Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τίνος εξουσιοδότηση αναλαμβάνετε δεσμεύσεις πέραν από την κοινοβουλευτική σας θητεία;

Screen%2BShot%2B2017 05 19%2Bat%2B1.51.37%2BPM


ΒΟΥΛΗ, 18/05/2017 -ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας):Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε λίγο εκατόν σαράντα τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εννέα Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ακούσουν το όνομά τους στην ονομαστική ψηφοφορία για το τέταρτο μνημόνιο. 

Δεν θα το σκεφτούν πολύ. Δεν θα διστάσουν. Σίγουρα δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους. Θα ψηφίσουν και με τα δύο χέρια. 
Κι έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ η χώρα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


Πριν από δυόμισι χρόνια με τη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές, ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση. Είχαμε τότε, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, ξανά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προήλθαν, όμως, από μειώσεις φόρων και εισφορών και με το κράτος να εξοφλεί κανονικά τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.

Η χώρα είχε βγει δύο φορές στις αγορές μέσα στο 2014 κι ετοιμαζόταν για μόνιμη έξοδο από την άνοιξη του 2015, έχοντας, παράλληλα, ένα δίκτυ ασφαλείας, τη λεγόμενη προληπτική γραμμή στήριξης.

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης, ένας εφιάλτης που, όμως, δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών της σημερινής Κυβέρνησης.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Η ελληνική κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε μια αποικία λιτότητας και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης, επ’ αόριστον. Η πραγματικότητα είναι ωμή. 

Αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος δεν είχαν ξεγελάσει τους Έλληνες, δεν είχαν έρθει στην εξουσία έτσι όπως ήλθαν και δεν έκαναν όσα έκαναν, η Ελλάδα σήμερα θα είχε επανέλθει στην ανάπτυξη και θα ήταν μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Κύπρος, όπως η Πορτογαλία, όπως η Ιρλανδία.

Και θα συζητούσαμε σήμερα για το πώς θα χτίσουμε όλοι μαζί το κοινό μας μέλλον, αντί να βλέπουμε μια Κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει την αλήθεια μέσα στα ερείπια που η ίδια δημιούργησε.

Τα δεδομένα των τελευταίων τριάντα μηνών είναι αμείλικτα. Οι πολίτες τα βιώνουν καθημερινά. Καταλαβαίνουν πως έχουν μπροστά τους μια Κυβέρνηση που κάνει πως ξέχασε όσα έλεγε, αλλά δεν έμαθε τίποτα από όσα έκανε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που δημοσιοποίησε στο τέλος του 2014 η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το ΑΕΠ της χώρας μας στο τέλος του 2017 θα έφθανε, κύριε Τσίπρα, τα 207 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις δικές σας προβλέψεις στο Μεσοπρόθεσμο το οποίο καταθέσατε, το ΑΕΠ της χώρας στο τέλος του 2017 θα φθάσει τα 181 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε 26 δισεκατομμύρια ευρώ απώλεια εθνικού πλούτου -και αυτή η απώλεια είναι μόνιμη, κύριε Τσίπρα-, τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα και 14,2 δισεκατομμύρια πρόσθετα βάρη για τους Έλληνες. Αυτός είναι ο συνολικός λογαριασμός Τσίπρα-Καμμένου. 

Μπορεί σήμερα η Κυβέρνηση ακόμα να περιαυτολογεί μιλώντας για αυταπάτες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για απάτη, κανονική πολιτική απάτη όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Γιατί πλέον μέχρι και οι πρωταγωνιστές της πρώτης περιόδου, αυτούς που εσείς διαλέξατε και μαζί φέρατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ομολογούν δημόσια αυτά που όλοι ξέρουμε. Δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι οι υποσχέσεις ήταν εν γνώσει του Πρωθυπουργού ψεύτικες.

Αλήθεια, κύριε Τσίπρα, τι έχετε να πείτε για τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι όταν διάβασε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έβγαζε –λέει- ατμό από τα αφτιά του γιατί έγραφε ανοησίες; Καταθέτω στα Πρακτικά τη σχετική αποστροφή. Περιμένω μία απάντηση σε αυτό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

 Οφείλω, βέβαια, να επισημάνω ότι δεν τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα αυτή η τοποθέτησή του να αναλάβει Υπουργός, διότι, ως γνωστόν, τα προγράμματα πολλοί εμίσησαν, την καρέκλα όμως κανείς.

Η ετυμηγορία της Ιστορίας είναι αμείλικτη, όπως είναι και η συνείδηση της κοινωνίας. Είστε όλοι σας συνένοχοι στην πολιτική απάτη. Παγιδεύετε τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς καμία προοπτική, μόνο και μόνο για να παραμείνετε στην εξουσία.

Αλλά ξέρετε, κύριε Τσίπρα, η οργή των πολιτών είναι ένα ποτάμι το οποίο δεν γυρίζει πίσω και την ύβρη ακολουθεί πάντα η νέμεση. 

