Μίκης Θεοδωράκης: “Προέχει η σωτηρία της Ελλάδας”

Αυτό που ακούσατε είναι ένα μέρος της βαρυσήμαντης συνέντευξης του Μίκη Θεοδωράκη στο Γιώργο Παπαδάκη, στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1, στις 5/4/2011. Ολόκληρη τη συνέντευξη σε τρία διαδοχικά video θα τη βρείτε στο peripatris.
Εξάλλου, το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ίδιας συνέντευξης θα το βρείτε στο zoomnews.gr

Στη συνέχεια θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω τμήματα της συνέντευξης, με όλο το σεβασμό στην προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και στην ανεκτίμητη μουσική προσφορά του στη χώρα μας. Ίσως πολλοί θα ερωτήσουν: πώς τολμάει μια πυγολαμπίδα να κρίνει ένα ιερό τέρας όπως ο Μίκης Θεοδωράκης; Θα τους απαντήσω: «Καθείς εφ’ ω ετάχθη.» Έχουν και οι πυγολαμπίδες το ρόλο τους στην κοινωνία, πολύ περισσότερο σε εποχές πυκνού σκότους όπως τούτη που διάγουμε. Άλλωστε είχα ξαναστείλει μήνυμα στον κ. Θεοδωράκη, εδώ.

Κατ’ αρχήν, κύριε Θεοδωράκη, θέλω να σας πω ότι ο ένθερμος πατριωτισμός σας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Έχετε όντως υπέρμετρο ζήλο, αλλά φοβάμαι, ουχί κατ’ επίγνωσιν. Και πρέπει να ξέρετε ότι το πάθος χωρίς επίγνωση μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εκείνους που θα πάρουν τοις μετρητοίς τα λόγια σας.

Μίκης Θεοδωράκης: «Δεν έχω σκοπό στο σχηματισμό ενός κόμματος, ούτε ενός οργανωμένου λαϊκού κινήματος με οργανώσεις, μέλη και ηγεσία. Το μοναδικό μου κίνητρο είναι να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα και μια ζύμωση ιδεών, ανεξάρτητα και μακριά από το υπάρχον πολιτικό, κομματικό κατεστημένο, με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που αισθάνεται την ανάγκη να αντιδράσει στο σημερινό αδιέξοδο και να συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις του στην έξοδο της πατρίδας μας από τη βαθιά κρίση, στην οποία μας οδήγησε η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα, εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι.»

Ένα το κρατούμενο: Κίνημα χωρίς οργανώσεις, μέλη και ηγεσία είναι ουτοπία. Λαός χωρίς ηγεσία είναι όχλος που μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτα επικίνδυνος και καταστροφικός, εάν παρασυρθεί από ανεύθυνες σειρήνες.

Μίκης Θεοδωράκης: «Εγώ πάντως αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι ζούμε σε μία κατάσταση πραξικοπηματική, στην οποία συμμετέχει όλο το σύστημα. Και η μόνη λύση είναι μία επαναστατική κυβέρνηση η οποία θα γίνει με ειρηνική επανάσταση και πρέπει να την κάνει όλος ο ελληνικός λαός.»

Επαναστατική κυβέρνηση με ειρηνική επανάσταση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία, κύριε Θεοδωράκη, απλούστατα διότι ακόμη κι αν ο λαός θα ήθελε ειρηνική μετάβαση σε μια άλλη εξωκοινοβουλευτική εξουσία, το υπάρχον σάπιο κατεστημένο με τους βολεμένους του θα αντιδρούσε βιαίως. Επομένως μιλάτε για πράγματα που υφίστανται μόνο στη φαντασία. Επίσης, αυτό θα σήμαινε κατάλυση της δημοκρατίας. Έτσι δεν είναι; Το θέλετε αυτό; Εμένα δε με νοιάζει βέβαια…

Μίκης Θεοδωράκης: «Πρέπει να γίνει ένα παλλαϊκό, πανεθνικό μέτωπο. Θα γίνει ειρηνική επανάσταση, πρέπει να γίνει. Η οποία να βγάλει μια κυβέρνηση επαναστατική, να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο, να θεωρούμε ως μη γενόμενα όλες αυτές τις συμβάσεις, τα δάνεια, τα δάνεια απελθόντα, οι τόκοι πρέπει να κηρυχθούν ειδεχθή, όπως έκανε και ο Ισημερινός, να μην τα πληρώσουμε. Και επίσης, αυτή η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους, καταργώντας όλους τους νόμους που έχουν κάνει οι ίδιοι, για να μην τιμωρεί ο ένας τον άλλο, να τιμωρηθούν όλοι όσοι έχουν ληστέψει το δημόσιο και όλοι όσοι αυτή την στιγμή, παραβαίνουν τους θεσμούς του κράτους.»

