Μαθήματα πολιτικής “οικονομίας” και “αξιοπιστίας”

%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BA.%2B%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85Ο λόγος που “σκαλίζω” το παρελθόν – και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό είναι μια άχαρη, χρονοβόρος και κοπιαστική ενασχόληση – είναι μπας και βγάλω συμπέρασμα για το τι συμφέρει μια οικονομία και εάν οι κυβερνώντες είχαν και έχουν την αναγκαία συγκρότηση νου και την επίγνωση του τι λένε, τι κάνουν και πού το πάνε. Επιπλέον ψάχνομαι για το αν είναι ρεαλιστικό να τους εμπιστεύομαι και να αισιοδοξώ για το αύριο ή μήπως πρέπει να το πάρω απόφαση ότι τα πιο δύσκολα για το λαό δεν τα είδαμε ακόμη. Για δείτε, παρακαλώ, κι εσείς, μπας και καταλάβετε τίποτα περισσότερο από μένα, συγκρίνοντας όσα θα διαβάσετε με το Νόμο που ψηφίστηκε δια βοής (!) στη Βουλή στις 5 Μαρτίου 2010, «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:74η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 12/09/2009:

«Η χώρα χρειάζεται αποφάσεις. Η οικονομία χρειάζεται αποφάσεις. Οι πολίτες χρειάζονται αποφάσεις. (…) Είμαι έτοιμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις. Να αλλάξουμε την πορεία αυτής της χώρας. Να αλλάξουμε την πορεία μαζί.

Απευθύνομαι σήμερα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε κάθε πολίτη της χώρας. (…) Στον μισθωτό που ακούει έντρομος ότι η λύση για όλα τα προβλήματα της χώρας είναι να παγώσει ο μισθός του.(…)

Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη (…). Και τους λέω: Είμαι εδώ σήμερα για να σας μιλήσω για τις ευθύνες που αναλαμβάνουμε αύριο. Είμαι εδώ σήμερα για να σας πω ότι υπάρχει ελπίδα. Ότι στις 4 του Οκτώβρη αρχίζει μια νέα εποχή. Ξεκινάει μια νέα πορεία για τη χώρα με αποφάσεις για ένα Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης.
(…)
Δεν οραματίζομαι το ανέφικτο. Οραματίζομαι το αυτονόητο. Το αυτονόητο που δικαιούται ο Ελληνικός λαός. Και είμαι εδώ για να σας πω ρεαλιστικά πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα. Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε την Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε.
(…)
Κυρίες και Κύριοι,
Η πρόταση
(Καραμανλή) που ακούσαμε πριν από μια εβδομάδα, ήταν και είναι καταστροφική για τη χώρα. Αν σήμερα παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά. Αν αυξήσουμε τους φόρους στη μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική της δύναμη, θα βαθύνουμε την ύφεση, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους. Και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης.

Χρειάζεται αντίθετα να στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τον τζίρο της αγοράς. Να μπει μπροστά η μηχανή. (…) Μόνο η ανάταξη της οικονομίας θα αποφέρει και νέα έσοδα σε μόνιμη βάση. Όσους φόρους και να βάλουμε, τα έσοδα θα είναι λίγα.
(…) Φόροι: είναι 31 δισεκατομμύρια ευρώ οι ανείσπρακτοι φόροι – τριπλασιάστηκαν από το 2004. Μόνο από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια Ταμεία περισσότερα από 3,5 δις, αν δούλευαν αποτελεσματικά, με διαφάνεια, σωστά, οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.

