Σκηνές απείρους ιλαρότητας ξετυλίχτηκαν στο “ναό” τσι Δημοκρατίας, τη σωτήρια ημέρα της 14ης Ιουλίου 2011. Κι επειδή δεν θα ήθελα να ξεχαστούν, θα παραθέσω χαρακτηριστικά στιγμιότυπα προς τέρψιν του αναγνώστη. Βλέπετε, στους χαλεπούς καιρούς που με χίλια ζόρια επιβιώνουμε – εκεί μας κατάντησε η κοινοβΟλευτική “δημοκρατία” μας – έχουμε ανάγκη από λίγο γέλιο έστω και πικρόχολο, για να μη μας σαλέψει. Διότι ως γνωστόν, το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην.
Ομολογώ ότι όταν ανέλαβε ο βερμπαλιστής Βαγγέλης το ανοικονόμητο υπουργείο-μπάχαλο Οικονομικών, δε μπορούσα να φανταστώ ότι ο άνθρωπος θα έβγαζε και πολύ γέλιο. Συνεπώς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αν εξαιρέσει κανείς τις επικίνδυνες παρενέργειες από τις γκάφες του.
Έχουμε και λέμε λοιπόν, από τα Πρακτικά της Βουλής 14-7-2011:
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: « (…) Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το παιχνίδι με τις λέξεις τέτοιες στιγμές κρίσιμες πρέπει να σταματήσει. Καλώ τους Έλληνες πολίτες να ακούν μόνο τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης. Ενεργώ κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και είμαι μέλος της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως Υπουργός Οικονομικών έχω ευθύνη απέναντι στον τόπο, απέναντι στο λαό, απέναντι σε κάθε πολίτη, απέναντι στις αποταμιεύσεις του και στο εισόδημά του. Και καλώ τους Έλληνες πολίτες να ακούν την Κυβέρνησή τους και τον Υπουργό των Οικονομικών που τους ενημερώνει υπεύθυνα. Δίνουμε με τον Πρωθυπουργό έναν αγώνα για τη σταθεροποίηση και τον έλεγχο της κατάστασης. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί. Γίνονται επί τη βάσει σχεδίου και θα αποδώσουν αποτέλεσμα.
Ο όρος “selective default” δεν πρέπει να μεταφράζεται στα ελληνικά κατά τρόπο ο οποίος είναι το λιγότερο δημαγωγικός και ανεύθυνος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρεοκοπίας, καμία απειλή χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με τις λέξεις, με την αγωνία των πολιτών και με το μέλλον του έθνους. (…) Καλώ την Αντιπολίτευση να στηρίξει την Κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε, γιατί οι χειρισμοί πρέπει να είναι εθνικοί και αποτελεσματικοί. (…)
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και η διαβεβαίωσή μου αυτή είναι θεσμική, επίσημη και απερίφραστη. Υπάρχουν οι μηχανισμοί μέσα στο ευρωσύστημα στο οποίο περιλαμβάνεται και η Κεντρική μας Τράπεζα και όλα είναι απολύτως διασφαλισμένα. Εάν δε κάποιοι επιχειρούν να μεταφράσουν κατά τρόπο λαϊκίστικο, ανεύθυνο και μικροκομματικό τον όρο “selective default”, θέλω να επαναλάβω ότι αυτό δεν είναι μια πραγματική κατάσταση, δεν είναι πιστωτικό γεγονός, δεν είναι ούτε χρεοκοπία ούτε πτώχευση ούτε αδυναμία πληρωμής. Είναι μία βαθμολόγηση προσωρινή των ελληνικών ομολόγων, όπου αντί να είσαι στο βαθμό 3C ή D, είσαι στο βαθμό SD –“selective default”– για ένα χρονικό διάστημα.
