Ιερώνυμος: “Είμαι εκπρόσωπος των ανθρώπων στο Θεό”

«Αυτή η εικόνα που θέλουμε τον ιερέα να είναι άγγελος είναι ψεύτικη. Κι αν θέλετε να σας πω κάτι, ακούγεται πολλές φορές ότι είμαι και εκπρόσωπος του Θεού στη γη. Είναι λανθασμένη η θέση αυτή. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός να έχει εκπρόσωπο εμένα εδώ πέρα. Εγώ είμαι εκπρόσωπος των ανθρώπων στο Θεό. Αυτό είναι το πιο σωστό.»

Αυτά είναι λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στη συνέντευξη που έδωσε στο Σταύρο Θεοδωράκη, για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», την Κυριακή 28/3/2010, στην τηλεόραση του MEGA. Ακούστε τον στο σχετικό video.


Αντιπαρέρχομαι την προκλητική προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να υποβαθμίσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ένα σκάνδαλο που παρέλυσε και απαξίωσε την κυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας φοβερά δεινά στο λαό μας – άλλωστε για το θέμα έχω πει αρκετά εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ – και μπαίνω στο κύριο θέμα αυτού του άρθρου που είναι και η πεμπτουσία της “ορθόδοξης” πλάνης. Σε αυτή την πλάνη στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της Ορθοδοξίας, και αυτή η εκτροπή ευθύνεται για τον πνευματική λιμοκτονία του Ορθόδοξου ποιμνίου.

Όχι, δεν χαίρομαι που γράφω τούτο το άρθρο μεγαλοβδομαδιάτικα. Δεν έχω καμία αντιδραστική τάση μέσα μου που με ωθεί να παριστάνω την έξυπνη υποτιμώντας τους άλλους ανθρώπους. Ούτε εγώ κατέχω πάσα γνώση, και δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είμαι αναμάρτητη. Απεναντίας μάλιστα… Εκείνο όμως το ελάχιστο που έχω κατανοήσει νιώθω χρέος μου να το φωνάζω δυνατά, «είτε ακούσωσι είτε απειθήσωσι.» Στην προκειμένη περίπτωση, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου με υποχρεώνει να τον ανακαλέσω στα συγκαλά του, δηλαδή στον κοινό νου, διότι παραπλανά τους πιστούς.

Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι και ο ίδιος πλανώμενος ή αν συνειδητά παραπλανά το Ορθόδοξο ποίμνιο για να στηρίξει τη θέση του ως Αρχιεπισκόπου και γενικότερα τη θέση των ιερέων ως υποτιθέμενων εκπροσώπων-διαμεσολαβητών των ανθρώπων προς το Θεό.

Ας προσεγγίσουμε το ερώτημα δια της εις άτοπον απαγωγής. Ας υποθέσουμε, δηλαδή, ότι ο Θεός είναι προσωπικό Ον, και έχει το θρόνο του κάπου στον ουρανό, αποστασιοποιημένος από τους ανθρώπους και τα βάσανά τους. Και ας δεχτούμε ότι όντως ο Αρχιεπίσκοπος είναι εκπρόσωπος των ανθρώπων προς το Θεό, όπως ισχυρίζεται, κι ότι οι ίδιοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δια της Ιεραρχίας, τον επέλεξαν και τον ανέβασαν στο θρόνο για να τους εκπροσωπεί προς το Θεό.

Αντιπαρέρχομαι το παραμύθι που θέλει το Άγιο Πνεύμα να υποδεικνύει δήθεν στους Ιεράρχες ποιον θα εκλέξουν Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή ποιον θα ενθρονίσουν για να εκπροσωπεί τους ανθρώπους ενώπιον του Θεού, διότι γνωρίζουμε το βρώμικο παρασκήνιο και τις ίντριγκες μέσα στην Ιεραρχία, με παρεμβάσεις μάλιστα και της Πολιτείας, για την εκλογή του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου. Ας το αφήσουμε αυτό για να μη μπλέκουμε πολλά θέματα.

Έχουμε λοιπόν έναν ενθρονισμένο Αρχιεπίσκοπο που λέει ότι δεν είναι εκπρόσωπος του Θεού επί της γης αλλά εκπρόσωπος των ανθρώπων στο Θεό. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η εκπροσώπηση; Ποιες δηλαδή είναι οι αρμοδιότητες ενός Αρχιεπισκόπου, η ενός Μητροπολίτη ή ιερέα, που πληρώνεται για να εκπροσωπεί τους ανθρώπους στο Θεό; Η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι είναι ότι μόνοι αυτοί έχουν εξουσιοδότηση (από τους ανθρώπους!) να εκτελούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας που χωρίς αυτά δεν υπάρχει σωτηρία!