Γεια στο στόμα σας! Αν κατάλαβα καλά, λοιπόν, μιλάτε για μια δικτατορία, για μια Χούντα. Δεν είναι κακό! Κι εγώ αυτό πιστεύω κι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω. Μην ντρέπεστε, λοιπόν, να πείτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Τι φοβάστε; Μήπως σας ξηλώσουν τα γαλόνια; Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε σας.

Μίκης Θεοδωράκης: «Διότι δεν υπάρχει άλλη λύση, η μόνη λύση, τη λέω, είναι ειρηνική επανάσταση. Ειρηνική επανάσταση δε γίνεται από μια μέρα στην άλλη, κύριε Παπαδάκη. Και εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνει αύριο, μεθαύριο. Θα περάσουν δύο και τρία και τέσσερα χρόνια, αλλά αυτό θα γίνει τελικά. Και αυτό θα κάνουμε τελικά. Εγώ δεν ξέρω αν θα είμαι ζωντανός μέχρι τότε. Αλλά εγώ όμως ξύπνησα, μία μέρα στις 21 του Απριλίου και είδα ότι έγινε πραξικόπημα και μπήκα στην παρανομία και έκανα την πρώτη οργάνωση αντιστασιακή εναντίον των συνταγματαρχών, ακριβώς όταν είδα ότι εδώ είναι παραβίαση του συντάγματος και πραξικόπημα, αλλά άλλου τύπου, με τα γάντια και με τις γραβάτες, το ίδιο κάνουν αυτή την στιγμή.»

Εδώ μου τα χαλάσατε, κύριε Θεοδωράκη! Ώστε τότε μπήκατε στην παρανομία για να πολεμήσετε τη Χούντα των συνταγματαρχών ε; Δεν θα ήταν καλύτερα να είχατε αναζητήσει τα αίτια που έστρωσαν το δρόμο για το πραξικόπημα; Δεν θα ήταν πιο χρήσιμο να έχετε διαφωτίσει το λαό στο πώς οι διεφθαρμένοι πρωθιερείς της “δημοκρατίας” στρώνουν το χαλί για πραξικοπήματα; Αν είχατε διαθέσει κάποια χρόνια της ζωής σας σε αυτό το σκοπό, πιθανώς δεν θα επαναλαμβάνονταν η ίδια “δημοκρατική” ασυδοσία και ατιμωρησία μετά την πτώση της χούντας, που μας οδήγησε σήμερα στη χρεοκοπία, στην ταπείνωση, τον εξευτελισμό και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Δηλαδή μας υποδούλωσε σε μια ξενόφερτη Χούντα!

Με την ευκαιρία, θέλετε να σας θυμίσω πόσο δημόσιο χρέος μας άφησε η επάρατη Χούντα το 1974; Μόλις 22% του ΑΕΠ! (Δείτε εδώ) Συγκρίνετε το νούμερο αυτό με το 150% που θα εκτοξευτεί το χρέος το 2013, αν φυσικά όλα πάνε καλά!
Και κάτι άλλο: Επί Χούντας το δολάριο ισοδυναμούσε με 30 δραχμές, ενώ στις 16/3/98 η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου ήταν 1 $ = 322,79 δραχμές! (Δείτε εδώ)
Αυτά είναι τα κατορθώματα της “δημοκρατίας” μας, κύριε Θεοδωράκη!

Τώρα εκείνο που είπατε ότι για να γίνει η ακέφαλη ειρηνική επανάσταση «θα περάσουν δύο και τρία και τέσσερα χρόνια» τι το θέλατε; Για εμψύχωση; Σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, κύριε Θεοδωράκη, θα έχουν ξεπουληθεί τα πάντα και δεν θα έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο.