(…) Αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτοί που φορολογούνται στη χώρα μας είναι κυρίως οι μισθωτοί και οι καταναλωτές. Ότι η φορολογία είναι άδικη.
(…)
Αν δεν δημιουργηθεί και νέος πλούτος, αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τότε θα τσακωνόμαστε για το μοίρασμα μιας όλο και μικρότερης πίτας.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην 74η ΔΕΘ, 13/09/2009

Γ. Παπαχρήστος, (ΤΑ ΝΕΑ):
«(…) Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως: θα επιβάλλετε έκτακτη φορολογία; Θα επιβάλλετε φόρους για μεγάλα εισοδήματα; Θα προχωρήσετε σε διεθνή δανεισμό;(…)»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
« (…) Έχουμε προτείνει, χθες το ανέλυσα, ένα φορολογικό σύστημα, που είναι κατ’ αρχήν δίκαιο και θα μας φέρει περισσότερα έσοδα. Με τη δέσμευση, όχι νέα βάρη στη μεσαία τάξη και στους χαμηλόμισθους. Ναι, θα πληρώσουν οι πλουσιότεροι, που έχουν φοροδοτική ικανότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουμε αναπτύξει.(…)»

Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»):
« (…) Και επειδή τις αποφάσεις δεν τις παίρνουμε μόνοι μας, θα ήθελα να μου πείτε τι θα πείτε αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν θα κάνετε κι εσείς απογραφή, ώστε να ξέρετε τι παραλαμβάνετε στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Πρώτα απ’ όλα, θα πούμε όλη την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Απογραφή, σαν αυτή που έκανε η Νέα Δημοκρατία, ποτέ. Γιατί εμείς θα προστατεύσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας.(…) Και τρίτον, εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου, κάτι που ποτέ δεν έκανε αυτή η κυβέρνηση. Και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, το έχουμε αποδείξει και θα το καταφέρουμε.»

Παρένθεση: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νεοσυντηρητική κυβέρνηση, έφερε την οικονομία μας στο χείλος της χρεοκοπίας και πάγωσε την πρόοδο σε όλα τα μέτωπα.» Γ. Παπανδρέου, London School of Economics, 27/04/2009

Κ. ΜΑΚΡΗ («REAL NEWS»):
« (…) Όμως το δημοσιονομικό πρόβλημα φαντάζει εξαιρετικά ασφυκτικό. Δηλαδή λέγεται ότι μπορεί το Νοέμβριο να μην μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, (…). Θα προχωρήσετε σε έναν άμεσο αναγκαστικό δανεισμό;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«(…) Βεβαίως, υπάρχει μια διαδικασία δανειοδότησης του ελληνικού κράτους, η οποία είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι ο δικός μας στόχος, όμως, να φορτώσουμε τεράστια ποσά νέου χρέους, όπως έκανε αυτή η κυβέρνηση (Καραμανλή). (…) Γι’ αυτό ακριβώς, θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης (Καραμανλή) – όσο αξιόπιστες μπορεί να τις θεωρήσει κανείς σήμερα, όπως σας είπα – είναι καταστροφικές. Μιλάει για πάγωμα μισθών, για πάγωμα της αγοράς, ως λύση του προβλήματος. Με 160 εκατομμύρια από τις υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα λύσει υποτίθεται το δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτά είναι αστεία.»

Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ («ΣΚΑΪ»):
«Κύριε Πρόεδρε, εκτός από το πού θα βρείτε τα λεφτά, θα μας πείτε και πόσα είναι τα λεφτά; Δηλαδή θέλω να πω, τα μέτρα που εξαγγείλατε χθες δύσκολα να βρουν κάποιους να διαφωνούν, ωστόσο είναι ρεαλιστική η εφαρμογή τους; Οικονομικά εννοώ, έχετε κάνει κάποιο πρόγραμμα πόσο θα μας κοστίσουν αυτά τα μέτρα;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να προσθέσω κάτι στο πού θα βρούμε τα λεφτά. Ένα πολύ βασικό είναι ότι θα υπάρχει και μια αναπτυξιακή πολιτική. Η λογική ότι απλώς παίρνουμε από τον Έλληνα πολίτη, για να κλείσουμε κάποιες μαύρες τρύπες οι οποίες μεγαλώνουν από τη σπατάλη, είναι μια πολιτική καταστροφική, θνησιγενής.
Άρα, λοιπόν, και μέσω της ανάπτυξης, εμείς υπολογίζουμε ότι θα μπορέσουμε, στο πλαίσιο του τριετούς προγραμματισμού μας, του τριετούς προϋπολογισμού, να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα, το απαραίτητο νοικοκύρεμα, για να χρηματοδοτήσουμε και τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Και βεβαίως, και τα άμεσα μέτρα, τα οποία θα επανακινήσουν την αγορά. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα φέρει και έσοδα στο κράτος.»