Προσέξτε μία παρομοίωση. Πριν αυτοματοποιηθούν οι σιδηρόδρομοι, υπήρχε ο κλειδούχος που γύριζε το κλειδί για να αλλάξει το τραίνο ράγες και να πάει από τη μία διαδρομή στην άλλη. Πρέπει το τραίνο τώρα του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις ράγες της βαριάς -ας το πούμε έτσι- κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε της μεγάλης και δυσβάσταχτης επιβάρυνσης να αλλάξει ράγες και να πάει σε μια ελάφρυνση. Πρέπει να περάσει από τη διασταύρωση και ο κλειδούχος να γυρίσει το κλειδί. Αυτό κρατάει μία στιγμή και αυτό πρέπει να γίνει και γίνεται χωρίς κινδύνους, χωρίς κανένα πραγματικό πρόβλημα. Χρειάζεται σοβαρότητα μόνο, σοβαρότητα, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και -έλεος πια!- ενότητα εθνική.
Διότι αυτός που την πληρώνει πάντα είναι ο φτωχότερος, ο πιο αδύναμος, δεν είναι ο πλούσιος που έχει βγάλει τα λεφτά του έξω ούτε αυτός που έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στο όνομα των φτωχών και αδυνάτων πρέπει να ενεργήσουμε και στο όνομά τους σας μιλάω τώρα. Τη δική τους φωνή φέρνω στη Βουλή και τη δική τους φωνή πηγαίνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός και στο EUROGROUP και το ECOFIN εγώ. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και για λογοπαίγνια. (…)»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ: «Την ώρα που στο πολιτικό λεξιλόγιο της Κυβέρνησης έχει εισέλθει η λέξη “χρεοκοπία” ακόμη και με την αγγλική έκφραση του όρου, είναι ατυχές που η Βουλή σήμερα και εκτάκτως ενημερώνεται για ένα μείζον θέμα.
Εμείς επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά ότι το θέμα είναι μείζον. Είναι μείζον γιατί ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατηγορούσε μέχρι χθες ότι όποιοι χρησιμοποιούσαν τη λέξη “χρεοκοπία”, εξυπηρετούν όσους θέλουν να κερδίσουν από την κατάρρευση της χώρας. Είναι μείζον, γιατί η λέξη “χρεοκοπία” όπως άλλωστε επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τον ομαλό εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με ρευστότητα.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Μου επιτρέπετε; Δυστυχώς πρέπει να φύγω. (…)
Κατ’ αρχάς είναι εκ μέρους μου άτοπο να πρέπει να αποχωρήσω μετά την ομιλία που έκανα. Πρέπει, όμως, οπωσδήποτε να μετάσχω σε μια τηλεφωνική συνδιάσκεψη που γίνεται για τα θέματα αυτά. Θα είναι ο κ. Σαχινίδης. Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους συναδέλφους.(…)»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: «Κύριε Πρόεδρε, και πριν φύγετε, θα σας παρακαλούσαμε και εμείς να ανακαλέσετε τουλάχιστον από τα Πρακτικά τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Η στρατιωτική πειθαρχία είναι μία έκφραση, ένα σχήμα λόγου. Για όνομα του Θεού!»
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: «Να ανακαλέσετε.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Μα, να ανακαλέσω το σχήμα λόγου;»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: «Την έκφραση να ανακαλέσετε. Είναι βαριά έκφραση.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Για όνομα του Θεού!»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: «Πειθαρχία να αναζητήσετε ανάμεσα στα μέλη της Κυβέρνησης και ανάμεσα στις αντιφατικές δηλώσεις των μελών της Κυβέρνησης.»
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Σας παρακαλώ! Αντί να κάνετε συστάσεις σε μένα, κάντε συστάσεις στον Αρχηγό σας και μην αναπαράγετε το λάθος το χθεσινό.»
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): «Παρακαλώ.
Συνεχίστε, κύριε Λέγκα.»
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: «Είναι μείζον, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν μπορεί να συμφωνεί κανείς με τη συμμετοχή των ιδιωτών και από την άλλη να καταγγέλλει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.
