδηρόδρομος και τα εμπορικά μεταφορικά μέσα έπρεπε να είναι το υπ’ αριθμόν 1 όπλο της Ελλάδος από την πύλη του εμπορίου, την Κίνα.

Ποιος δεν μας το επέτρεψε; Γιατί δεν λέτε την αλήθεια; Μα, όταν κερδίζουν 200 και 300 δισεκατομμύρια από τα εμπορευματοκιβώτια και τα κοντέινερ οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, σιγά μην άφηναν την Ελλάδα να κάνει σιδηρόδρομο. Αυτό είναι το πρόβλημά σας, ότι δεν καταλαβαίνετε για ποιον λόγο γίνονται αυτά τα πράγματα.

Κι επειδή εγώ τουλάχιστον είμαι ξεκάθαρος στο τι λέω, θα πω κάτι πολύ απλό. Ρωτήστε έναν εφοπλιστή – που τα πάτε καλά εσείς με τους εφοπλιστές εδώ πέρα, έχετε και τον κ. Μαρινάκη τον φίλο σας – πόση είναι η διαδρομή από το Σουέζ για το Ρότερνταμ, πόσο καιρό κάνει. Τώρα είναι πιο γρήγορα τα σκάφη. Κατά το παρελθόν ήταν πολύ πιο αργά. Φανταστείτε, λοιπόν, η Ελλάδα να ήλεγχε το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να έρχονταν και να κούμπωναν τα σκάφη, τα πλοία και τα μεταφορικά και να πηγαίναμε τα εμπορεύματα με το τρένο σε δέκα ώρες στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στην Κεντρική Ευρώπη, στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι χρεοκοπήσατε ακόμη και αυτό το μεγάλο μας όπλο. Είναι πολύ μεγάλο, τεράστιο όπλο οι μεταφορές στην παγκόσμια οικονομία.

Και ξεκινάω έτσι, διότι ο απαρχαιωμένος σιδηρόδρομος δείχνει κάτι. Δείχνει ότι υπήρχε δόλος. Κατά την άποψή μου, δεν μπορεί εγώ να το ξέρω, άλλοι να το ξέρουν και να μην το ξέρετε εσείς ή το ΠΑΣΟΚ ή οι υπόλοιποι που κυβέρνησαν ότι υπήρχε δόλος να είναι απαρχαιωμένος ο σιδηρόδρομος, ώστε κάποια στιγμή, αφού πτωχεύσει – με άλλον τρόπο, θα σας πω πώς πτώχευσε – ο ΟΣΕ να πουληθεί έναντι πινακίου φακής στους Ιταλούς.

Και το χειρότερο ποιο είναι; Πολύ εύστοχα το ΚΚΕ, όπως και ο δικός μας ο εισηγητής, σας είπαν το πολύ απλό: Όλες οι σοβαρές χώρες έχουν κρατικές εταιρείες μεταφορών. Όλες! Ακόμα και η αυστριακή εταιρεία, που παραδώσατε το εμπόριο των σιδηροδρόμων από το Θριάσιο Πεδίο, είναι κρατική εταιρεία.

Τι έρχεστε εδώ και λέτε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας; Ποιος σας είπε ότι το κράτος δεν μπορεί να επιχειρηματίας; Έμμεσα ή άμεσα, μπορεί να είναι, αρκεί να υπάρχουν μυαλά κι όχι πολιτική και πολιτικές που είναι δουλικές απέναντι σε εντολές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το να θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, να μας το πείτε. Να μας πείτε ότι εξυπηρετούμε τα διεθνή συμφέροντα κι όχι τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη. Να το συζητήσουμε κι αυτό.