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ («ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»):
«Κύριε Πρόεδρε θα σας πάω λίγο στη Γαλλία για να φέρω ένα παράδειγμα. (…) Η Γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε μία κίνηση. Η κίνηση αυτή ήταν η μείωση του ΦΠΑ και όπως διάβασα προ ημερών στο γαλλικό Τύπο, αναμένεται να υπάρξει και μείωση των τιμών στα εστιατόρια, (…) και πιστεύουν ότι έτσι θα γίνουν και πιο προσιτά τα εστιατόρια και θα υπάρξει μια τόνωση του τουρισμού γενικότερα. Εσείς θα προχωρήσετε σε σχετικές κινήσεις είτε με τη μείωση του ΦΠΑ είτε κάτι άλλο, ώστε να τονώσετε την αγορά και να δημιουργήσετε επανεκκίνηση της αγοράς όπως είπατε πριν;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Εμείς δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε. Δεν θα αυξήσουμε όμως τον ΦΠΑ.(…)»

Φ. ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»):
«Χθες μιλήσατε για μεγάλες αποφάσεις και είπατε ότι “η κυβέρνησή σας αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό”.
Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, τελικά τι ποσοστό αυξήσεων θα δώσετε; 0,5%, 2%, 1%; Ποια είναι μια καλή σύνταξη για έναν μέσο συνταξιούχο σήμερα; Γιατί αποφεύγετε να δώσετε κάποια μεγέθη;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Κατ’ αρχήν, εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και ας το αξιολογήσετε. Τους χαρακτηρισμούς, μπορεί ο καθένας να τους κρίνει όπως θέλει. Εγώ θέλω απλά να πω σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης (Καραμανλή), ότι δεν είδα κανένα ιδιαίτερο πρόγραμμα.
Είδα πάγωμα μισθών, μείωση υπερωριών και οδοιπορικών, που αυτά τα δύο, οι υπερωρίες και τα οδοιπορικά, θα είναι περίπου 160 εκατομμύρια, αλλά με αρνητικές, αρνητικότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στον Ελληνικό λαό. (…)

Χρειάζεται σιγουριά, ασφάλεια ο εργαζόμενος, ώστε να μπορεί και να αποδώσει. Εμείς θεωρούμε ότι είναι βασικό αναπτυξιακό στοιχείο ο εργαζόμενος να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια για τα δικαιώματά του. (…)»

Σ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»):
«Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα των αυξήσεων που έχετε ανακοινώσει σε μισθούς και συντάξεις. Λέτε πως θα δώσετε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού ή λίγο παραπάνω.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό σημαίνει ότι ανακοινώνετε αυξήσεις γύρω στα 30 λεπτά την ημέρα σε ένα μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ. Για τέτοιες αυξήσεις μιλάτε; Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύετε ότι θα δώσετε ώθηση στην αγορά και θα στηρίξετε τα νοικοκυριά; Ευχαριστώ.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να συγκρίνετε δύο διαφορετικές πολιτικές. Η μία πολιτική μιλάει για πάγωμα συντάξεων και μισθών, και η άλλη μιλάει για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
(…) Ο στόχος μας δεν αλλάζει. Οι στόχοι θα μείνουν και είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας.»

“Τηλεμαχία πολιτικών αρχηγών”, 21/09/2009

Π. Τσίμας:
«Κύριε Πρόεδρε, εσείς στη Θεσσαλονίκη αναγγείλατε ένα πρόγραμμα που διαφέρει από του κ. Καραμανλή, με έμφαση περισσότερο αναπτυξιακή κι όλοι σας ρωτάμε από τότε πού θα βρείτε τα λεφτά.(…)»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
« (…) Πού πήγαν τα λεφτά; Άρα το θέμα είναι όχι μόνο πού θα βρούμε, αλλά και πού πήγαν τα λεφτά.(…)

Γι’ αυτό το πρώτο το οποίο πρέπει να γίνει είναι νοικοκύρεμα του κράτους. (…)
Το δεύτερο μέτρο είναι μια αναδιανομή, αναδιανομή μέσα από το φορολογικό σύστημα που θα βοηθήσει στην ελάφρυνση των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων και βεβαίως θα χτυπήσει και αδικίες φοροδιαφυγής.