Είναι μείζον γιατί δεν μπορεί από τη μία να θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων και από την άλλη να καταγγέλλουμε τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Αυτό ισχύει για όλες τις παραλλαγές της λέξης “χρεοκοπία” και για την ελεγχόμενη και για την επιλεκτική και για την περιορισμένη. Δεν μπορεί να εξωραΐζουμε αυτή τη λέξη και να την εμφανίζουμε ως κάτι δήθεν, όχι και τόσο κακό. Γιατί απλά όταν γίνεται αυτό, απλά αυξάνεται η αβεβαιότητα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χθες ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια τη θέση μας. Κι αυτό πρέπει να κάνει και η Κυβέρνηση. Η λέξη “χρεοκοπία” απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας, δεν τη θέλουμε, δεν τη χρησιμοποιούμε, δεν την επιτρέπουμε καν ως σκέψη. (…)
Τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας τα επιστρέφουμε και καλούμε για ακόμη μια φορά τον κύριο Υπουργό να τα διαγράψει από τα Πρακτικά. Πειθαρχία χρειάζεται η Κυβέρνηση ανάμεσα στα μέλη της, μεταξύ των πολλών και αντιφατικών απόψεων, που καθημερινά κατακλύζουν τον πολιτικό τους λόγο. (…)»
(…) (…)
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΚΕ: «(…) Κύριε Πρόεδρε, ο Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κάλεσε σε στρατιωτική πειθαρχία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται. Στρατιωτική πειθαρχία στο πλευρό της Κυβέρνησης. Γιατί; Δεν ξέρω πού υπηρέτησε και πότε υπηρέτησε φαντάρος. Και δεν ξέρω τι εννοούν στρατιωτική πειθαρχία. Μερικές λέξεις είναι πολύ φορτισμένες. Ο άλλος Αντιπρόεδρος μας είπε για τα τανκς τις προάλλες. Τώρα για στρατιωτική πειθαρχία.
Γιατί; Για να σωθούν όλοι αυτοί που έβγαλαν 610 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στις ελβετικές τράπεζες; Για να σωθούν οι εφοπλιστές; Ο πατριωτισμός τους φτάνει να ναυπηγούν σήμερα σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης 580 καράβια στα ναυπηγεία της Κίνας και σε ναυπηγεία άλλων χωρών της Ασίας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κύριε Υπουργέ, 580 καράβια χτίζονται προς το συμφέρον των Ελλήνων εφοπλιστών.
Και στην Ελλάδα υπονομεύσατε -και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία- την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία απαξιώσατε τα ελληνικά ναυπηγεία. Τα ξεπουλήσατε μπιλ-παρά στους Γερμανούς. Και αφού τα πουλήσατε τους δώσατε και παραγγελίες πολλαπλάσιες αυτών των χρημάτων τα οποία υποτίθεται ότι έδωσαν για να αγοράσουν τα ναυπηγεία. Και έχουμε ένα ικανότατο εργατοτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό στα ναυπηγεία που απαξιώθηκε και βρίσκεται χωρίς δουλειά. Η Ελλάδα έχει ιστορία στη ναυπηγική τέχνη και αργότερα στη ναυπηγική βιομηχανία χιλιάδες χρόνια στην κυριολεξία.
Το κεφάλαιο, το λέμε και θα το ξαναπούμε, δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα και Θεός του είναι το κέρδος. Και όπου βρίσκει περισσότερο κέρδος εκεί πάει. Και βεβαίως μπορεί να σηκώνουν τις ελληνικές σημαίες, μπορεί να πηγαίνουν και την Κυριακή στην εκκλησιά και να ρίχνουν ένα χοντρό νόμισμα για να κάνει θόρυβο στο δίσκο αλλά δεν έχουν ούτε πατρίδα, ούτε θρησκεία. Μόνη τους θρησκεία είναι το κέρδος. Να είμαστε καθαροί και εξηγημένοι. Και λέει ο Υπουργός. Συστρατευτείτε. Έρχεται στρατιωτική πειθαρχία, γιατί πρέπει να βοηθήσουμε τους φτωχούς. Τους φτωχούς, κύριοι της Κυβέρνησης, τους κάνατε και τους κάνετε καθημερινά φτωχότερους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μας είπε επίσης ο Υπουργός, χτυπώντας το χέρι στο έδρανο, ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την ελληνική οικονομία, στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, στηρίζει την Ελλάδα. Δεν στηρίζει την Ελλάδα. Στηρίζει τους καπιταλιστές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετα με αυτές τις επιλογές. Απορρίπτουμε τις εκκλήσεις του κ. Υπουργού. Για άλλη μια φορά καλούμε τους εργαζόμενους σε μάχη, σε δράση ενάντια σε όλες αυτές τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές.