Όσον αφορά το πώς χρεώθηκε ο ΟΣΕ, να μιλήσουμε λίγο για τα αυτονόητα. Το 70% των 11 δισεκατομμυρίων ήταν χρέη που είχαν δημιουργήσει οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ακούστε, λοιπόν, τα νούμερα που είναι αμείλικτα. Τα πήρα από τις εκθέσεις του ΟΣΕ, όχι από πουθενά αλλού. Ψάξτε και βρείτε τα! Για δεκαετίες δεν κατέβαλε το κράτος – δηλαδή εσείς, που κυβερνούσατε το κράτος, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία – τα χρήματα που ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν και αφορούσαν: Όταν γίνονταν εκλογές, τρέχατε τον κοσμάκη με τα αεροπλάνα και τα τρένα για να ψηφίσουν. Ποτέ, όμως, δεν πλήρωσε το κράτος ή το κόμμα σας αυτά τα τρένα που χρησιμοποιήσατε για να μεταφέρουν τους επιβάτες, τους οπαδούς σας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χρήματα στη βάση συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συγχρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού και των υποδομών του ΟΣΕ, δεν δόθηκαν ποτέ. Στη «FRAPORT» αμέσως τα δώσατε όμως. Στη Θεσσαλονίκη η «FRAPORT» σήμερα χτίζει είτε από τα υπερκέρδη που έχει βγάλει είτε από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούσε η Ελλάδα να το κάνει αυτό; Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε εμείς αυτό ως χώρα; Δεν έχουμε τους κατάλληλους τεχνοκράτες; Τον οποιοδήποτε να βάλετε, αν του δώσεις 10 ευρώ μπορεί να φτιάξει ένα αεροδρόμιο. Κι ακούω τους νεοδημοκράτες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να λένε: «α, τι ωραίο που το έκανε η «FRAPORT»». Δεν το έκανε η «FRAPORT», κύριοι. Εσείς το κάνατε, με την αστοχία σας χρεοκοπήσατε ουσιαστικά τα αεροδρόμια και πουλήσατε πλασματικά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Χρήματα για επενδύσεις για τροχαίο υλικό για τον ΟΣΕ, για τα οποία είχαν υπογράψει προγραμματικές συμφωνίες, δεν δόθηκαν ποτέ! Το λέει η έκθεση του ΟΣΕ. Χρήματα που οφείλονταν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων προκύπτουν για μια δημόσια υπηρεσία, δηλαδή την επιδότηση άγονων γραμμών, μειωμένα ή δωρεάν εισιτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, δεν δόθηκαν ποτέ.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έλεγε ο καλός συνάδελφος από το ΜέΡΑ25 για τη σύνδεση από τη δυτική Πελοπόννησο προς την Ήπειρο. Δηλαδή, τι πιο απλό απ’ αυτό; Κάνατε ένα έργο το Ρίο-Αντίρριο, το δώσατε σε γαλλική εταιρεία, -Γάλλοι το εκμεταλλεύονται, 1 δισεκατομμύριο και πλέον κέρδη έχουν οι άνθρωποι τόσα χρόνια που το χρησιμοποιούν- και δεν κάνατε έναν σιδηρόδρομο. Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σας.

Ξέρετε, το είχαν κάνει και οι Αβδιρήτες αυτό, αν πάτε λίγο στην ιστορία, με τα νερά που μετέφεραν, αλλά δεν είχαν τις βρύσες. Στο τέλος έκαναν τις βρύσες, δεν είχαν το νερό. Κάνατε, δηλαδή, μια γέφυρα και δεν κάνατε σιδηρόδρομο. Για να μην πω για τη Φλώρινα, τη Μακεδονία μας, τη Μακεδονία μας, τη Θράκη, που δεν έχουν σοβαρό σιδηρόδρομο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι δεκαετίες αυτή η ιστορία.

Οι ιταλικοί κρατικοί σιδηρόδρομοι, λοιπόν, SPΙ, κρατική εταιρεία συμμετοχών που διαχειρίζεται τις υποδομές και υπηρεσίες στο ιταλικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε μια εταιρεία κρατική Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ -δεν ξέρω, όλα μαζί- για να διαχειριστεί τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα. Δηλαδή, είναι πιο έξυπνοι οι Ιταλοί; Πιο έξυπνοι είναι οι Γερμανοί; Πιο έξυπνοι είναι οι Αυστριακοί; Πιο έξυπνοι είναι όλοι αυτοί; Ε, δεν είναι! Απλά έπρεπε να πτωχεύσει ο ΟΣΕ, να έρθουν οι Κινέζοι στο λιμάνι, στον Πειραιά, να έρθουν οι Ιταλοί, να έρθουν οι Αυστριακοί και όλο το υπερκέρδος να το καρπώνονται αυτοί και όχι το ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι το έγκλημά σας. Θεωρείτε, δηλαδή, πως ό,τι ιδιωτικοποιείται είναι καλό. Δεν είναι έτσι! Δεν μπορεί να είναι έτσι! Δεν μπορεί όλοι οι άλλοι να έχουν κρατικές εταιρείες κι εμείς να μην έχουμε κρατικές εταιρείες. Δεν γίνεται!