Σήμερα η κοινωνία έχει ανάγκη από αυτά που δεν μπορείτε να της προσφέρετε. Έχει ανάγκη από μετριοπάθεια, από την αλήθεια, από την πραγματική ελπίδα, από ένα ρεαλιστικό όραμα. Όταν τα δει αυτά θα ενωθεί και πάλι η κοινωνία, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, μαζί θα επιστρέψει και η ελπίδα και οι Έλληνες θα πιστέψουμε και πάλι στους εαυτούς μας, στις δυνάμεις μας, στις δυνατότητές μας. Όλοι οι εφιάλτες κάποια στιγμή τελειώνουν και η εποχή της ασχήμιας πλησιάζει στο τέλος της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όταν ανεβήκατε στην εξουσία υποσχεθήκατε στους πολίτες τρία πράγματα –τα θυμάστε φαντάζομαι:

Πρώτον, ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα τα υπογράφετε δύο-δύο και με τα δυο σας χέρια!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Στο αχρείαστο τρίτο μνημόνιο του 2015, το οποίο εκβιαστικά επιβάλατε, τώρα προσθέσατε ένα ακόμα, με μέτρα 4,9 δισεκατομμυρίων για τους πολίτες, με περικοπή ενός μισθού για τους μισθωτούς λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους. 

Και όλα αυτά όταν δεσμεύετε τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, σε μία λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης.

Φέρατε μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμα και από αυτήν που σας ζητούσαν – μεγάλο κατόρθωμα! – βάζοντας την οικονομία σε ύφεση και διαλύοντας την παραγωγική Ελλάδα.

Και βέβαια το τέταρτο μνημόνιο – και ξέρω ότι αυτό σας ενοχλεί ιδιαίτερα – τιμωρεί αυτούς που δήθεν θα προστατεύατε,κύριε Τσίπρα, τους πιο αδύναμους, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, αυτούς που θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο και αυτούς που θα δουν να χάνεται ακόμα μια σύνταξη.

Δεύτερον, υποσχεθήκατε ότι θα ανακτήσετε την εθνική κυριαρχία και θα υψώσετε πάλι ανάστημα στους ξένους και από το «go back, madameMerkel» πήγαμε στο «βοήθεια, κυρία Μέρκελ».

Επεκτείνατε την επιτροπεία για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια με το τέταρτο μνημόνιο.

Δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας μέσω του Υπερταμείου για ενενήντα εννέα χρόνια και βέβαια εκχωρείτε την αρμοδιότητα για τον χρόνο εφαρμογής των όποιων μέτρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό που λέγατε ότι θέλατε να διώξετε από το Πρόγραμμα, τώρα το παρακαλείτε να μείνει και του παραδίδετε και τα κλειδιά της χώρας.

Οικοδομήσατε την πολιτική σας καριέρα πάνω σε ωμά ψέματα, σε χυδαιότητες, για να υπογράψετε τελικά τη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας που έγινε στην πρόσφατη ιστορία.

Υποσχεθήκατε να τελειώνετε με το παλιό και τη διαπλοκή. Μάλιστα. Και τελικώς αποδεικνύεστε πιο παλιοί και από το παλιό και σίγουρα πιο αδίστακτοι και πιο κυνικοί από οποιοδήποτε σύστημα εξουσίας έχει περάσει από τη χώρα. 

Δημιουργείτε έναν νέο κομματικό στρατό και χτίζετε ένα νέο πελατειακό κράτος ενάντια στο Σύνταγμα και τους νόμους, ενάντια στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων.

Διορίζετε συμβασιούχους στο Δημόσιο, τους μονιμοποιείτε αυθαίρετα, μέχρι βέβαια να καταπέσουν οι παράνομοι διορισμοί σας στα δικαστήρια. Βάζετε και πάλι δηλαδή ανθρώπους σε ομηρία, τους εκμεταλλεύεστε χυδαία. Έχετε καταστήσει το Σύνταγμα της χώρας «κουρελόχαρτο» και ποιος ξέρει ακόμα, αν κρίνουμε από τις διαρροές σας, τι σχεδιάζετε ακόμα παίζοντας με τους θεσμούς. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι έχουν γνώση οι θεματοφύλακες του πολιτεύματος.

Παρεμβαίνετε με ωμότητα στη Δικαιοσύνη, όπως συνεχώς σας καταγγέλλουν οι δικαστικές ενώσεις. Ποδηγετείτε, αγνοείτε και απειλείτε τις ανεξάρτητες αρχές. Πήγατε να ελέγξετε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με τους κουμπάρους, με τους «λαγούς» και με τον διαγωνισμό-παρωδία του κ. Παππά, που παρά τις ωμές παρεμβάσεις σας στη Δικαιοσύνη, κατέπεσε στο ΣτΕ, αλλά και πριν και μετά κάνατε ό,τι μπορούσατε…

(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάντε λίγη ησυχία, παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να διαλύσετε εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν συμφωνούσαν μαζί σας και δεν συνθηκολόγησαν για να παίξουν το παιχνίδι σας. Και όλα αυτά, ενώ η ΕΡΤ έχει γίνει ΥΕΝΕΔ, έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενική τηλεθέαση στην ενημέρωση, διότι φυσικά ο κόσμος έχει αντίληψη.

Υποβαθμίζετε το ίδιο το Κοινοβούλιο. Ποτέ δεν έχει απαξιωθεί η Βουλή με αυτόν τον τρόπο. Χτίζετε μεθοδικά ένα σύστημα μέσα από συναλλαγές και μέσα από εκβιασμούς. Χρησιμοποιείτε τους μηχανισμούς του κράτους, απειλώντας τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που ένας αριστερός, κύριε Τσίπρα, μεταβάλλεται σε αμοραλιστή εξουσιομανή δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας.

