Ιερώνυμος: Ο  Αρχιεπίσκοπος με πολλά στερητικά «Α»

bffc89f54d99ec86c2f2c0f223228b67 1R8A2712aaa 1 768x480 1

Μελετώντας την πρόσφατη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην Καθημερινή και στον Αλέξη  Παπαχελά, με απογοήτευση κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά ο κ. Ιερώνυμος ήταν άοσμος, άγευστος, άχρωμος, άτολμος, άβουλος, ανερμάτιστος και εν τέλει ακίνδυνος για το διαπλεκόμενο εις βάρος του λαού και της Αλήθειας πολιτικο-δικαστικο-μιντιακό κατεστημένο. Με άλλα λόγια, ήταν όλα όσα δεν συνάδουν με το λειτούργημά του ως εκπροσώπου (φωνής) του Χριστού και ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Βέβαια, δεν θα περίμενα κάτι καλύτερο από τον προκαθήμενο μιας Εκκλησίας η οποία έχει προ αιώνων απεκδυθεί την προφητική της αποστολή, έχει νοθεύσει την καθαρή χριστιανική διδασκαλία και ο βιος και πολιτεία της αφίστανται έτη φωτός από το πρότυπο του Ιησού Χριστού.

Κι ενώ ο αιματηρός πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και η φωτιά απειλεί να επεκταθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη με ανεπανόρθωτες καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, ο κ. Ιερώνυμος περί άλλα τυρβάζει και μεριμνά, ενώ αυτή τη στιγμή ενός εστίν χρεία: Να υψώσει στεντόρεια φωνή ως ειρηνοποιός προς πάσα κατεύθυνση, και πρωτίστως προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ενέπλεξε τη χώρα μας, ως μη όφειλε, στη διαμάχη αυτή κηρύσσοντας λόγω και έργω πόλεμο κατά της Ρωσίας. (Ειρήσθω εν παρόδω ότι αυτό μου θυμίζει την παροιμία «απόχτησε κι η ψείρα κ*λο»)

Προφανώς ο κ. Ιερώνυμος δεν γνωρίζει, ή γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, τα λόγια του Ιησού:  «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» (Κατά Ματθαίον 5:9)

Κι ενώ το Ευαγγέλιο μας λέει ότι η στρατιά των αγγέλων στον ουρανό ψάλλει ακατάπαυστα: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» ( Κατά Λουκάν 2:14), ο κ. Ιερώνυμος, όχι μόνο δεν ψέλλισε προτροπή για κατάπαυση του πυρός και επιδίωξη διπλωματικής λύσης, αλλά πήρε σαφώς μέρος υπέρ της Ουκρανίας και υποτίμησε τον ρωσικό λαό λέγοντας:

«Η Ρωσία, ο ρωσικός λαός δεν έζησε σε δημοκρατία. Είναι ένας προβληματικός λαός και αυτό ίσως το εκμεταλλεύεται και ο Κύριλλος και η κυβέρνηση. Η Ουκρανία είναι αυτή που δέχθηκε πρώτα τον Χριστιανισμό….»

Λυπάμαι κύριε Ιερώνυμε και ντρέπομαι για λογαριασμό σας. Αντί να υποτιμάτε έτσι απροκάλυπτα και επιπόλαια έναν ιστορικό περήφανο λαό που πρόσφερε τα μάλα στον παγκόσμιο πολιτισμό, αντί να κάνετε αμείλικτη κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση για στραγγαλισμό της δημοκρατίας και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος στην Ελλάδα, ιδίως κατά τα τελευταία 12 χρόνια  – παράδοση εθνικής κυριαρχίας, μνημόνια υποθήκευσης της χώρας, εγκλεισμοί, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, πρόστιμα, αναστολές εργασίας υγειονομικών, κλπ. – κατηγορείτε προκλητικά τον ρωσικό λαό ως «προβληματικό», επειδή δεν έζησε σε δημοκρατία!

Ω, της υποκρισίας!