Εμπορευματικά κιβώτια: «RAIL CARGO LOGISTICS», «GOLD AIR». Κοινοπραξία ελληνικής «GOLD AIR» με κρατική εταιρεία της Αυστρίας. Μιλάω γι’ αυτή με τα εμπορευματικά κιβώτια στο Θριάσιο Πεδίο. Κρατική αυστριακή εταιρεία είναι. Παραδώσατε τα κλειδιά των μεταφορών σε μία κρατική αυστριακή εταιρεία. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα από μία Κυβέρνηση που θέλει να κερδίζει χρήματα προς όφελος του ελληνικού λαού.

Δεν θα πω και το άλλο το σχέδιο. Δύο ρουμανικές εταιρείες, έμμεσα χρηματοδοτούμενες από το κράτος της Ρουμανίας, θέλουν να πάρουν κομμάτια από την Ελλάδα. Οι Ρουμάνοι, ρε παιδιά! Συνάδελφοι, οι Ρουμάνοι, το καταλαβαίνετε; Η Ρουμανία που πριν είκοσι πέντε χρόνια είχαν Τσαουσέσκου και πείνα, φτώχεια και δεν ξέρω τι άλλο. Και τώρα ξαφνικά φτάσαμε στο σημείο να εξαγοράζουν εμμέσως κρατικές ρουμανικές εταιρείες τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Και δεν ντρεπόμαστε!

Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά. Ξέρετε γιατί ήρθε η «COSCO» στο λιμάνι του Πειραιά; Το έχει πει κανείς εδώ μέσα για ποιον λόγο ήρθε εδώ; Γιατί τους πέταξαν οι Ιταλοί από εκεί! Γιατί τότε αντέδρασαν όλες οι επώνυμες εταιρείες των ιταλικών προϊόντων, που έχουν μία βαριά βιομηχανία.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό έγινε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Ναι, και γι’ αυτό έγινε. Παρενέβη εισαγγελέας. Έχω τη δικογραφία στα χέρια μου, κύριε Ρουσόπουλε. Θα σας τη φέρω στο γραφείο σας. Υπάρχει δικογραφία. Απώλεια δισεκατομμυρίων εσόδων από τα λαθραία εμπορεύματα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διεκδικούσαν τρεις εταιρείες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Άλλο σας λέω. Αντιδρούσαν οι Ιταλοί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τους παρακάλαγαν οι Ιταλοί να πάνε.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Ναι, ναι, ξέρω. Γονυπετείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Μην κάντε διάλογο, σας παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Ακούστε λίγο. Δεν ξέρω αν παρακαλούσαν οι Ιταλοί, αλλά σήμερα οι Ιταλοί αγοράζουν μέσω κρατικής εταιρείας τον δικό μας ΟΣΕ που πτώχευσε. Εγώ να συμφωνήσω ότι οι Ιταλοί τους παρακαλούσαν γονυπετείς, γονυκλινείς, έκαναν ικεσίες στην Παναγία τη Μεγαλόχαρη. Τότε γιατί πουλάτε στους Ιταλούς, στο κράτος της Ιταλίας, τον δικό μας ΟΣΕ; Για ποιον λόγο; Πείτε μου να καταλάβω κι εγώ. Ποιος πτώχευσε τον ΟΣΕ; Θα το πείτε εδώ μέσα; Συμφωνώ ότι δεν μπορεί ο ΟΣΕ. Πτώχευσε ο ΟΣΕ. Ποιος κυβερνούσε την Ελλάδα δεκαετίες τώρα; Κυβερνούσαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια!