Και μην σπεύσετε να αντιδράσετε. Δεν είναι δικά μου τα λόγια αυτά. Είναι του Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή της Αριστεράς και συμβόλου της Δημοκρατίας. Το καταθέτω.
Παρακαλώ, δώστε το και στον κ. Τσίπρα να το διαβάσει, μήπως και το σχολιάσει κάποια στιγμή.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Ησυχία παρακαλώ, ησυχία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν τα λέμε εμείς, βλέπετε. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της δικής σας Αριστεράς.
 (Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Σε όλα όσα υποσχεθήκατε – ξέρω ότι σας ενοχλούν αυτά, το ξέρω, αλλά θα τα ακούσετε, μην ανησυχείτε – αποτύχατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτύχατε παταγωδώς και αν είχατε έστω και στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Όμως, ξέρετε, η ντροπή – τι είναι η ντροπή, είναι αυτή η εσωτερική φωνή που μας υποδεικνύει τον σωστό δρόμο και μας αναγκάζει να αναμετρηθούμε με τη συνείδησή μαςείναι λέξη άγνωστη σε εσάς.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριε Πρόεδρε, θα επιβάλετε την τάξη στην Αίθουσα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Θα προσπαθήσω. Παρακαλώ κάντε ησυχία. Κάντε ησυχία! Σταματήστε τους σχολιασμούς!
Συνεχίστε, κύριε Μητσοτάκη.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εγώ θέλω να θυμίσω με τη σειρά μου, κύριε Τσίπρα, τι δηλώνατε στις 25 Ιανουαρίου  στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Εγώ δεν το έχω σε μεγέθυνση όπως ο κ. Θεοδωράκης, αλλά θα σας τα διαβάσω, κύριε Τσίπρα. Θα σας τα διαβάσω για να τα ακούσετε, αν και τα γνωρίζετε πολύ καλά.

Διαβάζω, κύριε Τσίπρα:

«Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα απ’ όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του Προγράμματος».

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μπορείτε να χειροκροτήσετε κι εσείς αν θέλετε!
Και συνεχίζετε, κύριε Τσίπρα, λέγοντας τα εξής: 

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων, και μάλιστα υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο προς τους κανόνες της Δημοκρατίας. Είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Κι αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας».

Καταθέτω τη συνέντευξη στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα συνέντευξη, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
           (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας  Δημοκρατίας)

Και βέβαια, κύριε Τσίπρα, οι Βουλευτές σας έσπευσαν και αναπαρήγαγαν όλοι τα ίδια. Είστε εσείς οι ίδιοι σήμερα που θα ψηφίσετε και με τα δύο χέρια επιπλέον μέτρα απ’ όσα προβλέπει η συμφωνία. 

Πού πήγε τώρα η αξιοπρέπεια και ο αυτοσεβασμός;
Και ο κ. Τσακαλώτος τι έλεγε; Έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ. Ενοχλείστε, κύριε Τσακαλώτο, που σας το θυμίζουμε, αλλά μόνος σας, ξέρετε, αναλάβατε τη δέσμευση. Δεν σας το ζητήσαμε εμείς. Αντ’ αυτού, σήμερα έρχεστε να φορολογήσετε για πρώτη φορά συμπολίτες μας οι οποίοι βγάζουν 500 ευρώ τον μήνα.

Να μην ξεχάσω και τον Υπουργό Άμυνας, που διαβεβαίωνε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ότι θα προστατεύσει τις απολαβές τους κι ότι θα επιστρέψει τα αναδρομικά, για να φέρει χωρίς καμιά διαβούλευση μια σειρά από παρεμβάσεις που κάνουν τους στρατιωτικούς μας, τους λιμενικούς μας, τους πυροσβέστες μας, τους αστυνομικούς μας να παραμιλούν.

Και πίσω από την Κυβέρνηση, πίσω από τον Πρωθυπουργό, πίσω από τον Υπουργό Οικονομικών, πίσω από τον Υπουργό Άμυνας έρχονται δύο κόμματα, Βουλευτές οι οποίοι ψηφίζουν τα πάντα, αρκεί να παραμείνουν για λίγο ακόμα στα βουλευτικά έδρανα. Ξέρετε, κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Μέσα σε αυτήν την απόλυτη παρακμή, πάμε να δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς ψηφίζετε. Πάμε να δούμε το τέταρτο μνημόνιο. Αυτό εδώ είναι, χίλιες σελίδες, εκατόν σαράντα δεσμευτικές δράσεις. Είναι το πιο βαρύ, και στην κυριολεξία, όχι μόνο μεταφορικά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Περιλαμβάνει το τέταρτο μνημόνιο μέτρα και δημοσιονομικούς στόχους πέραν του τρίτου μνημονίου, γι’ αυτό το λέμε τέταρτο μνημόνιο. Και η εφαρμογή του βέβαια υπόκειται σε συνεχείς αξιολογήσεις των δανειστών, οι οποίοι αυτοί θα κρίνουν τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Διότι με τους δανειστές έχετε – όπως φαίνεται – συνάψει μια ιερή συμμαχία, γιατί η αξιολόγηση έκλεισε τελικά όταν ικανοποιήσατε όλες τις απαιτήσεις τους.

Συνομολογείτε μέτρα αχρείαστης, υπερβολικής δημοσιονομικής λιτότητας, για να μείνετε στην εξουσία. Τελικά, έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Όπως πάντα, τα πράγματα έχουν όνομα. Για όποιον κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ο τίτλος: «Συμπληρωματικό μνημόνιο», με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου.
Δεν είναι, όμως, ένα κανονικό μνημόνιο, γιατί έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν προβλέπει καμία πρόσθετη χρηματοδότηση. Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και παίρνετε σκληρά μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Το τέταρτο μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισεκατομμύρια νέα μέτρα, μέτρα που δεν τα ζητούσε κανείς πριν από έναν χρόνο και που φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης.

