Η Ντόρα Μπακογιάννη και η “κεντροδεξιά” της

%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%9D%CE%97

Κυρία Μπακογιάννη, διάβασα με προσοχή το μήνυμα που στείλατε με την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς σας για την προεδρία της ΝΔ, και θέλω να σας επισημάνω κάποια πράγματα. Κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εσωκομματικές εκλογές και καλή δύναμη στον αγώνα σας, που δεν θα είναι εύκολος. Όμως με τη δήλωση που κάνατε βλέπω να είστε εντελώς έξω από το πνεύμα και το γράμμα της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κι αυτό δεν προοιωνίζεται λαμπρό μέλλον για την παράταξη στην οποία φιλοδοξείτε να ηγηθείτε.

Δεν έχετε κατανοήσει ότι οι λέξεις δεξιά, κεντροδεξιά, φιλελευθερισμός και τα παρόμοια, εκτός που συντηρούν το βρικόλακα του διχασμού, είναι κόκκινο πανί για το λαό, του προκαλούν ναυτία, αν όχι ανατριχίλα, και τον κάνουν να τρέχει έξω και μακριά σας. Είναι πια λέξεις κενές περιεχομένου για τον απλό πολίτη που ζητάει κοινωνική δικαιοσύνη κι ελπίδα για το μέλλον του. Κι όμως, αυτές τις διαχωριστικές γραμμές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να τις καταργήσει, όπως φαίνεται από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974. Δεν την έχετε διαβάσει; Να σας θυμίσω εγώ τι έλεγε:

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος – που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.
Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Και υπόσχεται:
–> Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.
–> Ότι θα θεωρεί πάντα όλους τους Έλληνες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα απέναντι των βιωτικών ευκαιριών και των δυνατοτήτων που διανοίγει ο πολιτικός, οικονομικός και κοινωνικός βίος.»

Εσείς τι είπατε, κυρία Μπακογιάνννη, που έρχεται σε αντίθεση με τα ανωτέρω;
Παραθέτω σχετικές προτάσεις σας που αντιστρατεύονται το όραμα του ιδρυτή της, και βάζουν αυτογκόλ στη ΝΔ:

1. «Πρέπει να γίνουμε ένα πλειοψηφικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα ολόκληρης της κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης.»

Με τη δήλωση αυτή αποκλείετε ένα μεγάλο μέρος του λαού, δηλαδή το μεγαλύτερο, και τους τοποθετείτε απέναντί σας. Δε βλέπετε το πολιτικό ολίσθημά σας; Δεν έχετε κατανοήσει προς τα πού πορεύεται ο κόσμος;

2. «Στόχος μας είναι το σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα. Βούληση μας, να διευρύνουμε πολύπλευρα την πολιτική μας απήχηση. Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, αλλά και προς τους πολίτες που σήμερα απορρίπτουν την πολιτική.»

Πάλι τα ίδια κενά περιεχομένου λόγια! «Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο»! Κυρία Μπακογιάννη, για το σκεπτόμενο και ακομμάτιστο πολίτη, ούτε το δεξιά σημαίνει τίποτα, ούτε το κέντρο. Είναι γελοίες ξύλινες λέξεις που δεν υποδηλώνουν τίποτα. Δεν αγκαλιάζουν ολόκληρο το λαό, και δεν υπόσχονται κοινωνική δικαιοσύνη, πράγμα που είναι η προϋπόθεση για την ενότητα και την ευημερία ενός λαού. Οι νέοι άνθρωποι αυτό περιμένουν ν’ ακούσουν, κι όχι να συντηρείτε τους εφιαλτικούς διαχωρισμούς του σκοτεινού παρελθόντος – διαχωρισμούς που ο ιδρυτής της “Νέας Δημοκρατίας” ήθελε να καταργήσει. Ή μήπως νομίζετε ότι θα επαναπροσεγγίσετε τους πολίτες που απορρίπτουν την πολιτική – το 30% των ψηφοφόρων που απείχαν από τις τελευταίες εκλογές – με μια τέτοια στείρα γλώσσα;

3. «Η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας. Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας.»

Ποια πολυσυλλεκτικότητα εννοείτε κυρία Μπακογιάννη; Πάλι για δεξιούς, κεντρώους και συντηρητικούς μιλάτε! Αφήστε που οι λέξεις συντηρητικός και φιλελεύθερος αλληλοσυγκρούονται… Μα καλά, δεν έχετε πάρει τα μηνύματα των καιρών, ή το κόμμα σας βρίσκει επίπονη την άσκηση της εξουσίας και θέλει να ξεκουραστεί στην αντιπολίτευση άλλα καμιά εικοσαριά χρόνια; Οι καιροί ου μενετοί για συντηρητισμό, κ. Μπακογιάννη. Η εποχή μας θέλει τόλμη, απαιτεί άλματα, χρειάζεται φαντασία, διψάει για πρόοδο. Κι εσείς ακόμη του μιλάτε για συντήρηση; Βρε τι έχετε πάθει; Πού βρίσκεστε νυχτωμένοι;

4. «Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μου, με όπλο τις αξίες, τις ιδέες, τις αρχές και την ιστορία της μεγάλης μας παράταξης, με καθαρές θέσεις για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ισχυρή κεντροδεξιά και με ξεκάθαρη δέσμευση για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.»

Σας ομολογώ ότι αυτό το «κεντροδεξιά» που επαναλαμβάνετε ως το πιο σύγχρονο ευαγγέλιο μου προκαλεί ναυτία. Δε μπορείτε επιτέλους να βρείτε ένα πιο ελκυστικό πολιτικό στίγμα, μια ρεαλιστική και ελπιδοφόρα αναπτυξιακή ιδεολογία για το κόμμα σας; Ο λαός την έχει φτύσει την κεντροδεξιά σας. Δεν το πήρατε ακόμη χαμπάρι; Ξυπνήστεεε!!!

5. «Η παράταξή μας δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας. Αυτή είναι ξεκάθαρη. Είναι ο σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός, τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε όμως με συνέπεια και σταθερότητα. Με θάρρος και αυτοπεποίθηση.»

Σιγά την ιδεολογία! Σιγά το φιλελευθερισμό του ξεπουλήματος, της ασυδοσίας, της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας! Το ότι του κολλήσατε δίπλα και τη λέξη “κοινωνικός’ δεν τον εξαγνίζει. Απευθύνεστε προφανώς σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη της πλουτοκρατίας που θησαυρίζει με το φιλελευθερισμό σας. Μόνο σ’ αυτήν είναι ελκυστικός. Τις μεγάλες λαϊκές μάζες ξεχάστε τις. Τα πρόβατα αρχίζουν να ξυπνάνε και σιγά αλλά σταθερά βγαίνουν από τα κομματικά μαντριά. Δε φαντάζομαι, κυρία Μπακογιάννη, να έχετε τη φιλοδοξία να ηγηθείτε αύριο ενός κομματιδίου χωρίς λαϊκή βάση. Έτσι δεν είναι; Για σκεφτείτε το κι εσείς λιγάκι. Συγνώμη πάντως για την ενόχληση, αλλά ήταν παράκληση κάποιων απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ να σας στείλω ένα μήνυμα.

Tags: Ντόρα Μπακογιάννη