Κυβερνητική υπαναχώρηση για χάρη των φοροφυγάδων

Διαβούλευση, και… μη μου τους φοροφυγάδες τάραττε! Όπως γνωρίζετε, η δημόσια ηλεκτρονική “διαβούλευση” – τρέχα γύρευε – επινοήθηκε ως φύλλο συκής για να δικαιολογούνται οι αλλοπρόσαλλες συχνές-πυκνές κυβερνητικές υπαναχωρήσεις. Η κυβέρνηση του μνημονίου – μνημοσύνου της εθνικής κυριαρχίας – έχει γίνει πια διαβόητη για τον πρωταθλητισμό της στις υπαναχωρήσεις πάνω σε επίμαχα νομοσχέδια. Της αρέσει αυτό το σπορ, ένα βηματάκι μπροστά, πέντε βήματα πίσω, ιδίως όταν οι υπαναχωρήσεις αποσκοπούν στην ενθάρρυνση-χάϊδεμα των φοροφυγάδων και πάσης φύσεως παρανομούντων και λαμογιών.Α, όλα κι όλα! Η σχέση της κυβέρνησης με τους φοροδιαφεύγοντες είναι τρυφερά ερωτική, και οι προκλητικές περαιώσεις επινοούνται για χάρη τους. Στις μόνες περιπτώσεις που η κυβέρνηση δεν κάνει υπαναχωρήσεις είναι όταν αρπάζει το χασαπομάχαιρο και πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις. Εκεί δε σηκώνει ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις και υπαναχωρήσεις. Εκεί ισχύει το αποφασίζομεν και διατάσσομεν και σκασμός!

Την ώρα, λοιπόν, που κατέφθανε η Τρόικα με πιο άγριες διαθέσεις και η κυβέρνηση όφειλε να επιδείξει καλές προθέσεις, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην προσεχή τέταρτη δόση του τοκογλυφικού δανείου, εκείνη απέσυρε κρίσιμες διατάξεις περί αυτοφώρου και προβλεπόμενων ποινών στους φοροδιαφεύγοντες! Και άβουλη και προκλητική!

«Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως ως προς τις επιβαλλόμενες ποινές στους φοροδιαφεύγοντες ή σε όσους καθυστερούν στην απόδοση του ΦΠΑ.

Οι διορθώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους πολίτες, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να είναι νόμιμες οι επίμαχες αλλαγές.»
( news247.gr – 26-1-2011)

Με άλλα λόγια, πέντε μέρες ψευτοδιαβούλευσης χρειάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει την προχειρότητα και την αναποφασιστικότητά της, ευεργετώντας για πολλοστή φορά τα λαμόγια. Διότι δεν φαντάζομαι οι αρμόδιοι να μην έχουν πάρει χαμπάρι ότι η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή συνεχίζεται, business as usual! Ας στείλουν ένα δικό τους ασθενή-“κατάσκοπο” σε γιατρό ή οδοντίατρο, και θα του τεθεί αμέσως η ερώτηση: με ή χωρίς απόδειξη; Και αν η απάντηση είναι «με απόδειξη», τότε ο γιατρός λέει, ε τότε θα σου κόψω μικρότερη. Ο ασθενής που έχει ανάγκη το γιατρό συνήθως λέει ναι, και το πάρτι της φοροδιαφυγής συνεχίζεται… Διότι όπως λέει ο λαός, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!Στο τραπέζι του μονοδιαλόγου-express βρίσκεται τώρα και η κατάργηση της διάταξης που καθιστούσε διαρκές το αδίκημα τη μη απόδοσης ΦΠΑ και φόρων που προέβλεπαν αυτόφωρη διαδικασία και φυλάκιση έως και 10 ετών, εάν το ποσό ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ! Προσέξτε, παρακαλώ, τη λογική της προς ψευτοδιαβούλευση διάταξης: Για ποσόν φοροδιαφυγής ή εισφοροδιαφυγής κάτω από 150.000 ευρώ, δεν προτεινόταν αυτόφωρο, διότι προφανώς το ποσόν θεωρούνταν μηδαμινό για τα ελληνικά δεδομένα της λαμογιάς! Οφειλές κάτω από 150.000 ευρώ, νούμερο που μπορεί να μαγειρευτεί κατάλληλα από επίορκο εφοριακό, δεν θα είχε αυτόφωρο αλλά θα αποφαινόταν η Δικαιοσύνη μετά από καμιά εικοσαριά χρόνια – ποιος ζει ποιος πεθαίνει… Εν τω μεταξύ θα έχει υπάρξει η παραδοσιακή χαριστική περαίωση, και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τα λαμόγια.Επίσης, στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται και η διάταξη που λέει ότι «υπόκεινται σε έλεγχο το επάγγελμα του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, οικονομολόγου, σύμβουλου επιχειρήσεων, λογιστή, εφόσον το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν από την δραστηριότητα τους αυτή, δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, τα 20.000 ευρώ για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και τα 15.000 ευρώ για πόλεις κάτω των 50.000 κατοίκων.» (πηγή)

Μα ποιο είναι το πρόβλημα; Όλοι οι φορολογούμενοι δεν υπόκεινται, έτσι κι αλλιώς, σε έλεγχο; Προς τι η στοχοποίηση ορισμένων μόνο επαγγελμάτων; Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είναι εν δυνάμει φοροφυγάδες, μέχρις αποδείξεως του εναντίου; Προς τι λοιπόν η ανάγκη της απατηλής διαβούλευσης; Προφάσεις εν αμαρτίαις…

Το είπα και το ξαναλέω, παίδες: Δεν βλέπω να ξημερώνει άσπρη μέρα για τούτη τη χώρα, και πάντως δεν θα ξημερώσει για τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Σύντροφοι, μου ματώνει την καρδιά η κραυγή απόγνωσης των συνταξιούχων. Στη δύση του βίου τους, τα λαμόγια που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια και καταλήστευσαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία τους παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα και τους δολοφονούν την ελπίδα για ανώδυνα και ανεπαίσχυντα γεράματα!

Το ιλαροτραγικό είναι ότι οι χαραμοφάηδες του Δημοσίου δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν αναλογιστικές μελέτες για να δουν ποια Επικουρικά Ταμεία αντέχουν ή δεν αντέχουν, και η κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως για να βρει ιδιώτες που θα κάνουν αυτές τις μελέτες, όσο αξιόπιστοι και αδέκαστοι μπορούν να είναι και αυτοί. Μπάχαλο σας λέω!

Tags: αυτόφωρο, δημόσια διαβούλευση, περαίωση, Τρόικα, υπαναχώρηση στο φορολογικό, φοροφυγάδες