Με τα μέτρα αυτά ο συνολικός λογαριασμός των Κυβερνήσεων Τσίπρα-Καμμένου ανέρχεται αισίως στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δώδεκα δισεκατομμύρια ήταν το πρόγραμμα παροχών στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το διάβαζε ο κ. Βαρουφάκης. Έβαζε αριθμό. Και τελικά παίρνετε μέτρα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσες φορές περισσότερα από το email Χαρδούβελη; Τα μαθηματικά σας; Εννιάμισι φορές περισσότερα από το email Χαρδούβελη! Αν το είχαμε εφαρμόσει αυτό, θα είχαμε τελειώσει με τα μνημόνια. 

Αυτό ψηφίζετε σήμερα, πλήττοντας τους οικονομικά ασθενέστερους!

Με τη μείωση του αφορολόγητου μπορεί να χαθούν μέχρι και τρεις συντάξεις και ένας μισθός για κάθε χαμηλόμισθο. Αντί να χορηγήσετε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, κόβετε και τη δωδέκατη και την ενδέκατη.

Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες επιβαρύνονται για πρώτη φορά με τη μείωση του αφορολόγητου και με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 20% και ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο με τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήσεις που κυμαίνονται από 37% έως 61%. Αυτό ψηφίζετε σήμερα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι δεν υπάρχουν μέτρα για το 2018, το τέταρτο μνημόνιο έχει μέτρα και για το 2017 και  για το 2018.

Καταργείταιη μείωση του φόρου εισοδήματος για τις ιατρικές υπηρεσίες. Καταργείται η μείωση κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Μειώνεται κατά 40% το επίδομα θέρμανσης, που φυσικά θα πλήξει τους οικονομικά ασθενέστερους. Καταργούνται κοινωνικά επιδόματα ευπαθών ομάδων και βέβαια απελευθερώνονται από διοικητική έγκριση οι ομαδικές απολύσεις, σε αντίθεση με όσα λέγατε όλους αυτούς τους μήνες!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Περικόπτονται ειδικά μισθολόγια από το 2017, ιδίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με μειώσεις μισθών και κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών. Αντί για τα αναδρομικά, τους παίρνετε τώρα και τα τωρινά. Αυτό ψηφίζετε σήμερα.

Όλα αυτά προσπαθείτε να τα κρύψετε πίσω από τα υποτιθέμενα αντίμετρα. Τα αντίμετρα είναι απλά το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων, ενώ επιμένετε στο ψέμα. Φτάσατε στο σημείο να λέτε ότι τα υποτιθέμενα αντίμετρα είναι – λέει – περισσότερα από τα μέτρα. Πέντε δισεκατομμύρια είναι τα μέτρα, 7 δισεκατομμύρια τα αντίμετρα.

Αν είναι έτσι, σας έχω, κύριε Τσίπρα, μια πρόταση: Μην πάρετε μέτρα, πάρτε 2 δισεκατομμύρια αντίμετρα τώρα. Γιατί δεν το κάνετε;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Εν πάση περιπτώσει, αφού σας αρέσει τόσο πολύ αυτό το μείγμα πολιτικής του τέταρτου μνημονίου, το οποίο από τη μία κόβει συντάξεις και από την άλλη δίνει επιδόματα, γιατί το πάτε το 2019; Γιατί δεν το εφαρμόζετε από τώρα; Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση. Κοροϊδεύετε κατά πρόσωπο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!
Λέτε ακόμα ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί. Άλλο ένα ψέμα. Για διαβάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσεκτικά τι λέει το άρθρο 15. Τι αναφέρει για τα αντίμετρα;

Πρώτον, προϋποθέτει την ψήφιση τώρα και την πλήρη εφαρμογή  μέτρων 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. 
Δεύτερον, προϋποθέτει τη μόνιμη επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. 
Τρίτον, προϋποθέτει για να δοθούν τα αντίμετρα, αξιολόγηση από τους Θεσμούς και πρωτίστως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα αποφασίσει πότε και πώς και αν, προφανώς, θα δοθούν αντίμετρα. 
Και τέταρτον, φυσικά, εφαρμόζονται μόνο στο μέρος της υπέρβασης του στόχου του 3,5%. Για να εφαρμοστούν με άλλα λόγια πλήρως τα αντίμετρα, πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 5,5%.
(Θόρυβος Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Μην φωνάζετε. Γιατί σας τα είπε και ο κ. Φίλης αυτά εχθές, ο οποίος αποκάλυψε το καινούριο σας παραμύθι. Ακούστε λίγο τι είπε ο συνάδελφός σας.

Το χειρότερο, όμως, είναι πως τα αντίμετρα, κύριε Τσίπρα, και εάν εφαρμόζονταν, δεν αφορούν καν αυτούς οι οποίοι πλήττονται από τα μέτρα. Ένας συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 915 ευρώ, που θα χάσει δύο συντάξεις, μία από τη μείωση των συντάξεων και μία από το αφορολόγητο, τι ακριβώς θα πάρει, κύριε Τσίπρα, από τα αντίμετρα; Απολύτως τίποτα.

Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένας Έλληνας ο οποίος να προσδοκά σήμερα στην εφαρμογή των αντιμέτρων, να προσδοκά να διαλυθεί η παραγωγική οικονομία από την υπερβολική φορολόγηση, για να υπερβούμε τον στόχο του 3,5%, προκειμένου να αυξηθούν τα σχολικά συσσίτια και οι επιδοτήσεις ενοικίου; Και ειδικά για τα σχολικά συσσίτια, είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να συνδέει τη διατροφή των παιδιών με την επίτευξη πλεονασμάτων άνω του 3,5%;

Τι θέλετε τελικά; Να αποτελειώσετε την πραγματική οικονομία με εξωφρενικά πλεονάσματα, για να κάνετε εσείς μικροπολιτική επιδομάτων; Ο ρόλος μιας Κυβέρνησης, κύριε Τσίπρα,  είναι να βγάλει τη χώρα από τα συσσίτια και να την ξαναβάλει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά εσείς δεν μπορείτε. Κάνατε την αποτυχία σας τέταρτο μνημόνιο, ψέματα και διχόνοια.

Παρ’ όλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνετε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξελαφρώστε έστω και λίγο τους πολίτες από τα αχρείαστα βάρη, που εσείς τους επιβάλατε. Διότι αν είχατε πρόγραμμα, αν είχατε σχέδιο, αν είχατε γνώση, θα είχατε βάλει λιγότερους φόρους και το πλεόνασμα για το 2016 θα ήταν μικρότερο.

Τώρα, όμως, ελάτε και ελαφρώστε τους πολίτες, όχι το 2019. Τώρα, που τους τα πήρατε χωρίς λόγο, τώρα να τους τα επιστρέψετε. Ψηφίστε, λοιπόν, σήμερα μαζί μας την τροπολογία που καταθέσαμε για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί, τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% και την πλήρη χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς, γιατί αυτά τα μέτρα ανακουφίζουν έστω και λίγο κάθε ελληνική οικογένεια.
Μην περιοριστείτε μόνο, κύριε Τσίπρα, στη μείωση του ΦΠΑ για τους αγρότες. Εξάλλου σας θυμίζω ότι την έχω προτείνει από την ομιλία μου στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2016.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν το κάνετε, όμως, κύριε Τσίπρα, και δεν το κάνετε για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν θέλετε να φανεί ότι υιοθετείτε το πρόγραμμα της Νέα Δημοκρατίας και δεύτερον, προφανώς, διότι ανησυχείτε για το πώς θα πάνε φέτος τα έσοδα.

Μόνο που εδώ τίθεται ένα απλό ερώτημα. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι μπορεί να επιστραφούν 865 εκατομμύρια ευρώ με φετινό στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς ακριβώς θα επιστρέψετε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο πλεονάσματος 3,5%; Απλά μαθηματικά είναι, κύριε Τσίπρα. Είστε και μηχανικός.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη. Καθυστερήσατε τη διαπραγμάτευση τόσους μήνες.
Πήγατε πίσω την ελληνική οικονομία. Βάλατε τη χώρα σε νέα ύφεση. Έρχονται ήδη τα νούμερα για το πρώτο τρίμηνο να το αποδείξουν. Φέρατε νέα μέτρα, νέα βάρη και νέα λιτότητα. 

Εδώ προκύπτει, όμως, το πιο ουσιαστικό, το αμείλικτο ερώτημα: 

Τι ακριβώς κερδίσατε, κύριε Τσίπρα, αυτούς τους δεκαπέντε μήνες της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης; Γιατί δεν ολοκληρώσατε τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από έναν χρόνο;

Διότι αυτό που ξέρουμε είναι ότι πριν από έναν χρόνο κανείς δεν μας ζητούσε αυτά τα μέτρα για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα μέτρα δεν συμπεριλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο. 

Τι έγινε, λοιπόν, και η αξιολόγηση ενός προγράμματος που λήγει το 2018 κατέληξε σε ένα νέο πρόγραμμα που λήγει το 2021; Με τίνος εξουσιοδότηση αναλαμβάνετε δεσμεύσεις, που πηγαίνουν πέρα από τη λήξη της κοινοβουλευτικής σας θητείας;

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν έχετε καμμία λαϊκή νομιμοποίηση γι’ αυτά τα οποία πηγαίνετε να ψηφίσετε σήμερα. Τα ψηφίζετε μόνο και μόνο γιατί έτσι νομίζετε ότι μπορείτε να παραμείνετε στην εξουσία με άλλοθι – το μεγάλο άλλοθι! – τάχα το χρέος. Μόνο που τρώτε από τα έτοιμα, γιατί δεν λέτε ότι οι αποφάσεις για το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες από τον Νοέμβριο του 2012, από την Κυβέρνηση Σαμαρά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Κάνετε ησυχία, παρακαλώ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Βεβαίως, οι πιστωτές μας έχουν κι αυτοί μια μεγάλη ευθύνη που αυτή η υπόσχεση δεν έχει γίνει πράξη. Έχετε, όμως, κι εσείς ευθύνη που πήγατε να τινάξετε τη χώρα στον αέρα και τη γυρίσατε τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω και, φυσικά, παγώσατε όλες τις σχετικές αποφάσεις. Κομπάζετε για το χρέος, όταν γνωρίζετε ότι δεν έχετε κερδίσει τίποτα καινούργιο.
Κύριε Τσίπρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα περιθώρια παρέμβασης στο χρέος είναι λίγο πολύ γνωστά. Ήρθε η ώρα, πράγματι, οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τους το λέμε σε όλα τα ευρωπαϊκά φόρα. Δεν παρακολουθείτε φαίνεται αυτά που λέμε.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, ησυχία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όμως, κύριε Τσίπρα,μη λέτε άλλα ψέματα ότι δήθεν δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα, αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους. Διότι πουθενά στις χίλιες σελίδες, στα εκατόν εξήντα τέσσερα άρθρα του τέταρτου μνημονίου δεν υπάρχει μια τέτοια πρόβλεψη.