Το τρίτο είναι η τόνωση της αγοράς με ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό μέσα στα πλαίσια αυτού του δημοσιονομικού που μας κληροδοτεί ο κ. Καραμανλής, το οποίο θα ξεκινήσει, θα δώσει αέρα στην αγορά. Όχι πάγωμα το οποίο θα μας βάλει σε μεγαλύτερη ύφεση και δεν θα έχουμε έσοδα από το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Θα είναι η τόνωση της αγοράς για να μπορέσουμε πια να πάμε σε μια ανάπτυξη, μια ανάπτυξη με τομές, μια πράσινη ανάπτυξη για να έχουμε πλούτο περισσότερο στη χώρα.»

Π. ΤΣΙΜΑΣ:
«Θα πάτε όμως στις Βρυξέλλες – αν έχω το λόγο – και θα σας πουν: έχεις 20 δισεκατομμύρια έλλειμμα του τρέχοντος έτους, του προϋπολογισμού του 2009. Έχεις χρέος 109% του ΑΕΠ σου και θέλει να ξοδέψεις κι άλλα. Και πέστε ότι πείθετε τον Αλμούνια, που δεν τον βλέπω εύκολο. Κατόπιν θα πρέπει να γυρίσετε πίσω και ή να δανειστείτε, ή να φορολογήσετε. Δεν το έχετε πει. Θα δανειστείτε; Πόσα; Θα φορολογήσετε; Πόσο;»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω κ. Τσίμα ότι εμείς, εγώ προσωπικά, έχω επαφές με όλους αυτούς τους οποίους αναφέρατε και πολλούς ακόμα για το πρόγραμμά μας και πρόσφατα με τον κ. Μπαρόζο, παρότι δεν είμαι κυβέρνηση και δεν μπορώ να διαπραγματευθώ, βεβαίως αυτή τη στιγμή, αλλά προετοιμαζόμαστε.

Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα που έχει δυο πτυχές. Νοικοκύρεμα από τη μια, ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας από την άλλη. Αυτά τα δυο είναι όχι μόνο ρεαλιστικά, είναι αυτονόητα και είναι και απαραίτητα. Κι αν θέλετε είναι ακριβώς αυτό το οποίο έχει πει η Commission, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγους μήνες κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου λέει: χρειάζεται και ανάταξη και νοικοκύρεμα και ανάπτυξη.

Με αυτή τη βάση θα πάμε να διαπραγματευτούμε και ξέρουμε, και ξέρω να διαπραγματεύομαι και ξέρω ότι το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και αυτό το οποίο θα ζητήσουμε είναι ακριβώς μέσα σε ένα τριετές, με μια τριετή χρονική περίοδο να μπορέσουμε και να μειώσουμε το χρέος και να έχουμε την ανάπτυξη την οποία χρειάζεται η χώρα.»

Τηλεμαχία Καραμανλή-Παπανδρέου 22/09/2009

Μαρία Χούκλη:
« (…) Οι πολίτες απόψε θέλουν να ακούσουν από τους δύο υποψήφιους Πρωθυπουργούς συγκεκριμένες θέσεις, δεσμεύσεις, με ποια μέτρα θα βγάλετε την οικονομία από την κρίση.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
«(…) Και τα λεφτά δε λείπουν, (…).
Εμείς ξέρουμε πού θα βρούμε τα λεφτά και είναι 2,5 με 3 δις για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. (…)