Αυτή είναι η αλήθεια. Τον πτωχεύσατε και τον ξεπουλάτε τώρα! Αυτό μου λέτε. Να το αποδεχθώ αυτό που λέτε. Έχετε δίκιο. Οι Ιταλοί παρακαλούσαν. Οι Ιταλοί, όμως, έχουν βαριά βιομηχανία και παίρνουν και κρατικές επιχορηγήσεις και δεν κλείνουν εταιρείες τους, όπως τα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Έτσι γίνεται, κύριοι Υπουργοί. Όταν επιχορηγείς κρατική επιχείρηση που είναι στρατηγικού χαρακτήρα, κάνεις τα πάντα για να μη στην πάρουν οι ξένοι. Εμείς τα δώσαμε όλα. Οι Ιταλοί παίρνουν έμμεσα κρατική επιχορήγηση, όπως και οι Γερμανοί με την «THOMAS COOK», κράτησαν την «CONDOR». Ποιος θα πληρώσει τα λεφτά; Απ’ ό,τι μαθαίνουμε θα τα πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχε η εφημερίδα «HANDELSBLATT» ολόκληρο άρθρο ότι έμμεσα θα πάρουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να πληρώσουμε την κρατική εταιρεία τη δική τους. Εσείς δεν τολμάτε να το κάνετε αυτό. Μόλις σας πιέσουν λίγο, κατευθείαν λέτε: πουλάμε. Γιατί να πουλήσουμε;

Πάμε στα υπόλοιπα.

Πέντε εκατομμύρια κοντέινερ ετησίως μετακινούνται από την Ελλάδα. Πέντε εκατομμύρια κοντέινερ! Ξέρετε πόσα χρήματα είναι; Δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πάρει; Όχι η Ελλάδα. Ο Ιταλός, ο Αυστριακός, το κράτος τους. Όχι εμείς! Δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ! Συντηρητική ανάλυση έκθεσης από ειδικούς, οι οποίοι την έκαναν και την παρέδωσαν σε εμάς. Δεκαπέντε δισεκατομμύρια είναι. Πόσα θα πάρουμε με αυτά που κάνατε; Κανείς δεν ξέρει. Δεν ξέρουμε πόσα θα πάρουμε – μπορεί να μην πάρουμε και τίποτα – και τους δίνουμε και 15 δισεκατομμύρια από τον πρώτο χρόνο.

Τι επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι αυτό! Φοβερό επιχειρηματικό δαιμόνιο στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στους υπόλοιπους. Αν είχατε δικές σας επιχειρήσεις, θα τις είχατε κλείσει από την πρώτη ημέρα. Λουκέτο θα βαρούσαν.
Μείωση εμπορευματικού έργου Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Ακούστε το άλλο αίτημα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επί δύο μήνες, κύριε Υπουργέ, κάποιοι από αυτούς που θέλετε να μεταφέρετε εσείς στην ηπειρωτική Ελλάδα – οι λαθροεισβολείς – είχαν κλείσει τον σιδηρόδρομο στη βόρεια Ελλάδα. Ξέρετε τι ζημιά έπαθε και έπεσε κάθετα η μεταφορά των εμπορευμάτων;

Φανταστείτε ξαφνικά, λοιπόν, επειδή τους μεταφέρετε στο Κιλκίς, τους μεταφέρετε στους Ευζώνους, στη Λάρισα να κλείσουν οδικούς άξονες, σιδηροδρόμους οι λαθροεισβολείς, που τόσο πολύ αγαπάτε, γιατί είστε πολυπολιτισμικοί, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός της χώρας, είστε εναντίον του νατιβισμού, της αυτοκτονίας, δηλαδή, των Ελλήνων, κύριε Σιμόπουλε, που θέλετε να μιλήσετε μετά. Έτσι είπε ο Πρωθυπουργός εδώ σε ομιλία του, ότι είναι εναντίον του νατιβισμού. Μπορώ να σας προσκομίσω και την ομιλία του. Αν κλείσουν, λοιπόν, τις μεταφορές, τι απώλεια εσόδων θα έχουμε; Τεράστια. Είναι κάποια ζητήματα, λοιπόν, που πρέπει να δούμε λίγο σοβαρά.

Πάμε στο νομοσχέδιο τώρα, το οποίο είναι επί χάρτου. Είναι μία κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φοβόμαστε μη μας τιμωρήσουν οι Ευρωπαίοι φίλοι μας. Μας αγαπούν τόσο πολύ, που όταν θέλουν να πάρουν κάτι, λένε «θα σας τιμωρήσουμε, θα σας πάρουμε το κεφάλι». Και εδώ ξαφνικά, αντί να μας πάρουν μόνο το κεφάλι, μας παίρνουν και το σώμα μαζί.