Αντίθετα, στη δεύτερη παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης περιλαμβάνεται η εξής φράση. Τη διαβάζω: «Οι διατάξεις αυτές υιοθετούνται ως προϋπόθεση για την εκκίνηση», προσέξτε, «της συζήτησης που αφορά τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».
Καταθέτω στα Πρακτικά το απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Με απλά ελληνικά, ψηφίστε πρώτα και μετά βλέπουμε. Μη βάζετε, λοιπόν, τζάμπα τυράκι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως. Για την καρέκλα το κάνουν, όχι για το χρέος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ, κάνετε ησυχία. Μη σχολιάζετε. Παρακολουθήστε με προσοχή.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Όσον αφορά το θέμα της γραβάτας, μια κουβέντα θέλω να πω μόνο: Κύριε Τσίπρα, είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία, για να μασκαρέψετε τα νέα ψέματα που λέτε!
Κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμά σας δεν βγαίνει. 
Και το πρόγραμμά σας δεν βγαίνει για δυο λόγους: 

Ο πρώτος είναι διότι το μείγμα πολιτικής είναι στρεβλό, με περισσότερους φόρους απ’ όσους μπορεί να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία και χωρίς καμία πραγματική διάθεση να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και ο βαθμός παρέμβασής του στην οικονομία.
Δεύτερον, γιατί δεν έχετε ούτε τη γνώση ούτε τη βούληση να βγάλετε τη χώρα από την κρίση, αφού εσείς είστε αυτοί που με τις εσφαλμένες επιλογές σας διαρκώς την αναπαράγετε.

Και όσοι φαντασιώνονται ότι ξαφνικά ο κ. Τσίπρας θα μετατραπεί σε μία αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια.

Ποιος από την Κυβέρνησή σας, άραγε, θα ξεμπλοκάρει επενδύσεις, θα δρομολογήσει αποκρατικοποιήσεις, θα υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα;

Ο κ. Σπίρτζης, που με πόνο ψυχής, με δάκρυα στα μάτια υπογράφει την πώληση του ΟΣΕ και αμέσως μετά αναζητεί τρόπο να δημιουργήσει νέο κρατικό ΟΣΕ;
Ο κ. Τσιρώνης, αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, που ομολόγησε πριν από δέκα ημέρες ότι είναι αντίθετος στην επένδυση του Ελληνικού;
Η κυρία Κονιόρδου, που παραλίγο να μπλοκάρει εκ παραδρομής, λέει, τα έργα στο Ελληνικό, λόγω διατηρητέων;
Ο κ. Σκουρλέτης, που από τη μία ημέρα εναντιώνεται στην πώληση της ΔΕΗ και από την άλλη καταγγέλλει συμφέροντα και σήμερα θα ψηφίσει την πώληση ποσοστού της;
Ο κ. Παπαδημητρίου, που ως ακαδημαϊκός ήταν υπέρ του Grexit, αλλά τώρα ως Υπουργός είναι κατά;

Έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν προχωρούν ούτε επενδύσεις ούτε αλλαγές στο κράτος. Και η χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 
Δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς χαμαιλέοντες. 
Αποφασισμένους και υπεύθυνους μεταρρυθμιστές χρειαζόμαστε με πρόγραμμα, με όραμα και με αποφασιστικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κύριε Τσίπρα, το 2015 σύρατε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές. (Σ.σ.: η δεύτερη ήταν το δημοψήφισμα) 

Πρώτα στηριχθήκατε στις πλάτες της υπεύθυνης Αντιπολίτευσης, για να σωθεί η χώρα από το χείλος του γκρεμού. Αμέσως μετά προκηρύξατε εκλογές – το θυμάστε καλά, φαντάζομαι – τον Σεπτέμβριο με το επιχείρημα ότι χρειάζεστε νωπή λαϊκή εντολή, για να εφαρμόσετε το τρίτο πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο. 

Και φυσικά, δυναμιτίσατε την προσπάθεια για πολιτική συναίνεση εξαπατώντας τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα κάνετε πρόωρες εκλογές.

Θέλω να σας θυμίσω, κύριε Τσίπρα, τι λέγατε στο διάγγελμά σας στις 20 Αυγούστου 2015 αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ακούστε, έχει ενδιαφέρον, τι έλεγε ο κ. Τσίπρας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: 
«Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 του Γενάρη εξάντλησε τα όριά της. Και τώρα πρέπει να πάρει τον λόγο εκ νέου ο κυρίαρχος λαός. 
Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε αν εκπροσωπήσαμε τη χώρα με αποφασιστικότητα και το κουράγιο που απαιτούσαν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 
Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα, να ανακάμψει η οικονομία, να μπούμε επιτέλους στη διαδικασία της απαλλαγής από τα μνημόνια και τη σκληρότητα που αυτά συνεπάγονται.»