Μίκης Θεοδωράκης: «Και καλώ πάλι τον κόσμο να ενωθεί σε ένα παλλαϊκό, πανεθνικό μέτωπο για να μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον τόπο από την “Κόπρο του Αυγείου”, που μας κυβερνά αυτή την στιγμή. Όχι μόνο αυτή, όχι η κυβέρνηση, όλοι οι παρατρεχάμενοι, ένα σύστημα ολόκληρο. Και εμείς είμαστε οι μόνοι που είμαστε έξω από το σύστημα αυτό. Δε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση. Και βλέπετε και εγώ, δε με καλούν και καλά κάνουν και δε με καλούν. Με καλέσατε εσείς, ελπίζω να μη μετανιώσετε για αυτά που ακούσατε.»

Ώστε τώρα είστε έξω από το σύστημα! Τόσα χρόνια που το σύστημα κατέτρωγε τα θεμέλια του έθνους γιατί δεχόσασταν βραβεία, δόξες και τιμές από τους σάπιους; Δεν βλέπατε πού έσπρωχναν τα πράγματα; Δε μπορεί! Τα βλέπατε! Γι’ αυτό μάλιστα μπήκατε στην Κυβέρνηση κάθαρσης του Μητσοτάκη ως Υπουργός Επικρατείας το 1989. Έτσι δεν είναι; Άλλο τώρα αν το μετανιώσατε κατόπιν διότι σας περιφρόνησε το αριστεροπροοδευτικό κατεστημένο της χώρας. (Δείτε εδώ)

Κι ενώ λέτε ότι καλά κάνουν και δεν σας καλούν, συγχρόνως παραπονιέστε που δεν σας καλούν, και δεχτήκατε την πρόσκληση του Παπαδάκη! Έχετε ποτέ σκεφτεί πόσοι αφανείς αγωνιστές μοχθούν επί δεκαετίες εναντίον της σαπίλας και της αδικίας και δεν τους δόθηκε ποτέ ένα μονόστηλο για ν’ ακουστούν οι απόψεις τους, και δεν έλαβαν ποτέ καμία πρόσκληση από τηλεοπτικό κανάλι ή ραδιόφωνο για ν’ ακουστεί η φωνή τους; Τι κάνατε για όλους αυτούς τους αφανείς θεράποντες της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης;

Μίκης Θεοδωράκης : «Την πατρίδα μου αυτή τη στιγμή την ξεφτιλίζουν, την ξεφτιλίζουν διεθνώς. Για να την φτάσουν στο Δ.Ν.Τ, οι ίδιοι, αυτό. Άρχισαν να μας λένε ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι είμαστε κοπρίτες, ότι τα φάγαμε όλοι και άρχισαν να ανεβαίνουν τα spread και μας οδήγησαν οι ίδιοι στο Δ.Ν.Τ. Συνωμοσία είναι όλη αυτή, ολόκληρη. Είναι μια συνωμοσία για να μπορέσουν να μας κλέψουν τον πολύτιμο, γιατί έχουμε ένα πολύτιμο πλούτο κάτω από την χώρα μας, από τη γη μας.»

Κύριε Θεοδωράκη, εμείς είμαστε εκείνοι που ξεφτιλίσαμε την πατρίδα μας διεθνώς με τα εθνοκαταστροφικά χούγια μας. Εμείς ξεσκίσαμε το κουφάρι της πατρίδας, και στη συνέχεια επέπεσαν τα διεθνή όρνεα για να την αποτελειώσουν. Διότι, όπως λέει η Βίβλος, όπου το πτώμα, εκεί και οι αετοί. Μη μιλάτε λοιπόν για συνωμοσίες, διότι οι αρχισυνωμότες είναι Έλληνες, σάρκα εκ της σαρκός μας.

Μίκης Θεοδωράκης: «Εγώ ήλπιζα με τους αγώνες που έκανα και εγώ και η γενιά μου με αμέτρητες θυσίες, νεκρούς, τραυματίες. Για σκεφτείτε, από το ’40 μέχρι τώρα τι πέρασε η Ελλάδα. Είναι δυνατόν να έχω αυτό το τέλος; Είναι να βλέπω τη χώρα μου να τη βρίζει όλη η Ευρώπη, όλη η ανθρωπότητα; Να μας λένε τεμπέληδες, να μας λένε ανίκανους, να μας λένε το ένα, να μας λένε το άλλο. Εμάς που δουλεύουμε πιο πολύ από κάθε άλλο; Που έχουμε φιλότιμο, που έχουμε αυτή την ιστορία;»