Αυτά θα τα βρούμε εκεί που δεν μπορέσατε εσείς (κύριε Καραμανλή), δεν είχατε τη βούληση να τα βρείτε: στους ανείσπρακτους φόρους, 31 δις, κάποια από αυτά θα μπορέσουμε να πιάσουμε. Στην φοροδιαφυγή την οποία εσείς δεν μπορέσατε να πιάσετε. Θα μπορέσουμε να τα βρούμε μέσα από την αξιοποίηση της ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, που κοιμάται σήμερα και βεβαίως και των ακίνητων περιουσιών του δημοσίου, τα οποία δεν μιλάμε βεβαίως για Βατοπαίδι, μιλάμε για την ουσιαστική ανάπτυξη.(…)»

(…) Εμείς μιλάμε με πολύ συγκεκριμένα νούμερα. Έχουμε σχέδιο, το κατέθεσα το σχέδιο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Σχέδιο που μας δεσμεύει, 100 ημερών. 100 ημερών, για να ξαναξεκινήσει η οικονομία. Διότι αν δεν ξαναξεκινήσει η οικονομία κ. Καραμανλή, δεν θα μπορέσουμε ούτε φόρους να εισπράξουμε, ούτε να έχουμε έσοδα.
(…)
Εσείς μιλάτε για πάγωμα. Για πάγωμα των μισθών, για πάγωμα των συντάξεων και θα βγάλετε πόσα από αυτά; 500 εκατομμύρια Δεν μπορείτε αυτά να τα βρείτε από τους ανείσπρακτους φόρους, που δεν θέλετε να πιάσετε; Ή από τη φορολογία που έχετε μοιράσει κομματικά σε φέουδα στις διάφορες εφορίες; Ή από τη φορολόγηση του πλούτου, που έχετε κάνει χαριστικές πράξεις και ζητάτε από τον Έλληνα, τη μέση οικογένεια να πληρώσει αυτή σας την πολιτική; (…)»

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, στις 11 Δεκεμβρίου 2009. (Δείτε και άρθρο μου εδώ)

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:
« (…) Εμείς έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα το πρόγραμμά μας. Διαβάστε το πρόγραμμά μας, διαβάστε τι λέμε, διαβάστε τι προωθούμε, διαβάστε τι αποφασίζουμε. Όλα τα άλλα είναι φιλολογία. Καταλαβαίνω τη φιλολογία, καταλαβαίνω το ενδιαφέρον, αλλά αυτά που λέμε, αυτά κάνουμε.
(…) Αλλά έχουμε και κάποιες αρχές. Όπως σας είπα, ήρθαμε για να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος, να διασφαλίσουμε τα εισοδήματα του Ελληνικού λαού, (…).

(…) Και ξέρω ότι μπορεί να υπάρχουν πιέσεις και άλλα μοντέλα κλπ., αλλά τελικά εμείς θα αποφασίσουμε. Εμείς και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει στοίχημα να προστατεύσουμε, να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό, χτυπώντας τις ρίζες των προβλημάτων, και όχι να πληρώσει ξανά ένα κομμάτι του Ελληνικού λαού, που πάντα καλείται να πληρώσει αυτές τις κρίσεις και αυτές τις δυσκολίες. Να προστατέψουμε δηλαδή το εισόδημα του μέσου και του φτωχότερου Έλληνα.

(…) Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας, κ. Χασαπόπουλε; Εκεί είναι το πρόβλημα; Ρωτάω. Εκεί είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας; Ή, είναι η μεγάλη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο; Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%; Σας λέω ότι αν εκεί ήταν το πρόβλημα, θα σας έλεγα, ωραία, να πάμε εκεί. Εκεί ήταν το πρόβλημα; Το πρόβλημα ήταν αλλού. (…)

Εάν το μείζον ζήτημα ήταν αυτό της μισθοδοσίας δημοσίων υπαλλήλων, όντως θα το κοιτούσαμε. Προφανώς, υπάρχει θέμα με το συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. (…) Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο θα επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές. (…)»

