Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο

images%2B%25281%2529

Μητσοτάκης: Θα ονομάσουμε την επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού, «Επιχείρηση Ελευθερία».


Βουλή, 15/12/2020 – Κυριάκος Μητσοτάκης: (…) Το εμβόλιο, για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια, καθίσταται με άλλα λόγια το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και στον πρόλογο της μετά covid εποχής και ακριβώς σε αυτόν τον διπλό χαρακτήρα που επιβάλλουν οι συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο φετινός προϋπολογισμός. (…)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού. Είναι μια ακόμα πρωτόγνωρη πρόκληση. Δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις, ούτε υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εμπειρία. Υπάρχει όμως η αδήριτη, η αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και με επιτυχία.

Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Υπουργός Υγείας, οργανώνει και εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, ώστε η θωράκιση κατά του κορωνοϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου, με προτεραιότητα την οποία θα καθορίσει με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Εκατομμύρια εμβόλια θα πρέπει να ταξιδέψουν, να διατηρηθούν με ασφάλεια, πολύ συχνά σε συνθήκες αυξημένης ψύξης. Θα πρέπει να κατευθυνθούν σε χίλια δεκαοκτώ ειδικά κέντρα εμβολιασμού με εξήντα πέντε κινητές μονάδες. Είναι πάρα πολύ σύνθετη άσκηση αυτή. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ίσως να δώσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer και μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε αυτήν την άσκηση. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας, γι’ αυτό και δεν μιλάμε για καμπάνια, αλλά μιλάμε για εκστρατεία.

Θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων των ειδικών, επιστημόνων, φορέων, επιμελητηρίων, της Εκκλησίας, των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα έχουν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κλείνονται τα ραντεβού ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας αυτήν την πολύ μεγάλη άσκηση με επιτυχία.

Προσοχή όμως, η απειλή του covid θα καραδοκεί, μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του ελληνικού πληθυσμού. Και όπως γνωρίζετε, στα πιο πολλά εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας, γι’ αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο, θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο. 

Και όσο θα προχωρεί ο εμβολιασμός, τόσο θα υποχωρεί ο ιός και τόσο συντομότερα θα μπορούμε να κερδίσουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας.

Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινάει η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. 

Σηματοδοτεί ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής, αλλά αυτήν τη φορά όντως την αρχή του τέλους και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη:  ελευθερία. 

Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, «Επιχείρηση Ελευθερία». Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας, ελευθερία να επιστρέψουμε και να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας, ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021 τα διακόσια χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος.

Κλείνω, λοιπόν, με ένα κάλεσμα: Τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τον κρατάτε σήμερα στα χέρια σας, αλλά και το εμβόλιο αύριο είναι στο χέρι σας να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη, λοιπόν, επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας να τη χτίσουμε με ενότητα, με σχέδιο και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

Εύχομαι σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες Χρόνια Πολλά, Καλές Γιορτές, πάνω απ’ όλα με υγεία!

Ευχαριστώ πολύ.

Tags: ελευθερία, εμβολιασμός, εμβόλιο, κορωνοϊός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μάσκα, πανδημία