Και ποιος τους έδωσε αυτή την εξουσιοδότηση, αφού ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίστηκε ότι ούτε καν ο ίδιος, που είναι πρώτος στην Ιεραρχία, δεν είναι εκπρόσωπος του Θεού στη γη; Δηλαδή μαζεύτηκαν πάλαι ποτέ οι άνθρωποι, εν αγνοία και αδιαφορία του Θεού, και είπαν “εμείς θα εξουσιοδοτήσουμε κάποιους και θα τους πληρώνουμε για να μας εκπροσωπούν σ’ ένα Θεό αδιάφορο που δεν χρειάζεται εκπροσώπους επί της γης”; Βλέπετε το οξύμωρο; Βλέπετε τον παραλογισμό;

Ας πάμε το συλλογισμό πιο κάτω. Εάν ο Θεός είναι προσωπικός, όπως παραδέχεται η Εκκλησία, παρόλο που τον θέλει τρικέφαλο, τότε είναι Πατέρας όλων των ανθρώπων. Επιπλέον είναι και πανάγαθος, που σημαίνει ότι αγαπάει όλα τα παιδιά του εξ ίσου και δεν είναι προσωπολήπτης. Και όπως ένα καλός επίγειος πατέρας ευαρεστείται, και μάλιστα επιδιώκει την άμεση επικοινωνία με τα παιδιά του, και θα απέρριπτε κάθε προσέγγιση μέσω μισθωμένων από τα ίδια τα παιδιά του εκπροσώπων ως σχιζοφρενική, έτσι και ο κοινός νους συμπεραίνει ότι εάν υπάρχει προσωπικός Θεός Πατέρας τότε θα πρέπει να έχει προνοήσει για την άμεση και απ’ ευθείας επικοινωνία των ανθρώπων μαζί Του.

Δηλαδή τι θα κάνει ο Θεός όταν ένας ταπεινός χωρικός στο χωράφι του, ή ένας φτωχός μέσα στην καλύβα του, ευρεθείς προ κινδύνου υψώσει τα χέρια του στον ουρανό και επικαλεστεί τη βοήθεια του Υψίστου; Θα κωφεύσει επειδή ένα πλάσμα του τόλμησε και τον πλησίασε παρακάμπτοντας τον ιερέα, που κάποιοι άλλοι τον ανακήρυξαν εκπρόσωπο των ανθρώπων προς το Θεό χωρίς να τον ρωτήσουν;

Βλέπετε ευσεβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον παραλογισμό; Βλέπετε το γελοίο της υπόθεσης, εσείς που παρακαλάτε το μισθωτό ιερέα να διαβάσει παπαγαλία μέσα σε τρία λεπτά ένα τρισάγιο στον τάφο των πεθαμένων σας, και του βάζετε και φακελάκι στην τσέπη διότι το περιμένει, αν δεν το απαιτεί, νομίζοντας ότι η παπαγαλίστικη και άνευ συναισθήματος «προσευχή» του εισακούγεται, ενώ η δική σας δεν είναι ευπρόσδεκτη από το Θεό και Πατέρα σας; Και βλέπετε πόσο πιο αξιοθρήνητη είναι η θέση σας όταν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ισχυρίζεται ότι δεν είναι εκπρόσωπος του Θεού επί της γης, πράγμα που εσείς πιστεύατε για εκείνον και για όλους τους ιερείς και γι’ αυτό τους προσκυνάτε;

Και γιατί ο Θεός να εισακούσει κάποιον που ούτε εκπρόσωπός Του είναι αλλά ούτε και άγιος; Επειδή φοράει μαύρα ράσα κι έχει μακριά γένια; Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε (ξανακούστε το video) ότι «η εικόνα που θέλουμε τον ιερέα να είναι άγγελος είναι ψεύτικη». Εάν, λοιπόν, δεν είναι ούτε εκπρόσωπος του Θεού επί της γης, αλλά ούτε και άγγελος, δηλαδή καλύτερος από σένα, τότε γιατί ο Θεός να τείνει ευήκοον ους σ’ έναν αμαρτωλό που ανέλαβε αυθαίρετα και επί πληρωμή το ρόλο του μεσίτη προς το Θεό δια της εξαπάτησης των πιστών;

Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε, φοβάμαι ότι δεν γνωρίζετε ούτε τι λέτε, ούτε ποιος είσθε, ούτε τι ρόλο παίζετε εκεί στο θρόνο που ανεβήκατε ως μη οφείλατε, και φυσικά δεν γνωρίζετε τίποτα περί Θεού, ενώ τη διδασκαλία του Χριστού τη γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια. Γι’ αυτό η Εκκλησία, και μαζί της ολόκληρη η κοινωνία μας, έχει πάει κατά διαβόλου. Οι τυποποιημένες προσευχές σας δεν περνάνε καν το ταβάνι της Εκκλησίας ενώ οι ιεροτελεστίες σας είναι βδέλυγμα στα μάτια του Θεού. Η προδοσία του Ιούδα ωχριά μπροστά στη δική σας προδοσία.

