Η Pfizer έχει μακρά ιστορία απάτης, διαφθοράς και χρήσης παιδιών ως ανθρώπινα “ινδικά χοιρίδια”

Albert BourlaΟ CEO της Pfizer, Albert Bourla. Πίστωση εικόνας: Kanekoa News.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Νοέμβριο του 2021 ότι μια μικρή ομάδα «επαγγελματιών υγείας», που σκόπιμα διακινούν «παραπληροφόρηση» επικρίνοντας την αφήγηση του εμβολίου Pfizer, είναι «εγκληματίες», αλλά ο Bourla δεν ανέφερε το ποινικό ιστορικό της εταιρείας του.

By Kanekoa News

Ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων δύο ετών ήταν η νέα εξύμνηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ένας κλάδος που μαστίζεται από δεκαετίες απάτης, διαφθοράς και εγκληματικότητας κατάφερε γρήγορα να επαναπροσδιοριστεί ως ο σωτήρας της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19.

Τίποτα όμως δεν άλλαξε εγγενώς. Η Big Pharma εξακολουθεί να εκτιμά τα κέρδη των μετόχων περισσότερο από τις ζωές των ανθρώπων.

Οι ρυθμιστικοί φορείς εξακολουθούν να λειτουργούν ως περιστρεφόμενες πόρτες προς τους φαρμακευτικούς γίγαντες που λέγεται ότι ρυθμίζουν.

Η Big Pharma εξακολουθεί να κυριαρχεί στις προσπάθειες λόμπι στην Ουάσιγκτον DC και ξοδεύει δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για τη διαφήμιση φαρμακευτικών προϊόντων.

Παρά την περιβόητη διεφθαρμένη φύση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Νοέμβριο του 2021 ότι μια μικρή ομάδα «επαγγελματιών γιατρών» που σκόπιμα διακινούν «παραπληροφόρηση» που επικρίνει την αφήγηση του εμβολίου Pfizer είναι «εγκληματίες».

Ο Μπουρλά φαινόταν να έχει ξεχάσει την ιστορία της δικής του εταιρείας.

Η μακρά ιστορία εγκληματικής συμπεριφοράς της Pfizer

Το 1992, η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει μεταξύ 165 και 215 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διευθέτηση αγωγών που προέκυψαν από τη θραύση της καρδιακής βαλβίδας Bjork-Shiley Convexo-Cave, η οποία είχε οδηγήσει τότε σε σχεδόν 300 θανάτους και μέχρι το 2012 είχε οδηγήσει σε 663 θανάτους. .

Το 1994, η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει 10,75 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι η εταιρεία είπε ψέματα για να λάβει ομοσπονδιακή έγκριση για μια μηχανική καρδιακή βαλβίδα που έχει σπάσει, σκοτώνοντας εκατοντάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Pfizer συμφώνησε επίσης να πληρώσει 9,25 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια για να παρακολουθεί ασθενείς που έλαβαν τη συσκευή σε νοσοκομεία της διοίκησης βετεράνων ή να πληρώσει για την αφαίρεσή της.

Η συμφωνία επικρίθηκε από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι οποίοι προέτρεψαν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ασκήσουν ποινικές διώξεις και πίεσαν για αυστηρότερη ποινή για την εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καλύψει ανησυχίες για την ασφάλεια, ακόμη και όταν η συσκευή σκότωνε ασθενείς.

Το 1996, η Pfizer χορήγησε ένα πειραματικό φάρμακο κατά τη διάρκεια μιας κλινικής δοκιμής σε 200 παιδιά στη Νιγηρία, αλλά ποτέ δεν είπε στους γονείς ότι τα παιδιά τους ήταν τα υποκείμενα ενός πειράματος. Έντεκα από τα παιδιά πέθαναν και πολλά άλλα υπέστησαν παρενέργειες όπως εγκεφαλική βλάβη και ανεπάρκεια οργάνων.

