Εκείνοι που νομίζουν ότι θα τα καταφέρουμε να κοροϊδέψουμε για άλλη μια φορά τους «κουτόφραγκους» με τη μαγκιά μας, πλανώνται πλάνην οικτράν και πρέπει άμεσα να προσγειωθούν στη ζοφερή πραγματικότητα και να γίνουμε επιτέλους αξιόπιστοι. Τα στελέχη της κυβέρνησης παιδικής χαράς που κωλυσιεργούν λαϊκίζοντας, προσπαθώντας να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα γερή, ψάχνοντας για τρόπους να παραβιάσουν τους όρους που υπέγραψαν (κακώς) στο «μνημόνιο», οδηγούν την Ελλάδα σε μεγαλύτερες συμφορές. «Αν δε συμμορφωθούμε με τους όρους δανεισμού, θα σταματήσει η βοήθεια και θα οδηγηθούμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ξαφά.
Το τι σημαίνει «ελεγχόμενη χρεοκοπία», ακούστε το στο ΣΚΑΪ 100,3.
Μιράντα Ξαφά: «Πολλές άλλες χώρες έχουν βρεθεί στην ίδια θέση (με την Ελλάδα), και τα έχουν φέρει σε πέρας με επιτυχία. Κι ας μην πάμε μακριά, ας πάμε στη γειτονική μας Τουρκία, η οποία πέρασε τεράστια κρίση το 2001, το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε, η παραγωγή της, το εθνικό προϊόν, έπεσε κάθετα, μιλάμε για διψήφια νούμερα εκεί, αλλά παρόλα ταύτα τα κατάφερε και βγήκε από την κρίση πιο γερή, με πιο υγιή οικονομία, και χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος της. (…)
Κάποιοι υπουργοί έθεσαν θέμα μιας πιο ελαστικής εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο “μνημόνιο”. Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι που είχαμε βάλει την υπογραφή μας και είπαμε “αυτά θα κάνουμε”, είπαμε “να τα ξανασκεφτούμε, είναι πολύ σκληρά” και τα λοιπά. Έχω πρώτα το παράδειγμα του ασφαλιστικού, όπου άρχισαν συζητήσεις για το εάν πρέπει να εξαιρεθούν κάποιες ομάδες, αν θα πρέπει μερικοί να διατηρήσουν κάποια προνόμια, κλπ. Μετά υπάρχουν και άλλα παραδείγματα, π.χ., στα σχέδια νόμου για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Υπήρξαν νομοσχέδια τα οποία ήρθαν στη δημοσιότητα που προσπαθούν να κάνουν αυτό το άνοιγμα των επαγγελμάτων με τρόπο μινιμαλιστικό, ώστε να μη μπορέσει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. (…)
Αν δεν συμμορφωθούμε με τους όρους του δανείου που μας χορήγησαν η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η εκταμίευση των δόσεων που γίνεται σε τριμηνιαία βάση θα σταματήσει και θα μπούμε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Τώρα τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία: το πιθανότερο είναι ότι το υπόλοιπο του δανείου των 110 δις ευρώ που δεν έχει εκταμιευθεί θα χρησιμοποιηθεί για να αποζημιώσουμε κάποιο ποσοστό, ίσως με 60 σεντς το ευρώ για παράδειγμα, τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή αντί να εισπράξουμε εμείς το δάνειο, θα το εισπράξουν οι πιστωτές μας. Και αυτός ο διακανονισμός σε τι αποβλέπει; Αποβλέπει στο να απομονωθεί η Ελλάδα για να αποτραπεί μια γενικότερη κατάρρευση που θα έχει μη ελεγχόμενες συνέπειες για το κοινό νόμισμα. (…)
Οπότε θα πρέπει να γίνει μια πολύ σκληρή προσαρμογή, όπου θα πρέπει οι δαπάνες να πέσουν άμεσα στο επίπεδο των φορολογικών εσόδων και θα πρέπει όχι απλώς να κόψουμε συντάξεις και μισθούς αλλά ίσως να μην τους πληρώσουμε και καθόλου. (…)
Οι λεγόμενες ανελαστικές δαπάνες, που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν είναι και τόσο ανελαστικές, είναι κυρίως οι μισθοί και συντάξεις. Δηλαδή αν κοιτάξετε τις δαπάνες του προϋπολογισμού, υπάρχουν οι τόκοι, υπάρχουν οι μισθοί και συντάξεις, και κάποιες άλλες δαπάνες οι οποίες και να κοπούν δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα. Σας θυμίζω ότι, με όλη αυτή την προσαρμογή που γίνεται, ο στόχος για το έλλειμμα φέτος είναι 8% του ΑΕΠ. Είναι ένα τεράστιο έλλειμμα. Και του χρόνου θα είναι πάλι έλλειμμα, βέβαια θα μικραίνει το έλλειμμα κάθε χρόνο, αλλά θα παραμείνει ελλειμματικός ο προϋπολογισμός σε όλη την τριετία του προγράμματος. Λοιπόν, εάν ξαφνικά σταματήσει η εκταμίευση των δόσεων, θα πρέπει ξαφνικά να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό. Άμεσα, αύριο το πρωί. Δηλαδή κάποιοι δεν θα πληρωθούν.(…)
Εάν τηρήσουμε όλα αυτά που συμφωνήσαμε, θα τα καταφέρουμε. Και υπάρχει μια Ελλάδα που μπορεί. Αλλά αυτή η Ελλάδα που μπορεί δεν είναι η Ελλάδα των κρατικοδίαιτων κομμάτων του άκρατου λαϊκισμού. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι άνθρωποι με τόλμη και φαντασία που θα μπορέσουν να υλοποιήσουν όλα αυτά που λέει το μνημόνιο. Και δυστυχώς με τους ρυθμούς που προχωράμε δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. (…)
Νομίζω ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να μείνει στο ευρώ. Αλλά η αντοχή της Γερμανίας φτάνει κάποια όρια. Και είναι κατανοητή, αν προσπαθήσετε να δείτε το θέμα από τη δική της πλευρά. Αυτοί λένε ότι «εμείς σφίγγουμε τη ζώνη επί δεκαετία, έχουμε επιδοτήσει την ανατολική Γερμανία με την ενοποίηση, παίρνουμε σύνταξη στα 65 μας κι αυτό θα πάει στα 67, και δεν θέλουμε να επιδοτήσουμε τους Έλληνες.»
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ, και όσοι κυβερνητικοί, κομματικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες καθεύδετε ΞΥΠΝΗΣΤΕεεε!!!! ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕεεε!!!
Υ.Γ.
Άσχημα νέα: Πριν από λίγο έλαβα στο Email μου ένα άρθρο για διπλό νομισματικό σύστημα που φαίνεται να προωθείται για την Ελλάδα. Έτσι και αληθεύει, καήκαμε! Αξίζει να το διαβάσετε εδώ.