Και επαινείτε την Ουκρανία διότι τάχατες δέχτηκε πρώτη τον Χριστιανισμό! Τι σημασία έχει, κύριε Ιερώνυμε, το ποιος ή ποιοι προσηλυτίστηκαν πρώτοι στον Χριστιανισμό; Σημασία έχει ποιος βιώνει τη διδασκαλία του Χριστού και όχι ποιος λέει «είμαι Χριστιανός».

Και δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι το κατ’ εντολή των ΗΠΑ πραξικόπημα του 2014, που οδήγησε στην αντισυνταγματική καθαίρεση του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τα αιματηρά γεγονότα που επακολούθησαν ήταν «δημοκρατική» πράξη.

Ή μήπως πιστεύετε ότι οι συστηματικές άγριες σφαγές των ρωσόφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας που διαπράχτηκαν έκτοτε από Ουκρανούς νεοναζί ήταν «χριστιανικές» πράξεις;

Δυστυχώς κύριε Ιερώνυμε, έχετε εγκλωβιστεί κι εσείς στο μεροληπτικό υπέρ της Ουκρανίας  (επί της ουσίας υπέρ των ΗΠΑ) αφήγημα της Δύσης και δεν θελήσατε να ερευνήσετε τα αίτια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε να μπορείτε να υψώσετε, ως θα οφείλατε, στεντόρεια φωνή υπέρ της ειρήνης μέσω της διπλωματίας και αμοιβαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων.

Και αν εσείς ως εκπρόσωπος, υποτίθεται, του Χριστού και οι άλλοι «ενθρονισμένοι» (ω της βλασφημίας!) Αρχιεπίσκοποι και Πατριάρχες, καθώς και οι επικεφαλής όλων των Χριστιανικών Ομολογιών (περιφρονητικά αποκαλούμενων «αιρέσεων» από τους αυτοαποκαλούμενους «Ορθόδοξους») δεν υψώνετε προφητική φωνή και δεν ξεσηκώνετε τους, έστω κατ’ όνομα, χριστιανούς όπου γης να κατακλύσουν δρόμους και πλατείες διαδηλώνοντας υπέρ της ειρήνης, πώς θα αποτραπεί ο πυρηνικός Αρμαγεδδώνας με τον οποίο οι αιμοδιψείς πολεμοκάπηλοι φλερτάρουν, ως ηλίθια αλητάκια που παίζουν με τη φωτιά;

Όσο για την απάντησή σας στο ερώτημα για την ένταση με την Τουρκία, αν το χαρακτήριζα παιδαριώδες, θα υποτιμούσα την νοημοσύνη των παιδιών. Είπατε: «Νομίζω ότι για να επιζήσει πολιτικά ο Ερντογάν θα κάνει ένα επεισόδιο, για να μην κάνει εκλογές. Πόσο θα κρατήσει αυτό, δεν ξέρω. Δεν θα τελειώσει εύκολα και το φοβάμαι πολύ».

«Άρτζι, μπούρτζι και λουλάς»! Ώστε κατά τη γνώμη του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου δεν υπάρχουν πραγματικές διεκδικήσεις της Τουρκίας αλλά μόνο παιχνίδια του Ερντογάν για την πολιτική του επιβίωση! Γι’ αυτό ο Ερντογάν «θα κάνει επεισόδιο» που δεν θα τελειώσει εύκολα, προφήτεψε ο κ. Ιερώνυμος! Πάρτον στο γάμο σου να σου πει και του χρόνου, θα του έλεγαν οι συγχωριανοί μου.