Μια έκθεση του υπουργείου Υγείας της Νιγηρίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πείραμα ήταν «μια παράνομη δοκιμή ενός μη καταγεγραμμένου φαρμάκου», μια «καθαρή περίπτωση εκμετάλλευσης αδαών» και παραβίαση του νιγηριανού και του διεθνούς δικαίου. Η Pfizer δεν έλαβε τη συγκατάθεση ούτε ενημέρωσε τους ασθενείς ότι ήταν τα υποκείμενα ενός πειράματος και όχι οι λήπτες ενός εγκεκριμένου φαρμάκου.

Το 2002, η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει 49 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι η φαρμακευτική εταιρεία εξαπάτησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 40 πολιτείες χρεώνοντας πάρα πολλά για τη θεραπεία χοληστερόλης Lipitor. Η Lipitor είχε πωλήσεις 6,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2001.

Το 2004, η Pfizer συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή της για δύο κακουργήματα και πλήρωσε 430 εκατομμύρια δολάρια σε ποινές για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι προώθησε με δόλο το φάρμακο Neurontin για μη εγκεκριμένες χρήσεις.

Η Pfizer συμφώνησε ότι διέθετε επιθετικά το φάρμακο για την επιληψία παράνομα για άσχετες παθήσεις, όπως διπολική διαταραχή, πόνος, πονοκεφάλους ημικρανίας και στερητικά συμπτώματα ναρκωτικών και αλκοόλ. Η τακτική της Pfizer περιελάμβανε το να φυτεύει στελέχη της εταιρείας στο κοινό σε εκδηλώσεις ιατρικής εκπαίδευσης και να δωροδοκεί γιατρούς με πολυτελή ταξίδια.

Το 2008, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Οι ειδικοί ολοκληρώνουν τις μελέτες χειραγώγησης της Pfizer». Η Pfizer καθυστέρησε τη δημοσίευση των αρνητικών μελετών, κυκλοφόρησε αρνητικά δεδομένα για να τα τοποθετήσει με πιο θετικό τρόπο και έλεγξε τη ροή των δεδομένων κλινικής έρευνας για την προώθηση του φαρμάκου της για την επιληψία, Neurontin.

Η Pfizer διέκοψε το πρόγραμμα μάρκετινγκ για το Neurontin το 2004, αφού το φάρμακο έγινε διαθέσιμο ως γενόσημο. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία πλήρωσε 430 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ομοσπονδιακές ποινικές και αστικές αξιώσεις ότι μια από τις θυγατρικές της είχε προωθήσει το φάρμακο για μη εγκεκριμένες χρήσεις.

1 new york times pfizer 728x1024 1

Το 2009, στη Pfizer επιβλήθηκε πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε ο μεγαλύτερος διακανονισμός απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το μεγαλύτερο ποινικό πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ στις ΗΠΑ, σε δόσεις που ο FDA είχε προηγουμένως θεωρήσει επικίνδυνα υψηλές.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Pfizer είχε πληρώσει μίζες σε συμμορφούμενους γιατρούς και επίσης προωθούσε παράνομα τρία άλλα φάρμακα: το αντιψυχωτικό Geodon, ένα αντιβιοτικό Zyvox και το αντιεπιληπτικό φάρμακο Lyrica.

Το 2009, η Pfizer πλήρωσε 750 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει 35.000 αξιώσεις ότι το φάρμακό της, το Rezulin, ευθύνεται για 63 θανάτους και δεκάδες ηπατικές ανεπάρκειες. Η απόσυρση του Rezulin από την αγορά των ΗΠΑ στις 21 Μαρτίου 2000, ακολούθησε διαπραγματεύσεις μεταξύ του κατασκευαστή του φαρμάκου και του FDA.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του FDA είχαν από καιρό σταθεί πίσω από το φάρμακο παρά τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων και την απουσία αποδεδειγμένων ωφελειών της Rezulin που σώζουν ζωές. Η θέση των αξιωματούχων του FDA ήταν σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στη Βρετανία, όπου το Rezulin απομακρύνθηκε ουσιαστικά την 1η Δεκεμβρίου 1997.