Ακούστε: Κατοχυρώνεται το δικαίωμα σιδηροδρομικής εταιρείας με έδρα κράτος-μέλος να προσφέρει υπηρεσίες οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλήρης απελευθέρωση εμπορευματικών μεταφορών. Εδώ θέλω να ρωτήσω κάτι όλους σας: Αν εγώ, το κράτος της Αυστρίας ή της Κίνας ή της Ιταλίας ελέγχω τα εμπορευματοκιβώτια, ένα άλλο κράτος ελέγχει το λιμάνι – εκεί είναι και ο Μαρινάκης Δήμαρχος, μάλλον υποκαθιστά, δεν είναι τυχαία η παρουσία του εκεί – είναι η «COSCO» κρατική, ποιος μου λέει εμένα ότι όλη αυτή η διαδρομή δεν είναι εις βάρος των εθνικών μου συμφερόντων; Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν χάνω λεφτά; Πώς ελέγχουμε όλο το εμπόριο που έρχεται ή φεύγει;

Δεν ελέγχεται. Εξ ου και τα «μαϊμού» προϊόντα που βρίσκει η Κυβέρνηση τελευταία και πολύ καλά κάνει το Υπουργείο και τους μαζεύει όλους, για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Όμως, κάνετε ένα λάθος. Εσείς, πονάει το δόντι, κόβω το κεφάλι! Αντί να πάτε στην πηγή, στο λιμάνι, Υπουργέ μου, να ανοίξετε τα κοντέινερ, γιατί δεν έχετε υπαλλήλους εκεί, να δείτε τι λαθρεμπόριο και εμπόριο γίνεται εκεί μέσα, τι κάνετε; Πιάνετε τον κακομοίρη τον έγχρωμο που είναι εκεί στον δρόμο και πουλάει τα παπούτσια – κακώς τα πουλάει – αντί να πάτε στην πηγή, στον μεγάλο λαθρέμπορο, να χτυπήσετε τα κοντέινερ. Τα δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ από το παρεμπόριο από εκεί πηγάζουν, όχι από τον έναν ή τους δύο ή τους πέντε που συλλαμβάνετε. Αυτό πρέπει να κάνετε, αν θέλετε να χτυπήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Επίσης, λέει το νομοσχέδιο ότι μπορούν όμιλοι να επενδύουν. Ας πούμε, κύριε Υπουργέ, ότι το ακούει από την Πρώτη Σερρών ένας συγχωριανός σας και λέει: «Όμιλοι! Α, επενδύσεις!». Μα, δεν είναι επενδύσεις, είναι κρατικοί όμιλοι. Είναι η Γερμανία, είναι η Γαλλία, είναι η Ιταλία, κρατικά μονοπώλια. Κρατικά μονοπώλια! Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει κρατικό μονοπώλιο. Δεν γίνεται.

Το μόνο μονοπώλιο που μπορεί να έχει η Ελλάδα, κύριε Υπουργέ, είναι να έχει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επί πενήντα χρόνια. Είναι μονοπωλιακού χαρακτήρα η διακυβέρνηση της χώρας. Δυστυχώς, δεν φταίτε εσείς, φταίνε αυτοί που σας ψηφίζουν. Τι να κάνουμε, όμως;

Προσοδοφόρες γραμμές εμπορευμάτων σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο, λέει, ανταγωνισμού για μεγάλους ομίλους. Στο άρθρο 7.1.ε΄ ουσιαστικά μας λέτε ότι πρέπει να ρωτήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουμε δίκτυο Πελοποννήσου ή νέα σύνδεση Ηπείρου ή Κρήτης. Δηλαδή, να ρωτάω εγώ την Ευρωπαϊκή Ένωση αν μου επιτρέπει στην Πελοπόννησο να κάνω δίκτυο ή αν θα δρομολογηθεί ξανά, για παράδειγμα, η σύνδεση λιμανιού του Βόλου. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Το γράφει το 7.1.ε΄. Μπορούν να μπλοκάρουν τα σχέδια, κύριε Υπουργέ;

