Μήπως ο Γ. Παπανδρέου φοβάται να κυβερνήσει;

George Papandreou at Davo 001 Η ασθενής (Ελληνική Οικονομία) ψυχορραγεί και ο επικεφαλής γιατρός (Πρωθυπουργός) με το ιατρικό επιτελείο του (κυβέρνηση), έχουν αναλωθεί σχεδόν τέσσαρις μήνες στο να αναλύουν και να περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τη δραματική κατάσταση της ασθενούς, να διαβουλεύονται, να παλινδρομούν, να καταστρώνουν ΠΣΑ (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης), σχέδιο (διάσωσης) Α´, και πριν ακόμη οριστικοποιήσουν και χορηγήσουν τα φάρμακα του φημολογούμενου σχεδίου Α´“PLAN A” το λένε τώρα – να απειλούν με σχέδιο Β´ (“PLAN B”) διότι είναι σίγουροι ότι το “PLAN A” δε θα θεραπεύσει την ασθενή! Τους το είπαν οι Ευρωπαίοι κηδεμόνες μας, και οι Έλληνες “γιατροί” τους πίστεψαν! Μιλάμε για ιλαροτραγωδία… Για τον ορισμό της απόλυτης εθνικής ξεφτίλας.

Εν τω μεταξύ, οι “γιατροί” του επιτελείου έχουν αποδυθεί σ’ ένα φιλότιμο αγώνα για το ποιος θα κατατρομοκρατήσει περισσότερο την ασθενή με δηλώσεις τύπου “δεν υπάρχει σάλιο”, “οι άνεργοι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο”, και άλλα μακάβρια, επιδεινώνοντας έτσι την κατάσταση της μελλοθάνατης και ενθαρρύνοντας τους διεθνείς κερδοσκόπους να βαράνε στο ψαχνό.

Κι αντί οι θεράποντες “γιατροί” ν’ ανασκουμπωθούν και να προχωρήσουν σε χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση των καρκινικών αποστημάτων στο αναιμικό κουφάρι της ελληνικής οικονομίας, αντί να μπήξουν το μαχαίρι έως το κόκκαλο, αρχίζοντας οπωσδήποτε από τους ίδιους τους εαυτούς των, κάνουν διαλέξεις στη Βουλή “προ Ημερησίας Διατάξεως” (υπάρχουν και “προ Νυχτερινής Διατάξεως”;) περί διαφθοράς και αδιαφάνειας, αγωνιώντες τάχα για το πώς θα τις εξαλείψουν. Σημειωτέον ότι για τις ίδιες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες είχε πρόσφατα γίνει σύγκληση των πολιτικών αρχηγών υπό τον ύψιστο Πρόεδρο της (φαυλο)Δημοκρατίας μας.

«Το μεσημέρι της Τρίτης (15/12) πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθεί το μείζον θέμα της διαφθοράς. Κατά την έξοδό τους από το προεδρικό Μέγαρο, οι πολιτικοί αρχηγοί, αν και απέφυγαν να δηλώσουν κατά πόσο συμφώνησαν σε κάτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, φάνηκε να συμφωνούν ότι “ήταν μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων”.» (Δείτε εδώ).

Πέρασε ενάμισης μήνας από τότε, και παρόλη τη δήθεν γονιμότητα της ανταλλαγής απόψεων, μέχρι στιγμής κανένα δραστικό φάρμακο δε χορηγήθηκε στη μεγάλη ασθενή για τη διαφθορά, παρά μόνο ανακοινώσεις περί μελλοντικών φαρμάκων για τη φθισική οικονομία, κάποιες από τις οποίες σηματοδότησαν περαιτέρω αιμορραγία στην κατάκοιτη. Ο λόγος για την ανακοίνωση της αύξησης φόρου στις γονικές παροχές που προκάλεσε πάρτι μεταβιβάσεων των εχόντων και κατεχόντων τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και το περί πόθεν έσχες των καταθέσεων που προκάλεσε φυγή 8 δισ. ευρώ σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη.