Τι αγώνες κάνατε, εσείς και η γενιά σας; Για πείτε μας; Συμπεριλαμβάνετε και τον καταραμένο εμφύλιο στους αγώνες σας; Κάνατε αγώνες για την επικράτηση και στη χώρα μας του κατ’ ευφημισμό Υπαρκτού Σοσιαλισμού (Κομμουνισμού) που έβαλε στο γύψο τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για 70 χρόνια; Κάνατε αγώνες για την επικράτηση μιας ουτοπίας;
Και σας ενοχλεί που μας λένε τεμπέληδες, ανίκανους, κλπ. Εγώ μας λέω και λαμόγια. Διότι αν δεν είμαστε όλα αυτά, τότε μπας και φταίει το κακό το ριζικό μας; Μπας και ο Θεός μας μισεί; Όσο για φιλότιμο, έχει γίνει άφαντο κι αυτό…

Μίκης Θεοδωράκης : «Πού είναι αυτή η κουλτούρα που δώσαμε το 1960; Και μετά κατεδαφίζουν την ιστορία μας και τώρα κατεδαφίζουν την οικονομία μας, κατεδαφίζουν το λαό μας. Πώς θέλετε λοιπόν να είμαι ήσυχος εγώ; Σας ρωτώ.»

Κανείς δε μπορεί να κατεδαφίσει μια χώρα όταν ο λαός της είναι ορθιος. Εμείς μόνοι μας τα κατεδαφίσαμε όλα “δημοκρατικά”. Εμείς ανεβάζουμε και κατεβάζουμε κυβερνήσεις, εμείς δίνουμε συγχωροχάρτια σε αμετανόητους επίορκους και διεφθαρμένους πολιτικούς.. Εμείς έχουμε κοντή μνήμη και ανύπαρκτη κρίση. Μόνο τα νήπια δικαιούνται να παραπονιούνται ότι οι μεγάλοι τους κάνουν αυτό εκείνο και τ’ άλλο. Οι ενήλικες δεν δικαιούνται να το λένε, εκτός κι αν έχουν το ακαταλόγιστο.

Μίκης Θεοδωράκης: «Δε θέλω τους φασίστες μόνο, αυτούς δεν θέλω. Οι φασίστες και οι χουντικοί είναι για μένα απαγορευμένοι, για μένα, για την Ελλάδα κάνουν κακό, στην ανθρωπότητα κάνουν κακό. Όλοι οι άλλοι είμαστε πατριώτες, είμαστε όλοι μαζί και εγώ κάνω έκκληση σε όλους αυτούς μαζί, όλους και στους δεξιούς και στους κεντρώους και στους αριστερούς.»

Καλέ, κύριε Θεοδωράκη, θα μου δώσετε τον ορισμό του φασίστα και του χουντικού μπας και ανήκω σ’ αυτή την συνομοταξία και δεν το γνωρίζω; Δηλαδή εσείς που θέλετε μια κυβέρνηση επαναστατική, να μας βγάλει από αυτό το αδιέξοδο, μια κυβέρνηση που δεν θα προέλθει από δημοκρατικές διαδικασίες μέσω Βουλής, είστε φασίστας και χουντικός;

Αυτά τα λίγα ήθελα να πω στον Μίκη Θεοδωράκη (σιγά μην του τα μεταφέρει κανείς!) και στους θιασώτες της Σπίθας του, και να τονίσω ότι τη μόνη επανάσταση που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι μια καθολική επανάσταση συνειδήσεων. Χωρίς αυτή, το οποιοδήποτε παλλαϊκό κίνημα, αν ποτέ υπάρξει, θα φέρει περισσότερο χάος. Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ.

Ό,τι και αν είπα, όμως, ζητώ συγνώμη αν στενοχώρησα τον ίδιο και τους φίλους του. Η ευγνωμοσύνη μου στο Μίκη για το αθάνατο έργο που μας χάρισε παραμένει αναλλοίωτη. Λυπάμαι που πονάει τόσο για την πατρίδα, και του εύχομαι να βρει γαλήνη στην ψυχή του για να μη χάνει πολύτιμη ενέργεια. Τον θέλουμε ζωντανό ανάμεσά μας, ό,τι και να λέει. Άλλωστε, το κίνητρο των αγώνων του ήταν και είναι αγνό και άδολο, και ανεξάρτητα των καρπών που έφεραν, οι αγώνες του έχουν την αιώνια πνευματική τους αξία.

Μίκη σ’ ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!

Tags: ειρηνική επάνάσταση, επαναστατική κυβέρνηση, Μίκης Θεοδωράκης, συνέντευξη Θεοδωράκη στον ΑΝΤ1