Σας ευχαριστώ.»
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ: «(…)Επειδή είδα ότι υπήρξε μια δυσαρέσκεια από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τον όρο “στρατιωτική πειθαρχία”, που χρησιμοποιήθηκε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, να πω ότι δεν θα πρέπει να μας ξενίζει καθόλου. Από το χώρο της αμύνης προέρχεται ο κ. Βενιζέλος, ε, και του έμειναν κάποια κουσούρια, κύριε Χαλβατζή! Μην παίρνετε και τοις μετρητοίς τα όσα ακούτε από τον κ. Βενιζέλο!
Έρχομαι τώρα σε κάτι άλλο ενδιαφέρον που ειπώθηκε. Επειδή, λοιπόν, κατάλαβε τη γκάφα που έκανε, ήρθε εδώ να μας πει –ουσιαστικά να απολογηθεί- τι είναι η περιβόητος “επιλεκτική χρεοκοπία” ή “selective default”, όπως το λέει.
Και ενώ περιμέναμε, επίσης, να μας κάνει μια διάλεξη επί του θέματος, προκειμένου να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του όρου ο ελληνικός λαός, ο κ. Βενιζέλος, το μόνο που έκανε ήταν να μας περιγράψει τον όρο με μια παρομοίωση: με την παρομοίωση του κλειδούχου που γυρίζει το κλειδί και το τρένο από τις βαριές ράγες μπαίνει σε πιο ελαφριές ράγες.
Ωραία. Να του πούμε, λοιπόν, ότι πολλές φορές ο κλειδούχος συμβαίνει να κοιμάται, πολλές φορές ο κλειδούχος συμβαίνει να λείπει, πολλές φορές ο κλειδούχος δεν έχει τη δύναμη να γυρίσει το κλειδί. Τέλος πάντων, πολλές φορές μπορούν να συμβούν πολλά ατυχήματα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πρέπει να αφήσετε την παρομοίωση με τον κλειδούχο γιατί είναι ανεπαρκέστατη για να καθησυχάσει την αγωνία του ελληνικού λαού.
Γιατί, αγαπητέ Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ και κύριε Σαχινίδη, πρέπει να ξέρετε ότι η γιαγιά στην Ελλασόνα δεν μπορεί να κατανοήσει την επιλεκτική χρεοκοπία. Το μόνο που θα της μείνει είναι η χρεοκοπία, ούτε selective, ούτε restrictive, ούτε όλα τα συμπαρομαρτούντα.
Άρα, έγινε από την πλευρά του κ. Βενιζέλου μια μεγάλη γκάφα. Πήγε σήμερα να τη μαζέψει, αλλά το μόνο που προκάλεσε είναι θυμηδία και στο κοινοβουλευτικό του ακροατήριο, αλλά και έξω στο ακροατήριο της κοινωνίας.
Ξέρετε τι προκαλέσατε; Προκαλέσατε έναν τεκτονικό σεισμό, όπως και άλλοτε κάνατε –σας θυμίζω δηλώσεις περί Τιτανικού κλπ του πρώην τσάρου της οικονομίας- και ως δια μαγείας –όχι ως δια μαγείας, εσείς το προκαλέσατε- άρχισε ο κόσμος να τρέχει στις τράπεζες να παίρνει τις καταθέσεις και ενώ θέλετε να επιλύσετε το πρόβλημα, οξύνετε το πρόβλημα. Αυτό κατάφερε και ο κ. Βενιζέλος.
Μα, απορώ μαθητευόμενοι μάγοι είστε; Εδώ λέτε να σώσουμε την ελληνική οικονομία. Έτσι, θα σωθεί η ελληνική οικονομία με τέτοιους παιδαριώδεις χειρισμούς;
Βεβαίως, να σας θυμίσω αυτό που έκαναν και οι άλλοι συνάδελφοι. Ωρύονταν από αυτό εδώ το έδρανο ο κ. Βενιζέλος, αλλά και ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της χώρας προτρέποντας τους Βουλευτάς της κυβερνώσας παράταξης να υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο, να υπερψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο για να σωθούμε, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και ως δια μαγείας ξαναβρεθήκαμε μπροστά στο ίδιο αδιέξοδο, ξαναβρεθήκαμε μπροστά στη χρεοκοπία.
Αυτό είναι συνετή πολιτική; Αυτό είναι μια πολιτική χειρολαβής που δίδει ασφάλεια για το μέλλον στον ελληνικό λαό; Νομίζω ότι προκαλείτε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύω ότι θέλετε να επιτύχετε. Επιβαρύνετε την κατάσταση, δεν ξέρετε τι σας γίνεται και την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Πειραματίζεστε πάνω στο κεφάλι του ελληνικού λαού.
Ακούστε τώρα: Φύγαμε από τη θεωρία του κλειδούχου και πήγαμε στη θεωρία της χειρολαβής. Η Κυβέρνηση –λέει ο κ. Βενιζέλος- έχει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να βγούμε από την κρίση. Αισθάνεται ασφάλεια ο ελληνικός λαός. Έχει χειρολαβή.
Πείτε μου, σας παρακαλώ πολύ: Ο κ. Βενιζέλος άκουσε τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, του κ. Οικονόμου, ο οποίος είπε: “Μα, κοιτάξτε να δείτε αυτά που λέμε για τα 50 δισεκατομμύρια δεν ευσταθούν, πολύ λιγότερα θα εισπράξουμε από τις αποκρατικοποιήσεις.”
Που είναι, λοιπόν, το εθνικό σχέδιο δράσης; Ακόμα και το αποκούμπι που έχουμε, τις αποκρατικοποιήσεις δηλαδή, για να τιθασεύσουμε το δημόσιο χρέος ούτε αυτό δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σωστά και υποσκάπτετε έτσι την προοπτική διαχείρισης του δημοσίου χρέους της χώρας.
Βεβαίως, για πολλοστή φορά ακούσαμε τον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών να λέει για εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Πότε; Τώρα; Μετά από είκοσι τρεις μήνες στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ κατάλαβε ότι έπρεπε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο, εθνικό φορολογικό σύστημα; Πόσα φορολογικά νομοσχέδια έχετε φέρει εδώ; Έχουμε χάσει τη μπάλα. Εννιά, δέκα, έντεκα φορολογικά νομοσχέδια;
Ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών, ο τσάρος της οικονομίας –έχουμε πήξει στους τσάρους εδώ πέρα μέσα- δεν μπορούσε να σκεφτεί να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να δομήσει, να οργανώσει ένα αποτελεσματικό, δίκαιο, εύκαμπτο εθνικό φορολογικό σύστημα; Μετά από είκοσι τρεις μήνες έρχεται το ΠΑΣΟΚ και λέει: “Tα μέτρα που παίρνουμε είναι άδικα, πλήττουν τις ασθενείς κοινωνικές τάξεις και άρα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα εθνικό, φορολογικό σύστημα”. Τώρα; Δηλαδή, η αδικία πήγαινε σύννεφο εδώ και τόσους μήνες. Αδικία στην αδικία. Και τώρα έρχεται το ΠΑΣΟΚ και με κυνισμό λέει: “Πρέπει να στήσουμε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα”.
Δεν σας πιστεύουμε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Είστε ανίκανοι και όσο πιο γρήγορα φύγετε από την εξουσία, τόσο καλύτερο για τον ελληνικό λαό. Να έρθουν σοβαροί άνθρωποι να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας αυτής.