Χθες, λοιπόν, είχαμε μια ακόμη συζήτηση με μονολόγους περί της γνωστής και μυριάκις ακτινογραφημένης χρόνιας πανούκλας της διαφθοράς και αδιαφάνειας που κατατρώει την Εσπερία, λες και οι κομματικοί αρχηγοί δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν! Για μια ακόμη φορά διατυπώθηκαν εμπαθείς εκθέσεις ιδεών, και οι κυνικοί το διασκέδασαν σφόδρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ακούστηκαν οι ίδιες χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις και αλληλοκατηγορίες από τους πέντε κομματικούς αρχηγούς, με εκείνους των δύο μεγάλων κομμάτων να διαγκωνίζονται για το ποιο κόμμα είχε την πρωτιά στη διαφθορά και αδιαφάνεια και ποιο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια της μελλοθάνατης. Σαν κακομαθημένα και αδιόρθωτα παιδάκια, φιλονίκησαν για μια ακόμη φορά για το ποιοι έκλεψαν περισσότερα και επί ποιας κυβέρνησης ο δείκτης διαφθοράς της χώρας μας ήταν μεγαλύτερος.
Αίσχος βρε αφιλότιμοι, που βουλιάξατε την Ελλάδα στον πάτο της παγκόσμιας ανυποληψίας και της χρεοκοπίας, και μας κάνατε να ντρεπόμαστε για την καταγωγή μας! Μέχρις ότου καταργήσετε το νόμο περί Ευθύνης (ανευθυνότητας) Υπουργών, μέχρις ότου καταργήσετε την ασυλία των Βουλευτών (βολευτών), μέχρις ότου μειώσετε τις αποδοχές σας τουλάχιστον κατά 50%, καταργήσετε τα προκλητικά βουλευτικά επιδόματα και φορολογηθείτε όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, δε μπορώ να σας πάρω στα σοβαρά, και σας βαθμολογώ με μηδέν για αξιοπιστία.

Όχι, δε συγκινήθηκα με τις σπαραξικάρδιες ομιλίες σας χτες βράδυ στη Φωλιά του Κούκου (Βουλή). Τις έχω ξανακούσει αμέτρητες φορές και η υποκρισία σας μου προκαλεί ναυτία και οργή. Εκείνο που θα ήθελα ν’ ακούσω είναι ν’ ανεβεί κάποτε στο βήμα της Βουλής ο κάθε κομματικός αρχηγός και να εξομολογείται εκ βαθέων αποκλειστικά για τις αμαρτίες των κυβερνήσεων του δικού του κόμματος, ζητώντας συγνώμη από τον Ελληνικό λαό και επιβάλλοντας αυτοκάθαρση και αυτοτιμωρία με την επιστροφή των κλοπιμαίων. Σας βαρέθηκα να ρίχνετε ο ένας τις ευθύνες στον άλλο και να βγάζετε τον εαυτό σας λάδι.

Στη συνέχεια θα παραθέσω επιλεγμένα αποσπάσματα από τη χθεσινή “προ ημερησίας διατάξεως” συζήτηση μεταξύ κωφών στη Βουλή.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία πενταετία είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά το σκαλοπάτι της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η με τη διαφθορά να εντοπίζεται κυρίως στο κράτος, στους δημοσίους υπαλλήλους και στα πολιτικά κόμματα. Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα που πληγώνει την αξιοπρέπεια όλων μας, κατ’ εξοχήν πληγώνει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.»

Μα τα γνωρίζουμε αυτά, κύριε Παπανδρέου; Τις διαπιστώσεις τις κάνουμε και μόνοι μας, τις συνέπειες της παραδοσιακής διαφθοράς τις υφιστάμεθα καθημερινά στο πετσί μας. Φάρμακο για τη θεραπεία έχετε; Μήπως σας έστειλε η πλειοψηφία των Ελλήνων στην εξουσία για να κάνετε απλά διαπιστώσεις και συγκρίσεις; Δηλαδή με την 49η θέση στη διαφθορά εσείς ήσασταν υπερήφανος; Αν ξανακατέβει η βαθμολογία μας στο 49 θα είστε ευχαριστημένος; Δείτε εδώ τον πίνακα με τη βαθμολογία των χωρών που σέβονται τον εαυτό τους και απαντήστε τι φταίει μ’ εμάς;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Με πληγώνει όταν προχθές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία από τις πολλές μάχες που δώσαμε με ξένους δημοσιογράφους για να ανατάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας, με ρώτησε κάποιος: “Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Δώστε μας ένα λόγο. Ξέρουμε πού θα πάνε τα χρήματα; Ξέρουμε αν θα μπουν σε μία μαύρη τρύπα της διαφθοράς, η οποία είναι”, όπως είπε χαρακτηριστικά, “ενδημική στην Ελλάδα”; Είναι αδιανόητο η χώρα μας που είχε κύρος και αξιοπιστία στο διεθνές στερέωμα, σήμερα να λοιδορείται και να υπονοούν διάφοροι καλοθελητές ότι η διαφθορά είναι στο DNA μας.»

Εμάς να δείτε πώς μας πληγώνει! Απαντήστε, λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, εάν η διαφθορά δεν είναι στο DNA του Έλληνα, τι φταίει που καταντήσαμε από πρώτοι έσχατοι; Μήπως έφταιξαν αυτοί που κυβέρνησαν, έστω από τη μεταπολίτευση και μετά; Βέβαια γνωρίζετε την αιτία, και μάλιστα την κατονομάσατε: «Η αδιαφάνεια, η διαφθορά, ο σφετερισμός της εξουσίας, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου είναι η πρακτική διακυβέρνησης που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα.» Μόνο που όλες αυτές τις αμαρτίες τις αποδώσατε στις κυβερνήσεις της επάρατης Δεξιάς, κι όχι στις “ενάρετες” του ΠΑΣΟΚ!