Να σας πω και κάτι, κύριε Υπουργέ, για να συνδέσω και το πρώτο που είχα πει, ότι δεν το κάνατε τυχαία όλο αυτό; Χρεοκοπήσατε τον ΟΣΕ για να χάσουμε ένα όπλο. Πείτε μου ένα λιμάνι παγκοσμίως -επειδή αντέδρασε ο κ. Ρουσσόπουλος, τον οποίο εκτιμώ πάρα πολύ- που δεν είχε σιδηρόδρομο, όπως στο λιμάνι του Πειραιά. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν είχε ποτέ σιδηρόδρομο, δεν είχε σύνδεση με σιδηρόδρομο. Και αυτό τυχαίο ήταν ε; Το μεγαλύτερο λιμάνι! Γιατί δεν πρέπει να ξυπνήσουν οι Έλληνες. Στην Αφρική κάθε λιμάνι έχει και σύνδεση με σιδηρόδρομο. Εμείς δεν είχαμε ποτέ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας! Αυτό ήταν αστοχία -ξέρω εγώ, εγκεφαλική;- κάποιων που κυβέρνησαν επί εκατό χρόνια. Δεν κατάλαβαν ποτέ ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να πηγαίνει μέχρι το πλοίο. Δεν το καταλάβαιναν. Ευτυχώς ήρθατε εσείς, η Νέα Δημοκρατία, και κάνατε το έργο στο Θριάσιο Πεδίο, όπως το κάνατε, τσαπατσούλικα δηλαδή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης)

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ λίγο χρόνο παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Όχι απεριόριστο χρόνο. Σας δίνω δύο λεπτά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Περνάω τώρα σε δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Ελλήνων. Δηλώσεις Παππά στη Νέα Υόρκη το 2016. Δηλώσεις Μηταράκη τον επόμενο χρόνο. Μιλούν για μεγάλες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες: «Έρχονται τα λεφτά». Άδωνις Γεωργιάδης: «Έρχονται πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ το 2019». Ούτε μία, όμως, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, γιατί όλες οι επενδύσεις της Αμερικής βουλιάζουν στον Ατλαντικό! Μέχρι να έρθουν, βουλιάζουν! Ούτε 1 ευρώ, ούτε 1 δολάριο.

Το χειρότερο ποιο είναι; Η μόνη επένδυση που έγινε – και το λέω εδώ – ήταν η μυστική συνάντηση Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας για τα δύο καζίνο που πήραν αμερικανικές εταιρείες. Και αυτό δεν είναι επένδυση, κύριοι. Τα καζίνο δεν είναι επένδυση στην Ελλάδα. Σας το λέω αυτό, γιατί ήρθε ο Πομπέο εδώ και μας βλέπει αποδιοπομπαίους τράγους εμάς τους κατοίκους της Ελλάδος.

Κύριε Ρουσόπουλε, γελάτε.

Φάνηκε την επόμενη ημέρα. Μπαίνουν οι Τούρκοι στη Συρία. Θα εισβάλουν στη Συρία. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας. Δεν έχουμε καταλάβει τι παιχνίδια παίζονται. Είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Περιμένουμε από την Αμερική να μας λύσει το Κυπριακό, από τους Γερμανούς να μας λύσουν το προσφυγικό, από τους Αμερικανούς να προστατεύσουν το Αιγαίο. Τότε, τι κυβερνάτε, κύριοι; Αφήστε τα κλειδιά της Κυβέρνησης σε Αμερική και Γερμανία και να τελειώνει η ιστορία. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η ιστορία.

Όσο για τους Γερμανούς φίλους σας, επενδύει η «BMW» ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον προηγούμενο μήνα και η «AIRBUS» άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν περιμένετε, λοιπόν, από Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους, Πορτογάλους να σας σώσουν, φοβάμαι ότι μπορεί μερικοί από εσάς να σωθείτε φεύγοντας με ελικόπτερα ή αεροπλάνα στο Παρίσι και το Λονδίνο, όπως έκαναν κατά το παρελθόν οι περισσότεροι, αλλά εμείς που θα μείνουμε εδώ να πολεμήσουμε, θα σφαγούμε σαν τα αρνιά. Γι’ αυτό λέω να ξυπνήσουμε, να δούμε τι έρχεται, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και το ξέρετε όλοι σας. Το σκέφτεστε, φοβάστε, αλλά δεν δράττε, δεν λειτουργείτε. Δεν υπάρχει δράση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Ελληνικής Λύσης)

Tags: Hellenic Train, ιδιωτικοποιήσεις, Κυριάκος Βελόπουλος, μνημόνια, σιδηρόδρομοι, ΤΑΙΠΕΔ, τραγωδία των Τεμπών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τρένα