Κατεβείτε από τους θρόνους, βγάλτε τα ράσα, πάψτε να παίρνετε μισθούς, επιστρέψτε όλη την περιουσία που αποκτήσατε εξαπατώντας τους πιστούς ότι είστε εκπρόσωποί τους προς το Θεό, και βγείτε όλοι σε πόλεις και χωριά, αν έχετε την πνευματική δύναμη, για να κηρύξετε τη διδασκαλία του Χριστού, να ιατρεύσετε τους συντετριμμένους τη καρδία, να φέρετε την ειρήνη και τη συμφιλίωση σε διαλυμένες οικογένειες, να στηρίξετε τη μάνα που έχασε το παιδί της, να παρηγορήσετε όλους τους πενθούντες, να ελευθερώσετε τους δεσμίους από τα πάθη τους, κλπ. Μ’ ένα πιάτο φαγητό που μοιράζουν κάποιες Εκκλησίες, και που κομπάζουν για το φιλαανθρωπικό τους έργο, με μερικά ιδρύματα για αναπήρους, κλπ. που επιδεικνύουν κάποιες Μητροπόλεις, δε σώζεται η κοινωνία των ξεσελωμένων “υγιών” από τον κατήφορο.

Δυστυχώς, εμένα μου έχετε φράξει το δρόμο και δε με αφήνετε να κάνω εκείνο που δεν κάνετε εσείς, έστω σποραδικά. Κανείς δε μου δίνει σημασία, πρώτον επειδή δε φοράω ράσο και δεύτερον διότι είμαι γυναίκα. Επιπλέον, άθεη με ανεβάζουν, άθεη με κατεβάζουν, επειδή δεν πατάω σε Εκκλησία και δεν σταυροκοπιέμαι μηχανικά. Αυτά τους μάθατε αυτά κάνουν. Τούτο είναι ένα ακόμη έγκλημα για το οποίο σας κατηγορώ και για το οποίο είστε αναπολόγητοι.

Κι αν αυτοί οι συλλογισμοί δεν αρκούν για ν’ αφυπνίσουν τους πεπλανημένους, τότε ας διαβάσουν την Καινή Διαθήκη. Δεν υπάρχει ρόλος για ιερατείο και μεσίτες προς το Θεό στην Καινή Διαθήκη. Απόστολοι υπάρχουν, δηλαδή απεσταλμένοι του Θεού, τουτέστιν εκπρόσωποι του Θεού, ρόλο που εσείς απεκδύεστε διότι προφανώς δε νιώθετε άξιος. Όμως, αν κάποιος δεν είναι άξιος να είναι εκπρόσωπος του Θεού επί της γης, δεν είναι άξιος να είναι ούτε εκπρόσωπος των ανθρώπων προς το Θεό, αν υποθέσουμε ότι ένας τέτοιος ρόλος υπήρχε και δεν ήταν σκέτος παραλογισμός.

Αρχιεπίσκοπε, ο Χριστός κάλεσε μαθητές για να τους διδάξει το δρόμο της αρετής κι εκείνοι με τη σειρά τους να διδάξουν τους ανθρώπους ήθη χρηστά. Με αυτή την έννοια, ο Χριστός ήταν εκπρόσωπος του Θεού, δηλαδή κήρυκας της ειρήνης, της αγάπης, της αλήθειας και της δικαιοσύνης, και τέτοιους ήθελε τους μαθητές του να γίνουν ώστε να είναι φως του κόσμου και άλας της γης. Εσείς τι ρόλο παίζετε αφού αρνείστε να είστε εκπρόσωπος του Θεού διότι κατά τη γνώμη σας ο Θεός δε χρειάζεται εκπροσώπους;

Κύριε Ιερώνυμε, σωστά είπατε σε κάποιο σημείο της συνέντευξής σας ότι δεν θέλετε να είστε ισόβιος Αρχιεπίσκοπος αλλά ονειρεύεστε ν’ αποσυρθείτε κάποτε στη βιβλιοθήκη σας και να διαθέσετε όλο το χρόνο σας στη μελέτη. Τι όμως ψάχνετε ακόμη Αρχιεπίσκοπε; Τι ψάχνει ένας πνευματικός άνθρωπος στο τέλος του βίου του, εκτός από την Αλήθεια και το Θεό; Όμως το Θεό δεν θα τον βρείτε στα βιβλία, όπως δεν τον βρήκατε και στην αποστάτισσα Εκκλησία της οποίας είστε προκαθήμενος.