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Το «ράβε-ξήλωνε» των φόρων. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26 Ιουλίου 2009
« (…) Αλλά η κυβέρνηση (Καραμανλή) λαμβάνει συνεχώς μέτρα που αφαιρούν εισοδήματα και ως εκ τούτου επιτείνουν την κρίση. Από τις αρχές του 2008, πολύ πριν οποιαδήποτε επιρροή διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση είχε προβεί σε ένα μπαράζ μέτρων που πλήττουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Από την περσινή αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα, έως την καθιέρωση του ΕΤΑΚ, από την αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας το 2008 έως το πάγωμα των μισθών και συντάξεων, από την αύξηση της παρακράτησης φόρου έως την έκτακτη φορολογία εισοδήματος, την αύξηση των τελών στα κινητά, τη νέα αύξηση των ΕΦΚ και την πρόσφατη ανακοίνωση νέων (!) αυξήσεων στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, η χώρα ζει στην παραζάλη συνεχών φορολογικών μέτρων. Η έντασή τους θα αρκούσε από μόνη της για να θέσει την οικονομία σε κρίση.

Σε αντίθεση λοιπόν με τις άλλες χώρες, με απίστευτη προχειρότητα, η δική μας κυβέρνηση (Καραμανλή) γίνεται παραγωγός της κρίσης της πραγματικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας αυτό που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει, ήτοι πως η φύση του Ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι διαφορετική και σχετίζεται κυρίως με την πρωτοφανή δημοσιονομική εκτροπή των προηγουμένων ετών. Θύματα της πολιτικής αυτής είναι τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι ασθενέστεροι και η μεσαία τάξη. (…)»

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ”, 17/01/2010
«Στο σκέλος των δαπανών, ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για τη μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών με τριετή ορίζοντα από όλα τα υπουργεία, ώστε η προσπάθεια να ξεκινήσει πρώτα από όλα από την περιστολή της σπατάλης. Η αναστολή προσλήψεων φέτος με εξαίρεση τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλειας, αλλά και η πολιτική προσλήψεων με τον κανόνα 1 προς 5 που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2011 (…).»

Σχέδιο Νόμου
«Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα μέτρα για την
αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Περιορισμός προσλήψεων

Άρθρο 10
«Αναστολή προσλήψεων για το έτος 2010
2. Οι επιτυχόντες σε διαδικασίες επιλογής τακτικού προσωπικού του ΑΣΕΠ και
των φορέων για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα μέχρι
την 31.12.2009, διορίζονται σταδιακά, βάσει σειράς επιτυχίας, με έναρξη το β΄
εξάμηνο του έτους 2010 για όσους εξαιρούνται από την αναστολή της
προηγούμενης παραγράφου και ο διορισμός όλων όσων περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες ολοκληρώνεται μέχρι την 31.12.2012.»

Άρθρο 11
«Περιορισμός προσλήψεων για τα έτη 2011 έως και 2013
7. Εγκρίσεις πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου
ορισμένου χρόνου για το έτος 2010, περιορίζονται κατά τριάντα τοις εκατό
(30%), σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2009. Ο περιορισμός
αυτός δεν ισχύει για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου που
γίνονται για κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών.»

Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συνόδου των EUROGROUP-ECOFIN στις Βρυξέλλες. (Δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2010)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πάνω σε αυτό, γράφτηκε σήμερα στην Αθήνα ότι ήλθατε χθες το βράδυ με ένα «Plan B» και μέσα σε αυτό παρουσιάσατε και ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο;»

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ένα εναλλακτικό σενάριο, που πάντα ζητείται από τις χώρες για την περίπτωση, για παράδειγμα, που η ανάπτυξη δεν είναι στο επίπεδο που περιμένουν. Και έχουμε πει πολύ καθαρά ότι, αν χρειαστεί, θα υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα. Δεν ανακοίνωσα ούτε μίλησα για κάποιο «Plan B» ούτε αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα εναλλακτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Τα συμπεράσματα δικά σας, αν καταφέρατε να διαβάσετε όλη την ανάρτηση. Τι είπατε; Δεν βγάλατε κανένα συμπέρασμα παρά μόνο διαγνώσατε υποκρισία, αναξιοπιστία και “τρικυμία εν κρανίω”; Δεν είστε οι μόνοι…
Φταίνε τώρα οι Ευρωπαίοι που δε μας παίρνουν στα σοβαρά;

Tags: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Παπανδρέου, μετεκλογικές υποσχέσεις, προεκλογικές υποσχέσεις