Θόδωρος Πάγκαλος: Η απόλυτη αλαζονεία της εξουσίας

Σήμερα, λόγω ζέστης, δε μπόρεσα να παράγω σημαντικό έργο. Για να μη μείνετε όμως παραπονούμενοι, σας χαρίζω μερικά βιντεάκια που περιέχουν αποσπάσματα από τη χθεσινοβραδινή φλυαρία του Θόδωρου Πάγκαλου, Αντιπροέδρου της σωτήριας κυβέρνησής μας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου “Πρόσωπο με Πρόσωπο”, στο Alter. Σας έχω πει κι άλλες φορές ότι πότε-πότε με πιάνει το σύνδρομο του μαζοχισμού και βλέπω εκπομπές, όπως αυτή, παρόλο που μου προκαλούν ναυτία, βασανίζοντας τον εαυτό μου χωρίς λόγο.

Εσείς, βέβαια, δεν είναι ανάγκη ν’ αρρωστήσετε με αυτά που θ’ ακούσετε. Απλά διασκεδάστε με τον πολιτικό οδοστρωτήρα που λέγεται Θεόδωρος Πάγκαλος. Κι αν μάλιστα έχετε βλέψεις να διαπρέψετε στην πολιτική, μιμηθείτε τον. Δεν κωλώνει σε τίποτα, ούτε έχει καμία υποχρέωση να είναι αντικειμενικός, όπως ομολόγησε ο ίδιος σε μια κρίση κυνισμού και πολιτικής ειλικρίνειας! Πάντως, όπως τον άκουγα, κάτι μέσα μου έλεγε πως μοιάζει πολύ στο δικτάτορα και συνονόματο παππού του.

Ας θυμηθούμε τώρα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συναινετικής ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Βουλή (06-05-2010): (Δείτε ολόκληρη την ομιλία εδώ.)

«Γιατί αυτό που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που αντικρίσαμε μετά από τις εκλογές, δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της χώρας μας, ίσως οποιασδήποτε χώρας. Ήταν έγκλημα. (…)

Δεν θα βρισκόμασταν σήμερα εδώ, να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις και να ζητάμε από τους πολίτες αυτές τις θυσίες, αυτή την προσπάθεια, αν δεν είχε συμβεί αυτό το πλιάτσικο τα προηγούμενα χρόνια. (…)

Ζήσαμε το πιο σπάταλο και διεφθαρμένο πρόσωπο της εξουσίας, τον διασυρμό της χώρας μας, όχι μόνο από τα δάνεια, όχι μόνο από τα χρέη, αλλά από τα συνεχή ψέματα. (…)

Σήμερα, καλώ και πάλι την Αξιωματική Αντιπολίτευση: τολμήστε να αναλάβετε για μια φορά την ευθύνη για τις πράξεις σας. Τολμήστε την υπέρβαση, τουλάχιστον ως ανάληψη ευθύνης για τα πεπραγμένα. Τολμήστε να στηρίξετε μια προσπάθεια, για τη σωτηρία της χώρας. (…)

Πράγματι, στην εισηγητική έκθεση, το μνημόνιο που επισυνάπτεται, μιλάει, εξ απαλών ονύχων βεβαίως, για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. (…)

Αναφέρεται με πολύ ήπιους τόνους. Και βρήκατε αυτό εσείς, κ. Σαμαρά, ως δικαιολογία για να μην ψηφίσετε. Ξέρετε όμως ότι δεν το έχει γράψει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα αυτό. Το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έχει γράψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μαζί, και η Τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όχι εμείς.»

Ας θυμηθούμε τώρα κάποια στιγμιότυπα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού περί ΔΝΤ:

Ημ. Δημοσίευσης : 11/12/2009. Συνέντευξη Τύπου ΓΑΠ μετά τη λήξη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:

Κ. ΑΔΑΜ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Κύριε Πρόεδρε εκτιμάτε ότι αυτοί οι άξονες πολιτικής που θα αρχίσουν να φαίνονται από το 2010 και μετά θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην άμεση αναβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τους ξένους οίκους; Και το δεύτερο: θεωρείτε ότι η χώρα ή δεν βρίσκεται ή έχει αποφύγει πλήρως τον κίνδυνο του έκτακτου δανεισμού; Και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει, αφήνετε ανοιχτή την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Εμείς διαμορφώνουμε αποφασιστική πολιτική για να ακολουθήσουμε μια δύσκολη, αλλά ρεαλιστική, εφικτή και εντέλει θετική πολιτική, για να αποφύγουμε ακριβώς όλα αυτά τα σενάρια. Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν.»

Ημ. Δημοσίευσης: 13/01/2010. Συνέντευξη Τύπου ΓΑΠ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Ζάππειο Μέγαρο:

Π. ΣΩΚΟΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): «Κύριε Πρόεδρε, διαβάζουμε συχνά στο διεθνή Τύπο και ακούμε αρμόδιους κοινοτικούς οικονομικούς παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει η χώρα απ’ την Ευρωζώνη, το ακούσαμε προχθές. Ή να παρέμβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.(…)Τι ακριβώς συμβαίνει; Εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς τη δικιά της πρωτοβουλία;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη. Απ’ την άλλη μεριά θα έλεγα “ναι” και στις δύο πλευρές.»

Ημ. Δημοσίευσης 03/03/2010. Δήλωση ΓΑΠ στο Υπουργικό Συμβούλιο:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης, εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό.»

Ημ. Δημοσίευσης: 18/03/2010. Ομιλία ΓΑΠ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι’ αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια. Και με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας, ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να μπορεί να δανείζεται με λογικούς όρους.Υπό αυτούς τους όρους, η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανέναν, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας.»

Δείτε περισσότερα εδώ, εδώ, κι εδώ.

Tags: ALTER, Θόδωρος Πάγκαλος, Νίκος Χατζηνικολάου, Πρόσωπο με Πρόσωπο