Το 2010, η Pfizer διατάχθηκε να καταβάλει αποζημίωση 142,1 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου κατά του εκβιασμού λόγω της δόλιας πώλησης και εμπορίας του Neurontin για χρήσεις που δεν έχουν εγκριθεί από τον FDA. Η κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι το μάρκετινγκ του Neurontin από την Pfizer παραβίαζε τόσο τον νόμο περί επιρροής και διεφθαρμένων οργανισμών του Racketeer όσο και τον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού της Καλιφόρνια.

Το 2010, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η Pfizer δίνει λεπτομέρειες για τις πληρωμές στους γιατρούς». Η Pfizer παραδέχτηκε ότι πλήρωσε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε 4.500 γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας για τη συμβουλή και  ομιλίες εκ μέρους της τους τελευταίους έξι μήνες του 2009.

Η Pfizer πλήρωσε επίσης 15,3 εκατομμύρια δολάρια σε 250 ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα και άλλες ερευνητικές ομάδες για κλινικές δοκιμές την ίδια περίοδο. Οι αποκαλύψεις απαιτούνταν από μια συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία για να διευθετήσει μια ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με την παράνομη προώθηση φαρμάκων για χρήσεις εκτός ετικέτας.

2 new york times pfizer payments doctors 1000x1024 1

Το 2010, η Blue Cross Blue Shield υπέβαλε μήνυση κατά της Pfizer, κατηγορώντας τον φαρμακευτικό γίγαντα ότι δωροδοκούσε παράνομα 5.000 γιατρούς με πολυτελείς διακοπές στην Καραϊβική, παιχνίδια γκολφ, μασάζ και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες για να πείσει τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το Bextra για χρήση εκτός ετικέτας.

Το 2010τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν μεταξύ της Pfizer και των Αμερικανών αξιωματούχων στη Νιγηρία έδειξαν ότι η Pfizer είχε προσλάβει ερευνητές για να ανακαλύψουν στοιχεία διαφθοράς εναντίον του Νιγηριανού γενικού εισαγγελέα για να τον εκβιάσουν να παραιτηθεί από τη νομική δίωξη για την αμφιλεγόμενη δίκη Trovan του 1996 που αφορούσε παιδιά με μηνιγγίτιδα.

Το 2009, η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει 75 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής φαρμάκων του 1996. Ωστόσο, τα τηλεγραφήματα υποδηλώνουν ότι ο αμερικανικός γίγαντας των φαρμάκων αναζητούσε εκβιασμό για να πείσει τον γενικό εισαγγελέα της Νιγηρίας να αποσύρει την ομοσπονδιακή αγωγή 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Pfizer.

Οι διαρροές έδειξαν ότι οι ερευνητές της Pfizer διαβίβαζαν «επιζήμιες» πληροφορίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και απειλούσαν τον γενικό εισαγγελέα ότι θα έβγαιναν πολύ πιο επιζήμιες πληροφορίες εάν δεν άφηνε την αγωγή. Η αγωγή των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποσύρθηκε το 2009.

Το 2012, η ​​Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγόρησε την Pfizer Inc. για παραβίαση του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό όταν οι θυγατρικές της δωροδοκούσαν γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας που απασχολούνταν από ξένες κυβερνήσεις στη Βουλγαρία, την Κίνα, την Κροατία, την Τσεχία, την Ιταλία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και τη Σερβία για να κερδίσει επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι υπάλληλοι των θυγατρικών της Pfizer εξουσιοδοτούσαν και έκαναν πληρωμές σε μετρητά και παρείχαν άλλα κίνητρα για να δωροδοκήσουν κρατικούς γιατρούς για να χρησιμοποιούν προϊόντα της Pfizer.

Το 2012, η ​​Pfizer πλήρωσε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις σχεδόν 10.000 γυναικών ότι το φάρμακο θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης Prempro προκάλεσε καρκίνο του μαστού. Οι διακανονισμοί για το Prempro ήρθαν μετά από έξι χρόνια δικαστικού αγώνα.

Σε αρκετούς ενάγοντες επιδικάστηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της τιμωρητικής αποζημίωσης για τις ενέργειες του κατασκευαστή φαρμάκων στην απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού από το Prempro.

Το 2013, η Pfizer συμφώνησε να πληρώσει 55 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει ποινικές κατηγορίες για παράλειψη προειδοποίησης ασθενών και γιατρών σχετικά με τους κινδύνους νεφρικής νόσου, νεφρικής βλάβης, νεφρικής ανεπάρκειας και οξείας διάμεσης νεφρίτιδας που προκαλείται από τον αναστολέα της αντλίας πρωτονίων, Protonix .

Το 2013, η Pfizer διέθεσε 288 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει τις αξιώσεις 2.700 ατόμων ότι το φάρμακό της, το Chantix, προκάλεσε σκέψεις αυτοκτονίας και σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Ο FDA διαπίστωσε ότι το Chantix πιθανώς σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το 2014, η Pfizer πλήρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή που κατηγορούσε τη θυγατρική της ότι προώθησε το φάρμακο μεταμόσχευσης νεφρού Rapamune για μη εγκεκριμένες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας γιατρών για να το συνταγογραφήσουν σε ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Eric Schneiderman, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, ο Wyeth ζήτησε από τους γιατρούς να σπρώξουν το φάρμακο για μη εγκεκριμένες χρήσεις, βασιζόμενοι σε «παραπλανητικές παρουσιάσεις δεδομένων».

Το 2016, στη Pfizer επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 84,2 εκατομμυρίων λιρών για υπερχρέωση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για το αντιεπιληψικό φάρμακό της, φαινυτοΐνη (Phenytoin), κατά 2.600% (από 2,83 σε 67,50 λίρες ανά κάψουλα), αυξάνοντας το κόστος για τους βρετανούς φορολογούμενους από 2 εκατομμύρια £ το 2012 σε περίπου 50 εκατομμύρια £ το 2013.

Τα παραπάνω είναι μόνο μια μερική λίστα της απάτης, της διαφθοράς και της εγκληματικότητας της Pfizer. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα της Pfizer που δοκιμάζει αντιδεοντολογικά φαρμακευτικά προϊόντα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και συμμετέχει σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Οι πληροφοριοδότες εκθέτουν τις δοκιμές εμβολίων της Pfizer για τον COVID

Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer πιστεύει ότι είναι εγκληματικό να αμφισβητείται η ακεραιότητα της φαρμακευτικής του εταιρείας, πολλοί καταγγέλλοντες έχουν ήδη εμφανιστεί, εκθέτοντας την έλλειψη ακεραιότητας των δοκιμών εμβολίων της Pfizer για τον COVID-19 .

Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό The BMJ δημοσίευσε μια έκθεση που αποκάλυψε πλαστά δεδομένα, αποτυχίες τυφλών δοκιμών, ανεπαρκώς εκπαιδευμένους εμβολιαστές και αργή παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών στη δοκιμή φάσης τρία των εμβολίων γονιδιακής θεραπείας της Pfizer.

Όταν ο πληροφοριοδότης ανέφερε τις ανησυχίες του στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), απολύθηκε αργότερα την ίδια μέρα επειδή «δεν ταίριαζε». Η FDA δεν επιθεώρησε ποτέ τον τόπο κλινικής δοκιμής της καταγγελίας του πληροφοριοδότη.

Μία άλλος πληροφοριοδότης ονόματι Maddie de Garay προσφέρθηκε εθελοντικά στη δίκη της Pfizer για παιδιά 12 έως 15 ετών. 24 ώρες μετά τη δεύτερη δόση της, ενώ βρισκόταν σε θάλαμο  έκτακτης ανάγκης.