(Στο σημείο αυτό από τα άνω νότια θεωρεία ρίπτονται στην Αίθουσα φέιγ βολάν)
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Κύριε Πρόεδρε, αν θέλετε, να ηρεμήσει η Αίθουσα για να συνεχίσω. Δεν τη βλέπω και πολύ ήρεμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Εγώ έχω καταλάβει ότι είναι ήρεμη, πάντως. Με συγχωρείτε, αλλά έχω διαφορετική άποψη. Να προχωρήσουμε. Και από εσάς, επίσης, εξαρτάται. Είστε έμπειρος. Ήταν ένα συμβάν.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Λέγατε, κύριε Τσίπρα, «Εσείς, με την ψήφο σας, θα αποφανθείτε» προσέξτε «ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά επιτέλους ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, ποιος και πώς μπορεί να προχωρήσει με σίγουρο, με σταθερό βηματισμό στις αναγκαίες βαθιές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη ο τόπος».
Καταθέτω στα Πρακτικά το διάγγελμά σας.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν διάγγελμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα. Τα είπατε όλα εσείς για εμάς.
Σήμερα, λοιπόν, από το Βήμα του Κοινοβουλίου σας καλώ, εάν σας έχει απομείνει ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015, δηλαδή, αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και δώστε εκ νέου τον λόγο στον κυρίαρχο λαό, όπως είπατε το 2015, ο λαός με την ψήφο του να αποφανθεί ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας. Όπως είπατε το 2015, κύριε Τσίπρα.

Σας προκαλώ, λοιπόν, κάντε και τώρα το ίδιο. Δώστε τη δυνατότητα στον κυρίαρχο λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Ό,τι κάνατε το 2015 να το κάνετε και τώρα.
Δώστε την ευκαιρία στους πολίτες να επιλέξουν:

την αλήθεια ή τα ψέματα, την αληθινή προσδοκία των αλλαγών ή τον εφιάλτη της υπερφορολόγησης, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη ή τη φτωχοποίηση.

Αλλά, κύριε Τσίπρα, δεν θα το κάνετε. Γιατί ξέρετε πως, όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα ανοίξει και η πόρτα της εξόδου σας από την εξουσία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)


Μόνο που η θεσμική τάξη θα αποκατασταθεί. Διότι η Δημοκρατία, κύριε Τσίπρα – το ξέρετε – προϋποθέτει εκλογές. Θέλετε, δεν θέλετε, κάποια στιγμή θα τις κάνετε. Όσο πιο αργά τόσο χειρότερα για τη χώρα, αλλά το ξέρετε κι εσείς, τόσο χειρότερα και για εσάς.

Αντιπροσωπεύουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δύο διαφορετικούς κόσμους. Αν εσείς τώρα θέλετε να προσχωρήσετε στις φιλελεύθερες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, τότε ο πολιτικός ανταγωνισμός, κύριε Τσίπρα, γίνεται πολύ απλός: ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις, ποιος μπορεί να δημιουργήσει νέες δουλειές, να τονώσει την επιχειρηματικότητα, να κάνει το κράτος σας πιο ανταγωνιστικό. Αλλά αυτά ούτε τα ξέρετε ούτε μπορείτε να τα καταφέρετε.

Υπάρχει ένα γήπεδο στο οποίο πραγματικά είστε ασυναγώνιστος. Αυτό είναι το γήπεδο του λαϊκισμού. Αλλά στο γήπεδο της πραγματικής πολιτικής, αυτής που ασχολείται με το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν νέες δουλειές, πώς θα γίνει το κράτος σας πιο αποτελεσματικό, επιτρέψτε μου να πω, δανειζόμενος, κύριε Τσίπρα, μια παλιότερη δική σας φράση, ότι το να συγκρίνεται κάποιος μαζί σας είναι σαν να κλέβει εκκλησία.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Παρακαλώ πολύ, ησυχία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μια σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο, στην απογοήτευση, να φωλιάσουν στις ψυχές των πολιτών. Ευτυχώς, οι δυνατότητες της χώρας είναι πολύ περισσότερες από τις δικές σας και η Ελλάδα και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι καλύτεροι από τους Υπουργούς σας, γι’ αυτό και η χώρα –ξέρετε- στέκεται ακόμα όρθια σήμερα στα πόδια της, παρά την ανεπάρκειά σας, και εξακολουθεί να λειτουργεί σε αντίθεση με το παράδειγμα το οποίο εσείς δίνετε.

Οι πολίτες δείχνουν και θάρρος και σθένος, παρ’ όλο που ξέρουν ότι εξαιτίας της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες που καλούνται να κάνουν πήγαν χαμένες. Συνεχίζουν και σήμερα να πληρώνουν άδικους, υπερβολικούς φόρους, να καταβάλλουν δυσβάσταχτες εισφορές, να παλεύουν παρά την καθημερινή τους φτωχοποίηση, να επιδεικνύουν συγκινητική αλληλεγγύη και καρτερικότητα, να σέβονται τους θεσμούς που εσείς κακοποιείτε, να δείχνουν σε κάθε βήμα ότι είναι καλύτεροι από την πολιτική τους ηγεσία. 

Και γι’ αυτό η χώρα δεν έχει καταρρεύσει. Γιατί παρά τα δικά σας ψέματα, παρά τα δικά σας σφάλματα, υπάρχει ένας λαός με συνείδηση, ένας λαός με ψυχή, ένας λαός με πατριωτισμό, με αξιοπρέπεια, που μάχεται για ένα καλύτερο αύριο, που παλεύει για μια Ελλάδα δυνατή, για μια Ελλάδα υπερήφανη.

Και μην ερμηνεύετε, κύριε Τσίπρα, με αλαζονεία το γεγονός ότι οι πολίτες δεν εξεγείρονται ως στάση αποδοχής των επιλογών σας. Βγείτε μια βόλτα έξω από το Μαξίμου, να δούμε αν μπορείτε να κυκλοφορήσετε πέρα από τις κλούβες. Και μην εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες οι οποίοι διαμαρτύρονται σήμερα, αλλά διαμαρτύρονται πολιτισμένα, χωρίς μπαχαλάκηδες και χωρίς καταστροφές. 