Και ο κ. Παπανδρέου συνέχισε το δριμύ κατηγορώ εναντίον της επάρατης ΝΔ, της οποίας εκλιπαρεί τη συναίνεση: «Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη, αναξιόπιστη, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι από τους ίδιους τους υπαίτιους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και από τη μια οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν με ερωτηματικά για την αξιοπιστία μας, από την άλλη να υπάρχει παιχνίδι δισεκατομμυρίων στην πλάτη του ελληνικού λαού από γνήσιους τοκογλύφους, τα heads funds των διεθνών αγορών, παιχνίδι που προφανώς έχει διαστάσεις πολύ ευρύτερες από την Ελλάδα που αφορούν στο ίδιο το νόμισμα του ευρώ. (…)»

Να και το προτεινόμενο φάρμακο: «Γι’ αυτό μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας με ριζικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν σε βάθος χρόνιες παθογένειες. Είναι ένα πρόγραμμα που “νοικοκυρεύει” την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ποτέ η χώρα, ένα πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό τόσο από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, (…)»

Μα αφού είναι τόσο άρτιο, κύριε Παπανδρέου, γιατί προαναγγέλλετε ένα πιο αυστηρό σχέδιο Β´ που θα μας κάνει να ματώσουμε; Άραγε εσείς οι τριακόσιοι του Κοινοβουλίου, που είστε και οι υπεύθυνοι της κατάντιας και κακομοιριάς μας, θα ματώσετε; Ή μήπως η λέξη που χρησιμοποιήσατε έχει αλληγορική σημασία και προμηνύει άλλα ματώματα; Μη γένοιτο!

«Ξέρουμε ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες γιατί όσα κάνουμε βασίζονται σ’ ένα αίσθημα δικαίου και γιατί όλους αυτούς τους μήνες έχουν δει δείγματα γραφής.»

Έ όχι, αυτό είναι εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα, κύριε Πρωθυπουργέ! Προσωπικά τα μόνα δείγματα γραφής που έχω δει είναι γκάφες, παλινωδίες, αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα και αδικίες. Ποιες προσπάθειες λοιπόν με καλείτε να στηρίξω; Τα ασαφή σενάρια επί σεναρίων που ανακοινώνει καθημερινά ο Αυτιάς;

«Ζητάω λοιπόν απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μας στηρίξουν σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Μάλιστα καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής για να σας ενημερώσω και για να ζητήσω τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.»

Ομολογώ χρειάζεται πολύ θράσος για να ζητάει κανείς από τους άλλους, και ειδικότερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάτι που εκείνος είχε αρνηθεί να προσφέρει. Ας είναι, ο ΓΑΠ διαθέτει αυτό το θράσος, αφού εκβίαζε πρόωρες εκλογές μόλις έξι μήνες μετά από τις εκλογές του 2007, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, και συνέχισε να εκβιάζει χρησιμοποιώντας ακόμη και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως πρόσχημα.

Μακάρι, πάντως, να βρει ο Πρωθυπουργός τη συναίνεση που ζητάει, αν και πολύ αμφιβάλλω. Και τι σημαίνει, όμως, συναίνεση; Εγώ θα φτιάχνω νομοσχέδια χωρίς να ζητάω τη γνώμη σας κι εσείς θα τα ψηφίζετε; Ή μήπως σημαίνει όταν κάποιες κοινωνικές ομάδες κατεβαίνουν στους δρόμους οι άλλοι κομματικοί αρχηγοί να τους λένε να επιστρέψουν στη δουλειά τους σκύβοντας το κεφάλι και λέγοντας “ναι σε όλα”;

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επεξήγησε τι εννοούσε: «Καλώ, λοιπόν, όλους σε κοινή συστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα, ως έθνος, ως λαός, ως ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας, που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη ανατροπής, αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας, της πατρίδας μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε!»

Μου άρεσε αυτό: Το αίσθημα αδικίας να το κάνουμε δύναμη ανατροπής! Μα έτσι και συμβεί αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, θα κλείσει το αμαρτωλό μαγαζί της Βουλής και οι βολευτές συμπούπουλοι θα πάνε άλλοι στα σπίτια τους και κάποιοι στη φυλακή. Αλλά πού τέτοια τύχη… Ραγιάδες είμαστε, έχουμε εθιστεί σε μαστιγώματα και ματώματα…

Α, ναι, ξέχασα να σας πω ότι ο κύριος Παπανδρέου αναφέρθηκε με υπερηφάνεια και στις ακριβοπληρωμένες εξεταστικές επιτροπές που τάχα θα διερευνήσουν τα ήδη παραγραμμένα σκάνδαλα, και θα κάνουν τα μούτρα των ληστών του δημοσίου χρήματος κρέας! Διαβάζω διάφορα νούμερα για κάμποσα εκατομμύρια ευρώ που θα στοιχίζουν στον ελληνικό λαό οι επιτροπές αυτές, ενώ είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν εις το «πηλίκιον».