Βεβαίως, επισημαίνω ότι τίποτα δεν ακούσαμε από τον κ. Βενιζέλο –αυτό περίμενε να το ακούσει ο ελληνικός λαός- για μια αναπτυξιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θυμήθηκε να μας πει για το “selective default”. Δεν μας είπε όμως, θα προχωρήσουμε σε ευρωομόλογο; Θα προχωρήσουμε σε αναπτυξιακό ευρωομόλογο, δηλαδή σε ευρωομόλογο που θα παίρνει το χρήμα για να πέφτει σε αναπτυξιακά έργα μεγάλης κλίμακος στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ; Θα προχωρήσουμε τις επενδύσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Θα κάνουμε, τέλος πάντων, κάτι για να βγάλουμε από τον μαρασμό την ελληνική οικονομία;
Τα ξέχασε αυτά ο κ. Βενιζέλος και το μόνο που ήρθε να μας πει ήταν η απολογία του για τον όρο “selective default”. Ήταν αποτυχημένη παντελώς η σημερινή παρουσίαση του νέου τσάρου της ελληνικής οικονομίας. (…)»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «(…)Τώρα, ενάμιση χρόνο μετά που έχει απλωθεί η φωτιά, έχει πληρωθεί τεράστιο κόστος και από τον ελληνικό λαό και από άλλους λαούς και αφού μας χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα για να εφαρμόζουν στην πλάτη μας πειραματικά τις πιο σκληρές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές, έρχεστε και μας λέτε: “Ξέρετε κάτι, και ολίγη επιλεκτική χρεοκοπία δεν θα σας πονέσει”.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε τι ζητούν οι πολίτες; Ζητούν όχι στρατιωτική πειθαρχία, αλλά ειλικρίνεια και υπεύθυνη ενημέρωση. Για να δώσουν εμπιστοσύνη, θέλουν ειλικρίνεια, υπεύθυνη ενημέρωση και δίκαιη συμμετοχή στα βάρη και εσείς τους έχετε φουσκώσει -και συνεχίζετε να το κάνετε- στα ψέματα και στις μισές αλήθειες.
Ο Έλληνας πολίτης ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά η πολιτική σας “γδέρνει” τους ασθενέστερους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους συνεπείς φορολογούμενους, τους άνεργους, καταδικάζει τη νεολαία στην ανεργία και στη μετανάστευση και αφήνει στο απυρόβλητο τους πλούσιους, τους φοροφυγάδες, τους κομματικούς σας πελάτες, είτε είναι διορισμένοι ψηφοφόροι, είτε προστατευόμενοι επιχειρηματίες της κρατικοδίαιτης διαπλοκής και τα πάσης φύσεως λαμόγια.
Ο πολίτης ζητά σχέδιο και αποτελεσματικότητα και εσείς του προσφέρετε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ “μαύρη τρύπα” στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού μόνο το 2011. Ζητά φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και εσείς του τάζετε, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης και δέκα φορολογικά νομοσχέδια, ότι τώρα θα δει το καλό και το καινούργιο, μετά τα μπάνια του λαού.
Ο πολίτης, ναι, ζητά χειρολαβή. Και το κάνει, γιατί τον έχετε τρελάνει στις απότομες στροφές, στα είπα-ξείπα, διότι οδηγείτε, κύριε Πρωτόπαπα, το ελληνικό τρένο υπό την επήρεια της μέθης των δικών σας ψευδαισθήσεων, σκοπιμοτήτων, εσωτερικών συγκρούσεων, αλλά και μιας διάθεσης παθητικής προσαρμογής στα κελεύσματα των αγορών και των ξένων δανειστών.
Μας ζητήσατε στήριξη με στρατιωτική πειθαρχία στην πολιτική σας και στους χειρισμούς σας. Από εμάς μην την περιμένετε. Δεν θα την έχετε, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στο στρατηγό Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε στον καινούργιο μηχανοδηγό Ευάγγελο Βενιζέλο.
Είμαστε στη διάθεσή σας για ενημέρωση, για έλεγχο, θα χαρούμε αν δεχθείτε απ’ αυτά που σας λέμε τόσα χρόνια και τα πετάτε όλα στα σκουπίδια, αλλά όχι και στρατιωτική πειθαρχία! Όσες πρόβες και αν έκανα για ημιανάταση και προσοχή, όσο και εάν γυάλισα τα παπούτσια μου, περιμένοντας να περάσω την επιθεώρηση, κύριε Σαχινίδη, μέχρι να έρθει η σειρά μου να μιλήσω, με συγχωρείτε, αλλά αυτό στο Κοινοβούλιο είναι μεγάλη χοντράδα για να λέγεται. Μπορεί ο κ. Βενιζέλος, πριν αναλάβει μηχανοδηγός του τρένου της οικονομίας, να έχει κάνει Υπουργός Άμυνας, αλλά εδώ εμείς δεν είμαστε φαντάροι. (…)
Όσο για την περίφημη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που μας είπε ο κ. Βενιζέλος ότι έχει ενσωματωθεί στη θεσμική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος καταλαβαίνει στοιχειωδώς όχι από οικονομικά, αλλά από κοινή λογική, καταλαβαίνει ότι αν βάλεις τους ιδιώτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους και τη νέα ρύθμιση, με την αβάντα και τη βοήθεια των ξένων οίκων, οι ιδιώτες -γιατί οι τράπεζες και τα funds δεν είναι φιλάνθρωποι, πάνε για περισσότερα κέρδη- θα ζητήσουν τοκογλυφικά επιτόκια της τάξης του 5,5% έως 8% που ζήτησαν όταν συζητιόταν η γαλλική πρόταση. Μα, με αυτά θα είμαστε και δαρμένοι και κερατάδες! Και μακροχρόνια μονόπλευρη λιτότητα και στο τέλος ένα χρέος πολύ πιο υψηλό απ’ αυτό που είχαμε.
Χθες, δημοσιεύτηκαν οι υπολογισμοί ότι με αυτά τα σενάρια το ελληνικό χρέος το 2012 θα είναι 172% του ΑΕΠ, πολύ πιο ψηλά απ’ ό,τι ήταν πριν μπούμε στο Μνημόνιο. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα, στο μείγμα της, με δικαιοσύνη, με αποτελεσματικότητα και λυπάμαι, κύριε Σαχινίδη, κύριε Πρωτόπαπα, γιατί αν και μίλησε πολλή ώρα ο κ. Βενιζέλος, αν και είναι πολύ καλός χειριστής της γλώσσας, έξυπνος άνθρωπος, δεν άκουσα να λέει τίποτα για την ανάπτυξη, τίποτα για την έξοδο από την ύφεση, τίποτα για την ανακοπή αυτής της αλματώδους αύξησης της ανεργίας. (…)
Αν θέλετε εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πρέπει να προσπαθήσετε εσείς να ευθυγραμμιστείτε με αυτό που φωνάζει ο κόσμος με μεγάλες πλειοψηφίες. Ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, δίκαιη κατανομή των βαρών, ανάπτυξη, πολιτική ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να μειώνει δραστικά τα τοκοχρεολύσια για να το κάνει διαχειρίσιμο και αυτό απαιτεί –κακά τα ψέματα- κύριε Πρωτόπαπα, να κάνετε πράξη, έστω και με καθυστέρηση, αυτό που σας λέγαμε ενάμισι χρόνο.
Η φωτιά έχει απλωθεί, έχει πάρει η μπάλα και άλλους, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο, αλλά αυτή την ώρα το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση είναι να εμμένει στο λάθος αλαζονικά και να ζητάει από τους άλλους στρατιωτική πειθαρχία στο λάθος. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει.»
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: «(…)Εάν δεν θέλετε εσείς να στηρίξετε αυτήν την προσπάθεια με στρατιωτική πειθαρχία, στηρίξτε την με αναρχία, αλλά στηρίξτε την χωρίς φιλαρχία. Γιατί δεν είναι τώρα η ώρα να παίξουμε κομματικά παιχνίδια. Δεν είναι τώρα η ώρα να σκεφτόμαστε πώς θα κερδίσουμε κανέναν πόντο για τις εκλογές. Δεν είναι τώρα η ώρα να ονειρεύεται κάποιος τον εαυτό του Πρωθυπουργό. Πού; Σε μια χώρα χωρίς προοπτική, αν δεν υπάρξουν αυτές οι συμφωνίες, αν δεν υπάρξει αυτός ο δρόμος; Τουλάχιστον ας βαδίσουμε μπροστά και μετά ας τσακωθούμε με την άνεσή μας. Ας υπάρξει αυτή η απόφαση, ας υπάρξει αυτή η σταθερότητα, ας υπάρξει αυτή η θετική διέξοδος για τον ελληνικό λαό, με τη συμβολή όλων. (…)»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «(…) Η καλύτερη βοήθειά μας σε ένα καθεστώς πολυκομματικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι η κριτική μας και οι προτάσεις μας, κύριοι της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.
