Η σχέση του Ιησού με τη μητέρα του επί της γης


Η ανάδειξη της Μαριάμ σε τέταρτο πρόσωπο της Ορθόδοξης λατρείας (στην ουσία σε πρώτο), υποκινεί το ενδιαφέρον να δούμε ποια πνευματική δράση είχε η Παναγία κατά την περίοδο της τριετούς διακονίας του υιού της επί της γης. Μήπως ο Ιησούς την είχε δεξί του χέρι για να τη συμβουλεύεται στο προφητικό του έργο;

Έχει η Παναγία να επιδείξει κάποια αποστολική δράση καταγεγραμμένη στα ευαγγέλια, και γι’ αυτό άγιασε; Έκανε άραγε η ίδια θαύματα θεραπείας που να μας δείχνουν ότι είχε φτάσει σε κάποιο πνευματικό ύψος; Μήπως έκανε θαύματα μετά την Πεντηκοστή, όπως οι Απόστολοι; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν αναφέρεται στα Ευαγγέλια. Αντίθετα, υπάρχουν περιστατικά που ο Ιησούς δείχνει να ενοχλείται από την παρουσία της. Ας τα δούμε:

«ΚΑΙ την τρίτη ημέρα έγινε γάμος στην Κανά της Γαλιλαίας· και εκεί ήταν η μητέρα τού Ιησού. Προσκλήθηκε, μάλιστα, στον γάμο και ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Και επειδή έλειψε το κρασί, η μητέρα του Ιησού λέει σ’ αυτόν: Δεν έχουν κρασί.

Ο Ιησούς λέει σ’ αυτή: Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σε μένα και σε σένα, γυναίκα; Δεν ήρθε ακόμα η ώρα μου.

Η μητέρα του λέει στους υπηρέτες: Κάντε ό,τι σας λέει.» (Κατά Ιωάννη 2: 1-5)

Φανερά ενοχλημένος ο Ιησούς από τη δημόσια παρέμβαση της μητέρας του, τελικά άλλαξε γνώμη και έκανε το θαύμα της μετατροπής του νερού σε κρασί, που ήταν και η αρχή των θαυμάτων του. (Εδάφια 6-11) Πάντως η ερώτηση «Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα σε μένα και σε σένα, γυναίκα;» δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε πνευματικός σύνδεσμος μεταξύ του Ιησού και της φυσικής του μητέρας και ο Ιησούς ήθελε να την κρατήσει μακριά από τη διακονία του.

Άλλωστε ο Χριστός είπε ότι θα ήταν «εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού» (Κατά Ματθαίον 10: 36), εννοώντας τον πνευματικό άνθρωπο ο οποίος εμποδίζεται στην εξέλιξή του από την οικογένειά του που πάντα προσπαθεί να τον επαναφέρει στα γήινα.

Πάμε τώρα σε μια ακόμη εντυπωσιακή απόδειξη της απόστασης που χώριζε τον Ιησού από τη μητέρα του:

«Και ήρθαν σ’ αυτόν η μητέρα του και οι αδελφοί του, και δεν μπορούσαν να τον πλησιάσουν εξαιτίας του πλήθους.

Και του αναγγέλθηκε από μερικούς, λέγοντας: Η μητέρα σου και οι αδελφοί σου στέκονται έξω, θέλοντας να σε δουν.

Και εκείνος, απαντώντας, είπε σ’ αυτούς: Μητέρα μου και αδελφοί μου είναι αυτοί, που ακούν τον λόγο του Θεού και τον εκτελούν.» (Κατά Λουκά 8: 19-21)

Στο ίδιο περιστατικό αναφέρεται εκτενέστερα και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος:

«Κι ενώ αυτός μιλούσε ακόμα προς τα πλήθη, ξάφνου, η μητέρα και οι αδελφοί του στέκονταν έξω, ζητώντας να του μιλήσουν.

Και κάποιος του είπε: Δες, η μητέρα σου και οι αδελφοί σου στέκονται έξω, ζητώντας να σου μιλήσουν. Κι εκείνος, αποκρινόμενος σ’ αυτόν που του το είπε, απάντησε: Ποια είναι η μητέρα μου και ποιοι είναι οι αδελφοί μου;

Κι απλώνοντας το χέρι του προς τους μαθητές του, είπε: Δέστε! η μητέρα μου και οι αδελφοί μου· επειδή, όποιος κάνει το θέλημα του Πατέρα μου, που είναι στους ουρανούς, αυτός είναι σε μένα αδελφός και αδελφή και μητέρα.» (Κατά Ματθαίον 12: 46-50)

Με άλλα λόγια, ο Ιησούς δεν ένιωθε κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τους κατά σάρκα συγγενείς του, ούτε καν με τη μητέρα του!

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος μας δίνει ακόμη μια λεπτομέρεια. Μας λέει ότι οι συγγενείς του ήρθαν να τον πιάσουν διότι όταν άκουσαν ότι έβγαζε δαιμόνια και θεράπευε νόμιζαν ότι “εξέστη”:

«Και έρχονται σε κάποιο σπίτι· και συγκεντρώνεται πάλι ένα πλήθος, ώστε αυτοί δεν μπορούσαν ούτε ψωμί να φάνε.

Και όταν οι συγγενείς του το άκουσαν, βγήκαν για να τον πιάσουν· επειδή έλεγαν ότι: Είναι εκτός εαυτού (εξέστη).

