Κάλπες: Το “δημοκρατικό” δικαίωμα να επιλέγεις τον αυριανό σου δικτάτορα

Κυριακή κοντός ψαλμός, αλληλούια!

2023πηγή photo

Στις 21/05/2023, ανήμερα του Άη Κωνσταντίνου του σφαγέα, οι ραγιάδες ψηφίζουν για την επόμενη μέρα που, ό,τι κι αν βγάλει η κάλπικη κάλπη, θα είναι μία από τα ίδια και χειρότερα. Οι υποψήφιοι βΟλευτές, ως επί το πλείστον τυχοδιώκτες, τρέχουν και δεν φτάνουν. Κατανοητό! Είναι πολλά τα λεφτά, ραγιάδες μου. Και τσεπώνονται χωρίς κόπο και χωρίς ευθύνες. Είναι όλοι τους ακαταδίωκτοι.

Κάποτε, κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η Ντόρα Μπακογιάννη, πάλαι ποτέ πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κόμματος που έδυσε προτού καν ανατείλει, είχαν πει ότι δεν χρειάζονται 300 βΟλευτές. Ας βΟλεύονται 200, βρε αδελφέ… Και πολλοί είναι. Έτσι κι αλλιώς άλλοι νομοθετούν…

Αν με ρωτάτε, και 100 φτάνουν και περισσεύουν. Το Ισραήλ με πληθυσμό 9.661.700 έχει Βουλή (Knesset) με 120 μέλη, και τα καταφέρνει απείρως καλύτερα από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

Ας θυμηθούμε τι έλεγε η Ντόρα για να χαϊδέψει αυτιά:

28/02/2012 – capital.gr

Η Ντόρα Μπακογιάννη και οι άλλοι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατέθεσαν την Πέμπτη πρόταση νόμου για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. 

Όπως είπαν, η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη “για την εξοικονόμηση δαπανών από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας και αποτελεί ουσιαστικό και βασικό μέσο εκδήλωσης στοιχειώδους αλληλεγγύης του πολιτικού συστήματος προς τους πολλαπλώς δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση πολίτες”.

Χαρακτήρισαν δε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών “ουσιαστική διαρθρωτική παρέμβαση” στη λειτουργία του πολιτεύματος και έμπρακτη απόδειξη των αληθών προθέσεων των πολιτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι για Βουλή 200 μελών είχαν μιλήσει στο παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Δεν “έφεραν” ωστόσο το θέμα στη Βουλή ως αυτόνομο καθώς διευκρίνισαν (στις κατά καιρούς αναφορές τους) ότι θα τεθεί προς συζήτηση όταν ανοίξει θέμα νέου εκλογικού νόμου. Κάτι που, προφανώς, θα γίνει μετά τις εκλογές. 


Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απλός βΟλευτής της Ν.Δ., τότε που ίσως δεν είχε ανακαλύψει τον φασίστα που έκρυβε μέσα του, μιλούσε για μείωση των βΟλευτών σε 200:

09/06/2011, kathimerini.gr

Επτά, ουσιαστικού αλλά και συμβολικού χαρακτήρα, «ανατροπές» στην κοινοβουλευτική λειτουργία, μεταξύ των οποίων η μείωση των βουλευτών σε 200, η κατάργηση σειράς προνομίων (αποζημιώσεις, αυτοκίνητο), αλλά και το κλείσιμο του καναλιού της Βουλής προτείνει, με ανοικτή επιστολή του προς το σύνολο των βουλευτών, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στον απόηχο της κλιμακούμενης κοινωνικής απαξίας προς το πολιτικό σύστημα, ο βουλευτής της Ν. Δ. σημειώνει προς τους συναδέλφους του πως «ή θα επιλέξουμε να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν ή θα αναμετρηθούμε γενναία με τις αδυναμίες μας, ακόμα και αν χρειαστεί να «ματώσουμε» οι ίδιοι… Πάντως, η αμηχανία είναι ανεπίτρεπτη και η αδράνεια μπορεί να αποβεί καταστροφική».

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προβλέπει μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε επιτροπές της Βουλής, κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας και, τέλος, διαχρονική ανάρτηση του «πόθεν έσχες» των βουλευτών στο Διαδίκτυο.

Πάντως, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου δεν έλειπαν και τα αιχμηρά σχόλια, κυρίως από βουλευτές της Ν. Δ., που έσπευδαν να ταυτίσουν τις θέσεις του βουλευτή με αυτές που εξέφρασε, προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας και θύμιζαν την ισχυρή πολιτική παράδοση που έχει ως κληρονομιά ο κ. Μητσοτάκης.

Είδατε εσείς να κάνει τίποτα από όλα αυτά την τετραετία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απόλυτος μονάρχης, μαμούσε κι έδερνε;

Επίσης το 2014 ο Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είχε προτείνει το ίδιο:

04/05/2014 – newsbeast.gr

Υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών σε 200 από 300 τάσσεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «εδώ και χρόνια – τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα – έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία 2/3 από την υφιστάμενη Βουλή».


29/03/2023 – kathimerini.gr

Έκτοτε το θέμα «ξεχάστηκε», αλλά μας το θύμισε η Γερμανία, που μείωσε πριν από δύο εβδομάδες τον αριθμό των βουλευτών της από 736 σε 630. Η Ουγγαρία τον είχε ήδη μειώσει το 2012 από 386 σε 199. Οι δε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. με παρεμφερή πληθυσμό (Πορτογαλία 10,3 εκατ., Αυστρία 9 εκατ., Βέλγιο 11,7 εκατ., Ολλανδία 17,8 εκατ.) διαθέτουν 230, 183, 150 και 150 βουλευτές. 


Δείτε εδώ πόσο μας στοίχιζαν το 2015 οι 300 χαραμοφάηδες της Βουλής. Σήμερα πόσο μας στοιχίζουν άραγε;

Tags: βουλευτές, Βουλή, εκλογές, εκλογές 2023, κάλπη, Κυριάκος Μητσοτάκης, μείωση αριθμού βουλευτών, Ντόρα Μπακογιάννη