Και μην υποτιμάτε την συνεχώς διογκούμενη, σιωπηλή οργή, γιατί, όταν αυτή ξεσπάσει και εκδηλωθεί, θα παρακαλάτε να μην βρεθείτε στο πέρασμά της. Το ότι δεν επαναλαμβάνεται η πολιτική αλητεία και η πολιτική χυδαιότητα της εποχής που ήσασταν στην Αντιπολίτευση δεν είναι δείγμα αδυναμίας, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας, πολιτικής υπευθυνότητας και πολιτικού ήθους.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Είναι συνειδητή επιλογή στην προσπάθειά μας να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο γύρο τραμπουκισμών και κραυγές για προδότες και κρεμάλες. Δεν χρειάζεται έναν νέο γύρο δημαγωγικών υποσχέσεων και διχαστικής πολιτικής. Όμως, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, μην έχετε καμία αμφιβολία. Λαός και ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Αυτόν τον λαό, αυτούς τους πολίτες, που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, θα τους εκφράσουμε εμείς χωρίς διακρίσεις για το χθες. Η ελπίδα της κοινωνίας είναι δικιά μας αποστολή. Είναι ευθύνη συνάμα. Υπάρχει άλλος δρόμος και θα τον περπατήσουμε όλοι μαζί. Και οι πολίτες ξέρουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Και εμείς ξέρουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε με ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, για να αναπνεύσουν πολίτες και επιχειρήσεις, με μείωση δαπανών του κράτους, με μεγάλες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, με συμμάζεμα του κράτους και με επενδύσεις, ώστε να έρθουν πίσω τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, αλλά όχι μόνο, να βρουν δουλειά και όσοι σήμερα βρίσκονται στη γωνία, όσοι βρίσκονται στο περιθώριο. Αυτά γίνονται, όταν αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν θέλουν μια Ελλάδα που ζει με συσσίτια και επιδόματα. Θέλουν μια Ελλάδα που δίνει δουλειές, παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί ευκαιρίες. Και σίγουρα δεν θέλουν το όνειρο των σημερινών νέων να είναι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, για να έρθει ο πολιτικός τους πάτρωνας να τους διορίσει στη συνέχεια στο Δημόσιο.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Δεν θέλουμε μια Ελλάδα που θα σέρνεται, αλλά μια Ελλάδα που θα εμπνεύσει, θα ενθουσιάσει, θα δώσει πραγματική ελπίδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με την εξής επισήμανση: 
Είμαστε δύναμη ευθύνης.
Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής συγκυρίας. 
Έχουμε απόλυτη επίγνωση της ιστορικής μας αποστολής. 
Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. 
Όταν έρθει η ώρα, θα το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, ένα ελληνικό σχέδιο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας. 

Και με την αξιοπιστία μιας υπεύθυνης δύναμης και με την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, εμείς θα διεκδικήσουμε μικρότερα και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από αυτά τα οποία έχετε δεσμεύσει τη χώρα, μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας εισφορές και συμμαζεύοντας, όμως, ταυτόχρονα, το κράτος.

Δεν θα προσέλθουμε σε αυτή τη συζήτηση ως επαίτες, αλλά ως ισότιμοι εταίροι με ένα καλά επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που δεν θα περιορίζεται μόνο στις διαρθρωτικές αλλαγές του μνημονίου, αλλά θα πηγαίνει πέρα και πάνω από αυτές. Γιατί εμείς θα εφαρμόσουμε – γιατί τις πιστεύουμε – μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώνουν την οικονομία, θα νοικοκυρέψουν το κράτος, θα φέρουν ανάπτυξη και κυρίως, νέες δουλειές. 

Και πάντως, δεν θα ανεχτούμε τον αφανισμό της παραγωγικής Ελλάδος και την εξολόθρευση της μεσαίας τάξης και των νέων.

Η Ελλάδα δεν αξίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γιορτάσει τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με το τέταρτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

Και κάτι τελευταίο: Συμφωνίες που μοιράζουν τα ιμάτια μιας χρεοκοπημένης Ελλάδος είναι άκυρες για μας. Οι κομματικοί σας στρατοί είναι οι μόνοι ωφελημένοι από την παραμονή σας στην εξουσία και κάποιοι νταβατζήδες οι οποίοι περνάνε καλά μαζί σας.

Βλέπετε, μερικές απλές κουβέντες έχουν διαχρονική ισχύ και αξία. Και παρ’ ότι διάφοροι προσπαθούν να σας στηρίξουν, γιατί σας έχουν βρει μπόσικους, είσαστε μόνοι σας. Μόνοι σας με την κοινωνία απέναντι.

Ψηφίστε, λοιπόν, μόνοι σας τα μέτρα. 
Μόνοι σας βυθισμένοι στην αυταρέσκεια, στον κυνισμό και στην αλαζονεία της εξουσίας. Μόνοι σας μπορείτε να ξεπλυθείτε στη φαντασιακή κολυμπήθρα των αντιμέτρων. 
Το τέταρτο μνημόνιο είναι όλο δικό σας, μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου, αποκλειστικά και μόνο δικιά σας ευθύνη.

Σας ευχαριστώ.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)

Tags: 4ο Μνημόνιο, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταρρυθμίσεις, πλεόνασμα, ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας, φορολογία