Και για νάχουμε καλό ρώτημα, κ. Ιερώνυμε, αν ο Ερντογάν πάει σε εκλογές χωρίς να προηγηθεί επεισόδιο και τις κερδίσει, μετά θα ηρεμήσει το θεριό και θα είναι όλα μέλι-γάλα με την Ελλάδα; Θα πάψουν ως δια μαγείας οι διηνεκείς διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο;  Ήμουνα νια και γέρασα από τότε που οι Τούρκοι μας φοβερίζουν και διεκδικούν, ενώ η Ελλάδα των χαμένων πατρίδων δεν διεκδικεί τίποτα! Αλλά επ’ αυτών ο Αρχιεπίσκοπος έχει φαίνεται μεσάνυχτα. Ή, κουτοπόνηρα φερόμενος, δεν θέλει να πάρει θέση.

Κι ενώ, κύριε Ιερώνυμε, θεωρώ την παράλειψή σας να σημάνετε συναγερμό υπέρ της ειρήνης ασυγχώρητο αμάρτημα, στη συνέντευξή σας στην Καθημερινή αποκαλύψατε και άλλες πτυχές του λιλιπούτειου εαυτού σας, σε μια προσπάθεια – κεκτημένη ταχύτητα – να αρέσετε στην ανθελληνική καθεστηκυία τάξη.

Τι θέλατε να αποδείξετε με το παράδειγμα του 33χρονου που φέρατε στη συζήτηση; Ότι όλοι οι νεαροί Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να κάνουν οικογένεια; Κάτι μου λέει ότι η ερώτηση ήταν στημένη και η απάντηση προμελετημένη για να δυσφημίσετε τους Έλληνες – ένα ανθελληνικό σπορ πολύ δημοφιλές από τα χρόνια των μνημονίων και μετά. Το εγκαινίασε ο εφιάλτης Γιωργάκης που παρέδωσε στους δανειστές την Ελλάδα στο πιάτο από το Καστελλόριζο.

Καλά, βρε αθεόφοβε Αρχιεπίσκοπε, δεν σας έχει πλησιάσει κανένας σκληρά εργαζόμενος οικογενειάρχης που δουλεύει σε δύο και τρεις δουλειές για να καταφέρει να ταΐσει την οικογένειά του; Αυτό το παράδειγμα του τεμπέλη 33χρονου βρήκατε κατάλληλο να φέρετε, που κάτι μου λέει ότι το επινοήσατε για να ευχαριστήσετε το κοινό της «Κ»; Ντροπή σας!

Ιερώνυμος: «Εγώ είμαι εκκλησιαστικός. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι ο λαός μας. Και επομένως δεν θέλω να ξεσηκώνω τον λαό και να του δημιουργώ προβλήματα. Ας πούμε, όταν όλοι έκαναν τα συλλαλητήρια για την ταυτότητα – κι εμένα μου κακοφαινόταν που αφαιρείται (το θρήσκευμα) – αλλά ήξερα τι θα γίνει στο τέλος. Ή τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Έμεινα μόνος μου. Τώρα λέω, αν ήμουν σαν εκείνους που έκαναν συλλαλητήρια, θα παραιτούμουν. (…) Κοιτάξτε, τα θέματα αυτά δεν είναι δικά μας, είναι στα χέρια άλλων».

Προσέξτε την κουτοπόνηρη υπεκφυγή του προκαθήμενου των ρασοφόρων που θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα γερή, και διαβάστε πίσω από τις γραμμές: Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει να ξεσηκώνει τον κόσμο για να διεκδικήσει δημοκρατικά λύση στα προβλήματά του, αφ’ ενός για να μην του δημιουργήσει άλλα προβλήματα, αφού έτσι κι’ αλλιώς τα θέματα αυτά είναι στα χέρια άλλων, κι ακόμη και αν πλαντάξει ο λαός θα γίνει το δικό τους, αφ’ ετέρου διότι αν αποτύχει ο ξεσηκωμένος λαός να δικαιωθεί στα αιτήματά του θα έπρεπε να παραιτηθεί ο ίδιος και… θα έχανε η Βενετιά βελόνι!