Κι εδώ θα μου επιτρέψετε να παραθέσω την πρόταση του, αμελέτητου για τους “προοδευτικούς”, Γ. Καρατζαφέρη, που τη βρήκα σωστή και δίκαιη:

«Εγώ δεν θα μπω σ’ αυτό τον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα. Λέω, όμως, τούτο: Ότι και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και εσείς και παλαιότερα και τώρα, εφόσον γνωρίζετε και έχετε εμπεδώσει ότι γίνονται σκάνδαλα, κλείστε, επιτέλους, κάποιον φυλακή. Ας πάει ένας φυλακή. Κουβέντα γίνεται, εξεταστικές επιτροπές γίνονται εδώ και σαράντα-πενήντα χρόνια, φυλακή ένας δεν μπήκε.(…)

Και κάνω έκκληση στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, οι Επιτροπές αυτές, οι οποίες είναι πολλές και θα γίνουν και περισσότερες και θα κοστίσουν πάρα πολλά χρήματα, να μην είναι αμειβόμενες. Εγώ πάντως στους δικούς μου Βουλευτές έχω δώσει οδηγία ότι δεν θα δεχθούν ούτε ένα ευρώ για συμμετοχή στις Επιτροπές. Δεν μπορούμε να λέμε για διερεύνηση των εξόδων του κράτους και να κάνουμε Επιτροπές αμειβόμενες. Στο κάτω-κάτω είναι μέσα στη δουλειά μας.»

Λοιπόν, τι λέτε κύριε Παπανδρέου; Θα χρυσοπληρωθούν οι βολευτές που θα συμμετάσχουν στις εξεταστικές επιτροπές; Δηλαδή θα εισπράξουν έξτρα αργύρια για να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε; Θα τους γίνει έξτρα αιμοδοσία από τον υποσιτιζόμενο Έλληνα φορολογούμενο, που μάλιστα έχετε το θράσος να του ζητάτε να ξαναματώσει; Αν πάρουν έστω και ένα ευρώ, θα επαληθευτεί για άλλη μια φορά ότι είστε ανάλγητοι τυχοδιώκτες κι ότι δεν καταργείτε το νόμο περί ευθύνης υπουργών και περί ασυλίας βουλευτών απλά για να παρανομείτε μένοντας ατιμώρητοι, και για να στήνετε εξεταστικές επιτροπές τρώγοντας τον αγλέορα. Αυτή την κοινωνική δικαιοσύνη επαγγέλλεστε;

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν η δικαιοσύνη και η κάθαρση δεν αρχίσει από τα του οίκου σας, μην περιμένετε συναίνεση σε τίποτα, εάν βέβαια και όταν αποφασίσετε να κυβερνήσετε. Διότι μέχρις στιγμής, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τα παιδία παίζει και μας εμπαίζει.

Άντε λοιπόν να κουρεύεστε, αφού έτσι κι αλλιώς με τη φαυλοδημοκρατία που έχετε στήσει χαΐρι και προκοπή δεν πρόκειται να δούμε… Καμιά μικροπαράταση μπορεί να πάρει η ασθενής, αλλά με δανεικά ανάσταση και εθνική παλιγγενεσία δε θα δούμε. Μια ζωή θα σερνόμαστε ζητιάνοι και υπόδουλοι πληρώνοντας τους υπέρογκους τόκους των δανείων που μας φορτώσατε. Αλήθεια, το θαύμα της πράσινης ανάπτυξης πότε θα το υλοποιήσετε;

Υ.Γ. Παρόλα όσα σκληρά έχω πει για σας κύριε Παπανδρέου, πιστέψτε με συμμερίζομαι τη δύσκολη θέση σας. Σ’ εσάς έλαχε δυσβάστακτο εθνικό φορτίο – ένα φορτίο, όμως, το οποίο ο ίδιος επιδιώξατε ν’ αναλάβετε ενωρίτερα. Από τις επιλογές σας εξαρτάται αν η ιστορία θα σας καταγράψει ως μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αναμορφωτή, ή θα λένε χαιρέκακα για σας, όλα εδώ πληρώνονται και ότι αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Ειλικρινά σας εύχομαι το πρώτο!

Tags: Γιώργος Παπανδρέου, Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως