Κυνήγι φοροφυγάδων χωρίς εισπράξεις φόρων

%CE%96%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%9F+%CE%A7%CE%A1%CE%97%CE%9C%CE%91

«Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι», λέει η σοφή παροιμία, κι αυτό ισχύει με τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Εξαγγελίες επί εξαγγελιών, υποσχέσεις επί υποσχέσεων, επαπειλούμενες λίστες φοροφυγάδων, και ο χορός των εντυπώσεων καλά κρατεί. Διότι, αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, πολιτική ίσον εντυπώσεις. Έλα όμως που οι εντυπώσεις δεν τρώγονται…

Μήπως άκουσε κανείς πόσοι καθυστερημένοι και βεβαιωμένοι φόροι εισπράχτηκαν τους τελευταίους μήνες; Μήπως ενημερώθηκε κανείς πόσους φόρους προκατέβαλε ο πρόσφατα διαπομπευθείς Τόλης Βοσκόπουλος; Μήπως έμαθε κανείς πόσα ακίνητα φοροφυγάδων, ποιας αξίας, κατασχέθηκαν από το Δημόσιο; Αν ακούσατε περί αυτών, παρακαλώ ενημερώστε με ώστε να ικανοποιηθεί και το δικό μου περί δικαίου αίσθημα.

Πολύ δυστοκία, παίδες, όταν πρόκειται το Κράτος να εισπράξει εκείνα που του οφείλουν. Και λόγω αυτής της δυστοκίας και της αναποτελεσματικότητας, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σ’ ένα ανελέητο αλλά πανεύκολο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων και στην αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν γονατίσει τον κοσμάκη και κοντεύει να πει το ψωμί ψωμάκι.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της Καθημερινής, προς το παρόν το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει στοιχεία. Εντυπωσιακά στοιχεία και για πολλούς! Άντε ντε, κουνηθείτε επιτέλους! Πάντως ούτε τα λουκέτα μας συγκινούν ούτε η διαπόμπευση των φοροφυγάδων. Ο εισπράξεις και οι κατασχέσεις μας ενδιαφέρουν.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα, όχι σε δέκα χρόνια που τελεσιδικούν τα φορολογικά δικαστήρια, θα μπει στα κρατικά ταμεία το μεγαλύτερο μέρος από τα οφειλόμενα, και κάποιοι θα πάνε φυλακή. Βαρέθηκα να διαβάζω για κυνήγι φοροφυγάδων χωρίς αντίκρισμα. Μάλιστα, η πολλή εξέταση και το πολύ ψάξιμο μου εγείρουν υποψίες, καθότι και οι εφοριακοί δεν είναι άγιοι, όπως αποδεικνύεται από το μέχρι σήμερα βίο και πολιτεία τους, ή έστω από την αδιαφορία και την άρνησή τους να επιτελέσουν σωστά το έργο για το οποίο τους πληρώνουμε.

Ή μήπως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τους είχε δοθεί καμιά εντολή να μην κυνηγάνε τη φοροδιαφυγή και να χαρίζονται στους φοροφυγάδες; Αν τους είχε δοθεί τέτοια εντολή από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, να βγουν και να τους καταγγείλουν ώστε να σώσουν την τιμή και την υπόληψη του κλάδου τους.

Διότι αν δεν τους είχε δοθεί τέτοια παράνομη εντολή άνωθεν, τότε οι παραλείψεις και τα κουκουλώματα είναι αμαρτίες αποκλειστικά των εφοριακών, ίσως και κάποιων δικαστών που κωλυσιεργούν στα φορολογικά δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση, το να πιστέψουμε ότι οι αμαρτωλοί αναβαπτίστηκαν κι έγιναν ξαφνικά ενάρετοι, επειδή τους το ζήτησε ο (άνευ λόγου χαμογελαστός-χαζοχαρούμενος) Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι μάλλον αφέλεια.

Ας αφήσουν λοιπόν τα πυροτεχνήματα, και ας αναρτούν καθημερινά στο Διαδίκτυο δελτίο είσπραξης οφειλόμενων φόρων, για να μας πείσουν ότι έχουν σοβαρευτεί και δεν μας κοροϊδεύουν. Ας αλλάξουν και οι νομοθεσίες με τα παραθυράκια τους που διευκολύνουν τους φοροφυγάδες, κι ας προχωρούν οι αρμόδιοι σε κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Αν κάποιοι αθωωθούν στα δικαστήρια, τότε ας τους επιστρέφονται τα νόμιμα. Αντί να περιμένει το κράτος, δηλαδή όλοι εμείς που δεν φοροδιαφεύγουμε, ας περιμένουν εκείνοι που δεν κάνουν καθαρές δουλειές.

Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση που η κυβέρνηση, ενώ διοχετεύει τη σκληρότητά της στους έντιμους πολίτες, εξαντλεί την επιείκειά της στους φοροφυγάδες Μήπως επειδή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει;

Tags: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ΣΔΟΕ, φοροδιαφυγή, φοροφυγάδες