Το Θεό θα τον βρείτε μέσα σας! Αφουγκραστείτε τη σιγανή φωνή που σας ψιθυρίζει το πνεύμα μέσα σας. Επίσης το Θεό θα τον βρείτε στην αρμονία της Φύσης. Το Σύμπαν είναι το μόνο «Ευαγγέλιο» που έγραψε ο Θεός… Τα “ιερά” βιβλία τα έγραψαν άνθρωποι ατελείς, όπως είμαστε όλοι μας, και προέβαλαν σ’ αυτά τις προκαταλήψεις, τις πλάνες τους περί Θεού, τις κακίες και τις πονηρίες τους, ανακατεμένα ομολογουμένως με κάποιες αλήθειες που συλλάμβαναν σε στιγμές θείας έμπνευσης. Γι’ αυτό υπάρχει τέτοια σύγχυση στους θρησκευόμενους. Γι’ αυτό οι ιερές Γραφές έγιναν συχνά όπλα αιματηρών πολέμων στα χέρια πεπλανημένων πιστών. Διότι χρειάζεται διάκριση για να ξεχωρίσει κανείς το ψαχνό από τα κόκαλα μέσα στις Γραφές. Δεν είναι όλα όσα γράφονται κατάλληλα για πνευματική οικοδομή. Απεναντίας, πολλά είναι επικίνδυνα.

Φοβάστε τους Μουσουλμάνους μετανάστες, ε; Τι ακριβώς φοβάστε; Μήπως προσηλυτίσουν κάποιους Ορθόδοξους και λιγοστέψουν τα πρόβατα που αρμέγετε; Και γιατί δεν προσηλυτίζετε εσείς αυτούς, αφού λέτε ότι η Ορθοδοξία είναι η μόνη αποκεκαλυμμένη Αλήθεια; (Τα ίδια λένε κι εκείνοι για το Ισλάμ). Στέλνετε ιεραποστόλους στην Αφρική και προσηλυτίζετε Αφρικανούς κατά εκατοντάδες, βαφτίζοντάς τους Ορθόδοξους κατά ντουζίνες, με το δέλεαρ της οικονομικής βοήθειας. Ιδού όμως πεδίο δόξης λαμπρό μέσα στην πόρτα σας. Εκχριστιανίστε τους αλλόθρησκους, ντε! Γιατί δεν το κάνετε; Και γιατί δεν τρέχουν οι ίδιοι στο φως που λέτε ότι είστε; Ποιος στραβός δε θέλει το φως του; Είστε, όμως, φως; Η πνευματική και ηθική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας μαρτυρεί πως είστε το βαθύ σκοτάδι…

Κλείνοντας θέλω να σας ζητήσω και πάλι συγνώμη που σας στενοχώρησα, και να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι καθείς εφ’ ω ετάχθη. Μπορεί να μη μου ανοίγουν οι πόρτες των Ορθοδόξων Χριστιανών για να τους στηρίξω ψυχικά όπως θα μπορούσα και θα ήθελα σε ώρα ανάγκης, επειδή δε φοράω ράσο, μπορεί τ’ αγαπημένα σας ΜΜΕ να έχουν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές σε φωνές σαν τη δική μου, όμως ευτυχώς που υπάρχει το Διαδίκτυο. Κάποιοι πλανημένοι Χριστιανοί ελπίζω να διαβάσουν αυτά που γράφω και μερικοί, ελάχιστοι έστω, θα είναι ώριμοι για ν’ αφυπνιστούν από το σκοτάδι και θ’ αρχίσουν να ψάχνουν το Φως και την Αλήθεια μέσα τους. Ευτυχώς δεν είναι όλα τα εδάφη πετρώδη. Μερικά είναι εύφορα και ο σπόρος αργά ή γρήγορα θα φυτρώσει.

Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι δεν ψάχνω για οπαδούς-πρόβατα ούτε για μαθητές. Το μόνο που επιδιώκω είναι να δώσω ερεθίσματα στον αναγνώστη ν’ αρχίσει να σκέπτεται και να ψάξει μόνος του την πνευματική αλήθεια. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η θεϊκή σπίθα που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξης κάθε ανθρώπου. Αυτή, άλλωστε, είναι η «βασιλεία του Θεού εντός υμών» για την οποία μίλησε ο Χριστός. Ψιλά γράμματα για σας, ε;

Καλή Ανάσταση πνεύματος Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε! Νάστε καλά! Κι ελπίζω να μην ξαναδώσετε άλλη φορά μια τόσο στείρα πνευματικά συνέντευξη.

Tags: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Βατοπέδι, εκπρόσωπος στο Θεό, εκπρόσωπος του Θεού, Σταύρος Θεοδωράκης