Η Κυβέρνηση των υπνοβατών ακονίζει πάλι το χασαπομάχαιρο

Η υπνοβασία είναι μια νευροβιολογική κατάσταση συνείδησης (ασυνειδησίας) κατά την οποία ο υπνοβάτης, ενώ έχει όλα τα σημάδια ενός ξύπνιου ανθρώπου, δεν αντιλαμβάνεται τι κάνει. Τέτοια εικόνα μου δίνει η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει νέα επώδυνα μέτρα, το ίδιο αναποτελεσματικά μ’ εκείνα που εφάρμοσε μέχρι τώρα: μέτρα αντιαναπτυξιακά που οδηγούν την πραγματική οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση και το λαό σε χειρότερη μιζέρια.

Επί δεκαεννέα μήνες προσπαθούσα να διαγνώσω την ασθένεια της “κυβέρνησης παιδικής χαράς”, όμως μόλις σήμερα το κατάφερα. Υπνοβασία είναι η νόσος από την οποία πάσχει η κυβέρνηση, μια νόσος όχι εύκολα διαγνώσιμη, διότι «Ο υπνοβάτης βλέπει, ακούει, μιλάει ή συζητάει – συχνά προφέροντας ασυναρτησίες- ντύνεται, περπατάει, τρέχει, πηγαίνει στο μπάνιο, μετακινεί έπιπλα, τρώει, ακόμα και οδηγεί! Γενικά, εκδηλώνει τόσο περίπλοκες συμπεριφορές, ώστε σε πολλές περιπτώσεις οι παρευρισκόμενοι δεν υποψιάζονται καν ότι έχουν να κάνουν με έναν άνθρωπο ο οποίος βρίσκεται σε βαθύ ύπνο.» (πηγή)

Δυστυχώς ο λαός, λόγω του ότι επί δεκαετίες υπνοβατούσε δημοκρατικά και ο ίδιος, δεν είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί ότι εκείνοι που τον κυβερνούν βρίσκονται σε κατάσταση βαθέως ύπνου, παρόλο που περπατάνε, και μιλάνε. “Βλέποντας”, όμως, δεν βλέπουν, και “ακούοντας” δεν ακούνε, όπως ακριβώς και οι υπνοβάτες.!
Βρε τι μας βρήκε, αλί και τρισαλί!

Ας φέρω όμως ένα παράδειγμα, για να μη νομίζετε ότι αδικώ την κυβέρνηση με λάθος διάγνωση περί ασυνείδητης αντίληψης. Ένα μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά ν’ αυξήσει τα έσοδα είναι η προγραμματισμένη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τον προσεχή Ιούλιο. (tovima) Μα, αγαπητοί μου υπνοβάτες, για να υπάρξουν έσοδα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις ακινήτων. Έτσι δε λέει ο κοινός νους;
Κι ενώ η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τον οικοδομικό όγκο να έχει καταγράψει πτώση 23,7% στο σύνολο του 2010 (πηγή), και να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι σημαντικές οι παρενέργειες από την “καθίζηση” στην πάλαι ποτέ “ατμομηχανή της οικονομίας” σε ανάπτυξη και απασχόληση, η κυβέρνηση των υπνοβατών πιστεύει ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα τρέξει ο κόσμος ν’ αγοράσει ακίνητο από τη… χαρά του να συμβάλλει κι αυτός στη σωτηρία της πατρίδας!

Βέβαια, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έπρεπε να έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση σωτηρίας του Γιώργου Παπανδρέου υφάρπαξε με ψεύτικες υποσχέσεις την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009. Διότι οι πάντες γνώριζαν ότι οι εργολάβοι κατασκευαστές τσέπωναν μαύρο αφορολόγητο χρήμα ίσο με το 50% ή και 100% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που πωλούσαν. Επί δεκαετίες οι κατασκευαστές θησαύριζαν νομότυπα με αφορολόγητο χρήμα, λόγω της σκανδαλώδους διαφοράς μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής αξίας.

Όμως, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από μόνη της δεν θα φέρει έσοδα, όταν μάλιστα η οικοδομή έχει επιβαρυνθεί με πολλούς φόρους. Οι υπνοβάτες που μας κυβερνούν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν μειώσουν δραστικά τους συντελεστές φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων ώστε να ανακουφιστεί ο αγοραστής, αν δεν μειώσουν τον ΦΠΑ στην αλυσίδα των οικοδομικών υλικών ώστε να μειωθεί το κόστος κατασκευής, αν δεν ενισχύσουν τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων της μεσαίας τάξης, επιστρέφοντας, σταδιακά έστω, αυτά που τους υφάρπαξαν, από μόνη της η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα βάλει την ταφόπλακα στην οικοδομή. Διότι απλούστατα αυτός που του πετσόκοψαν τη σύνταξη και το μισθό, και αυτός που φοβάται μήπως μείνει άνεργος αύριο-μεθαύριο, δεν θα τρέξει να πάρει δάνειο για ν’ αγοράσει διαμέρισμα με αυξημένη αντικειμενική αξία και αυξημένους φόρους.
Επιβεβλημένο είναι να παταχθεί η θεσμοθετημένη φοροδιαφυγή των εργολάβων, έστω μετά από εγκληματική καθυστέρηση 21 μηνών (μέχρι την πρώτη Ιουλίου), αλλά οι αγοραστές δεν πρέπει να τιμωρηθούν με αυξημένη φορολογία, διότι απλούστατα θα πουν, «Ευχαριστώ δεν θα πάρω».

Αλλά και όσοι έχουν φυγαδέψει στο εξωτερικό μαύρο αφορολόγητο χρήμα δεν θα σπεύσουν να το επαναφέρουν στην Ελλάδα για να σώσουν την πατρίδα αγοράζοντας ακίνητα αυξημένης αντικειμενικής αξίας, αν δεν τους δοθούν κάποια κίνητρα, όπως σημαντική μείωση της φορολογίας των ακινήτων για μεταβιβάσεις και διατήρηση.

Καλή είναι η αισιοδοξία της κυβέρνησης, αλλά όταν αγνοεί τον κοινό νου και την μέχρι τώρα αναποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μέτρων που έλαβε, συνεχίζοντας την ίδια μοιραία πολιτική της, μοιάζει να υπνοβατεί. Απουσιάζει δηλαδή από τους εγκεφάλους των κυβερνώντων η “ψυχονευρωνική συσχέτιση”. Ωιμέ!

Το χειρότερο είναι πως, όταν ο υπνοβάτης συνέρχεται, δεν διατηρεί απολύτως καμία ανάμνηση των πράξεών του κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Έχουμε άλλωστε απτή απόδειξη της αμνησίας της κυβέρνησης του GAP για τα gaps μεταξύ λόγων και έργων, μεταξύ ευχάριστων προεκλογικών και μετεκλογικών υποσχέσεων και ανηλεούς, ου μην αλλά και αναποτελεσματικού, μαστιγώματος του λαού.

Δυστυχώς η επιστήμη δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην έρευνα καταστάσεων υπνοβασίας εκτός ύπνου, επειδή είναι άδηλη και πνιγμένη μέσα στην οχλαγωγία της συνείδησης του ξύπνιου εαυτού της ημέρας.

Tags: αύξηση αντικειμενικών αξιών, κυβέρνηση υπνοβατών, υπνοβασία, υπνοβάτες