Τώρα είναι σε αναπηρικό καροτσάκι, χρειάζεται σωλήνα τροφοδοσίας από τη μύτη της και εξακολουθεί να υποφέρει 9 μήνες μετά. Η Maddie ήταν 1 από τα 1.131 παιδιά στην κλινική δοκιμή της Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Η Pfizer κατέγραψε επίσημα την ανεπιθύμητη ενέργεια της Maddie ως «κοιλιακό άλγος» όταν ανέφερε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στον FDA. Όταν γνωρίζουμε ότι ο καταστροφικός τραυματισμός της Maddie που αλλάζει τη ζωή καταγράφεται ως «κοιλιακός πόνος» στις κλινικές δοκιμές, ποιες άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν κρυφτεί από την Pfizer και αγνοούνται από την FDA;

Ο δικηγόρος Aaron Siri και μια ομάδα περισσότερων από 30 επιστημόνων, ιατρών και δημοσιογράφων ζήτησαν από την FDA «όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες για το εμβόλιο Pfizer», συμπεριλαμβανομένων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, αναφορών ανεπιθύμητων ενεργειών και λίστας ενεργών και ανενεργών συστατικών.

Ο FDA κατάφερε να εξετάσει και τις 329.000 σελίδες δεδομένων και να χορηγήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο Pfizer μέσα σε μόλις 108 ημέρες, αλλά τώρα ζητά 75 χρόνια για να δημοσιοποιήσει πλήρως αυτές τις πληροφορίες!

Ο Siri έγραψε στο Substack του:

«Λοιπόν, ας το ξεκαθαρίσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προστατεύει την Pfizer από την ευθύνη. Της δίνει δισεκατομμύρια δολάρια. Κάνει τους Αμερικανούς να πάρουν το προϊόν της. Αλλά δεν θα σας επιτρέψει να δείτε τα δεδομένα που υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος της. Για ποιον δουλεύει η κυβέρνηση;»

3 pharmaceutical regulators 640x1024 1

Σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2021, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, είπε ότι η Pfizer δεν θα δώσει εμβόλια mRNA σε χώρες όπου θα αντιμετωπίσουν νομικές ευθύνες για παρενέργειες.

Ο Malpass μοιράστηκε :

«Η Pfizer διστάζει να πάει σε ορισμένες από τις χώρες λόγω των προβλημάτων ευθύνης, δεν της παρέχουν ασπίδα αστικής ευθύνης».

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η Pfizer δεν λειτουργεί από κάποια ηθική οδό για τη βελτίωση της κοινωνίας. Πρόκειται για κέρδος και οι άνθρωποι του κόσμου έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα της Pfizer με βάση το ποινικό ιστορικό της και τις τρέχουσες ενέργειές της.

Όπως έχω γράψει σε προηγούμενα άρθρα, αυτό εξακολουθεί να είναι μια πανδημία των μη θεραπευμένων, επειδή οι δεσμευμένοι ρυθμιστικοί φορείς αρνούνται να παράσχουν πρωτόκολλα έγκαιρης θεραπείας που διαθέτουν φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Πόσο μεγάλο μέρος αυτής της άρνησης να θεραπεύσει ασθενείς οφείλεται στη δύναμη επιρροής της Big Pharma έναντι των αιχμάλωτων ρυθμιστικών φορέων;

Και, κατά πάσα πιθανότητα, οι λήψεις γονιδιακής θεραπείας mRNA του COVID-19 αποτυγχάνουν να σταματήσουν την εξάπλωση παγκοσμίως. Ωστόσο, η Pfizer αναμένει να αποφέρει έσοδα 33,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα εμβόλια το 2021 και αναμένει ακόμη περισσότερα κέρδη το 2022 εάν μπορέσει να συνεχίσει να πείθει τον κόσμο ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα της είναι ο σωτήρας της ανθρωπότητας.

(…) (…)

childrenshealthdefense.org

Αρχικά δημοσιεύτηκε στη σελίδα Kanekoa News Substack.

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Tags: Aaron Siri, COVID, David Malpass, FDA, mRNA, Pfizer, Phenytoin, γονιδιακή θεραπεία, εμβόλιο, ΗΠΑ, κλινικές δοκιμές, κορωνοϊός, Νιγηρία, παρενέργειες