Και οι γραμματείς, που κατέβηκαν από τα Ιεροσόλυμα, έλεγαν ότι: Έχει τον Βεελζεβούλ, και ότι διαμέσου τού άρχοντα των δαιμονίων βγάζει τα δαιμόνια. (…)

Επειδή, έλεγαν: Έχει ακάθαρτο πνεύμα.

Έρχονται, λοιπόν, οι αδελφοί και η μητέρα του, και αφού στάθηκαν έξω, έστειλαν σ’ αυτόν κάποιους και τον φώναζαν· και ένα πλήθος καθόταν ολόγυρά του· και του είπαν: Δες, η μητέρα σου και οι αδελφοί σου έξω σε ζητούν.

Και τους απάντησε, λέγοντας: Ποια είναι η μητέρα μου ή οι αδελφοί μου;

Και κοιτάζοντας ολόγυρα στους καθισμένους γύρω του, λέει: Δέστε! Η μητέρα μου και οι αδελφοί μου· επειδή, όποιος κάνει το θέλημα του Θεού, αυτός είναι αδελφός μου, και αδελφή μου, και μητέρα μου.» (Κατά Μάρκον 3: 20-22, 30-35)

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, από τα συμφραζόμενα εξάγεται ότι η μητέρα και οι αδελφοί του Ιησού τον θεωρούσαν τρελό και είχαν έρθει να τον μαζέψουν στο σπίτι τους! Και καλά, οι αδελφοί δεν ήξεραν ποιος ήταν ο Ιησούς. Η μητέρα του όμως, που υποτίθεται ότι τον συνέλαβε δια του Αγίου Πνεύματος, δεν γνώριζε ότι ο πρωτότοκος υιός της είχε έλθει στον κόσμο με μια μοναδική πνευματική αποστολή; Είχε ξεχάσει τι της είχε πει ο αρχάγγελος Γαβριήλ;

Η απάντηση όμως του Ιησού ήταν αποστομωτική: «Ποια είναι η μητέρα μου ή οι αδελφοί μου;» Ουδεμία συγγένεια εξ αίματος αναγνώριζε ο Ιησούς!

Μακάριος όποιος πνευματικός άνθρωπος καταφέρει να σπάσει τις νοσηρές προσκολλήσεις προς τους οικιακούς αυτού, χωρίς να πάψει να τους αγαπά, χωρίς να αποποιηθεί τις υποχρεώσεις του και χωρίς ν’ αναγκαστεί ν’ απομονωθεί σε μοναστήρι για να γλιτώσει από την αρνητική επιρροή τους.

Ακόμη και στην περιγραφόμενη ως Ανάσταση του Ιησού, ο πιο αγαπημένος μαθητής του μας λέει ότι ο Χριστός παρουσιάστηκε πρώτα στη Μαρία τη Μαγδαληνή και όχι στη μητέρα του.

«ΚΑΙ την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, η Μαρία η Μαγδαληνή έρχεται το πρωί στο μνήμα, ενώ ακόμα ήταν σκοτάδι, και βλέπει την πέτρα σηκωμένη από το μνήμα. (…)

Η δε Μαρία στεκόταν έξω, κοντά στο μνήμα, κλαίγοντας· ενώ, λοιπόν, έκλαιγε, έσκυψε στο μνημείο·

και βλέπει δύο αγγέλους λευκοντυμένους, καθισμένους, έναν κοντά στο κεφάλι, και έναν κοντά στα πόδια, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί το σώμα τού Ιησού.

Και εκείνοι λένε σ’ αυτήν: Γυναίκα, γιατί κλαις;

Λέει σ’ αυτούς: Επειδή, σήκωσαν τον Κύριό μου, και δεν ξέρω πού τον έβαλαν.

Και αφού είπε αυτά, στράφηκε προς τα πίσω, και βλέπει τον Ιησού να στέκεται, και δεν ήξερε ότι είναι ο Ιησούς.

Ο Ιησούς λέει σ’ αυτήν: Γυναίκα, γιατί κλαις; Ποιον ζητάς;

Εκείνη, νομίζοντας ότι είναι ο κηπουρός, λέει σ’ αυτόν: Κύριε, αν εσύ τον σήκωσες, πες μου, πού τον έβαλες, και εγώ θα τον σηκώσω.

Ο Ιησούς λέει σ’ αυτήν: Μαρία.

Εκείνη, αφού στράφηκε, λέει σ’ αυτόν: Ραββουνί! (που, σημαίνει: Δάσκαλε).

Ο Ιησούς λέει σ’ αυτήν: Μη με αγγίζεις· επειδή, δεν ανέβηκα ακόμα προς τον Πατέρα μου· αλλά, πήγαινε στους αδελφούς μου, και πες τους: Ανεβαίνω προς τον Πατέρα μου και Πατέρα σας, και Θεό μου και Θεό σας.

Η Μαρία η Μαγδαληνή έρχεται και αναγγέλλει στους μαθητές ότι είδε τον Κύριο, και ότι της είπε αυτά.» (Κατά Ιωάννη 20: 1, 11-18)

Αυτά τα λίγα περί της Παναγίας, και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα αλλά και σ’ εκείνους που δεν γιορτάζουν!

Tags: αρχάγγελος Γαβριήλ, γάμος στην Κανά, Μαρία η Μαγδαληνή, Παναγία στην ορθόδοξη λατρεία