Μα κύριε Ιερώνυμε, πώς γίνεται όλοι οι προφήτες, και ο κορυφαίος μεταξύ αυτών Ιωάννης ο Βαπτιστής, ακόμη και ο ίδιος ο Ιησούς και οι μετέπειτα μάρτυρες να έχουν υψώσει ανάστημα κατά της εξουσίας της εποχής τους, πληρώνοντας βαρύ τίμημα με τη ζωή τους, κι εσείς να τα πηγαίνετε μέλι-γάλα με δαύτην; Προφανώς δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας. Προφανώς είστε επίορκοι που δεν τιμάτε την υψηλή αποστολή σας. Είστε προδότες του Χριστού και του χριστεπώνυμου λαού. Είστε αποστάτες!

Καλώς, λοιπόν, ψελλίσατε ότι η Εκκλησία έχει ανάγκη από επανευαγγελισμό, αν και στη συνέχεια τα μπουρδουκλώσατε λέγοντας  «να μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τους λεγόμενους χριστιανούς σε εισαγωγικά». Δηλαδή, δηλαδή; Πώς θα χειραγωγήσετε τους λεγόμενους χριστιανούς σε εισαγωγικά; Ακατανόητη η σκέψη και η ψυχή του κ. Ιερωνύμου.

Πάντως ο κύριος Ιερώνυμος έχει ένα όραμα: Να αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία! «Έχουμε σε όλη την Ελλάδα περιουσία», ομολόγησε σε μια κρίση ειλικρίνειας. Και για να την αξιοποιήσει ζήτησε βοήθεια  από την κυβέρνηση! Πήγε, δηλαδή στο γύφτο για προζύμι! Και «προζύμι» από το γύφτο ζητάει εις μάτην τα τελευταία 15 χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος…

Μα καλέ μου κύριε Ιερώνυμε, δεν γνωρίζεις ότι το ίδιο το κράτος έχει τεράστια αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία λόγω ανικανότητας και τεμπελιάς των κρατικοδίαιτων; Δεν γνωρίζεις ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει σε ιδιώτες δυσβάστακτα για τον κρατικό προϋπολογισμό ενοίκια για να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες του ενώ παραδίπλα υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ακίνητα του δημοσίου πολλών τετραγωνικών; Δεν γνωρίζεις ότι το κράτος λόγω ανικανότητας να εισπράξει τους φόρους – ή άλλων σκοτεινών σκοπιμοτήτων – ανέθεσε την είσπραξή τους σε «ανεξάρτητη» (τρέχα γύρευε) αρχή, την ΑΑΔΕ, που δεν έχει νομική υπόσταση και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα; Δεν γνωρίζεις ότι η περιουσία του δημοσίου υποθηκεύτηκε από τους δανειστές τον καιρό των μνημονίων για 99 χρόνια; Πας λοιπόν γυρεύοντας να υποθηκευτεί και η εκκλησιαστική περιουσία από τα ξένα κοράκια;

Άκου τη συμβουλή μιας μικρής πυγολαμπίδας, κύριε Ιερώνυμε: Επειδή είσαι εκτός της ζοφερής ελληνικής και παγκόσμιας πραγματικότητας, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραιτηθείς, και το υπόλοιπο του βίου σου – εύχομαι ολόψυχα να τα εκατοστίσεις – να το αφιερώσεις στην αναζήτηση του Ανώτερου Εαυτού σου και του εσωτερικού νοήματος της διδασκαλίας του Ιησού. Ίσως όταν αφυπνιστείς να μπορέσεις να δώσεις κάτι ουσιαστικό και σωτήριο στα απολωλότα πρόβατα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Είναι πολλά ακόμη που θα ήθελα να σχολιάσω από τη συνέντευξή του Αρχιεπισκόπου στην «Κ», αλλά δεν θέλω να κουράσω άλλο τους αναγνώστες. Μπορείτε να την μελετήσετε ολόκληρη εδώ.

vvv

Tags: ΄πόλεμος, ΑΑΔΕ, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ειρήνη, Εκκλησιαστική περιουσία, Ερντογάν, Ιησούς, Καστελλόριζο, Μακάριοι οι Ειρηνοποιοί, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία