Καταργούνται οι πολεοδομίες για… πάταξη της διαφθοράς!

5-5-2011

“Πονάει κεφάλι; Κόψει κεφάλι!” Έτσι το είδε το θέμα ο αρχιτέκτονας Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, και από τον περασμένο Ιούνιο σχεδίαζε να καταργήσει τις Πολεοδομίες ώστε να παταχθεί, όπως έχει την ψευδαίσθηση, η διαφθορά!

Φαίνεται πως ο κ. Σηφουνάκης και σία, που είχαν αυτή τη φαεινή ιδέα, πιστεύουν ότι η γενεσιουργός αιτία της διαφθοράς στις πολεοδομίες είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ο μηχανικός που συντάσσει τη μελέτη της οικοδομής παραβαίνοντας τους πολεοδομικούς κανόνες, και τους λαδώνει για να του την εγκρίνουν. Σκέφτηκαν, λοιπόν, πως αν δε βρίσκει ο μηχανικός ποιον να λαδώσει, θα συμμορφώνεται αναγκαστικά προς τον οικοδομικό κανονισμό, τον ΓΟΚ! Χα, χα, χάαα!

Τα πρώτα μυαλά είπαν: γιοκ πολεοδομία, γιοκ λάδωμα! Δηλαδή, όταν μηχανικός κερνά και μηχανικός πίνει, θα κάνει ανενόχλητα τη δουλειά του όπως ήξερε, παραβαίνοντας ανεμπόδιστα τον ΓΟΚ, κατά τα καλά και συμφέροντα του πελάτη του ή του εαυτού του, αν ο ίδιος ο μηχανικός είναι και ιδιοκτήτης. Έτσι δε θα χρειάζεται να καταφεύγει στα λαδώματα, κοινώς φακελάκια, για να βγάλει μια άδεια οικοδομής. Καταλάβατε, σύντροφοι, γιατί το καινούργιο νομοσχέδιο είναι μεγαλόπνευστο, όπως άλλωστε και τα περισσότερα που ψηφίζονται στο ναό της δαιδαλώδους πολυνομίας με τις παραπομπές των παραπομπών μέχρις το 1821; Βέεεβαια!

Πάμε λοιπόν να δούμε παλιότερα και νεότερα δημοσιεύματα για το καινούργιο νομοσχέδιο:

«Καταργούνται οι πολεοδομίες
Εντός πενθημέρου θα εκδίδονται οι πολεοδομικές άδειες από τις Υπηρεσίες Δόμησης.»
«Με το σχέδιο νόμου τελειώνει το καρκίνωμα των πολεοδομιών», είπε ο Νίκος Σηφουνάκης! (Έθνος, 15/6/2011)
Και πώς θα τελειώσει το καρκίνωμα; Με το διαχωρισμό του εγκριτικού έργου από το εποπτικό έργο, κάτι που επιτυγχάνεται με το νέο νομοσχέδιο!

«Με το νέο νόμο καταργούνται οι πολεοδομίες καθώς και άλλοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου.»(newsit,18/6/2011)

Στις 9 Αυγούστου 2011, η Ελευθεροτυπία δημοσίευσε άρθρο με τον ηχηρό τίτλο: «ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ ΣΤΟ “ΠΑΚΕΤΟ” ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
Και το άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα συνέχιζε: «Καταργούν τις πολεοδομίες για την τουριστική κατοικία!»

Εδώ κρύβεται το μυστικό, παίδες! Κι επειδή προς χάρη του βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα, «Καταργούνται οι πολεοδομίες και αποκτούν συμβουλευτικό ρόλο, με υποχρέωση να δίνουν μέσα σε 3 ημέρες τους όρους δόμησης που ισχύουν σε κάθε περιοχή…» (enet, 9-8-2011)

Το θέμα επανήλθε σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων:

«Γκρεμίζουμε» τις πολεοδομίες.
«Καταργούνται με τη μορφή που ξέραμε μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται το εγκριτικό από το εποπτικό έργο», λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Τις κατασκευές θα ελέγχει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι ελεγκτές Δόμησης θα είναι ιδιώτες, οι οποίοι θα αποκτούν την άδεια ελεγκτή αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ΑΕΙ / ΤΕΙ και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις. Οι έλεγχοι θα εκτελούνται με αυτοψία τουλάχιστον σε ένα από τα τρία στάδια κάθε οικοδομικής δραστηριότητας.»


Άλλο ένα κλειστό επάγγελμα στα σκαριά!

Επιπλέον, οι εκ των υστέρων ελεγκτές δόμησης θεωρούνται εξ ορισμού αδιάφθοροι επειδή θα είναι ιδιώτες! Δηλαδή, πας δημόσιος υπάλληλος διεφθαρμένος και πας ιδιώτης έντιμος, αρκεί να είναι ορκωτός! Αυτό πιστεύουν οι αρχιτέκτονες του νομοσχεδίου, οι οποίοι μάλλον ζούνε σε άλλη χώρα. Και ποιος θα πληρώνει τους ιδιώτες ελεγκτές; Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της νέας οικοδομής! Φαντάζεστε αλισβερίσι που θα πέφτει, πολύ περισσότερο όταν ο έλεγχος θα γίνεται κατόπιν εορτής και στη χώρα μας απαγορεύονται με άγραφο νόμο οι κατεδαφίσεις;
Και ποιος θα κάνει τη συστηματική επίβλεψη του έργου από τα θεμέλια μέχρι το κλειδί, κύριε Σηφουνάκη; Ποιος θα ελέγξει αν οι οπλισμοί μπήκαν σωστά στα θεμέλια, στις κολόνες, στα δοκάρια, στις πλάκες; Μπορεί να ελεγθούν αυτά τα στοιχεία όταν θα έχουν καλυφθεί με μπετόν; Αφήστε που, αφού δεν θα υπάρχει έλεγχος της στατικής μελέτης από την πολεοδομία πριν από την έκδοση της άδειας, ο μηχανικός μπορεί να κουρεύει σίδερα κατά το δοκούν για να μειώσει το κόστος, μειώνοντας έτσι το συντελεστή ασφαλείας του κτιρίου απέναντι σε ακραίες περιπτώσεις σεισμών.
Θα μπορούσατε να θεσμοθετήσετε ο επιβλέπων μηχανικός να είναι υποχρεωτικά διαφορετικός από το μελετητή. Έτσι θα υπήρχε συνεχής έλεγχος κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και όχι όταν θα είναι πολύ αργά.
Εξάλλου, απ’ ό,τι διάβασα, η αυτοψία δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται στο στάδιο της αποπεράτωσης και πριν από τη χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να διαπιστώνεται το καθιερωμένο κλείσιμο των ημιυπαίθριων, υποστέγιων, και άλλες παρανομίες. Έτσι η οικοδομική ασυδοσία θα συνεχίζεται, business as usual, και όταν έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, οι παρανομίες θα υφίστανται την παραδοσιακή πια συγχώρηση και τακτοποίηση, ρίχνοντας μερικά ευρώ, κι αυτά με γκρίνια για την “αδικία”, στον τρύπιο κρατικό κορβανά.

Το «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει» τελειώνει, υπογραμμίζει ο κ. Σηφουνάκης. (tanea)

Κύριε Σηφουνάκη, το σπορ της διαφθοράς δεν εγκαταλείπεται τόσο εύκολα όσο νομίζετε. Η διαφθορά έχει περάσει στο DNA του Έλληνα, και σε αυτό την πρωταρχική ευθύνη έχουν εκείνοι που κυβερνούν και νομοθετούν.

«Η δεύτερη τομή είναι η ριζική αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ). Με τη συσσωρευμένη εμπειρία και την καταγραφή των παραλείψεων που οδήγησαν σε μια μη λειτουργική και αμφιβόλου αισθητικής αρχιτεκτονική, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο δόμησης σύγχρονο, απλό και ευέλικτο. Ένας ΓΟΚ που θα απελευθερώνει την αρχιτεκτονική φαντασία και θα θέτει ουσιαστικούς κανόνες για τον σεβασμό του περιβάλλοντος.» (πηγή)

Ας ελπίσουμε ότι θα καταργήσετε τους απατηλούς ημιυπαίθριους που αποτελούν πρόκληση και πρόσκληση στην παρανομία, και ότι θ’ απαγορέψετε τους υποστέγιους που δεν αφήνουν ούτε σπιθαμή ταράτσας για τοποθέτηση ηλιακού και μας αναγκάζουν να καταναλώνουμε ρεύμα για το θερμοσίφωνα ντάλα καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε επίσης ότι οι συντελεστές κάλυψης θα μειωθούν αντί ν’ αυξηθούν, ώστε να πάρουν ανάσα οι τερατο-τσιμεντουπόλεις μας.

Επίσης ανησυχώ σφόδρα διότι το καινούργιο νομοσχέδιο «Είναι το “κερασάκι” στο μεγάλο πακέτο των προσφορών προς επίδοξους επενδυτές στον τομέα της εξοχικής κατοικίας για αλλοδαπούς, το οποίο ακυρώνει βασικές αρχές της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Καθιερώνει πολεοδόμηση με διαδικασίες fast track σε φιλέτα των ελληνικών τουριστικών προορισμών, όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν βίλες με αυξημένους όρους δόμησης, που προβλέπονται για ξενοδοχειακές μονάδες.» (πηγή)

Φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας θα μετατραπούν σε τερατουπόλεις τύπου Ισπανίας και Βουλγαρίας.

spain malaga

Tags: ημιυπαίθριοι, καταργούνται οι πολεοδομίες, Νίκος Σηφουνάκης, Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Δόμησης