Μιλήσατε και πάλι για το τρένο της χώρας που βαδίζει με ασφάλεια. Καλά, δεν έχετε πάρει χαμπάρι ότι με την πολιτική σας αφήνετε πίσω τα μεγαλύτερα βαγόνια αυτού του τρένου: εκατομμύρια φτωχούς, ένα εκατομμύριο ανέργους, τη νεολαία και το καλύτερο επιστημονικό μας δυναμικό, το οποίο ετοιμάζεται να μεταναστεύσει;
Αναρωτηθήκατε ποτέ, κύριοι του ελληνικού δικομματικού συστήματος γιατί οι Έλληνες διαπρέπουν στο εξωτερικό και η Ελλάδα είναι στον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί έχετε ένα σύστημα κλεπτοκρατικό, σπάταλο, πελατειακό, που δουλεύει με το σύστημα “πάρτα όλα”. Το πρώτο κόμμα παίρνει ως λάφυρο το κράτος και το δημόσιο ταμείο και το έφερε εδώ που το έφερε, με ελλείμματα και χρέη, χωρίς να έχουμε κοινωνικό κράτος, χωρίς να έχουμε φορολογική δικαιοσύνη, χωρίς να έχουμε παραγωγική ανασυγκρότηση.
Και κάτι τελευταίο. Επαναλάβατε και εσείς τριάντα έξι σενάρια. Σας ρώτησα ξανά: Τι διεκδικεί η Ελλάδα; Τι επιδιώκει, κύριε Σαχινίδη, και τι απορρίπτει; Θέλετε να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πριν τις διακοπές ναι ή όχι; Η Γαλλία τη ζητάει, η Γερμανία την απορρίπτει. Εσείς τι κάνετε; Όλοι ξέρουν ότι αν θα γίνει, το κύριο θέμα θα είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους και η ρύθμιση σε αυτό. Εσείς ζητάτε κάτι; Προτείνετε κάτι; Αγωνίζεστε για να αποφύγετε κάτι άλλο; Έχετε συμμαχίες; Χρειάζεται μια τομή ειλικρίνειας, δικαιοσύνης, διεκδικητικού πνεύματος απέναντι στους ισχυρούς και τους δανειστές μας, διότι η συμπεριφορά του μαστιγίου απέναντι στους κοινωνικά ασθενέστερους Έλληνες και του καρότου και της παθητικής προσαρμογής απέναντι στους δανειστές μας και στην ασυδοσία των αγορών, οδηγεί τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο.
Πρέπει να αλλάξετε μυαλά. Και αν αλλάξετε μυαλά και πολιτική, τότε μπορείτε να εξασφαλίσετε και συναινέσεις. Μακάρι να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και να σας χειροκροτήσουμε. Μακάρι να οργανωθεί καλύτερα η διοίκηση και να το στηρίξουμε. Μακάρι να μπει και κανένας κλέφτης φυλακή και να το ψηφίσουμε με τα δυο μας χέρια. Μακάρι κανένα λαμόγιο να τιμωρηθεί, από αυτά που δεν προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να πούμε «ναι». Αλλά εδώ κορυφαία λαμόγια που διώκονται ποινικά και δεν έχουν την προστασία του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, δεν έχουν κάτσει ακόμη στο εδώλιο.»
Αυτά τα λίγα ή πολλά, για να μη σας κουράσω περισσότερο. Προσωπικά με ικανοποίησαν οι θέσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, και νομίζω ότι δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει. Από τη μια είναι παρήγορο που υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην αντιπολίτευση με κοινό νου, που αρθρώνουν καθαρό και τεκμηριωμένο λόγο, κι από την άλλη είναι τραγικό που η κυβέρνηση τις γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και οδηγεί τους πολίτες στην απόγνωση και την οικονομική εξαθλίωση.
Φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα μαζικό εξορκισμό μπας και ανανήψει.
Ζητείται εξορκιστής!